makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:271/815)

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i ogórkiem + film 178

szczypiorek do tego majonez oraz musztarda to prosta i smaczna kompozycja, znakomity pomysł na śniadanie lub kolację.     składniki na 4 porcje 200 g drobnego makaronu puszka tuńczyka w sosie własnym (180 g ) 2 średnie ogórki zielone pęczek szczypioru z dymki 100 g kukurydzy z puszki 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy czarny pieprz sól przepis Makaron gotujemy(...)czym odcedzamy i studzimy. Wystudzony makaron przekładamy do dużej miski. Obrane ze skórki ogórki kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do makaronu. Opłukany szczypior z dymki dość drobno siekamy i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Odsączonego z sosu, rozdrobnionego tuńczyka oraz odsączoną z zalewy kukurydzę łaczymy z zawartością miski. Na końcu do sałatki dodajemy majonez oraz musztardę, całość doprawiamy

Smakowite Dania
Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą 147

marchewka 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki oregano kilka pomidorków koktajlowych kilka szczypt mieszanki ziół włoskich sól pieprz świeżo mielony Makaron  Lubella Pełne Ziarno Pióra (Penne)  gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawimy. Kroimy wszystkie warzywa - cebulę i paprykę w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce, czosnek siekamy lub przeciskamy(...)dodajemy pomidory. Po kilku minutach dodajemy paprykę i marchewkę. Całość mieszamy i przyprawiamy bazylią i oregano, solą i pieprzem do smaku. Smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Sos dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z makaronem. 1/4 zostawiamy do posypania dania. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera żółtego, a na wierzchu układamy

My Chcemy Jeść
Noodle z polędwicą wieprzową i brokułem 171

łyżki ciemnego sosu sojowego ª       1 łyżka oliwy lub oleju do woka Przygotuj: ·          patelnię ·          2 garnki   Zaczynamy od wstawienia wody na makaron oraz wstawienia brokułu (podzielonego na różyczki, łodygi nie używamy) do wody i zagotowania – różyczki gotujemy(...)minut. Zaraz po tym zabieramy się za krojenie polędwiczek w bardzo cieniutkie plasterki. Siekamy czosnek oraz imbir i dodajemy do polędwiczek, które marynujemy też w sosie sojowym i oliwie . Wstawiamy makaron i zaczynamy rozgrzewać patelnię. Mięso smażymy partiami na bardzo rozgrzanej patelni, poniżej minuty z każdej strony – obracamy jak tylko złapią mocno rumiany kolor. Do gotowego mięsa dodajemy różyczki brokułu

Bazując na smaku
Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami 222

sproszkowanego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sezamu zielone części dymki do podania: ryż jaśminowy lub inny albo makaron ryżowy'; document.write(" "); Steki kroimy w cienkie paseczki za pomocą bardzo ostrego noża – wkładamy do miski. W innej, małej miseczce mieszamy ze sobą: sos sojowy, mirin, olej sezamowy, wyciśnięty ząbek czosnku, imbir oraz mąkę ziemniaczaną (skrobię). Wlewamy marynatę do pokrojonej wołowiny(...)zacznie wrzeć, dodajemy usmażone mięso, paprykę i nerkowce. Mieszamy dokładnie i nakładamy na półmisek lub talerze. Na wierzchu rozsypujemy dymkę i sezam. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Post Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Roladki z bakłażana na ciepło – danie idealne na końcówkę lata 208

tego typu Neutralny w smaku olej, np. z pestek winogron lub rzepakowy Przecier pomidorowy Sól, pieprz, odrobina cukru Świeża bazylia Do podania: sałata oraz makaron w ulubionym kształcie – ja wybrałam taki     Roladki z bakłażana na ciepło – sposób wykonania Bakłażany kroimy na plastry o grubości(...)tuż przed podaniem. Voila! Roladki z bakłażana na ciepło są gotowe, aby wjechać na stół, np. w towarzystwie sałaty z sosem vinaigrette i makaronu. Jeśli macie opór przed stosowaniem sera w plasterkach, można go zastąpić twarożkiem typu Philadelphia , lub nawet fetą, którą polecam doprawić czosnkiem i natką pietruszki

Patchwork
Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami 172

taką metodę: najpierw dokładnie grzyby płuczę, a po namoczeniu wyławiam je i odciskam, zaś wodę przelewam przez sito wyłożone bawełnianym płatkiem kosmetycznym :) Składniki: ok. 35-40 dag makaronu muszelki 0,5 kg kiszonej kapusty 1 nieduża marchewka 1 cebula (u mnie z konieczności czerwona) 2 porządne garście grzybów suszonych (można dodać wg uznania i możliwości, ja akurat mam spory zapas(...)ogniu, dopóki kapusta nie była wystarczająco miękka. Czas zależy od kapusty, mojej wystarczyło 45 minut. Doprawiłam do smaku pieprzem, kminkiem mielonym, majerankiem (ewentualnie jeszcze solą oraz odciśniętym wcześniej sosem z kapusty). Makaron ugotowałam al dente według przepisu na opakowaniu, odcedziłam, dodałam do kapusty i wymieszałam. Podałam na gorąco

Kuchenne zapiski Edyty
Świderki z rukolą w sosie serowym 187

przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Podsmażamy kurczaka, następnie dodajmy rukolę. Wlewamy kremówkę i dodajemy starty ser, mieszamy, aż do rozpuszczenia sera. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy z sosem

Aga w kuchni
Domowy ketchup 231

Przy okazji robienia przetworów z pomidorów, sosu z pieczonych pomidorów, ketchupu pomidorowo-śliwkowego, czy sosu pomidorowego do makaronu postanowiłam też zrobić klasyczny ketchup. Przepis znalazłam na przecudnej stronie Lawendowy dom, skąd czerpię różne inspiracje.Domowy ketchup Składniki:4 kg podłużnych pomidorów2 cebule4 ząbki czosnku50 octu winnego1 łyżka soli3 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka(...)około godziny, półtorej, zależy to od gatunku pomidorów, jak bardzo są wodniste, po czym go miksujemy i odstawiamy na noc do przestygnięcia.Następnego dnia sos doprowadzamy do wrzenia, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Jeśli konsystencja sosu nas zadowala możemy go od razu przelać do wyparzonych słoików, jeśli ketchup jest

Kulinarne przygody Gatity
Pulpeciki miesne z fetą - Montignac 199

dietetyczne? Tak, bo po pierwsze brak tam bułki, czy bułki tartej i jajka co w połączeniu z mięsem daje nam kaloryczny posiłek, a jeśli jeszcze je zjemy z ziemniakami, makaronem, czy ryżem to połączenie węglowodanów i tłuszczów powoduje ze nam się to wszystko odkłada. Dlatego te pulpeciki pod warunkiem że zjemy je tylko z warzywami dadzą nam wartościowy, o obniżonej(...)blogu przepisy związane z tą dietą będą się pojawiały częściej. Ale jeśli na diecie nie jesteście i o figurę dbać nie musicie to polecam zjeść pulpeciki z sosem pomidorowym i makaronem. A co... Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly 172

najlepiej słodkawego. Chyba organizm czuje zbliżające się mrozy :). Tak czy inaczej, tym razem mój wybór padł na obłędny glazurowany w stylu azjatyckim boczek z rozgrzewającym imbirem, podany z makaronem ryżowym. Danie jest bardzo łatwe, a co najważniejsze w miarę szybkie do wykonania (jak na taki kawał mięcha:)) bo przygotowujemy je w szybkowarze. Muszę mój sprzęt wykorzystywać częściej niż tylko(...)gotuj pod ciśnieniem przez kolejne 35 minut. Zdejmij pokrywę (uprzednio wypuszczając parę) i gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Pokrój boczek na plasterki i podawaj z polany sosem wraz z makaronem ryżowym. Smacznego! English version Pressure cooker pork belly (3-4 servings) Ingredients: 3 green onions, green parts 2,5 cm piece of ginger, peeled and thinly sliced

karmelowy
Penne z brokułowym pesto :) 167

słodka śmietanka 12% (300 ml) 1 mini papryczka czerwona 1 mini papryczka żółta 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku kiełki rzodkiewki pieprz, oregano, bazylia, tymianek oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente :) Brokuł obieramy z liści, twardych korzeni i blanszujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przekładamy do dużego pojemnika i dodajemy pokrojony czosnek, sporo tymianku i pieprz. Wszystko razem(...)brokuły. Dobrze wszystko mieszamy razem i doprawiamy ziołami i pieprzem. Dusimy jeszcze chwile aż sos dobrze zgęstnieje. Wyłączamy ogień i dodajemy sos do penne. Całość mieszamy tak, aby sos dobrze okleił makaron. Podajemy na talerze i posypujemy kiełkami rzodkiewki. Gotowe :) Życzymy smacznego

vegetanie
Wieprzowina po chińsku - obiad do pudełka 221

chińsku - obiad do pudełka Składniki: 200 g polędwiczki wieprzowej 1 opakowanie  mrożonej mieszanki chińskiej (450g) 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego makaron ryżowy około 150 g  olej kokosowy 100 g uprażonych orzeszków ziemnych (solonych) szczypiorek sól, pieprz Sposób wykonania: Polędwiczkę kroimy w poprzek włókien na cienkie plasterki. Doprawiamy(...)mieszamy. W misce łączymy ze sobą sok z cytryny, wodę, sos sojowy i cukier. Tak przygotowany sos wlewamy partiami do mięsa i warzyw ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. W tym czasie gotujemy makaron ryżowy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Na talerz/do pojemnika kładziemy makaron, na to wieprzowine z warzywami. Wszystko posypujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi i szczypiorkiem.  inspiracja

Smaki Natalii
Rigatoni z romanesco, czyli rurki z dziwnym kalafiorem :) 140

średnia cebula 1 papryczka chili jogurt naturalny oregano, bazylia, pieprz, zielona tajska pasta curry oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente i przelewamy oliwą. W trakcie, kiedy gotuje się makaron, należy ugotować fasolkę szparagową. Teraz czas na romanesco, które kroimy na małe różyczki, do tego pieczarki w półplasterki, a cebulę w kostkę. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy(...)będzie już kruchy dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili. Jeszcze chwilę dusimy i podlewamy jogurtem rozmieszanym z niewielką ilością mąki, aby sos nam się zagęścił. Sos dolewamy do makaronu i dobrze razem mieszamy. Podajemy na dużych talerzach, bo to bardzo smaczne :P Pozdrawiamy i życzymy smacznego

vegetanie
Penne z ciecierzycą i guanciale 153

guanciale) lub bardziej dostępną pancettą i mnóstwem kolendry. To danie przygotowuje się szybko i zawsze gdy nie mam zbyt wiele czasu na obiad, to przygotowuję właśnie to. Składniki: 500g makaronu penne 300g ciecierzycy z puszki 200g guanciale lub pancetty 50ml oliwy z oliwek pęczek świeżej kolendry 1 gałązka rozmarynu dwie szczypty chili świeżo mielony pieprz Z guanciale lub pancetty odcinamy(...)patelni do momentu, aż "boczek" ładnie się wytopi. Wlewamy wino, ciecierzycę odcedzamy, dodajemy na patelnię razem z gałązką rozmarynu, smażymy na małym ogniu przez 15 minut aż powstały sos się zredukuje. Makaron gotujemy, mieszamy z zawartością patelni. Kolendrę siekamy, łączymy z makaronem, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i podajemy

Gotowanie i blogowanie
Makaron z dynia 158

boczkiemskladniki: makaron penne dla 3 osob 250g dyni 150g wedzonego boczku 1 mala cebula natka pietruszki 150ml smietany sol, pieprz galka muszkatalowa oliwa z oliwek 100ml bulionu wykonanie:Makaron gotujemy w osolonym wrzatku al dente.W tym czasie scieramy na tarce o duzych oczkach dynie.Boczek wedzony (ja uzylam boczku w plasterkach) kroimy w paseczki, a cebule w kostke. Na patelni wysmazamy(...)minut.Podlewamy calosc bulionem i dusimy do chwili az dynia stanie sie miekka. Na koncu dodajemy smietane i przyprawy. Doprowadzamy calosc do wrzenia. Smietanka powinna stac sie kremowa. Jesli sos bedzie zbyt luzny mozna dodac do niego lyzke serka typu Almette.Makaron mieszamy delikatnie ze sosem.Smacznego

Przysmaki Karolki