jednego naczynia, zapiec ..i gotowe! Takie dania na jesień lubię najbardziej. W tej zapiekance każdy znajdzie coś dla siebie. Jest kurczak, warzywa, duuużo żółtego sera...Pychota! Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 2 szklanki makaronu świderki pół brokuła pół kalafiora 2 szklanki małej marchewki puszka kukurydzy 1 czerwona cebula sól,słodka papryka, pieprz, zioła prowansalskie 3/4 szklanki startego żółtego sera(...)dente różyczki brokuła i kalafiora. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do naczynia żaroodpornego układamy makaron, brokuła, kalafiora, ugotowany makaron, marchewki, kukurydzę, oprószamy solą, pieprzem , ziołami prowansalskimi, wszystko delikatnie mieszamy. Śmietanę rozkłócamy z jajkiem, dodajemy ser, mieszamy, zalewamy tym sosem zapiekankę. Zapiekamy ok 20 minut
Z Majeczką w kuchniskrojoną natką pietruszki, pasuje także rukola, lekko pikantna i orzechowa w smaku. Zapiekankę można posypać bułką tartą wymieszaną z tartym serem, wierzch po upieczeniu będzie chrupiący. Taki mięsno-warzywny farsz świetnie nadaje się do przygotowania lasagne, wystarczy zamienić makaron na płaty do lasagne. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 400 g makarony świderki, zamiennie kokardki, kolanka, makaron krótki(...)rondlu roztapiam masło, dodaję mąkę, mieszam rózgą, następnie bardzo powoli wlewam (ciągle mieszając rózgą) mleko. Doprawiam do smaku. W naczyniu do zapiekania układam warstwami: makaron, polewam lekko sosem beszamelowym i posypuję odrobiną tartego sera, układam mięsno-warzywny farsz, polewam beszamelem, i drugą warstwę tak samo, na wierzchu jest mięso posypane resztą sera. Całość dodatkowo posypuję świeżo zmielonym pieprzem
Zasmakuj Kuchnipaździernika to Światowy Dzień Makaronu. Zapraszam więc na przepis na kremowy makaron ze szpinakiem i łososiem wędzonym :) Szybki i smaczny :) SKŁADNIKI 350g makaronu - tagliatelle, pappardelle lub inny :) 500g świeżego szpinaku 150g błękitnego sera pleśniowego 150g łososia wędzonego w plastrach 200g śmietany 30% sól, pieprz, gałka muszkatołowa oliwa z oliwek lub olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy(...)połową swą objętość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Smażymy około 10 minut na małym ogniu. Ser pleśniowy kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy śmietanę i mieszamy, aż do uzyskania kremowego sosu. Makaron wrzucamy na patelnię ze szpinakiem, dodajemy serowy sos i pokrojonego w paski łososia. Możemy jeszcze doprawić do smaku. Pyszny makaron gotowy
Moje Kuchenne Rewelacjezastajemy pustą lodówkę, ale na szczęście w zamrażarce coś tam się znalazło:) Krewetki na szpinaku SKŁADNIKI: kilkanaście krewetek szpinak mrożony 2-3 ząbki czosnku białe wino makaron (ewentualnie) sól, pieprz, masło, ser gorgonzola Rozmrożone krewetki podgotować przez 1-2 minuty w białym winie. Szpinak również rozmrażamy, masełko rozgrzewamy na patelni wciskamy czosnek, delikatnie podsmażamy. Dodajemy szpinak i dusimy przez
MarciochaKucharzyMakaron z łososiem w sosie śmietanowym to szybkie, a zarazem eleganckie danie. Delikatność łososia w lekkim sosie śmietanowym to idealne połączenie smaków i ciekawy pomysł na
Słodka StronaKolejny przepyszny pomysł na makaron. Gęsty, kremowy sos serowy możemy przygotowac z ulubionych serków topionych w dowolnych kombinacjach - ja wybrałam wyraziste w smaku mazdamery, łamiąc
Kulinarne zapędy Kokosamięsa mielonego wołowego 1 szt. cebuli 6 szt. pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki startego żółtego sera 1 łyżeczka oregano (suszone) 1 łyżeczka bazylii (otarta) Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Przepis: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. W tym czasie przygotowujemy sos: 1. Cebulę oraz(...)ulubione przyprawy i doprawiamy go do smaku. 6. Po odcedzeniu makaronu nakładamy go na talerz, wierzch posypujemy oregano i bazylią. 7. Na tak przygotowany makaron nakładamy sos. 8. Wierzch posypujemy startym żółtym serem
Emcia PichciUwielbiam ten rodzaj makaronu, zwłaszcza do sosów śmietanowych , kiedy zostaje oblepiony każdy zakamarek sprężynki:) SKŁADNIKI: makaron fusilli (1/2) opakowania 1 szalotka Mały ząbek czosnku 100 ml białego,wytrawnego wina (opcjonalnie) 60-70 gr sera Gorgonzola Piccante ( nigdy nie ważę-zawsze dodaję wg. uznania) Śmietana 12% -może być i 30 %-zależy co, kto lubi Łosoś wędzony Łyżka kaparków-opcjonalnie Sól
Kopystką po garachdawno, miałam umieścić przepis chyba 5 dni temu i po prostu się nie dało... Nadrabiam :) Składniki: 1 opakowanie rozdrobnionego, mrożonego szpinaku (450 gramów) 3 garści ciemnego makaronu (np. razowy) 8 trójkącików topionego sera FIT śmietankowego 1 ząbek czosnku - ja nie dałam, bo niestety, nie miałam sól i pieprz do smaku Makaron ugotować w osolonej wodzie Szpinak rozmrozić, a następnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commorska – do smaku – pieprz – do smaku DODATKOWO: - makaron świderki pz. – 300 g – pomidorki koktajlowe – 50 g – ser mozzarella – 1 szt – oregano – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odstawiamy. SOS BESZAMELOWY : Z mąki i masła robimy zasmażkę. Powoli wlewamy letnie mleko stale mieszając. Kiedy zacznie gęstniec
Ostra na Słodkotutaj typowych dla lasagne warstw - makaron, sos mięsny i beszamel. Sos mięsny owszem - jest, lecz zawinięty w płat makaronu lasagne, który dodatkowo wyścieliłam wstążkami cukinii. Roladki upiekłam w pysznym, esencjonalnym sosie pomidorowym, obłożyłam je serem mozzarella i udekorowałam paskami cukinii, które dają akcent kolorystyczny. Całość, choć zbliżona do tradycyjnej lasagne, dużo łatwiej podzielić jest na porcje, bo... porcje, dzięki(...)makaronu odkładać na metalową kratkę do studzenia. Sos mięsny podzielić na 8 porcji. Cukinię pokroić w cienkie paski za pomocą np. obieraczki do warzyw. Kulkę sera mozzarella pokroić w cienkie plasterki. Na każdym płacie makaronu ułożyć kilka pasków cukinii (około 4 sztuki). Na cukinii ułożyć porcję sosu mięsnego zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej strony. Zwinąć wszystko w roladkę
Posadzone i zjedzonemakaron wstążki z lekkim (chodzi o smak) sosem z mozzarellą, pomidorami suszonymi i natką pietruszki. Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami Składniki 400 g makaronu wstążki 1 łyżka masła 250 ml śmietany 30% 120g sera mozzarella pęczek natki pietruszki 100 g suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku 100 g rukoli Makaron z mozzarellą i suszonymi pomidorami Wykonanie Makaron gotujemy(...)pomidory. Smażymy przez ok. 1-2 minuty. Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy ser mozzarella pokrojony w kostkę. Dusimy wszystko ok 3-5 minut aż sos zacznie lekko gęstnieć. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Makaron odcedzamy i mieszamy na patelni razem z sosem. Lub w dużej misce jeżeli na patelni
Pyza i Surówkastarczyło na obiad dla 4 osób i zostało jeszcze sporo na lunch do pracy. Składniki (ile kto chce, ile kto lubi) Makaron penne (malutkie) Brokuły - najlepiej świeże suszone pomidory w oliwie pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku ser feta (tym razem użyłam sera typu feta, który jest bardziej kremowy) sól, pieprz Przygotowanie Ugotować brokuły w wodzie z dodatkiem soli(...)posolić, popierzyć i podsmażyć na oliwie (ja użyłam oliwy, którą zalene były pomidory). Pod koniec smażenia dodać pokrojone suszone pomidorki i starty lub przeciśnięty czosnek. Ugotować makaron al dente. Wszystko połączyć, posypać pokruszonym serem feta. A teraz przeróbka:) Zamiast sera feta można dodać pół szklanki startego sera (np. ementalera). Wszystko dobrze wymieszać, posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku:) Taką
Kulinarne Inspiracjetruskawkami i bitą śmietaną. Truskawkowa niby-leguminka. Serek wiejski z miodem i truskawkami. Sernik z truskawkami. Mus truskawka-kiwi. Knedle twarogowe z truskawkami. Makaron z truskawkami i białym serem. Dżem truskawkowy. Koktajl truskawka-ananas. ********************************************** Zagłosujcie! Biorę udział w konkursie zorganizowanym przez firmę Hochland, na stworzenie wyjątkowego Mixu. Kojarzycie trójkąciki serka topionego zamknięte
W kuchni Karmel-itkibrukselki świeżej lub mrożonej 100 g bekonu wędzonego ząbek czosnku łyżka oliwy sól świeżo zmielony kolorowy pieprz łyżeczka cukru łyżeczka miodu garść orzechów pekan ser grana padano lub parmezan do posypania Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do zimnej wody(...)ładny kolor. Bekon pokroić w kosteczkę, zrumienić na patelni z łyżką oliwy. Dodać posiekany czosnek, brukselkę, orzechy i makaron. Doprawić do smaku solą, pieprzem i miodem. Wymieszać i smażyć wszystko ok 5 minut. Danie przełożyć na talerze i posypać startym serem. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Smakołyki Asi