makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:362/815)

Sałatka w słoiku do pracy 209

pieczone mięso (np. kawałki kurczaka), tuńczyk albo inne ryby, ugotowane na twardo jajko, makaron, ryż, kuskus, kasza, prażone pestki... Do tego lekki dressing lub ulubiony sos. Możliwości jest całe mnóstwo. Mój słoik zawierał makaron risini, kawałki wędzonej makreli, marchewkę po koreańsku , suszone pomidory, awokado, rukolę i pestki dyni. W najbliższym czasie postaram się pokazać jeszcze kilka smakowitych pomysłów na sałatkę

Obiad gotowy
Łosoś Teriyaki 214

Pieczony filet z łososia marynowany w japońskim sosie teriyaki, podawany z ryżem lub makaronem. Dzięki wcześniejszemu marynowaniu ryba nabiera intensywnego aromatu i wspaniałego smaku.  Składniki na 2 porcje: 2 kawałki łososia ze skórą na marynatę: 1/2 szkl. sosu sojowego 2 łyżki mirin 2 łyżki wody 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego ząbek czosnku 1 cm imbiru dodatkowo: sezam

wyzwania kuchenne
Penne z brokułem i piersią kurczaka w sosie z serka mascarpone. 349

Bardzo smaczne danie, makaron z brokułem, piersią kurczaka w pysznym, delikatnym sosie z serka mascarpone. Szybko się robi i szybko znika. Polecam :) Składniki - makaron penne 30 dkg. - pojedyncza pierś z kurczaka - brokuł - cebula - serek mascarpone 200g. - łyżeczka masła, olej - czosnek granulowany, sól, domowa wegeta, cukier Wykonanie Makaron gotuje w lekko osolonej wodzie al dente. Piersi z kurczaka kroje w średniej

Kuchnia z widokiem na ogród
Makaron z ragoût z kurczaka 183

gotować razem przez około 2 minuty. Po tym czasie wlać przygotowany sos pomidorowy, dodać posiekany rozmaryn i całość gotować na małym ogniu, przez około 10 minut, aż smaki dobrze się połączą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane ragoût z kurczaka dodać do gorącego, odcedzonego makaronu i wymieszać. Makaron podawać(...)gorący, oprószony startym parmezanem i udekorowany listkami bazylii. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 5 osób. Makaron należy zacząć gotować pod koniec przygotowywania ragoût, aby był gorący w chwili podania. Sos pomidorowy, stanowiący bazę ragoût z kurczaka, można przygotować dzień wcześniej i wystudzony oraz przykryty (np. folią aluminiową) przechować w lodówce. Następnie, przed dodaniem

Gospodyni Miejska
Zupa chińska z makaronem ryżowym 177

litra buliony drobiowego lub rosołu 2 łyżki oliwy  2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki sosu rybnego 1 łyżeczka ostrego sosu chili lub odrobina chili w proszku szczypta imbiru lub odrobina startego świeżego korzenia sok z 1/2 limonki Dodatkowo: makaron ryżowy świeża kolendra lub natka pietruszki  Przygotowanie zupy: 1. Na patelnię wsypać zawartość torebki z mrożonym mixem warzyw chińskich(...)smażenia dodać sos sojowym. 2. W garnku zagotować bulion. Do bulionu przełożyć podsmażone warzywa chińskie. Gotować 10 minut. 3. Zupę doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i przyprawami. 4. Gotową zupę podawać z makaronem ryżowym i posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.  Smacznego

kolorowotorcikowo
Domowe sajgonki 155

warunkach.   Sajgonki z mięsem: 200 g papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego ok. 300 g mieszanki chińskiej mrożonej 400-500 g makaronu ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 1 jajko 2-3 łyżki sosu sojowego imbir oraz chilli do smaku sól i pieprz 2 łyżki oleju sezamowego lub oleju z orzeszków ziemnych Ja nie miałam akurat kapusty(...)warzywa, doprawcie chilli, imbirem oraz solą i pieprzem. Podsmażajcie chwilę do połączenia wszystkich smaków. Zdejmijcie patelnię z ognia. Do dużej miski wrzucamy pokrojony makaron oraz pokrojoną na drobne paski kapustę pekińską, następnie dosypujemy ostudzony farsz. Dodajmy sos sojowy oraz  jajko i mieszamy.  Papier ryżowy wkładamy do głębszego talerza z ciepłą wodą dosłownie na 2-3 sekundy. Układamy

Cooking Monster
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 242

aromatycznym ciepłym skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni(...)celu wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Szafran - to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Pochodzi z Basenu morza Śródziemnego. Importowany jest głównie z Hiszpanii. Za najlepszy

Ciastka - domowe słodkości
Szaszłyki z pomidorami z makaronem orzechowym 155

makaronu orzo (w kształcie ryżu) • 1 łyżeczka migdałów • 1 łyżeczka orzechów laskowych • 1 łyżeczka nasion słonecznika • sól, pieprz • 2 łyżki sosu teriyaki • kilka listków bazylii • 1 łyżeczka keczupu • olej do smażenia Wykonanie: • Makaron ugotować w posolonej wodzie, mięso pokroić w dużą kostkę i posypać solą i pieprzem. • Rozgrzać olej, podsmażyć mięso, wlać sos teriyaki

To co kocham
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 144

aromatycznym ciepłym skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni(...)celu wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Źródło: internet Szafran - to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Pochodzi z Basenu morza Śródziemnego. Importowany jest głównie z Hiszpanii

Ciastka - domowe słodkości
KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYM 175

ajwar pikantny zamienimy na łagodny 😉 Smak sosu niewątpliwie wzbogaca ajwar - klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażanów. Delikatne i kruche mięsko drobiowe z wyrazistym sosem paprykowym smakuje doskonale! Danie można podawać z makaronem, ziemniakami, kopytkami lub innymi dodatkami... Składniki: 3-4 filety z kurczaka 2 czerwone papryki 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów 2-3 łyżki ajwaru pikantnego(...)śmietankę oraz ajwar (ilość w zależności jakie kto ostre lubi) i doprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami według uznania

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYM 189

ajwar pikantny zamienimy na łagodny 😉 Smak sosu niewątpliwie wzbogaca ajwar - klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażanów. Delikatne i kruche mięsko drobiowe z wyrazistym sosem paprykowym smakuje doskonale! Danie można podawać z makaronem, ziemniakami, kopytkami lub innymi dodatkami... Składniki: 3-4 filety z kurczaka 2 czerwone papryki 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów 2-3 łyżki ajwaru pikantnego(...)śmietankę oraz ajwar (ilość w zależności jakie kto ostre lubi) i doprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami według uznania

Kuchnia MagdaLeny
SOS POMIDOROWY NA ZIMĘ 346

Aromatyczny sos,który doskonale pasuje do makaronu,pizzy oraz wszelkich mięsnych dań. Warto poświęcić czas na jego przygotowanie by zimą otworzyć taki pachnący słoiczek i przygotować szybki obiad,szczególnie gdy brakuje nam czasu.Uwielbiam mieć w swojej piwnicy parę takich słoiczków i Was również zachęcam do zrobienia sosiku.   Składniki:   3 kg bardzo dojrzałych pomidorów 1 główka czosnku mnóstwo świeżej(...)godz. Możemy ten proces przyśpieszyć wlewając przecier partiami na szeroką teflonową patelnie i mieszać aż przecier zgęstnieje. Na oleju bądź oliwie podsmażyć przeciśnięty czosnek,dodać zioła i wylać do sosu,doprawić solą,pieprzem oraz papryką.Jeśli sos będzie zbyt kwaśny można dodać 1/2 łyżeczki cukru.Całość gotować jeszcze ok 20 min. Moje pomidorki są tak słodkie,że cukru nie potrzebowały

Niespełnione zdolności kulinarne
Spaghetti w sosie Carbonara 243

Dziś zapraszam Was na danie makaronowe ( tu najdziesz inne makaronowe propozycje) , we włoskim klimacie- pełnoziarnisty makaron typu spaghetti w kremowym sosie Carbonara. Wersje Carbonary są różne, jednak oryginalnie ten sos przygotowuje się na jajkach (które nie mogą się ściąć, a tylko utworzyć gładki sos), bez dodatku śmietany, z pancettą, a serem- parmezanem- posypuje się wierzch dania. W skład mojej Carbonary(...)minucie wlać wino i smażyć do momentu odparowania. W międzyczasie żółtka połączyć ze śmietaną, startym serem, doprawić i mieszankę wlać na patelnię. Przesmażyć, aż całość lekko zgęstnieje. Przełożyć ugotowany makaron, wymieszać całość. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Włoski smak warzyw z kurczakiem, makaronem i chipsami z jarmużu 178

piękne kolory na talerzu miały. Składniki na 4 porcje: 450 g mrożonych warzyw na patelnię,  1 filet z kurczaka, 100 g makaronu muszelek małych, 3 łyżki oliwek zielonych bez pestek, 16 pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka sosu worcester,  pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska różowa do smaku, 3 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy włoskie do smaku, świeże(...)makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Gdy warzywa i kurczak będą wysmażone doprawiamy je przyprawą włoską. Dolewamy sosu worcester, dodajemy  oliwek  i całość mieszamy. Na sam koniec dodajemy ugotowany makaron i doprawiamy pieprzem do smaku. Włoskie warzywa z makaronem i kurczakiem podajemy z świeżymi pomidorkami koktajlowymi i chipsami serowymi z jarmużu. Na wierzch

Moniki Smakołyki
RAVIOLI ZE SZPINAKIEM I SERKIEM KOZIM, PODANE Z PALONYM MASŁEM! 190

Kuchnia włoska to jest to! Uwielbiam ravioli! Kocham robić makaron domowy, wszelakie pasty z różnymi sosami i dodatkami, tworzyć nowe smaki i połączenia włoskich pierożków. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ravioli z nadzieniem ze szpinaku, serka koziego i fety. Podane z ukochanym palonym masłem i chrustem z pieczywa i posiekanych migdałów.  To danie jest przekozackie! Przepis własny(...)feta, Poczekaj aż sos się zredukuje. Dodaj łyżeczkę mąki rozmieszaną w 2-3 łyżkach wody. Całość zagotuj sos zgęstnieje, odstaw do całkowitego wystudzenia. Farszem nadziewamy ravioli. Ciasto dobrze zgniatamy czy to widelcem czy palcami. Ravioli wrzucamy na osolony wrzątek ( tak jak na makaron) i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.  Wyjmujemy ravioli na talerz łyżką cedzakową.  Na patelni

SMYKWKUCHNI