być świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Wędzony boczek, koperek i szczypiorek nadały zapiekance niezwykłego aromatu i smaku. 1,5 szklanki makaronu świderki ½ główki brokułu 200 g wędzonego boczku 2 cebule 5 łyżek zielonego groszku konserwowego 100 g sera feta Sos: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki ryżowej ok. 3 szklanki mleka 3,2% 2 łyżki świeżego szczypiorku 1 łyżka(...)momentu zgęstnienia. Na końcu wsypujemy koperek oraz szczypiorek. Wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W misce mieszamy ze sobą makaron, brokuł, zielony groszek, ser feta i boczek z cebulką. Całość zalewamy sosem i ponownie mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy pod przykryciem przez 20 minut
VioletoweKucharzeniedodaj plasterki czosnku i oliwek, podsmaż ok 1-2 minut i dolej na patelnię wino Dodaj na patelnię śmietanę i wymieszaj sos aby stał się jednolity. Do sosu z kurczakiem włóż ugotowany makaron, lekko wymieszaj i dorzuć liście świeżego szpinaku. Dopraw teraz odrobiną pieprzu i wszytko wymieszaj i podgrzewaj 1-2 minuty, aż szpinak nieco zwiędnie. Przełóż makaron na talerze
nietylkopasta.plwszystkie warzywa pokryły się oliwą i do końca zmiękły. W międzyczasie dokładnie mieszam jogurt, jajko i przyprawy, następnie wlewam do warzyw i ciągle mieszając gotuję, aż sos zgęstnieje (2-3 minuty). Makaron ugotuję w osolonej wodzie przez ok. 10 min. i podaję z warzywami. Szybko i smacznie
Kuchnia w szuwarachmakaronu 200 g kurek 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 ml śmietanki 30% garść orzechów włoskich 1 łyżka oliwy natka pietruszki sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurki oczyszczamy dokładnie, płuczemy pod zimną wodą. Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, natomiast te większe kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy na drobniutko, orzechy(...)chwili dodajemy przygotowane wcześniej kurki i smażymy ok. 3 minuty. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy umyty szpinak oraz makaron. Posypać posiekaną natką pietruszki i zagotować ponownie, aż sos będzie gęsty
psgotujemySałatka która powinna się nazywać resztkowa :) Z obiadu został makaron od zupy pomidorowej, a z drugiego dania brokuły i sos czosnkowy. Dodałam co miałam w lodówce i wyszła pyszna sałatka z sosem czosnkowym :) Wrzucam przepis bo będę chciała jeszcze do niej wrócić, a może i Wam się przyda, w końcu jutro Sylwester. Na domówkę będzie jak znalazł :) Składniki(...)zielonej 250 g. szynki konserwowej 150 g. sera żółtego 2-3 ogórki konserwowe sól, pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól,pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i jogurt. Przyprawić sola i pieprzem. Wymieszać. Wykonanie: Makaron wrzucić do miski, dodać brokuł podzielony na małe kawałki i pokrojone w kostkę papryki
Agusiowe smakołykismaku, sos chili do smaku, 3 łyżki ziaren słonecznika. Przygotowanie: Za pomocą blendera miksujemy kapary, oliwki, bazylię, dodajemy oliwę, sok z cytryny, 1 łyżeczkę sosu chili i ponownie miksujemy. Doprawimy pieprzem do smaku. Makaron zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 5 min pod przykryciem. Odcedzamy. Na suchej patelni prażymy słonecznik, przekładamy do miseczki. Na patelni podgrzewamy tapenadę, dodajemy(...)gorący makaron i całość mieszamy. Makaron z tapenadą podajemy z prażonym słonecznikiem. Dla wyostrzenia smaku, całość możemy polać sosem chili. Smacznego
Moniki Smakołykipomidory pokrój w cienkie paseczki i dodaj do reszty. Możesz dolać trochę zalewy z pomidorów Na sam koniec dodaj śmietankę, sól i pieprz. Gotuj przez chwilę. Do sosu dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Całość posyp startym parmezanem. Smacznego
Kukuleczkimyśl, która przychodzi po spróbowaniu? Jest moc! Aromaty, rozpływające się w ustach mięso, chrupkość warzyw - od ramenu można się uzależnić! Policzki wołowe podane z ogórkami marynowanymi, jarmużem, sosem hoisin, ostrym zielonym i makaronem alkalicznym - porcja kosztowała 36 zł. Mięso rozpływało się w ustach, a ogórki marynowane były absolutnie fenomenalne! Polubiłam to miejsce za pierwszym razem, wystrój bardzo mi odpowiadał. Można
Plate of JoyDziś coś co można podać z makaronem lub ryżem czyli kurczak w sosie śmietanowym z kurkami, kasztanami i kukurydzą. Szybki obiad to coś co lubię, nie trzeba dużo czasu a jak smakuje. Szkoda tylko, że była to ostatnia porcja kurek jaką wygrzebałam z zamrażarki. Mam nadzieję, że w tym roku kurki obrodzą i zrobię zapasy. A jeśli jesteście ciekawi jakie
Ewa w kuchnijest wprost wyborny! Połączenie świeżych liści szpinaku, z suszonymi pomidorami oraz chrupiącą cukinią przedstawia wyjątkowy bukiet smaków. Natomiast tarty, roztapiający się parmezan tworząc pewien rodzaj kremowego sosu, fantastycznie spaja ze sobą makaron penne z pozostałymi składnikami. Koniecznie musicie spróbować! To danie polecam także tym, którzy nie przepadają za szpinakiem (bardzo prawdopodobnie, że się do niego przekonają – przetestowane na kilku osobach
MyCookBook.plmiłośników makaronów;) Składniki: 1/2 opakowania makaronu, np. kokardki, pomidorki koktajlowe, 2 ogórki wężowe, papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 cebuli, pierś z kurczaka, ser feta, sos winegret, oliwa, przyprawa gyros. 1. Gotujemy makaron do miękkości w osolonej wodzie. 2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros. Na patelnię wlewamy olej, gdy się rozgrzeje wrzucamy pierś z kurczaka
Kuchnia Pełna Pasjigłówka sałaty strzępiastej 1 gałązka jarmużu 30 dkg dyni piżmowej 60 g sera camembert 1/2 granatu 100 g łososia wędzonego 50 g makaronu penne kukurydzianego sól, pieprz 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 2 łyżki oleju rzepakowego sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka plaska koperku suszonego sól, 1/3 łyżeczki bazylii(...)około 10 minut aż dynia będzie miękka. Sałatę, jarmuż myję, strzepię na talerzu. Makaron gotuje w osolonej wodzie według instrukcji opakowania. Na sałacie układam łososia, makaron wystudzony, nasiona granatu, kawałki sera. Sałatkę polewam sosem przed podaniem
wesoła kuchniasię na żadnym konkretnym przepisie. Składniki na dużych 9 sztuk: ok. 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 mała marchewka mały Por – biała część 50g makaronu ryżowego 9 płatów papieru ryżowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 jajko 3 liście kapusty pekińskiej mała cebula 25g grzybków Mun – ja kupiłam opakowanie 50g grzybków Mun Tao Tao opcjonalnie papryka ostra w proszku(...)kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić na paseczki (sparzyć). Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać pokrojony makaron ryżowy, grzybki, cebulę, pora, startą marchewkę, kapustę pekińską i jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ewentualnie papryką w proszku. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Papier ryżowy zwilżyć wodą. Układać na środku sporą ilość mięsa (taki podłużny
Fabryka pomysłówwierzch wykładamy resztę sosu, posypujemy oregano, oliwkami i kaparami.Wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 12-15 minut. PODANIE: u mnie z niewielką ilością makaronu ryżowego oraz z sałatą z sosem winegret
Kopystką po garachGarść natki pietruszki 6 łyżek sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 ząbki czosnku 5 plastrów obranego imbiru 1 łyżka miodu 6 garści makaronu Lubella MINI Chilli - dla odważnych! Przygotowanie: Bulion gotujemy z natką pietruszki, sosem sojowym, imbirem, olejem sezamowym, chilli (!) obranym i posiekanym czosnkiem oraz miodem przez ok. 10 min. Odcedzamy bulion i dodajemy makaron Lubella MINI. Gotujemy
Czarnawisienka