mleka (może być śmietanka) 100g serka topionego (najlepiej kremowego i o łagodnym smaku) 25g żółtego sera (tartego) 1 łyżka chrzanu ze słoiczka (wg smaku; użyłam luksusowego Społem Kielce ) Dodatkowo: 1-2 łyżki masła do smażenia Makaron ugotować według przepisu z opakowania. W międzyczasie piersi z kurczaka (umyte(...)osuszone) pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami. Mięso podsmażyć (na rumiano) na rozgrzanym maśle. Dodać mleko i oba sery. Całość powoli mieszać, aby sery dokładnie się rozpuściły - tworząc jednolity sos. Sos doprawić chrzanem. Odcedzony makaron wymieszać z zawartością patelni. (Mieszać do momentu - aż sos idealnie połączy się z makaronem.) Danie podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Można doprawić do smaku
Di gotujeRolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem
karmelowyużyję: -pierś z kurczaka podwójna -ogórek zielony -papryka mielona czerwona słodka wędzona -czosnek -sól, pieprz -oliwa -por część biała -masło -pieczarki -ocet balsamiczny -koperek świeży -makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewający Mięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce z pieprzem, oliwą, solą i czosnkiem. Odkładamy do lodówki. Na roztopione na patelni masło wrzucamy(...)dosłownie trzema kroplami octu i kropelką oliwy. Makaron gotujemy w wodzie z kroplą oliwy i solą. Po ugotowaniu (10-12minut), makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię z pieczarkami; mieszamy potrząsając patelnią, posypujemy małą ilością sera. Smacznego
BaRepasPrzepis na smaczną, bezmięsną zapiekankę z makaronem tortellini, pieczarkami, porem i groszkiem. Składniki: opakowanie makaronu tortellini ok 200 g pieczarek por puszka groszku 150 g sera żółtego 180 ml śmietany 30% pół szklanki bulionu (można ominąć) sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w plasterki, pora w piórka. Oba składniki podsmażamy na maśle(...)Kiedy sok z pieczarek odparuje, wlewamy bulion i śmietanę i dusimy do momentu, aż sos o połowę się zredukuje. Makaron przekładamy do miski, dodajemy pieczarki z porem, groszek i przyprawy. Całość mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i zapiekamy około 20 minut w temp
e-PrzepisyKulinarnemieszać. Gdy mąka połączy się z masłem dodać mleko oraz śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Na sam koniec dodać starty żółty ser oraz pęczek świeżego koperku. Ponadto: opakowanie makaronu rigatoni 10 dużych cebul 3 marchewki sól do smaku pieprz do smaku łyżka masła Wykonanie: Makaron podgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę pokroić w plastry
Krakowskie smaki Aniobiad zrobiłam mix składników jakie miałam akurat pod ręką i wyszło smaczne danie. Obiad powstał dość szybko i bardzo smakował moim domownikom. Polecam! Makaron z tortellini i brokułami Składniki: 250 g tortellini z serem, brokuł, podwójna pierś z kurczaka, 20 dag sera żółtego, sól, pieprz, przyprawa gros, olej. Wykonanie: Brokuł dokładnie myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości. Filet(...)piersi z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i smażymy do miękkości. Makaron tortellini gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Różyczki brokuła i tortellini odcedzamy. Ser żółty kroimy w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Smacznego
paapilotkaaświderki średnia śmietanka 18% natka koperku 3 ząbki czosnku 500 g piersi z kurczaka przyprawa gyros 1 kg warzyw (używam mrożonych z biedronki) 200 g dowolnego sera 1 cebula sól, pieprz, papryka Wykonanie : Makaron gotujemy al dente. Do śmietany dodajemy czosnek, sól według uznania i posiekany koperek. Na dno naczynia wysypujemy makaron i zalewamy go przyrządzonym sosem ze śmietany(...)przyprawy gyros i gotowe wykładamy na nasz makaron. Na dużej głębokiej patelni podsmażamy cebulę w piórka. Następnie dodajemy nasze warzywa i dusimy wszystko razem przez około 10 minut na małym ogniu. Doprawiamy nieco solą, pieprzem i wedle życzenia ostrą papryką. Gotowe warzywa rozprowadzamy na samej górze i ścieramy na nie ser. Zapiekankę zapiekamy przez 25 minut w temp
W Moim Magicznym Domuproduktem naszych zapasów kuchennych jest.. makaron! Pierwsza myśl jaka nasuwa się nam to sporządzenie spaghetti bolognese lub jakiejś szybkiej zapiekanki, ale doskonałym i równie szybkim w przygotowaniu komponentem makaronu jest.. pesto ! Kto pierszy raz posmakuje dobrego, domowego pesto z terenów śródziemnomorskich nigdy nie zapomni tego smaku i zawsze będzie chciał do niego wrócić. Oczywiście jest to możliwe(...)kostkę kozi ser. Wszystkie składniki podlewamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym, doprawiamy kurkumą, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem i rozdrabniamy za pomocą blendera lub malaksera na jednolitą, spójną masę. Pesto przekładamy do słoiczka lub małej wielkości miski, podlewamy oliwą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut aby smaki miały szansę przegryźć się. Makaron gotujemy
Symfonia Smakówpomidor 1 szt papryka czerwona 1 szt ogórek korniszon 6 szt koperek świeży do smaku jajka 3 szt mleko 4 łyżki ser żółty 200 g sól i pieprz do smaku Krok 1 Makaron gotujemy al-dente i zostawiamy do odcieknięcia wody. Krok 2 Do misy wbijam jaja, wlewam mleko i dodaje pokrojony drobno koperek , mieszam. Krok 3 Paprykę(...)pomidora kroje drobno w kosteczkę, a ogórka w plasterki jak mały lub w kostkę gdy większe. Krok 4 Ser kroje w cienkie słupki. Krok 5 Do misy z jajami, mlekiem , koperkiem dodaje warzywa i na samym końcu dodaje makaron i ser.Wszystko dokładnie mieszam.Przekładam do naczynia żaroodpornego w kształcie kwadratu. Zapiekam w 180 stopniach przez 25 minut. Podaje zaraz
Różowa kuchnialubią lżejsze sałatki, polecam TĄ sałatkę. Składniki: 1 puszka ananasa 1 słoiczek selera konserwowego 200 g sera żółtego 1 ogórek zielony 1 puszka kukurydzy 100 g makaronu 1/2 pęczka koperku 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente,przelewamy wodą i odcedzamy. Ananas, seler i kukurydzę odcedzamy
magiczna kuchnia Kasiłagodnego sera gorgonzola (z niebieską pleśnią) Oliwa z oliwek Sos orzechowy: ¾ szklanki bulionu drobiowego 100 g serka topionego (kremowego) 30 g sera gorgonzola Sól Pieprz ¼ szklanki orzechów włoskich 250 g pełnoziarnistego tagliatelle Pełnoziarnisty makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Rozbijamy tłuczkiem, bardzo cienko. Przyprawiamy solą i pieprzem(...)Kroimy je w plasterki. Na patelnię po smażeniu wlewamy bulion. Dodajemy kawałki serka topionego i sera gorgonzola. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy puder orzechowy (zmielone na pył orzechy włoskie - przy użyciu blendera). Sos dusimy do momentu delikatnego zgęstnienia. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojone mięso. Wierzch obsypujemy orzechami włoskimi (połówkami i pudrem). Dekorujemy natką
VioletoweKucharzeniełączy w sobie składniki znane z różnych kuchni z basenu Morza Śródziemnego. Jest ono proste w samej konwencji, pełne kolorowych warzyw i sycące dzięki makaronowi. Postanowiłem wzbogacić smak zapiekanki poprzez dodanie tradycyjnego bułgarskiego sera szopskiego ( Бяло сирене ) z mleka koziego, którego Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki któremu uzyskałem(...)trzeba opuszczać Europy. Jest międzynarodowo, nowocześnie i kolorowo! Zapiekanka: 500g makaronu farfalle marki om nom nom* 2 cukinie 1 bakłażan 1 brokuł 3 czerwone cebule 3 papryki (czerwona, zielona i żółta) 200 g mini marchewek 200 g czarnych oliwek bez pestki 200 g pomarańczowych pomidorków koktajlowych 300 g białego sera szopskiego z mleka koziego (można użyć również innego sera typu
Food Squaretrzydziestką jest o niebo lepsze. Najlepiej łodygi szpinaku te grubsze i dłuższe pourywać. Składniki: 250 g makaronu tagliatelle 250 g filetu z łososia 250 g świeżych liści szpinaku 300 g. śmietany 30% 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ser do posypania Czosnek siekamy, cebulę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na złoto na oleju(...)umyte liście szpinaku. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Po kilku minutach sos jest gotowy. W między czasie gotujemy makaron. Makaron podajemy z sosem i posypany startym serem
Kubki smakukuchnię, także od razu spróbowałam jednego przepisu z gazetki, lekko go modyfikując. Zastępiłam innym serem, ale wyszło i tak bardzo dobre danie obiadowe. Polecam! Świeży makaron Tagliatelle z brokułami, szynką prosciutto, jajkiem sadzonym i serem długodojrzewającym Stary Olęder. Czytaj więcej
Ana Mari's worldniego sporo czosnku przeciśniętego przez praskę i odrobinę oliwy. Mieszamy. Jeśli zostanie Wam makaron - nie martwcie się, na drugi dzień jest tylko lepszy. - ścieramy ser, może być zwykły żółty bez wyjątków. Możecie podawać: makaron, na niego "sos" i na górę serek, ale równie pyszne będzie po wymieszaniu. GRZYBKI SHITAKE - Co to takiego? Twardnik Japoński nazywany po polsku "uchem
Wypisz Wymaluj