makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:392/815)

Makaron Chow Mein z kurczakiem, warzywami i sosem hoisin 283

łyżkę oleju, pokrojony czosnek i dymkę wrzucamy na gorący tłuszcz, dodajemy kawałki papryk, marchew, pędy bambusa, fasolkę. Makaron Chow Mein zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy. Kawałki kurczaka wyjmujemy z piekarnika i dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 3 łyżki sosu hoisin(...)całość mieszamy. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej dodajemy do małej ilości wody, mieszamy, dodajemy na patelnię, mieszamy. Na patelnię dodajemy posiekany szczypiorek z dymki, makaron, całość mieszamy i chwilę podsmażamy. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, posypujemy uprażonym sezamem i możemy serwować nasze danie

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron wstążki z leśnymi grzybami w sosie śmietanowo czosnkowym. 123

byłam na nich kilkanaście razy i za każdym razem wracałam z pełnym koszykiem.  Dziś polecam w wersji z makaronem LUBELLA , wyszło pysznie! Składniki; ok  25  dag makaronu LUBELLA - wstążki długie 40 dag świeżych leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki) 20 dag chudej wędliny w plastrach  1 cebula 2 łyżki klarowanego masła 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany(...)małych oczkach oraz pokrojoną w paski wędlinę. Wszystko dusimy do czasu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Całość posypujemy posiekanym lubczykiem. Makaron gotujemy według informacji na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy do sosu. Mieszamy i podajemy. Po wierzchu możemy posypać startym żółtym serem. Smacznego!  Przepis bierze udział w konkursie „LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i pieczarkami 115

100g szynki szwarcwaldzkiej 1 średnia cebula 250ml mleka łyżka masła łyżka mąki 100g żółtego sera sól i pieprz do smaku pół łyżeczki ziół prowansalskich 4 łyżki bułki tartej   Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy i przelewamy raz wodą. Odstawiamy do odcieknięcia.   W międzyczasie, obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki – duże pieczarki(...)kokilki do zapiekania.   Do rzeczy na patelni lub do dużej miski, gdzie wszystko dobrze wymieszamy, dodajemy wszystkie składniki – podsmażony boczek z cebulą i pieczarkami, makaron, pokrojoną w paski szynkę szwarcwaldzką, sos – mieszamy i przekładamy do naczyń do zapiekania. Z wierzchu każdą zapiekankę posypujemy łyżką bułki tartej.   Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż bułka z wierzchu się

Smaczna Strona
Sos pomidorowy z papryką i cukinią 112

Kocham kuchenne testowanie!, mam dziś słodko - kwaśne połączenie z sezonowych warzyw. Jeśli lubicie makarony to koniecznie zróbcie sobie zapas tego sosu. Po co kupować sklepowe gotowce, skoro w sezonie pomidorowym możemy w kilka chwil i za małe pieniądze przygotować aromatyczne i zdrowe domowe sosy. Macie prościej niż ja, bo przetestowałam dla Was smak, stworzyłam przepis i podaje go na tacy

Apetyczna babeczka
Pad Thai z krewetkami 154

osób): duże krewetki (bądź wołowina) ilość zależy od tego czy wolimy bardziej krewetkowo czy mniej, ja użyłam 25 dag (mrożonych, surowych) makaron ryżowy (ten szerszy) użyłam 2/3 opakowania2 jajka (rozmącone)30 g olejugarść kiełków sojowychszczypiorek2 łyżki sosu ostrygowego75g keczupu (jeżeli lubicie bardzo ostre, to pikantnego jeśli mniej - łagodny)50 ml ciemnego sosu sojowego3-4 łyżki cukru trzcinowego3 łyżki pokruszonych orzeszków(...)olej, gdy już będzie gorący dorzucamy rozbełtane jajka, cały czas szybko mieszkamy. Dodajemy krewetki cały czas energicznie mieszając. Dodajemy pokrojony makaron (wcześniej namoczony w zimnej wodzie przez jakieś 10 min) i smażymy mieszając, aż będzie szklisty. Dodajemy tofu, sos ketchupowy, sos ostrygowy, posiekane chilli (wg. upodobań odnośnie ostrości, potrawa musi być pikantna, jednak ostrożnie aby nie przesadzić) i mieszamy. Dodajemy

Brzuszki Łakomczuszki
Makaron z cukinii, steki i zielony sos – obiad w 20 minut! 147

Obiad na zakończenie cukiniowego sezonu – prosty, świeży, sycący i pyszny. Makaron z cukinii jest szybki do przygotowania, pełny błonnika, soczysty i lekki. Steki w tym zestawie to główne źródło białka a sos – mocno ziołowy, pikantny i odrobinę tłusty – idealnie spaja całość. Obiad w 20 minut – czas start! Stek ogrzewamy do temperatury pokojowej – wyjmijcie go z lodówki odpowiednio wcześniej. Cukinie myjemy(...)momentu aż cukinia zmięknie i mocno się zagrzeje – około 4-5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.   Na talerze nakładamy porcje gorącego cukiniowego makaronu, obok – pokrojony na plasterki stek. Między nimi nakładamy porcje sosu i podajemy od razu – gorące. Warto posypać wszystko jeszcze odrobiną płatków chili – dla rozgrzewki i dla koloru. PS.: Zdecydowanie nie polecam tego czarnego, klepsydropodobnego urządzenia

Karo in the Kitchen
Razowa Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami 193

następnie 1/3 mięsa mielonego, 1/4 żółtego sera, 3 płaty lasagne, kolejna porcja mięsa i sera, 3 płaty makaronu, reszta mięsa i porcję sera, ostatnie 3 płaty makaronu i reszta sera. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy pod przykryciem w 190*C przez 30 minut

VioletoweKucharzenie
Zupa z kurczakiem i makaronem 118

dymki 3 cm świeżego imbiru, utartego 1 cytrynowa trawa, bardzo drobno pokrojona 2 chili, u mnie czerwona i żółta garść świeżej kolendry 3 łyżki rybnego sosu 3 łyżki tajskiej soi 3 kostki makaronu noodle sól do smaku lub więcej soi czarny pieprz do smaku, opcjonalnie 1 łyżka oliwy Ugotuj bulion z kurczaka. Imbir i cytrynową trawę podsmaż na oliwie. Dodaj(...)dymkę i część kolendry, grubo pokrojonej. Dopraw zupę soją i rybnym sosem. Jeśli zupa jest za mało słona dodaj więcej soi. Gotuj zupę przez 10 minut. Po 5 minutach dodaj noodle. Na koniec dodaj mięso z kurczaka i dopraw zupę pieprzem. Smacznego. The post Zupa z kurczakiem i makaronem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Bulgur z makaronem plus warzywa i boczniaki 156

gałązki selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1/2 kostki dobrego bulionu warzywnego (bez tłuszczy utwardzonych) oliwa z oliwek oregano, pieprz, pasta chili, kurkuma, sos sojowy Zaczynamy od delikatnego przesmażenia makaronu tak, aby zbrązowiał. Następnie kaszę bulgur zalewamy 1 szklanką bulionu warzywnego i dodajemy makaron. Odstawiamy na ok. 20 min. W tym czasie przygotujemy resztę składników. Marchewkę kroimy

vegetanie
Smażony makaron na ostro z grzybami i pomidorami 308

mała cebulka szczypior 1 ząbek czosnku 2 duże pomidory bez skórki 100g noodli  2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki oleju arachidowego 1. Grzyby shiitake zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Ja dodałam tyle wody, żeby później ugotować w niej makaron :) Makaron przygotowujemy o minutę krócej, niż podano na opakowaniu (będziemy go jeszcze smażyć), odcedzamy i odstawiamy

Tajskie smaki
Spaghetti z suszonymi pomidorami 126

zimną patelnię dodałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojone salami i suszone pomidory. Całość zalałem 5 łyżkami oliwy. Można użyć do przygotowania sosu oliwy, w której znajdowały się pomidory, albo też zwyczajnej oliwy z oliwek. Makaron wrzuciłem do wrzącej wody i gotowałem według przepisu na opakowaniu(...)ugotowany był al'dente. Na trzy minuty przed zakończeniem gotowania makaronu zacząłem smażyć suszone pomidory, czosnek i salami na dość dużym ogniu. Po ugotowaniu makaronu odcedziłem go i dodałem na patelnię, gdzie znajdował się sos. 25 dużych listków świeżej bazylii dość grubo posiekałem i również dodałem do sosu. Wyłączyłem gaz pod patelnią i całość dokładnie wymieszałem. Po nałożeniu na talerze

Wyprawy kulinarne
Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i fasolką 123

Składniki: 100 g makaronu ryżowego pół fileta z piersi kurczaka szczypior garść fasolki szparagowej  kilka pomidorków suszonych 3 plasterki sera Brie sól, pieprz, papryka słodka, imbir do smaku kilka kropel sosu sojowego ząbek czosnku kilka kropel cytryny Przygotowanie: Pierś kurczaka umyć i pokroić w paseczki. Do osolonego wrzątku dodać fasolkę i gotować(...)kroplami cytryny.  Makaron zrobić według przepisu na opakowaniu ( ja użyłam ryżowego bez gotowania, więc zalałam go osolonym wrzątkiem i po 3 min jest gotowy ). Na makaron położyć mięso z warzywami i skropić sosem sojowym, posypać szczypiorkiem i....................................... Smacznego   E ksplozja smaków

Gaździnka warzy
Makaron soba z kurczakiem, warzywami i pędami bambusa 199

czosnku pęczek dymki 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 duża marchew puszka pędów bambusa (225g) 4-5 łyżek oleju sezamowego 5 łyżek sosu sojowego pieprz łyżeczka cukru 4 łyżki białego sezamu PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy posiekaną dymkę i czosnek. Podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy mięso. Gdy się usmaży(...)paseczki obieraczką do warzyw i odsączone z zalewy pędy bambusa. Doprawiamy pieprzem, dodajemy cukier i sos sojowy. Smażymy razem na małym ogniu przez około 7 minut, aż warzywa zmiękną.   W tym czasie na suchej patelni prażymy ziarna sezamu. Gotowego kurczaka podajemy na makaronie - całość posypujemy sezamem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
MAKARONOWE MUSZLE ZE SZPINAKIEM 127

wsypać mąkę i wymieszać, cienkim strumieniem wlewać mleko, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. sos pomidorowy: Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na oliwie, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i gęsty sok pomidorowy, bazylię, zagotowałam. Makaron ugotowałam skracając o połowę czas który był podany na opakowaniu. Rozłożyłam na płaskiej powierzchni do wystudzenia. Masło podgrzałam, dodałam(...)przez kilka minut, dodałam rozdrobniony ser feta, mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, przestudziłam. Szpinakowym nadzieniem napełniłam makaron. Dno naczynia żaroodpornego posmarowałam masełkiem, wylałam wcześniej przygotowany pomidorowy sos, ułożyłam napełnione szpinakiem muszle.  Całość zalałam sosem beszamelowym. Ser żółty potarkowałam na średnich oczkach, posypałam po wierzchu.  Piekłam pod przykryciem w temperaturze

Darcia w kuchni
prosty sos pomidorowy ze świeżych pomidorów 189

chyba jeden z najprostszych sosów pomidorowych, który można połączyć z makaronem lub ugotować w nim pulpety. W dodatku jest bazą, którą można wzbogacać: - dla fanów ostrzejszych smaków - dodaj razem z czosnkiem posiekaną ostrą papryczkę, - dla fanów bogactwa składników - razem z czosnkiem przesmaż drobno posiekane cebulę, marchew i selera. sos pomidorowy ze świeżych pomidorów 1 kg pomidorów, 1 ząbek czosnku

Eksperyment sobotni

Proponowane wyszukiwania