Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na przepyszny makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w delikatnym sosie śmietanowym. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - porcję makaronu - 270 g krewetek (u mnie czerwone argentyńskie) - 2 garście świeżego szpinaku - kilka pomidorków cherry (u mnie żółte i czerwone) - 2 łyżki śmietany 18% - 2 ząbki czosnku - sok z połowy cytryny - szczyptę chili w proszku
Bez Cebuliwyszedł na sposób tajski - lekko pikantny, odrobinę kwaśny i mooocno aromatyczny. (Możecie doprawić bardziej na ostro.) Koniecznie spróbujcie! (2-3 porcje) 1 pierś z kurczaka (podwójna) 150g makaronu ryżowego Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki w proszku (płaska) 1/2 łyżeczki papryki ostrej (możecie dodać więcej) Dodatkowo: 1 cebula duża 100-150 ml wody 2 łyżeczki pasty(...)Ponadto: olej do smażenia (polecam sezamowy lub kokosowy , ale może być dowolny) Pierś z kurczaka należy umyć osuszyć, a następnie pokroić w kostkę i umieścić w misce. Dodać sos sojowy i obie papryki. Całość dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki - minimum na 1 h. (Ja pozostawiłam na całą noc.) Po tym czasie cebulę pokroić w cienkie piórka
Di gotujemiseczki, na patelni rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła i podsmażamy makaron na złoto. Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do podsmażanego makaronu. Na talerzach układamy podsmażony makaron z pomidorkami a następnie krewetki z czosnkiem i sosem, który powstał z masła. Na zdjęciach: talerz głęboki Onse Colle - Villa d'Este
Gotowanie i blogowaniecukinią Składniki: (blaszka o wymiarach 29x36 cm) ok. pół opakowania makaronu lasagne 300 gram boczku wędzonego puszka kukurydzy (opcjonalnie puszka fasoli czerwonej) 3 cukinie Masa szpinakowa: 2 opakowania szpinaku liściastego mrożonego pół kostki sera białego 3 ząbki czosnku (wyciśnięte) 2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie) sól, pieprz Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 300 ml mleka 300 ml wody(...)nawet myć. Będzie dodatkowy smaczek w sosie. Wrzucamy na patelnię masło i gdy się roztopi dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie. Następnie wlewamy mleko ciągle mieszając i uzupełniamy wodą. Sos nam "pyrka" na ogniu, a my go od czasu do czasu mieszamy najlepiej ubijaczką, żeby nie powstały grudki. W międzyczasie kroimy umytą cukinię na cienkie plasterki ok 3 mm. I już
Pyza i SurówkaTagliatelle pomidorowe z kurczakiem Składniki: sos: - podwójny filet z kurczaka - papryka czerwona - pieczarki - cebula - puszka krojonych pomidorów bez skórki - 1/2 szklanki wody - 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej - pieprz czarny ziarnisty - zielone chilli jalapeno - bazylia, oregano - sól dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - makaron tagliatelle (u mnie wstęga) Przygotowanie: Kroję fileta z kurczaka w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem(...)wodą i duszę pod przykryciem. Gdy już wszystko zmięknie, zwłaszcza papryka, dodaję pomidory z puszki i dokładnie razem podsmażam do miękkości. W międzyczasie gotuję makaron. Odcedzam go, ale nie przelewam wodą. Przekładam go do sosu na patelnię i dokładnie mieszam. Tak przygotowane danie przekładam na talerze
Kuchnia co dniapodobnych rzeczy. By nie jeść w kółko tego samego, postanowiłam zrobić placki ziemniaczane z sosem grzybowym, który nadaje się również do spożycia z chlebem, makaronem, czy do zapiekanek. Pozdrawiam i życzę przyjemnego eksperymentowania :) Sos grzybowy: ¾ kg grzybów (leśnych lub pieczarek) 1 łyżka słodkiej śmietany lub mleka 1 średnia cebula Sól Pieprz Natka pietruszki 1 łyżka mąki Placki ziemniaczane
Smakowy Rajmieszanki chińskiej mrożonej 3 łyżki pasty curry 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej Sól i pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego ciemnego Olej do smażenia Przygotowanie: 1. Makaron zalewam wrzątkiem solę. Pozostawiam pod przykryciem ok 4 minuty. Odcedzam. 2. Filety myję,osuszamy, kroję w drobną kostkę. Doprawiam solą ,pieprzem,papryką oraz przyprawą do kurczaka(...)patelnię wylewam ok 1 łyżki oleju , rozgrzewam dodaję mięso , smażę . Dodaję sos sojowy oraz pastę curry. 4. Do mięsa dodaję warzywa mrożone i fasolkę,zmniejszam ogień . Smażę ok 5 minut ,co jakiś czas mieszam. 5. Na koniec dodaje makaron i również smażę on 5 min co jakiś czas mieszając. 6. Podaję odrazu. Danie można bez problemu przygotować w Woku
Gotowanie Patkifasolki szparagowej 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej ½ marchewki ½ papryczki chili 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu, następnie przelewamy go zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia. Czosnek i cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju lub oliwie. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy mielone(...)zagotowania. Zostawiamy na bardzo małym ogniu na około 10 minut aby sos się zagęścił (co jakiś czas mieszając).Pieczarki i marchew obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w słupki. Podsmażamy na oliwie przez około 7 minut, aż lekko zmiękną. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Następnie przekładamy do niego składniki warstwami: makaron, warzywa, mięso, ser. Powinny nam wyjść dwie warstwy. Na wierzchu zapiekankę
Mania Gotowaniadodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju sezamowego olej słonecznikowy 4 jajka ocet WYKONANIE Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty. W woku bardzo mocno rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy imbir pokrojony(...)przy pomocy łyżeczki). Dodajemy pokruszone suszone chilli i grzyby mun (wcześniej zalewamy je wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Dodajemy makaron, pastę chilli hot beans oraz wymieszane wcześniej: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, olej sezamowy. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy. Jajko w koszulce: Do garnka wlewamy
OstryKęsdodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju sezamowego olej słonecznikowy 4 jajka ocet WYKONANIE Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty. W woku bardzo mocno rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy imbir pokrojony(...)przy pomocy łyżeczki). Dodajemy pokruszone suszone chilli i grzyby mun (wcześniej zalewamy je wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Dodajemy makaron, pastę chilli hot beans oraz wymieszane wcześniej: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, olej sezamowy. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy. Jajko w koszulce: Do garnka wlewamy
OstryKęsborowików z podkarpackiego lasu... Makaronowe muszelki nadziewałam mieloną wołowiną, podduszoną z prawdziwkami, tartą cukinią, wymieszane z serkiem ricotta. Zapiekłam je w sosie pomidorowym. Danie najlepiej podać z lekką surówką lub sałatą z winegretem. Składniki: ok. 1/2 opakowanie makaronu muszle 250 g mielonej wołowiny 200 g mrożonych borowików (w sezonie najlepiej użyć świeżych) 250 g ricotty 1 młoda cukinia(...)słodką paprykę w proszku oraz zioła. Pod koniec dodać do smaku sól, pieprz, a w razie potrzeby cukier. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Odcedzić, delikatnie zahartować zimną wodą i odcedzić. Nadziewać farszem mięsnym. Sos wylać na blachę lub naczynie do zapiekania. Na sosie ułożyć nadziane muszle makaronowe i zapiekać 30 minut w temperaturze
Czerwień i błękitlimonki, starta skórka i sok 1 czerwona papryka, z grubsza posiekana 1 cebula, z grubsza posiekana 4 szklanki bulionu drobiowego 400 ml mleka kokosowego 200 g makaronu jajecznego lub ryżowego 1-2 łyżki sosu rybnego, brązowy cukier do smaku posiekana dymka, kolendra i chilli do podania Przygotowanie: Wrzuć wszystkie składniki od czosnku do cebuli włącznie (oprócz soku z limonki(...)mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i rozłóż na talerze. Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, wlej do talerzy i podawaj posypaną świeżą kolendrą, chili i dymką. Smacznego! English version Spicy Thai noodle soup
karmelowyprosto przyprawione! Nie trzeba wiele - smaki same w sobie są doskonałe. W pierwotnym zamyśle miałam wymieszać z gotowanym tagliatelle na patelni - tak jak lubimy, by ten makaron tak cudownie się oblepił sosem! Ale zrezygnowałam z tego pomysłu i na talerzach podałam osobno (tego już nie zdążyłam uchwycić, bo się głodomory dopadły:)). Szczególne wyrazy uznania za kolejne pyszne danie składała Zuzia(...)szczególnie kiszoną), więc na jego widok od razu woła, że to fajna kapustka i podobnie smakuje, więc z góry skazany był na powodzenie ;) Polecam takie danie nie tylko do makaronu (każdy się nada, jak Ci od pomidorowej zostanie to też;)), ale też do innych dodatków, bo dobrze się skomponuje nawet z ziemniakami, a już idealnie z kaszą czy ryżem. Mozzarellę
Kolorowy Przepisownikminut obiad lub kolacja gotowe! SKŁADNIKI: puszka tuńczyka w sosie własnym opakowanie sera feta 150g (polecam prawdziwy grecki, można go kupić już niemal w każdym supermarkecie) gałązka pomidorków koltajlowych 15-20 dużych czarnych oliwek bez pestek 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz, oregano makaron (spaghetti lub penne) PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy wodę na makaron. Czosnek kroimy drobno(...)pomidorki (można je sparzyć aby obrać skórkę, ale nie jest to konieczne) i oliwki. Dodajemy na patelnię. Odrobinę solimy, dodajemy świeżo zmielony pieprz oraz oregano. Gotujemy makaron al dente i dodajemy do sosu na patelni. Wszystko mieszamy i od razu podajemy. Można posypać świeżą bazylią. Smacznego! P.S. Zdjęcie nie powala, ale smak wynagradza ten element
Kuchnia w biegurozgrzanym tłuszczu, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Sos serowo - porowy: - 1 por, tylko biała część - 1 duża cebula - 1 serek topiony, ok 100 - 130 g - 250 ml słodkiej śmietanki 12 % - szczypiorek - sól - pieprz - bulion lub woda ok. 1,5 litra - 2 do 3 łyżek mąki pszennej Dodatkowo: - 300 g makaronu rurki ugotowanego al dente 1. Na dużej patelni(...)wodą lub bulionem, dodajemy serek topiony i blendujemy do czasu aż wywar będzie zupełnie gładki. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy śmietankę z mąką. Sos ma być mocno lejący. Dokładamy makaron, mieszamy, a następnie łączymy z pulpecikami i wierzch posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Apetyczna babeczka