makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:265/815)

Spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym 155

Witajcie :) Dziś kolejna propozycja na obiad. Od pewnego czasu chodziło za mną spaghetti, aż postanowiłam zrobić! Przepyszny pomidorowo-mięsny sos polany na makaron, szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu danie, a zarazem przepyszne! Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie akurat była łopatka wieprzowa) 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku(...)obrane ze skórki pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy usmażone mięso i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Na koniec próbujemy i doprawiamy do smaku tymiankiem oregano,  bazylią, solą i pieprzem. A w drugim garnku gotujemy makaron do spaghetti według przepisu na opakowaniu. I gotowe :) Smacznego

Gotuj z Mąką
KLOPSIKI Z ŁOSOSIA W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM 155

Delikatne, soczyste i miękkie klopsiki z łososia i suszonych pomidorków. Z subtelną cytrynową nutą. Najpierw obsmażone na rumiano, a następnie krótko gotowane w pysznym kremowym sosie śmietanowym ze szpinakiem.  Podałam je z makaronem pappardelle i cząstkami cytryny do wyciśnięcia. Przed podaniem posypałam posiekaną papryczką chili.  SKŁADNIKI / 4 porcje 300 g filetu z łososia ¹⁄₂ czerstwej bułki + mleko(...)pieprz DODATKOWO: 2 łyżki oleju do smażenia, 2 łyżki mąki do obtoczenia pulpetów SOS 1 szklanka śmietany 30% 1 duży ząbek czosnku / starty na tarce 15 g masła 125 g świeżego szpinaku / opłukanego i dokładnie osuszonego ¹⁄₂ świeżej papryczki chili sól, czarny pieprz DO PODANIA: ugotowany makaron pappardelle, cząstki cytryny do wyciśnięcia, posiekana papryczka chili WYKONANIE KLOPSIKI: Bułkę kroimy

cool and minty
PIZZA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM, POMIDORAMI, KUKURYDZĄ I OLIWKAMI – idealna na Światowy Dzień Makaronu! 161

Zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych! Jest błyskawiczna do zrobienia i śmiało może konkurować w ten dzień z klasyczną włoską pizzą. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( foremka 28 cm ) * makaron spaghetti Lubella – 3/4 op SOS BESZAMELOWY: * mąka – 1 łyżka * masło – 1 łyżka * mleko – 250 ml * gałka muszkatołowa, sól, pieprz – 1 szczypta DODATKI: * filet z kurczaka – 150 g * pomidory koktajlowe(...)czarne oliwki – 1 garść * kukurydza – 1 garść * mozarella – ok. 200 g * sól, pieprz, oregano, papryka, bazylia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie odstawiamy. SOS BESZAMELOWY : Z mąki i masła robimy zasmażkę, powoli wlewamy letnie mleko ( stale mieszając ). Kiedy zacznie gęstnieć doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy z makaronem, wykładamy na natłuszczonej tortownicy

Ostra na Słodko
ZAPIEKANKA Z TORTELLINI, POMIDORÓW I SERA + FILMIK 127

Zapiekanka z tortellini jest bardzo smaczną i szybka w przygotowaniu zapiekanką . Idealne połączenia pierożków, sosu pomidorowego i sera. Po zapieczeniu jest na prawdę pyszna. Można ją przygotować wcześniej, przed zapieczeniem dodać ser i gotowe.  Polecam. SKŁADNIKI :   250 g makaronu tortellini  ( serowe ) 1 puszka pomidorów krojonych 3/4 szklanki soku pomidorowego 1 cebula 1 mała marchew 3 ząbki czosnku(...)zgęstnieje, dodajemy krojone liście bazylii, doprawiamy go jeszcze solą, pieprzem, papryką i ewentualnie szczyptą cukru.  Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wykładamy go łyżką do makaronu, bezpośrednio z garnka i wkładamy do sosu. Chwilkę gotujemy na małym ogniu i gotowe.  Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy cały makaron, dodajemy 1 łyżkę parmezanu oraz pokrojoną mozzarellę, lekko mieszamy. Zapiekankę posypujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Środa: Mały przekręt, czyli stir fry z żeberkami 116

gotowe. Mięso staje się mięciutkie i idealnie nadaje się do dań typu stir fry. Ten patent pochodzi z serwisu seriuoseats.com . Składniki: Opakowanie makaronu chińskiego 0,5 kg polędwiczki wieprzowej lub żeberek wieprzowych (bez kości) 1 łyżeczka sody Sos 3 łyżki cukru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu (najlepiej ryżowego) 1 łyżka(...)minuty, aż mięso się przyrumieni. Wtedy przełóż na talerz z warzywami. Krok 7 Znowu wróć z wokiem/rondlem na kuchenkę, wlej łyżkę oleju i przesmaż na nim makaron. Minuta wystarczy. Następnie dodaj pozostały sos, przełóż do naczynia warzywa i mięso, zamieszaj i smaż przez kolejną minutę. Podawaj makaron posypany posiekanym szczypiorem i prażonym sezamem. Smacznego! Artykuł Środa: Mały przekręt, czyli stir

Niedzielny kucharz
Mały przekręt, czyli stir fry z żeberkami 111

gotowe. Mięso staje się mięciutkie i idealnie nadaje się do dań typu stir fry. Ten patent pochodzi z serwisu seriuoseats.com . Składniki: Opakowanie makaronu chińskiego 0,5 kg polędwiczki wieprzowej lub żeberek wieprzowych (bez kości) 1 łyżeczka sody Sos 3 łyżki cukru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu (najlepiej ryżowego) 1 łyżka(...)minuty, aż mięso się przyrumieni. Wtedy przełóż na talerz z warzywami. Krok 7 Znowu wróć z wokiem/rondlem na kuchenkę, wlej łyżkę oleju i przesmaż na nim makaron. Minuta wystarczy. Następnie dodaj pozostały sos, przełóż do naczynia warzywa i mięso, zamieszaj i smaż przez kolejną minutę. Podawaj makaron posypany posiekanym szczypiorem i prażonym sezamem. Smacznego! Artykuł Mały przekręt, czyli stir

Niedzielny kucharz
Makaron "3 sery" 193

Makaron gotujemy al dente według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy i odkładamy na bok. W rondelku rozgrzewamy masło, gdy się rozpuści dodajemy do niego 2 łyżki mąki. Podgrzewamy cały czas mieszając ok. 3 minuty, do momentu, gdy cała masa będzie jasna. Następnie wlewamy stopniowo mleko mieszając, by nie powstały grudki. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż cała masa zgęstnieje.  Sos(...)zdejmujemy z ognia i doprawiamy gałką, solą i pieprzem i chilli. Dosypujemy sery i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Do rondelka przesypujemy ugotowany wcześniej makaron i podgrzewamy chwilę, by sos dokładnie go otoczył. Przekładamy na miseczkę. Gotowe! To pomysł na mega szybki obiad, sos przygotowuje się nie dłużej niż 8-10 minut, w tym czasie możecie ugotować makaron. Możecie

Cooking Monster
Spaghetti z pulpetami z kaszy jaglanej oraz sosem z bakłażana i pomidorów 162

mielony czarny pieprzsóloliwa z oliwekSkładniki na sos:2 średnie bakłażany, pokrojone w kostkę5-6 pomidorów, bez skórki, pokrojonych w kostkę1 mała cebula, posiekana3 ząbki czosnku, posiekane1/2 łyżeczki suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonej bazylii1/2 łyżeczki pieprzu cayenneświeżo mielony czarny pieprzsóloliwa z oliwekDodatkowo:ulubione świeże zioła (u mnie bazylia i pietruszka), do posypania500 g razowego makaronu spaghettiPrzygotowanie:Kaszę przesypać do garnka i prażyć(...)razie potrzeby dolać wody. Dodać bazylię, oregano, czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Sos połączyć z pulpetami i posypać świeżymi ziołami.W osobnym garnku ugotować makaron spaghetti. Podawać razem z sosem i pulpetami. Smacznego

Food Square
Cytrynowy makaron z sosem mięsnym oprószony parmezanem 193

zimny dzień;) Jakoś trzeba sobie umilić tą nieprzyjemną aurę. Niestety póki co na lepszą pogodę się nie zapowiada, chyba jesień zawitała na dobre...Zatem zapraszam na makaron cytrynowy z mięsem wołowym z dodatkiem sosu mięsnego oprószonego parmezaem;) Brzmi smakowicie, prawda?  A teraz trochę z innej beczki ;)  Jakiś czas temu dostałam wiadomość od Ramy Smaż jak szef kuchni(...)gotującej się wody wyłożyć makaron, i gotować go przez około 10-15 minut bądź do jego miękkości. Porządnie odcedzić.  Krok 9 Na talerz wyłożyć porcję makaronu a na jego środek przygotowany sos. Wierzch dania posypać startym parmezanem.  Krok 10 Danie podawać gorące. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Kurczak w sosie Teriyaki 793

około 1 cm. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka a paprykę w cienkie paseczki długości około 3 cm. Następnie przygotowujemy makaron chiński według przepisu na opakowaniu.  W rondelku najpierw mieszamy dokładnie wszystkie sk ładniki na sos, następnie gotujemy(...)małym ogniu do momentu zagotowania. Najpierw smażymy kurczaka przez około 2 minuty na dużym ogniu w woku, dodajemy warzywa i kiełki, smażymy przez kolejne 5 minut, dodajemy makaron i około 1/3 sosu Teriyaki. Resztę sosu można przechowywać w lodówce do około dwóch tygodni. Całość dokładnie mieszamy i gotowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Tagliatelle ze szpinakiem i mięsnymi kulkami 162

ziela angielskiego Sos szpinakowy: 200 g mrożonego szpinaku łyżka śmietany cebula łyżeczka masła ząbek czosnku 75 ml bulionu warzywnego pieprz 400 g makaronu tagliatelle Przygotowanie   Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,posiekanym porem ,jajkiem ,sosem sojowym i bułką tartą (masa ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i papryką. Z przygotowanego mięsa formujemy niewielkie kulki ,gotujemy(...)ziela angielskiego. Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę ,po czym wrzucamy szpinak ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Lekko redukujemy sos i zabielamy śmietaną. Do smaku doprawiamy pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Podajemy go z sosem szpinakowym i pulpecikami

R'n'G Kitchen
Yakisoba pan 143

bardzo typowy dodatek dla kuchni wietnamskiej. Przepis specjalnie na konkurs.Podaję przepis bardzo podstawowy (kryzysowy), ale co tam dorzucicie, to już Wasza sprawa. Składniki: - makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti - kiełki - coś co zrobi nam za sos - może to być musztarda, ketchup, starte jabłka, sos sojowy, a nawet przyprawa(...)spotyka się różne wersje - długa bułka Wykonanie: Makaron gotujemy. Jak chcemy możemy sobie go połamać na pół. Na dużej ilości oleju podsmażamy kiełki. Dodajemy makaron i krótko smażymy. Dodajemy nasz ulubiony sos i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając.  Bułkę rozkrajamy na pół i umieszczamy w niej makaron

Kryzysowa Książka Kucharska
MAKARON Z MASCARPONE, ŁOSOSIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 89

prowansalskie. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Pomidory siekam, łososia kroję w paski. Razem podsmażam na niewielkiej ilości oliwy z suszonych pomidorów. Dodaję mascarpone oraz przyprawy, chwilę gotuję, mieszając. Sos łączę z makaronem, posypuję szczypiorkiem

JejKuchnia
Tagliatelle pomodoro 116

pieprz. Przygotowanie: Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulkę i czosnek. Następnie wlewamy pomidory, miksujemy je blenderem i przyprawiamy solą i pieprzem. W osobnym rondelku gotujemy makaron al dente. Odcedzony makaron dodajemy do sosu. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidorki bez skórki. Gotujemy jeszcze ok. minutki i nakładamy na talerz. Pomidory mają zachować swoją chrupkość, więc nie podgrzewamy makaronu

Aga w kuchni