makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:265/815)

Botwinka z mlekiem kokosowym 211

marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 200 ml koncentratu barszczu 200  ml mleka kokosowego liść laurowy szczypta kuminu szczypta ziaren kolendry sól pieprz sos sojowy olej Do podania: makaron ryżowy szczypiorek limonka Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojone szalotki, po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz pokrojone marchewki, pietruszkę, seler naciowy, buraczki(...)ogniu około 15 minut. Liście i łodygi botwinki myjemy i drobno kroimy, dodajemy do zupy. Po około 5 minutach dodajemy koncentrat barszczu i mleko kokosowe. Przyprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym i szczypiorkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Wiosenne spaghetti z cukinią 167

cieniutkie paseczki idealnie łączy się z nitkami spaghetti. Cytryna nadaje całości wiosennej świeżości i lekkości. Dodatek parmezanu dodaje potrawie włoskiego charakteru. A ponieważ nie znajdziemy tu ciężkich kremowych sosów, jedynie oliwę, makaron jest idealny na lekki wiosenny obiad :)  Buon appetito! WIOSENNE SPAGHETTI Z CUKINIĄ Czas przygotowania 15 minut Makaron pełnoziarnisty Pół dużej cukinii Sok z połówki cytryny Starty parmezan

HealthyCreations
Potrawka z brukselką 266

Można by wymienić mnóstwo osób, w tym ja, które nie znoszą brukselki  za jej dość specyficzny smak. Jednak swego czasu miałam okazję spróbować sosu brukselkowego do makaronu i o dziwo ta wersja mi posmakowała, dlatego postanowiłam dać jej drugą szansę. Przypadkiem trafiłam na przepis z bloga Silver Teaspoon , więc padło na potrawkę w roli głównej z brukselką.  Rezultat

Fabryka pomysłów
Sałatka makaronowa z serem i salami 239

Sałatka makaronowa z serem i salami Smaczna, treściwa i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka makaronowo-warzywna z żółtym serem, salami, szynką i pysznym sosem. Polecam!     Składniki: 200g makaronu – użyłam makaronu świderki 10dkg salami 10dkd chudej szynki 15 dkg żółtego sera 2 -3 ogórki gruntowe 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku(...)Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy pół łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku sól i pieprz – po około pół łyżeczki     *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Szynkę oraz salami kroimy w kosteczkę *** *** Ser żółty, paprykę, ogórka i rzodkiewki również kroimy w kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy a kukurydzę

Blog z Apetytem
SZPINAKOWA ZAPIEKANKA RYBNA Z LUBELLĄ 340

Zapiekanka jest sycąca, pyszna, wyśmienita !  ~~SKŁADNIKI~~ ryba dorsz świeży (filety) 3 szt. ( 350 g.) makaron Lubella pióra 1/2 opakowania  szpinak świeży 250 g.  czosnek 3 ząbki masło 2 łyżki sól, pieprz świeżo mielony do oprószenia ryby + do doprawienia sosu wg. gustu śmietanka kremówka 30 % 250 ml. serek topiony 1 trójkąt smak śmietankowy lub ziołowy ser mozzarella(...)zacznie wrzeć. Doprawiamy solą i pieprzem według gustu.  Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na makaronie układamy kawałki ryby. Polewamy sosem szpinakowym. Wierzch posypujemy serem mozzarella. Zapiekankę wsadzamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na ok. 5-10 min., aż ser zarumieni się.  #Lubella  #ŚwiatowyDzieńMakaronu  #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą

Kuchnia Paulettes
Grzybowe penne z krewetkami w sosie winno- śmietanowym 174

Grzybowe penne z krewetkami  Grzybowe penne z krewetkami  w sosie winno- śmietanowym Składniki na 3-4 osoby:   300g makaronu penne   200g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych) 300 g pieczarek 500 g krewetek mrożonych 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju roślinnego świeżo zmielony czarny pieprz, sól posiekana natka pietruszki   pół szklanki śmietany 18% pół szklanki(...)jeśli była), doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać białe wino, natkę pietruszki, całość wymieszać i chwilę podgrzewać na małym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, wymieszać. Gorący makaron wyłożyć do talerzy, polać sosem z krewetkami i grzybami. Udekorować pozostałą natką pietruszki i/lub innymi ziołami. 4) Pałaszować..:) Z przyczyn technicznych (mały zapas mrożonych grzybów leśnych) w tej wersji użyłem wymieszanych

Aromatyczne Podróże
Pappardelle z sosem pomidorowo – paprykowym i kurczakiem 238

każdym razie, jeśli szukacie przepisu na dobry, domowy sos mięsno – jarzynowy polecam wypróbowanie mojego przepisu :) Pappardelle to makaron wstążki, ale możecie użyć każdy kształt makaronu jaki macie akurat w kuchni :) Sos pomidorowo – paprykowy z kurczakiem idealnie się sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz, czy innych rodzajów kluseczek :) Wszystko zależy od inwencji gotującej osoby :) Składniki: 600g fileta z kurczaka(...)łyżeczka bazylii (suszonej lub świeżej) 2 łyżeczki przyprawy gyros 1 łyżeczka suszonej papryki (łagodnej) Dodatkowo: Ok. 6 łyżek oleju do smażenia 1 łyżka mąki ½ szklanki wody Ok. 400g makaronu Pappardelle Filet z kurczaka kroimy na podłużne, cienkie paski, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanymi około 3 – 4 łyżkami oleju. Smażymy około 5 minut, co pewien czas mieszając. Następnie posypujemy

Smakowy Raj
Pomidorowe tagiatele w sosie winnym z pastą pindżur i małżami 208

Sposób wykonania: Makaron gotujemy aldente. Na rozgrzanej patelni na oliwie szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz podsmażamy przeciśnięty przez prakę czosnek. Dodajemy słoiczek Pasty warzywnej Pindżur oraz kieliszek białego wina. Mrożone małże rozmrozić. Umyć pod bieżącą, zimną wodą, oderwać bisiory (nitki wystające ze środka małży) oraz szczoteczką oczyścić muszle, jeszcze raz opłukać. Do powstałego sosu dokładamy umyte i oczyszczone surowe(...)ogniu lub do czasu aż wszystkie się otworzą. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem. Uchylić pokrywę i trochę ostudzić. Muszle małży, które się nie otworzyły wyrzucić  Przygotowany sos podwać z makaronem posypując całość posiekaną natką pietruszki

W kuchennej krainie
Spaghetti z włoszczyzną i moje 30 urodziny! Yeah! 212

drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy pokrojone pomidory, starte na grubych oczkach marchewki i seler. Całość dusimy 30 min. Doprawimy solą, pieprzem i oregano suszonym. Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetii    fot: http://discoplex.pl/ 

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron razowy z truskawkami 211

minut. Do osobnego garnuszka wrzucamy truskawki razem z wytworzonym sokiem i gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy jogurt oraz błonnik i dokładnie mieszamy. Nakładamy nasz sos truskawkowy na makaron i wcinamy aż się uszy trzęsą

Emcia Pichci
Razowe spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym 243

zioła i trochę inny warzyw takich jak czosnek czy papryka. Co dla mnie bardzo ważne nie jest zmiksowany więc są w nim dość duże pomidorowe kawałki. Sos wystarczy podgrzać i wymieszać np. z makaronem albo dodać do podsmażonego mięsa czy ryby - szybko i łatwo.Pewnie takie gotowe produkty mają wielu przeciwników, ale zapewne zwolenników też bo niby zrobienie go samodzielnie

Smaczna Pyza
Potrawka z kurczakiem, czerwoną fasolką, papryką i kukurydzą 240

Proste, szybkie danie, jakie uwielbiam. Zawsze przygotowuję je, gdy nie mam pomysłu na obiad. ;) Nadaje się tak, jako sos do grubszego makaronu (na przykład fussili), jak i do podania solo w głębokim talerzu, jako potrawa jednogarnkowa. 1 średniej wielkości podwójna pierś kurczaka 1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 duża czerwona papryka 1 duża

Kuchenna Kontrrewolucya
Spaghetti Napoli 164

zacząłem praktykować dietę rozdzielną przynajmniej 2 razy w miesiącu robiłem sobie spaghetti🍝 ze szpinakiem. Potem  kombinowałem z sosem na bazie pomidorów🍅, koncentratu pomidorowego🍅🍅🍅, cebuli oraz ziół🍃... Jednak nadal pozostawałem przy szpinaku.      Dodam, że makaron był u mnie może 4 dni (2 razy po 2 dni) w miesiącu, jakoś nie byłem zwolennikiem zaklejania jelit glutenem z pszenicy(...)dusimy (bez przykrywki) do momentu aż nam sos zgęstnieje. Gdy już sos jest gotowy doprawiamy solą i pieprzem. Przed wyłożeniem na talerz należy wyjąć papryczkę chili. Ugotowany makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Makaron z pieczonym łososiem 157

łyżki soku z limonki 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka posiekanej bazylii świeżo mielony pieprz 0,5 szklanki wody w której gotował się makaron Łosoś: 300 g filetu łososia 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki 0,5 łyżki miodu 1/4 łyżeczki imbiru Przygotowanie: 1) Przygotować marynatę do łososia: do czosnku przeciśniętego przez praskę(...)smażyć, aż cukinia delikatnie zmięknie. 6) Dodać sos sojowy, sok z limonki, miód, śmietanę i świeżo mielony pieprz do smaku (można użyć sosu spod łososia i wtedy doprawić wg uznania). 7) Następnie dodać ugotowany makaron, wodę, w której się gotował oraz posiekaną bazylię, a na koniec przygotowanego łososia, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. W razie potrzeby doprawić sosem sojowym

Fitsweet.me