makaron z serem - 5662 przepisów (strona:136/378)

Roladki a’la lasagne z sosem pomidorowym 175

tutaj typowych dla lasagne warstw -  makaron, sos mięsny i beszamel. Sos mięsny owszem - jest, lecz zawinięty w płat makaronu lasagne, który dodatkowo wyścieliłam wstążkami cukinii. Roladki upiekłam w pysznym, esencjonalnym sosie pomidorowym, obłożyłam je serem mozzarella i udekorowałam paskami cukinii, które dają akcent kolorystyczny. Całość, choć zbliżona do tradycyjnej lasagne, dużo łatwiej podzielić jest na porcje, bo... porcje, dzięki(...)makaronu odkładać na metalową kratkę do studzenia. Sos mięsny podzielić na 8 porcji. Cukinię pokroić w cienkie paski za pomocą np. obieraczki do warzyw. Kulkę sera mozzarella pokroić w cienkie plasterki. Na każdym płacie makaronu ułożyć kilka pasków cukinii (około 4 sztuki). Na cukinii ułożyć porcję sosu mięsnego zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej strony. Zwinąć wszystko w roladkę

Posadzone i zjedzone
Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami - przepis 129

makaron wstążki z lekkim (chodzi o smak) sosem z mozzarellą, pomidorami suszonymi i natką pietruszki. Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami Składniki 400 g makaronu wstążki 1 łyżka masła 250 ml śmietany 30% 120g sera mozzarella pęczek natki pietruszki 100 g suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku 100 g rukoli Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami Wykonanie Makaron gotujemy(...)pomidory. Smażymy przez ok. 1-2 minuty. Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy ser mozzarella pokrojony w kostkę. Dusimy wszystko ok 3-5 minut aż sos zacznie lekko gęstnieć.  Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Makaron odcedzamy i mieszamy na patelni razem z sosem. Lub w dużej misce jeżeli na patelni

Pyza i Surówka
Penne z brokułami, serem feta i kurczakiem 365

starczyło na obiad dla 4 osób i zostało jeszcze sporo na lunch do pracy. Składniki (ile kto chce, ile kto lubi) Makaron penne (malutkie) Brokuły - najlepiej świeże suszone pomidory w oliwie pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku ser feta (tym razem użyłam sera typu feta, który jest bardziej kremowy) sól, pieprz Przygotowanie Ugotować brokuły w wodzie z dodatkiem soli(...)posolić, popierzyć i podsmażyć na oliwie (ja użyłam oliwy, którą zalene były pomidory). Pod koniec smażenia dodać pokrojone suszone pomidorki i starty lub przeciśnięty czosnek. Ugotować makaron al dente. Wszystko połączyć, posypać pokruszonym serem feta. A teraz przeróbka:) Zamiast sera feta można dodać pół szklanki startego sera (np. ementalera). Wszystko dobrze wymieszać, posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku:) Taką

Kulinarne Inspiracje
Żegnamy truskawki. Podsumowanie sezonu. 156

truskawkami i bitą śmietaną.   Truskawkowa niby-leguminka. Serek wiejski z miodem i truskawkami. Sernik z truskawkami.   Mus truskawka-kiwi.   Knedle twarogowe z truskawkami.   Makaron z truskawkami i białym serem.   Dżem truskawkowy.  Koktajl truskawka-ananas.  ********************************************** Zagłosujcie! Biorę udział w konkursie zorganizowanym przez firmę Hochland, na stworzenie wyjątkowego Mixu. Kojarzycie trójkąciki serka topionego zamknięte

W kuchni Karmel-itki
Makaron z brukselką, bekonem i orzechami 157

brukselki świeżej lub mrożonej 100 g bekonu wędzonego ząbek czosnku łyżka oliwy sól świeżo zmielony kolorowy pieprz łyżeczka cukru łyżeczka miodu garść orzechów pekan  ser grana padano lub parmezan do posypania Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do zimnej wody(...)ładny kolor. Bekon pokroić w kosteczkę, zrumienić na patelni z łyżką oliwy. Dodać posiekany czosnek, brukselkę, orzechy i makaron. Doprawić do smaku solą, pieprzem i miodem. Wymieszać i smażyć wszystko ok 5 minut. Danie przełożyć na talerze i posypać startym serem. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam

Smakołyki Asi
MAKARON Z KURCZAKIEM 159

zajmuje naprawdę tylko parę chwil, i możemy wyczarować bardzo sycący obiad :) Składniki: * 500 g piersi z kurczaka  * 1 brokuł * 250 g makaronu nitki * garść startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera * sól i ulubione przyprawy do mięsa Wykonanie: Zagotować wodę z dodatkiem soli do makaronu. Do gotującej się wody wsypać makaron połamany na 4 części. Ugotowany(...)odcedzić. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z ulubionymi przyprawami i podsmażyć na patelni. Do garnka wrzucić ugotowany makaron i usmażone piersi z kurczaka, wymieszać (wszystko wykonywać na małym ogniu, aby się nic nie przypaliło). Następnie dodać starty ser i mieszać tak długo, aż ser się roztopi. Na końcu dodać brokuły i wszystko jeszcze raz dokładnie

Zrób to smacznie
Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce 357

warstwą mozzarelli i parmezanu. Użyłam ravioli bo akurat miałam je pod ręką, zamiast nich można dodać tortellini, dopasowane smakowo pierogi czy po prostu zwykły makaron. Sos z mięsem mielonym ze szpinakiem i dużą ilością sera sprawdzą się zawsze. Uwielbiam! Scroll down for recipe in English Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem (2-3 porcje) Składniki: 250 g r avioli(...)pierogów lub podgotowanego do al dente makaronu 200 g mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina, indyk) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 szklanki sosu pomidorowego albo passaty 1 duża garść szpinaku, posiekanego ½ szklanki startej mozzarelli ¼ szklanki startego na tarce parmezanu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Na dużej patelni rozgrzej

karmelowy
Zapiekanka szpinakowa 143

pożywną kolację. 250 g makaronu świderki 500 g szpinaku mrożonego 200 g ulubionej wędliny 200 g serka wiejskiego 150 g żółtego sera 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka 1. Makaron gotujemy al dente. Wędlinę kroimy w grubszą kostkę. Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez(...)praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. 2. Szpinak mieszamy z serkiem wiejskim, wędliną, makaronem i rozkłóconym jajkiem. Przekładamy  do natłuszczonej foremki. Posypujemy startym żółtym serem i pieczemy

Krokusowy Dom
Makaron z parówkami w sosie pomidorowym 209

pietruszki. 1 szklanka = 250 ml   Sposób przygotowania: Parówki obrać z osłonek, pokroić w cienkie plasterki. Cebule obrać, drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Zachować szklankę wody z gotowania makaronu. Na rozgrzany na patelni(...)bazylię, słodką paprykę oraz cukier. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 10 minut). Na talerze wyłożyć makaron. Polać sosem. Oprószyć posiekaną natką pietruszki i startym serem. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Przecier pomidorowy to nie to samo co koncentrat pomidorowy. Można go zastąpić

Gospodyni Miejska
Conchiglioni nadziewane kurczakiem, kurkami i serami w sosie pomidorowym 352

makaronu Conchiglioni  100 gram kurek 250 gram piersi kurczaka 250 gram passaty pomidorowej  50 gram mozzarelli 100 gram sera Brie  sól pieprz oliwa z oliwek oregano  łyżka miodu ząbek czosnku jedna szalotka szczypta kurkumy Makaron gotujemy al dente a następnie każdą sztukę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Ząbek czosnku i szalotkę kroimy drobno, łyżkę oliwy z oliwek(...)pieprzem. Dodajemy pokrojone kurki. Całość dusimy kilka minut aż odparują płyny. Farsz przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy passatę pomidorową z dodatkiem oregano, miodu, soli i pieprzu. Sery kroimy w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy doprawioną passatę. Każdą muszelkę nadziewamy łyżeczką farszu z kurczaka i kurek oraz wkładamy po kostce mozzarelli i sera Brie. Tak samo nadziewamy

Mango Papaja
Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami 113

Dzisiaj danie bezmięsne, ale pożywne i sycące. Idealne połączenie szpinaku z serem feta, do tego odrobina pieczarek i suszonych pomidorów. Całość dopełniają chrupiące orzechy i aromatyczny sos pomidorowy. Polecam! Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami Składniki: opakowanie makaronu cannelloni (zużyłam 3/4 opakowania) Na farsz: 0,5 kg mrożonego szpinaku 1 cebula ząbek czosnku 4 suszone pomidory, pokrojonych w kosteczkę(...)łyżeczki oregano i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos się zagęści. Przestudzonym farszem napełniamy makaron. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek sosu, układamy napełniony makaron. Całość zalewamy pozostałym sosem i obsypujemy startym serem. Zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Bakłażan faszerowany makaronem 156

Składniki: 2 bakłażany 100 g makaronu 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki startego sera 1 łyżeczka oregano olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Bakłażan przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć środek. Posolić i ułożyć do góry dnem, aby ściekł sok.  Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić(...)bakłażana pokroić w kostkę. Fasolkę ugotować, dodać do makaronu. Na oleju podsmażyć cebulę, paprykę oraz bakłażan. Dodać oregano oraz sól, pieprz do smaku. Wymieszać z makaronem i fasolką. Farsz nałożyć do wydrążonych bakłażanów, posypać serem. Zapiekać około 25 minut w temperaturze 180 °C. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Spaghetti bolognese z malmą 135

mielonej wołowiny albo wieprzowiny marchew por cebula 1 puszka pomidorów 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa trochę mleka parmezan lub inny żółty ser bazylia, tymianek, pieprz, sól  makaron spaghetti   Malma Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone i smażmy, aż straci różowy kolor. Dodać warzywa, mleko, przetarte pomidory, bulion, koncentrat, przyprawy i zioła

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z brokułem. 358

drobiu jogurt naturalny mały, łyżka majonezu 2-3 ząbki czosnku WYKONANIE: Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze al dente z vegetą,  1/2 paczki makaronu gotujemy z dodatkiem soli, ser feta  kroimy w kostkę, ogórek w wiórki, z jogurtu, czosnku, majonezu przygotowujemy sos czosnkowy, pierś kroimy na cienkie paski i smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem przypraw

Kuchnia Beaty
Sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), warzywami, fetą i kuminowym jogurtem 218

buraków i koperku, a od czasu różowego hummusu wiem również dobrze, że to wspaniałe warzywo wprost kocha dodatek kuminu. Sałatka spokojnie starczy Wam za posiłek. Mamy i makaron, i białko w postaci sera oraz orzechów, mnóstwo warzyw i do tego pełny smaku sos. Możecie spokojnie zabrać ją na lunch do pracy lub szkoły, polecam Wam jedynie zapakować sos osobno

Chilli Czosnek i Oliwa