taka też jest bardzo smaczna! No i co bardzo ważne, to jedzonko robi się bardzo szybko :-) Składniki: Makaron świderki lub penne (około 8 łyżek) 1 średni ziemniak fasolka szparagowa (około 10-15 sztuk) około 50g świeżego pesto bazyliowego z serem grana padano (ja użyłam tego z biedronki) sól Wykonanie: Ziemniaka kroimy na malutką kosteczkę i wrzucamy do osolonej wody
Anielska Kuchnia AniSKŁADNIKI: 250 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wołowego 1 0 dag sera żółtego w plastrach 500 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka papryki czerwonej ostrej 1 /2 łyżeczki chilli 2 łyżki suszonj bazyli 1 łyżeczka suszonej peperoni PRZYGOTOWANIE: Makaron(...)Dodaję przyprawy i smażę na rumiano. Dodaję przecier pomidorowy, mieszam i duszę aż sos zgęstnieje. Dodaję bazylią oraz czosnek niedźwiedzi. Ser żółty w plastrach kroję w cienkie plastry i dodaję do sosu. Zdejmuję z palnika. Makaron wykładam do miski a następnie polewam sosem. SMACZNEGO
Gotowanie Patkiszybki lunch, który można spakować do pudełka i zabrać na uczelnię, do szkoły lub pracy. Składniki na 1 porcję: 70g makaronu pełnoziarnistego 7-10 pomidorków koktajlowych Garść oliwek 4 łyżki pokrojonego w kostkę sera feta Kilka kropel oleju lnianego (lub innego) Sól himalajska i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Pomidorki myjemy i kroimy na mniejsze
Czarnawisienkauwielbia więc nie było opcji aby nam nie smakowało. Zawsze to coś innego. składniki: 2 brokuły (ok 800 g gotowych różyczek) 250 g ricotty 50 g sera cheddar sól, pieprz 10 płatów makaronu do lazanii masło do posmarowania naczynia słodka papryka do posypania beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka sol,pieprz gałka muszkatołowa Płaty makaronu obgotować(...)starty ser cheddar. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem. Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę i energicznie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos zgęstnieje. Do farszu brokułowego dodać 4 łyżki beszamelu i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Ułożyć 2 płaty makaronu i posmarować
Monia miesza i gotujeweekendowym grillowaniu została kiełbasa, więc pojawił się pomysł na zapiekane świderki :) Składniki na zapiekane świderki z kiełbasą (5 porcji): makaron świderki około 300 g 5 kiełbas ser Gouda około 150 g pieczarki 300 g duża cebula mała śmietana 18% dwie łyżki mąki kostka grzybowa łyżka pietruszki sól pieprz Cebulę pokroić w kostkę i piórka, a pieczarki w paski. Podsmażyć(...)składniki z patelni do bulionu. Dodać śmietanę z rozrobioną mąką, a następnie łyżkę posiekanej pietruszki, doprawić. Doprowadzić do zagotowania. Odlać makaron i pozostawić w garnku, zalać sosem i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać utartym na dużych oczkach serem żółtym. Zapiekać 10 minut w temperaturze 180 stopni
Karola gotujegotowy sos. Składniki: Makaron około 300 gram Mięso mielone wołowe 400 gram 1 brokuł 2 pomidory Natka pietruszki Fix knorr –spaghetti 4 sery lub podobny Ser mozzarella Sól Pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al. dente, podobnie jak brokuł. Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju. Podczas smażenia mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia(...)zapiekania wykładamy makaron, następnie przesmażone mięso mielone. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wykładamy plastry pomidorów i lekko je solimy. W dalszej kolejności układamy przekrojone różyczki brokułu. Przygotowujemy sos fix 4 sery zgodnie z informacją na opakowaniu (woda, śmietana). Zapiekankę polewamy przygotowanym sosem. Ser mozzarella ścieramy na tarce i dodatkowo posypujemy zapiekankę. Całość zapiekamy około 30 minut w nagrzanym piekarniku
Smaki Ewydanie, które zaspokoi kubki smakowe niejednego smakosza. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - szpinak (świeży) - 150 g - pełnoziarnisty makaron typu tagliatelle - 1 szklanka - jogurt naturalny - 1 opakowanie - orzechy włoskie - 5 sztuk - ser Feta - 1/4 kostki - czosnek - 3 ząbki - bazylia świeża - gałka muszkatołowa - słodka papryka - pieprz Sposób przygotowania(...)tłuszczu). Pozostałą część jogurtu podgrzać w rondelku wraz z gałką muszkatołową, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią oraz pieprzem, a następnie dodać liście szpinaku. Ugotowany makaron wymieszać z sosem ze szpinakiem, dodać pokruszony ser Feta. Na wierzchu układać kawałki kurczaka, całość posypać drobno posiekanymi orzechami. Smacznego
Fit-aminapapryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki 1 łyżka octu balsamicznego 2 puszki krojonych pomidorów 320 g makaronu świderki lub penne starty parmezan lub inny ser długo dojrzewający Na 2 łyżkach oliwy w rondlu podsmażamy paprykę. Smażymy 15 minut na średnim ogniu mieszając. Po tym czasie dorzucamy czosnek, smażymy minutę i wlewamy(...)czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Gdy makaron jest gotowy odcedzamy go pozostawiając trochę wody z gotowania. Makaron łączymy z sosem, ew podlewając wodą. Mieszamy i nakładamy. Przed podaniem posypujemy startym, dojrzewającym serem
Dzieje kuchennej Wiewiórypewno ma rację .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 puszka tuńczyka w sosie własnym starty,drobno ser – optymalnie parmezan – ja dałam jakiś tam , bo taki akurat był pesto : pęczek liści rukoli ( dwie solidne garście – młodych listków , stare będą zajeżdżać(...)łyżek , resztę można przechować w słoiczku w lodówce nawet kilka dni ) i lekko mieszamy . Przelewamy do makaronu , mieszamy , aż makaron się zazieleni od pesto " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wykładamy na talerze i posypujemy serem . To by było na tyle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! Post Makaron z pesto
Ogrodnik w podróżytego przepisu) 1-2 ząbki czosnku odrobina tartego sera o dość intensywnym smaku (cheddar będzie w sam raz, ale sprawdzi się także znany wszystkim radamer) przyprawy: sól (niewiele lub nawet wcale ze względu na boczek i sos, które są już słone), świeżo mielony czarny pieprz ok. 200 g grubego makaronu (u mnie kokardki) Boczek kroimy w niewielką kostkę(...)dodajemy szpinak oraz czosnek, mieszamy i na chwilę przykrywamy. Po ok. 2 min. dodajemy sos beszamelowy. Doprawiamy i dusimy kolejne 2 min. Do sosu dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podajemy posypany serem. Smacznego! Prawda, że proste? A do tego szybkie i naprawdę pyszne. Takie potrawy lubię najbardziej. Jednak tym razem miałam jeszcze większą satysfakcję, ponieważ danie powstało ze składników
Ratunku obiadWierzch zapiekanki warto posypać płatkami migdałów. SKŁADNIKI na 4 porcje ½ główki kalafiora 1 szklanka makaronu np. muszelki, penne, garganelli 3 łyżki oliwy sól morska świeżo zmielony czarny pieprz słodka papryka w proszku chili w proszku SOS SEROWY 1 szklanka startego na tarce sera np. gruyere, cheddar + 2-3 łyżki do posypania 25 g masła 25 g mąki(...)solą i pieprzem. Mieszamy. Na dno żaroodpornej foremki wykładamy ugotowane różyczki kalafiora, posypujemy solą, słodką i ostrą papryką oraz czarnym pieprzem. Na kalafior wykładamy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy, polewamy sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy startym serem. Foremkę wkładamy do gorącego piekarnika. Wyjmujemy, gdy ser się rozpuści i przyrumieni, po około 10-15 minutach. W połowie pieczenia możemy dodać płatki migdałów
cool and mintyPropozycja na pyszną zapiekankę ze szpinakiem i makaronem. Jest bardzo smaczna, polecam na obiad lub kolację. Będziemy potrzebować: 250 g świeżego szpinaku 500 g makaronu grubego 400 g śmietany 12% lub 18% 300 g różnego sera żółtego użyłam: 150 g mozzarella 150 g sera żółtego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu białego(...)sól do smaku masło - które użyję do smażenia Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka ze szpinakiem https://www.youtube.com/watch?v=zsybBN4cbng Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Umyty i osączony szpinak kroję na mniejsze kawałki. Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Sery żółte ścieram na tarce o średnich oczkach. Przygotowanie sosu i szpinaku: Na patelnię z rozgrzanym masłem daję czosnek, szpinak
Uwaga Babcia GotujeCzasem wystarczy użyć makaronu kolorowego, naturalnie barwionego, żeby danie ciekawie wyglądało i do smakowania zachęcało. Szybko się przygotowuje, niewiele kosztuje, kolorem zaskakuje i dobrze smakuje. Składniki: 150 g tagliolini z peperoni, 6 szt. polędwiczek z kurczaka, 1 średnia papryka czerwona, 50 g pora, 80 g sera camembert, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, papryczki peperoni (marynowane(...)dente. Do polędwiczek z papryką i porami dodajemy starty lub pokrojony na bardzo drobno ser camembert. Wszystkie składniki podgrzewamy, cały czas mieszając, aż ser się roztopi, na sam koniec dodajemy gorący makaron (najlepszy jest bezpośrednio wyciągnięty z wody) i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Makaron z polędwiczkami, papryką i porem podajemy świeżym tymiankiem, papryczką peperoni i startym camembert. Smacznego
Moniki Smakołykizarazem ciekawy efekt końcowy - ostatnim "dopięciem" naszego obiadu jest ser pleśniowy. Brzmi dziwnie? Uwierzcie mi, że idealnie wtapia się w smak dania. Generalnie sery pasują do pomidorów, więc jest (mniam) pysznie. Możecie użyć dowolnego makaronu, nawet tagliatelle czy spaghetti. Dodanie kiełków fasoli mung powoduje, że nasza potrawa dodatkowo wzbogaca się witaminami - kiełki zawierają bowiem witaminy takie(...)kiełki i passatę, dusimy do połączenia składników, przyprawiamy do smaku, makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu, odcedzamy, talerze napełniamy makaronem, polewamy całym naszym (ach, jak aromatycznym!:) sosem i posypujemy pleśniowym serem; dodatkowo czymś zdrowym świeżym zielonym. Możecie pleśniowy ser zastąpić serem żółtym, twardym bursztynem, parmezanem,..itp:) Smacznego
Zasmakuj KuchniSmaczne, wyraziste, a zarazem rozpływają się w ustach. Składniki: 1duża podwójna pierś z kurczaka, bułka tarta, jajko, mąka, ser żółty, 3 duże łyżki masła, 2 ząbki
Kuchnia Pełna Pasji