puszka Groszek konserwowy – 1 puszka Oliwki zielone z papryką – 80 g Cebulka marynowana – 80 g Ogórek kiszony – 2-3 szt SOS: Jogurt naturalny – 150 g Majonez – 1 łyżka Czosnek – 2 ząbki Sól Pieprz Normal 0 21 Makaron ugotować, przelać zimną wodą, odsączyć. Przełożyć do miski, dodać odsączone z zalewy groszek i kukurydzę, oliwki(...)ogórki kiszone pokroić w plasterki oraz cebulkę. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, polać sosem sałatkę, wymieszać i odstawić na pół godz. Powyższe danie jest przygotowane z makaronu razowego FIRMY "Makarony Polskie" Jest to makaron razowy z mąki z pełnego przemiału, zawiera cenny dla organizmu błonnik pokarmowy. Produkty zbożowe są podstawą piramidy zdrowego
Camilla w kuchniplasterki i poddusić na oleju.4. Do garnka wlać bulion, podgrzać, dodać śmietanę i zagęścić mąką. Doprawić pieprzem i posypać koperkiem.5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, dodać pieczarki, kukurydzę i kurczaka. Wymieszać. Zalać gotowym sosem. Posypać startym na tarce serem.6. Zapiekać do roztopienia się sera. Ok. 15 min. w 180 st.Przepis dodaję do akcji: Warzywne Szaleństwo i VIVA la pasta
Pasja SmakuSkładniki: 200 g krewetek 1 pęczek czosnku niedźwiedziego 1 szklanka pomidorków koktajlowych 2 łyżki przecieru pomidorowego 5 łyżek sosu chili słodko-pikantnego 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego dodatkowo czarny makaron farbowany atramentem kałamarnicy Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone pomidorki oraz(...)rozgnieciony czosnek. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy umyte i osuszone krewetki. Po krótkiej chwili smażenia dodajemy sos chili, przecier, posiekany czosnek niedźwiedzi, natkę. Dusimy krewetki w sosie przez 3 minuty. Gotowe krewetki podajemy z ugotowanym makaronem. Uwaga na ogonki od krewetek! Tata je zjazd nim zdążyłam go ostrzec
Bon Appetit Małgorzatyszczypiorek (do posypania) sól pieprz ziołowy majeranek woda olej Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Makaron wkładamy do garnka z gotującą się posoloną wodą. Dolewamy pół łyżeczki oleju. Mieszamy. Gotujemy aż osiągnie odpowiadającą nam miękkość. W tym czasie przygotowujemy sos. Cukinię kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paski. Wrzucamy na patelnię. Dolewamy odrobinę wody (ok. 1/4 szklanki(...)woda wyparuje, dodajemy kukurydzę i przecier paprykowy. Przyprawiamy. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aby wyparowała część wody. Na koniec dodajemy tofu pokrojone w kostkę. Ugotowany makaron odcedzamy i wykładamy na talerze. Polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem
Weganka gotujepociętych " na zapałki " pędów bambusa w zalewie wodnej 1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki) lub wody 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Marynata 3/4 szklanki ciemnego sosu sojowego 3/4 szklanki wody 2-3 łyżki oleju o neutralnym smaku 5-6 łyżek stołowych sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki 2-3 łyżki płynnego miodu (można zastąpić cukrem trzcinowym(...)jakości mięsa mamy około 3,5 do 5 godzin wolnego czasu. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy pędy bambusa. Jeżeli podaję wołowinę z ryżem lub makaronem ryżowym to często zagęszczam sos dodając czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszaną z niewielką ilością wody, całość mieszam i gotuję jeszcze około 15 do 30 minut, Gdy jemy obiad z brokułami, nie zagęszczam sosu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamakaronu, zetną się i go pokryją. Zestawić z ognia. Makaron podawać bezpośrednio po ugotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 osób. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Jeśli cukinia jest młoda, to nie ma potrzeby obierania jej ze skóry. W przypadku starszych egzemplarzy, należy obrać je ze skóry. Surowe żółtka, pod wpływem ciepła makaronu
Gospodyni Miejskaproteinowej a znudził wam się już indyk i/lub kurczak zapraszam na pyszne jajka. Przekąska ta zapewni ci dużo białka, ale i błonnika, oraz witamin. Składniki: Makaron świderki (Pełne ziarna) tuńczyk w sosie własnym ugotowane jajka ogórek kiszony czerwona fasola z puszki listki świeżej pietruszki sól morska pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Jajka przekrój na pół i wyjmij
Wielki apetytPulpeciki w sosie pomidorowym z wołowiny, podawane z makaronem spaghetti to włoskie klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem… Ja najczęściej podaję tradycyjnie, z ziemniakami. Charakterystyczny smak i aromat sosu pomidorowego znakomicie podkreśla smak mięsa wołowego. Pulpeciki w sosie pomidorowym to bardzo proste i szybkie danie, serdecznie zapraszam.Pulpeciki w sosie pomidorowym – składniki
UgotujmyTo.plktóre mogliśmy sfotografować przy profesjonalnym fotografie. Ale zacznijmy od kuchni, tu się działo! Na zdjęciu powyżej prawdziwy ser włoski mozzarella, która była składnikiem dania głównego, podana z makaronem Rigatoni Barilla w pysznym sosie. Na przystawkę została podana Nam zupa z kasztanów, o bardzo kremowej i idealnie gładkiej teksturze, z pudrem z boczku! Jedliście kiedyś puder z boczku? Ja nigdy wcześniej(...)jednej białej matowej landrynki, która miała obłędy smak. I ten deser miał tą nutę aromatu w sobie, niesamowite. Dodatkowo był podany z chrupiącym chipsem, pudrem z liofilizowanej maliny, sosem jagodowym i borówką! Mniammm! Ale oglądanie gotowych dań jest trochę mniej atrakcyjne od podglądania ich przygotowywania w kuchni, to chodźcie ze mną, zobaczymy jak to wyglądało na prawdę ;-))) Bez listy
SMYKWKUCHNItaka jest właśnie makaronowa sałatka z kurczakiem, brokułem i papryką, sycąca a jednocześnie bardzo smaczna, najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu. Godny polecenia jest sos który pasuje do różnego rodzaju sałatek. W przepisie użyłam makaronu MALMA który jest świetny! Składniki: 25 dag makaronu penne rigate 30 dag fileta z kurczaka 10 dag chudego boczku wędzonego ½ brokuła 2 cebule dymki(...)szczypiorem ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej Sól i pieprz do smaku Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki słodkiej śmietanki 18%-użyłam Łaciatej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 50 g startego sera owczego pecorino romano lub parmezanu Jak wykonać ? Makaron i brokuła gotujemy w osolonej wodzie al dente , odcedzamy na sicie. Zostawiamy do wystudzenia. Boczek kroimy
Wanilia i KardamonProste danie obiadowe. Gęsty sos pieczarkowo-koperkowy. Proponuję podawać z makaronem lun kopytkami. Z przepisu wychodzą dwie porcje obiadowe. 200 g pieczarek 1/2 czerwonej cebuli 5 dużych plastrów wędliny z indyka 200 g śmietany 18% szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego estragonu pęczek koperku olej do smażenia Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wędlinę pokroić w cienkie, długie
Bulliotrudności: Łatwy Porcje: 8 osób Kaloryczność: Średnia Pierś z kurczaka kroimy w podłużne krótkie paski. Przyprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami oleju sezamowego oraz solą i pieprzem. Miskę z kurczakiem zawijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, czyli około 4 minuty. Odcedzamy i przelewamy małą ilością wody. Brokuły kroimy na mniejsze(...)minut aż warzywa będą miękkie. Pierś smażymy najlepiej bez oleju ponieważ już się w nim marynował. Podsmażone warzywa mieszamy z ugotowanymi w dużym garnku. Dodajemy sos Chow Mein Blue Dragon, oraz resztę składników czyli makaron i kurczaka. Całość mieszamy. Podajemy na ciepło. Chińszczyzna nadaje się jako lunch na drugi dzień :) Smacznego
Klasyka Gotowaniakwestii oliwek nadzianych anchois, można kupić naprawdę małe puszki, w której mieści się ich raptem 10 - 15. SKŁADNIKI (4 porcje) 1 opakowanie makaronu spaghetti lub tagliatelle 1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie lub sosie własnym 1 puszka pomidorów lub passaty 10 oliwek z anchois* 50-60 g świeżego szpinaku baby parmezan lub inny twardy ser do posypania 1 mała(...)czosnkiem, pokrojoną cebulką i solą. Smażymy, aż szpinak zmienisjszy swoją objętość, a woda odparuje. Dodajemy pomidory, przyprawy i smażymy przez ok. 5 min. Wstawiamy makaron i gotujemy w osolonej wodzie, bez dodatku oleju, inaczej sos się nie przyklei. Po tym czasie dodajemy pokrojone oliwki, ewentualnie również pokrojone fileciki anchois. Mieszamy i dodajemy odcedzonego tuńczyka. Mieszamy i od razu podajemy. Tuńczyk
Kuchnia od dwojgaChyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!