makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:388/815)

Sos grzybowy ze świeżych grzybów 182

alkohol i dopiero podlać bulionem) i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy słodką śmietanką, przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Sos grzybowy ze świeżych grzybów można podawać z makaronami , kaszą, ziemniakami, plackami lub nawet jako dodatek do dań z mięsem. The post Sos grzybowy ze świeżych grzybów appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Brukselka zapiekana w sosie z sera lazur 166

wiecie jak podać brukselkę ? Zróbcie brukselkę zapiekaną w sosie z sera lazur. Tak przyrządzona brukselka pasuje do pieczonych mięs, ale także do makaronu lub jedzona jako samodzielne danie. Brukselka z sosem serowym z sera pleśniowego lazur smakuje wyjątkowo, a swój smak zawdzięcza właśnie dodatkowy niebieskiego sera lazur. Danie takie urozmaicić możecie, dodając do brukselki kawałki podsmażonego boczku lub inne warzywa

kolorowotorcikowo
Sos kurkowy - idealny do pieczonego mięsa, makaronu lub pieczywa 320

Sos kurkowy to dodatek idealny do pieczonego mięsa, makaronu jak i do podania ze świeżym pieczywem. Uwierzcie mi na słowo, że taki sos jest bardzo prosty do przygotowania, smaczny i aromatyczny.   Składniki na 4 porcje: około 400 g świeżych kurek 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz 2 łyżki masła 1 szklanka wody 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżka posiekanego

Ugotować
PENNE Z SOSEM Z ROQUEFORTA 127

PENNE Z SOSEM Z ROQUEFORTA Szybkie, pełnowartościowe danie dla miłośników makaronu, w ten sam sposób możesz przygotować spaghetti. 4 porcje Przygotowanie: ok.15 min.   Składniki: 300 g makaronu penne 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 20 g masła 35 cl gęstej śmietany* 20 g startego parmezanu mały k awałek pokruszonego sera typu Roquefort   Kilka wyłuskanych orzechów włoskich Sól(...)śmietanę, parmezan i Roquefort, podgrzewaj mieszając na bardzo słabym ogniu przez kilka minut. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem. Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź. Przełóż na półmisek, wlej podgrzany sos, wymieszaj i popieprz. Udekoruj połówkami orzechów włoskich. Podawaj od razu. *Na przykład śmietany Szefa Danone’a, lub jeśli wolisz, śmietany kremówki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Przekąski na Sylwestra: Kostka makaronowa z pieczarkami i serem. 153

Witajcie Kochani ;-) Sylwester tuż tuż, więc przybywam z fajną propozycją na przekąskę, która nie tylko jest bardzo miła dla oka, ale także smaczna i syta. Makaron zapiekłam z podsmażonymi pieczarkami oraz gęstym sosem serowym, dzięki czemu uzyskałam fenomenalną zapiekankę, która, gdy ostygnie, tworzy zbitą i jednocześnie wilgotną kostkę o intensywnym smaku serowo-pieczarkowym.. Można tę kostkę ozdobić dowolnymi dodatkami(...)warzywami, serem, szynką, oliwkami i podać w formie koreczków. Można także postawić tuż obok sos czosnkowy, który podniesie smak całego dania, zachwycając nasze podniebienia!  Polecam! Danie wcale nie jest bardzo trudne, a efekt? Naprawdę zadowala :-) Składniki (foremka około 25 x 25cm): 300 g makaronu pełnoziarnistego pióra Lubella 400 g gęstej śmietany 12 lub 18 % 300 g pieczarek ząbek czosnku

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makaron ryżowy z mięsem mielonym i brokułami 144

drobiowego 70 g brokuła średnia marchew 1 łyżka masła klarowanego 30 g cebuli 1 zabek czosnku 1 łyżka imbiru pieprz sok z 1/4 limonki 1 łyżka sosu sojowego płatki chili Wykonanie: 1. Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu. 2. Brokuły podzielić na małe różyczki, marchew pokroić w plasterki. Warzywa zblanszować we wrzątku przez 2-3 min. Odsączyć na sicie

Atlas Smaków
Muszelki z tuńczykiem 197

przesypywanie muszelek na plaży. Bardzo przyjemny… Mam nadzieję to wykorzystać w zabawie z Jaśkiem, ale teraz już do rzeczy… Składniki: 2 szklanki makaronu muszelki małe puszka tuńczyka w sosie własnym mała puszka kukurydzy 1 średnia czerwona papryka 3-4 średnie ogórki kiszone 6 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz, zioła prowansalskie

Mama z miasta
Wołowe klopsiki z kaszą jaglaną 177

ciepłej Hiszpanii w samym środku zimy. Jeżeli chcecie możecie zajadać się samymi pulpetami (są wystarczająco sycące), podać w kanapce czy na przykład z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Wszystko oczywiście w towarzystwie wspaniałego sosu. Zapraszamy na kulinarną wycieczkę w ciepłe strony! Do przygotowania pulpecików potrzebujemy: – ok 300 g wołowiny – 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej – sól, pieprz, zioła

Szybko Tanio Smacznie
Czekoladowy makaron z waniliowym mascarpone, malinami i sosem z białej czekolady 187

Obłędnie smaczny makaron czekoladowy z dodatkiem mascarpone wymieszanego z jogurtem greckim i wanilią, świeżymi malinami o prostym sosem z białej czekolady to danie, które zachwyci zarówno dorosłych jak i dzieci. Letnie, smaczne i przepyszne danie. Świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatek malin i świeżej mięty powoduje, iż całość jest lekka, świeża i zdecydowanie staje się definicją słowa(...)Maliny i miętę umyj i osusz. Mascarpone wymieszaj z jogurtem greckim i wanilią. W niewielkim rondelku podgrzej czekoladę ze śmietaną i masłem do połączenia. Porcję makaronu podaj z mascarpone, malinami, świeżą miętą. Całość polej sosem z białej czekolady. Podaj. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
,,Zapiekanka szpinakowa’’ 304

piersi z kurczaka 40 dag pieczarek 0,5 kg startego sera mozzarella 8 łyżek kukurydzy 3 cebule 4 ząbki czosnku Sos: 8 łyżek śmietany 20 dag sera żółtego 150 ml wody 1 jajko 5 ząbków czosnku Sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy i smażymy. W tym samym(...)wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wykładamy połowę makaronu, posypujemy startym serem, pieczarki, kukurydze, szpinak posypujemy serem. Wykładamy drugą połowę makaronu, ser, pieczarki szpinak i tak do wyczerpania składników. Na wierzch posypujemy serem i polewamy naszą zapiekankę przygotowanym wcześniej sosem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze

Podróż w kulinaria
Zapiekanka z fasolką szparagową 164

autorką,a także z moimi dodatkami, a u mnie jak zawsze na oko..a zresztą ilość składników zależy od ilości "zjadaczy" i ich apetytu. 200-250 g ugotowanego makaronu  ok.1 i 1/2 szkl, fasolki szparagowej ok. 3/4 szkl.pokrojonej w kostkę szynki / kiełbasy  pół małego kalafiora (różyczki) [nie dałam] kawałek papryki czerwonej i białej 1-2 pomidory cebula(...)drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.Pod koniec dodać ugotowane warzywa i natkę pietruszki.Wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch polać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji

Moje domowe kucharzenie
Sajgonki z kurczakiem, papryką i dynią (bez glutenu, mleka i jajek) 433

spring rolls z nadzieniem z makaronu z fasoli mung, kapusty pekińskiej z dodatkiem  kurczaka, papryki i dyni. Najlepsze prosto z patelni, z dodatkiem pikantnego sosu chilli.  Składniki: kapusta pekińska mała główka makaron z fasoli mung (przezroczysty) 100g filet z kurczaka 400g papryka 1 szt dynia (kostka) 1 szklanka przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kolendra (lub mieszanka

głodny alergik
Sos grzybowy II 253

będzie to, na osobiste życzenie męża, sos grzybowy, ale trochę inny od tego sosu grzybowego, który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać z różnymi dodatkami, z makaronem,  z kaszą, czy też ryżem, u nas w domu jednak najbardziej lubiana jest wersja z ziemniakami. Oczywiście do sosu grzybowego

Kulinarne przygody Gatity
Cannelloni ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem ricotta 216

moja propozycja na uczczenie tego dnia. Oczywiście we włoskim klimacie- Cannelloni faszerowane samymi rarytasami. Smacznego. Czekam na Wasze opinie.Czas przygotowania: 75 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 23,50 złSKŁADNIKI:Makaron CannelloniSzpinak mrożony 500 gSuszone pomidory 150 gSer Ricotta 250 gSer Grana Padano 80 gSer Mozzarella w kulkach 200 g (2 kule)Cebula dymkaCzosnek 2 ząbkiŚmietanka 30% 80 mlMleko 2 szklankiMasła(...)Grana Padano. Dolewamy śmietanki 30%, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, aż do momentu uzyskania gęstego farszu. Na końcu dodajemy posiekana natkę pietruszki. Pamiętajmy o częstym mieszaniu farszu.*Sos beszamelowyW rondelku roztapiamy na małym ogniu 2 łyżki masła. Dodajemy 2 łyżki mąki na rozpuszczone masło i mieszamy za pomącą trzepaczki. Nie przyrumieniaj i nie smaż. Od razu, gdy powstanie

kulinarnyJa
Makaronowo-cukiniowe wstążki z fetą 125

cukinie lub 4 malutkie cukinie(ok.10 cm) sól 20 dag pomidorków koktajlowych kilka gałązek natki pietruszki i szałwii świeże oregano(może być suszone) oliwa z oliwek sos balsamiczny Wykonanie: Fetę osączyć z zalewy. Makaron ugotować w osolonej wodzie na pół twardo, odcedzić. Warzywa umyć. Cukinie pokroić wzdłuż w długie, cienkie plasterki. Większe, starsze cukinie zblanszować w osolonym wrzątku(3 minuty

Pysznie & Pięknie