niej czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj pomidory i podsmażaj jeszcze 5 minut mieszając. Do podsmażonych pomidorów wlej wino i duś jeszcze 3-4 minuty. Odsącz tuńczyka, dodaj do sosu. Dodaj ugotowany makaron. Przypraw pieprzem i solą. Duś przez chwilkę. Podawaj posypane natką pietruszki. Smacznego
Różne smaki w kuchniniej czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj pomidory i podsmażaj jeszcze 5 minut , mieszając. Do podsmażonych pomidorów wlej wino i duś jeszcze 3-4 minuty. Odsącz tuńczyka, dodaj do sosu. Dodaj ugotowany makaron. Przypraw pieprzem i solą. Duś przez chwilkę. Podawaj posypane natką pietruszki
Słodkości i nie tylkotrakcie smażenia można dolewać wody, aby warzywa się nie przypalały. Pod koniec smażenia papryki, na drugiej patelni, usmażyć kurczaka. Nie odlewać wydzielającego się z kurczaka sosu. Do usmażonej papryki dodać ugotowany makaron i przesmażonego kurczaka wraz z sosem. Wszystko wymieszać i przez chwilę podgrzewać. Podawać na ciepłych talerzach lub miseczkach, popruszone parmezanem
Codzienne Gotowaniejeść u koleżanki na urodzinach. Niedawno nadarzyła się okazja, aby wypróbować ją w domu. I myślę, że też się przyjęła. To sałatka warstwowa polana sosem czosnkowym - naprawdę bardzo dobra! Składniki: 1,5 szklanki suchego kolorowego makaronu - u mnie kokardki 2/3 kostki sera typu feta 1 pojedyncza pierś z kurczaka + przyprawa gyros 1 mały brokuł 5-6 pomidorów suszonych Sos czosnkowy(...)drobniej pokroić. 5. Zrobić sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, zioła, szczytę cukru i wymieszać. 5. W salaterce ułożyć od dołu: makaron, kurczak, ser feta, brokuł, suszone pomidory. Przed podaniem polać sałatkę sosem czosnkowym. Smacznego
Kuchnia domowa AniMakaron kokardki w lekkim sosie paprykowo-pieczarkowym. To moja dzisiejsza propozycja na szybkie, pyszne, bezmięsne danie, w którym prym wiedzie pyszny makaron. U mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku. Kilka prostych składników, kilka chwil w kuchni i możemy się cieszyć pysznym, sycącym daniem. Taki makaron może być doskonałą propozycją na lżejszy obiad. Spróbujcie, polecam. Składniki(...)zostawiamy pod przykryciem. Ściągamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia (powinna nam zostać niewielka ilość a la sosu). Gdy całość przestygnie ale będzie jeszcze lekko ciepłe dodajemy czubatą łyżkę jogurtu naturalnego i szybko mieszamy. W stawiamy na mały płomień, dodajemy ugotowany makaron i szybko mieszamy. Danie podajemy ciepłe posypane posiekaną pietruszką. Smacznego
Słodkie okruszkiplasterkami suszonych pomidorów z ziołami. W zasadzie nie musiałam już nawet doprawiać sosu, bo wyszedł bardzo aromatyczny. Od tamtej pory często przyrządzam taki 2-3 składnikowy sos i wykorzystuję go do zapiekanek, pizzy, makaronu, czy też kaszy i ryżu. Polecam :) duży soczysty pomidor lub kilka mniejszych ok. 150 g (z sezonie letnim używam malinowych, w zimie czekoladowych(...)suszonych pomidorów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Miksujemy z suszonymi pomidorami i olejem. Mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Smacznego :) Artykuł Ekspresowy sos pomidorowy (do pizzy, zapiekanek, makaronu) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogPodsmażamy na oliwie do miękkości, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlewamy pomidory z zalewą, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem około 5 minut. Na końcu dodajemy bazylię. Sos podajemy z makaronem, posypujemy tartym serem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjemój wymysł, bo awokado trzeba zużyć, bo obiad.. zaskoczył mnie tym jak smaczny wyszedł spaghetti w "sosie" z awokado, ze szpinakiem i pomidorkami, pieczony kurczak Makaron noodle w miodzie i sosie sojowym, z pieczarkami i marchewką kasza kuskus, z pieczoną marchewką (z ziołami i oliwą) oraz fetą podana na liściach szpinaku brokuł, pomidorki koktajlowe, pieczony
More food, love and dreamsmakaronowej, która w Ameryce jest nie mniej popularne niż mac&cheese? Albo czy próbowaliście chińskiej zupy, w której pływa zielony makaron, ale nie ryżowy? Nie? To musicie spróbować!!! Spaghetti z rzepy z polędwiczką i groszkiem w sosie jogurtowym Rzephetti jest niesamowicie zdrowym daniem. Rzepa (a właściwie biała rzodkiew, bliska kuzynka rzepy, a bardzo podobnych właściwościach) ma mnóstwo witamin, działa(...)dyni makaronowej, który często udaje makaron. Z upieczonej dyni bez problemu można widelcem oddzielić pojedyncze niteczki miąższu, przypominające makaron spaghetti (no albo może bardziej cienki makaron). Można go podać na różne sposoby, również z sosem al ragu. Squash potrzebuje wyrazistego towarzystwa, bo dynia sama w sobie jest raczej mdła w smaku. My proponujemy squash w formie makaronu aglio e eglio
Niedzielny kucharzKushari czyt. kuszari jest potrawą rodem z Egiptu, pierwszy raz wykonaną w połowie XIX w. Wykonana jest z ryżu, makaronu, soczewicy, polane sosem pomidorowym z cebulą a także czosnkiem. Dodatkowo podawana jest ciecierzyca. Można ją kupić od każdego ulicznego sprzedawcy w Egipcie i tak naprawdę grzechem byłoby nie spróbować. Danie jest bardzo pożywne bo zmieszanie tych podstawowych składników czyli soczewicy
Moje Małe Czarowanieosolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. W międzyczasie robimy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy razem ze śmietaną i odrobinka soli(mieszamy). Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy go z wcześniej zrobionym sosem. Smarujemy naczynie żaroodporne oliwa i wkładamy cały wcześniej wymieszany makaron. Na makaron rozkładamy upieczone w paski mięsko i na sama górę dajemy warzywa. Pieczemy w piekarniku
Gotowanie-ukIdealne połączenie smaków Makaron z langustami w sosie szpinakowo- śmietanowym SKŁADNIKI: kilkanaście langustynek opakowanie świeżego szpinaku 250 g pomidorków koktajlowych 400 ml śmietany 3 ząbki czosnku sól morska, pieprz czarny, suszone pomidory z czosnkiem i chili, oregano, bazylia, masło makaron parmezan Warzywa dokładnie opłukać. Langustynki sparzyć wrzątkiem i obrać z pancerzy. Czosnek chwilę podsmażyć na łyżce masła, dodać wszystkie składniki(...)podsmażać aż szpinak " zwiędnie" dodać śmietanę i na małym ogniu mieszać jeszcze 5 minut, doprawić sola i pozostałymi przyprawami. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu dodać do sosu i dokładnie wymieszać całość. Danie podawać oprószone parmezanem. Smacznego
MarciochaKucharzykupić na ulicach całego świata. Chcielibyśmy pokazać Wam jak łatwe jest przygotowanie chow mein. Chow Mein z warzywami : (3-4 osoby) 1 opakowanie makaronu chow mein 1 opakowanie mieszanki chińskiej 1 papryczka chili przyprawa 5 smaków sos sojowy (grzybowy) pieprz tymianek Warzywa dusimy do miękkości na oliwie z oliwek, dodajemy pieprz, przyprawę 5 smaków, tymianek drobno posiekana papryczkę chili(...)osoloną wodę. Wkładamy makaron już bez gotowania i przykrywamy garnek. Po 4 minutach makaron jest gotowy i przekładamy go do patelni z warzywami. Mieszamy warzywa z makaronem wcześniej skrapiając wszystko sosem sojowo-grzybowym. Podajemy w miseczkach i jemy pałeczkami. Proste ? Oczywiście ! Danie możemy rozbudowywać o inne elementy. My często dodajemy np. poszatkowaną kapustę pekińską. Pomysłów jest wiele i tylko
vegetanieFasola ma mnóstwo białka i błonnika dlatego jedzmy jej dużo na zdrowie i odporność. Tutaj z makaronem orecchiette czyli małymi muszelkami aby w ich zagłębieniu zbierał się sos, jest pyszny taki włoski makaron. Do tego papryka i kurak i danie gotowe, polecam na jesienne obiady. Orecchiette z sosem piwnym, fasolą i papryką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj polecam pyszne, sycące danie jednogarnkowe. Gulasz wieprzowy z marchewką, porem i makaronem w gęstym, pomidorowym sosie z nutką ziołową. Gulasz jest lekko słodki, imbir i ocet nadają mu jednak wyrazistości. Danie aromatyczne i rozgrzewające. Polecam! Gulasz wieprzowy z makaronem Składniki na 4 porcje: 600g szynki wieprzowej 2 marchewki 2 pory(...)ocet i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy podsmażoną marchew i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (często mieszamy, by sos nie przywarł do dna). Pod koniec dodajemy podsmażone pory, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy kilka minut. Do gulaszu przekładamy makaron i mieszamy. Danie wykładamy na miseczki, podajemy udekorowane zieleniną. SMACZNEGO
Smak mojej kuchni