zamrażalnika. Zimą jak znalazł... Potrzebujemy: makaron (u mnie makaron trójkolorowy ze szpinakiem i pomidorami) słoiczek suszonych pomidorów szpinak - świeży bądź mrożony (2 garści) opakowanie sera feta pieprz 2 ząbki czosnku Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Pomidory drobno kroimy, olej z pomidorów wykorzystujemy do smażenia (jest bardzo aromatyczny). Szpinak lekko podsmażamy, dosłownie 1-2 min, dorzucamy czosnek przeciśnięty
na moim stole...podzielić na dwa razy, ale doszłam do wniosku, że wolę więcej szpinaku w potrawie. Tym razem padło na zapiekankę z makaronu. Składniki : 1 opakowanie makaronu 1/2 kg szpinaku ( może być mrożony) 20 dag sera żółtego 1/2 pojemnika śmietany 18% 2 jajka 2-3 ząbki czosnku sól pieprz kilka łyżek oleju Wykonanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Świeży szpinak(...)patelni na oleju dodając do niego roztarty czosnek oraz sól do smaku. Formę do zapiekania smaruję masłem i układam na przemian makaron ze szpinakiem. Śmietanę, jajko, sól i pieprz mieszam razem. Do sosu dodaję połowę startego żółtego sera i polewam zapiekankę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 30 min. Po tym czasie posypuję wierzch pozostałym startym
Bea(u)ty kitchenless than half an hour for dinner or lunch for family and friends. SKŁADNIKI (3 porcje): 200-250 g makaronu (u mnie fettucine) 150 g wędzonego łososia 1/2 czerwonej cebuli 8-10 pomidorków koktajlowych 200 g jogurtu greckiego 50 g sera typu cheddar 3 ząbki czosnku swieżo mielony czerwony pieprz oregano (lub inne ulubione zioła) 1 łyżeczka oleju INGREDIENTS(...)smażymy ciągle mieszając. Gdy pomidorki stracą swoją jędrność dorzucamy posiekanego łososia i dalej smażymy. W międzyczasie w misce mieszamy składniki sosu – jogurt, czosnek, 3/4 sera (reszta zostanie do posypania potrawy) oraz przyprawy. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Gdy już wszystkie składniki się połączą na patelni dorzucamy makaron, mieszając smażymy, aż wszystkie nitki makaronu połączą
Martyna Cooksless than half an hour for dinner or lunch for family and friends. SKŁADNIKI (3 porcje): 200-250 g makaronu (u mnie fettucine) 150 g wędzonego łososia 1/2 czerwonej cebuli 8-10 pomidorków koktajlowych 200 g jogurtu greckiego 50 g sera typu cheddar 3 ząbki czosnku swieżo mielony czerwony pieprz oregano (lub inne ulubione zioła) 1 łyżeczka oleju INGREDIENTS(...)smażymy ciągle mieszając. Gdy pomidorki stracą swoją jędrność dorzucamy posiekanego łososia i dalej smażymy. W międzyczasie w misce mieszamy składniki sosu – jogurt, czosnek, 3/4 sera (reszta zostanie do posypania potrawy) oraz przyprawy. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Gdy już wszystkie składniki się połączą na patelni dorzucamy makaron, mieszając smażymy, aż wszystkie nitki makaronu połączą
Martyna Cooksless than half an hour for dinner or lunch for family and friends. SKŁADNIKI (3 porcje): 200-250 g makaronu (u mnie fettucine) 150 g wędzonego łososia 1/2 czerwonej cebuli 8-10 pomidorków koktajlowych 200 g jogurtu greckiego 50 g sera typu cheddar 3 ząbki czosnku swieżo mielony czerwony pieprz oregano (lub inne ulubione zioła) 1 łyżeczka oleju INGREDIENTS(...)smażymy ciągle mieszając. Gdy pomidorki stracą swoją jędrność dorzucamy posiekanego łososia i dalej smażymy. W międzyczasie w misce mieszamy składniki sosu – jogurt, czosnek, 3/4 sera (reszta zostanie do posypania potrawy) oraz przyprawy. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Gdy już wszystkie składniki się połączą na patelni dorzucamy makaron, mieszając smażymy, aż wszystkie nitki makaronu połączą
Martyna Cooksmakaronu spaghetti, 250 g serka mascarpone, 3-4 żółtka, większy ząbek czosnku, 3 plasterki boczku, łyżeczka rozmarynu, sól, pieprz, 50 g tartego sera twardego (typu pecorino), odrobina oliwy, łyżka posiekanej natki pietruszki . Przygotowanie: Makaron gotuję al d ente. Boczek kroję w paski, czosnek siekam, podsmażam na odrobinie oliwy. Dodaję mascarpone, dobrze rozmącone jajka oraz rozmaryn(...)Gotuję cały czas mieszając. Dodaję ser, dokładnie mieszam, jeszcze chwilę trzymam na wolnym ogniu. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sos mieszam z makaronem, na talerzach posypuję pietruszką
JejKuchniapieczarek marynowanych cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego (słoiczek 80 g) kostka bulionu warzywnego + 300 ml wody ok. 40 g żółtego sera przyprawy: czosnek w proszku, lubczyk, tymianek, zioła dalmatyńskie, natka pietruszki, sól, pieprz Makaron z Kiełbasą i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić, dodać posiekany czosnek, zrumienić, wrzucić kiełbasę, a po chwili pieczarki - dalej smażyć(...)wrzącej wody rozprowadzić bulion warzywny, dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego i dokładnie wymieszać. Całość wlać do usmażonej kiełbasy i chwilę gotować. Połączyć z makaronem ugotowanym w osolonej wodzie. Podawać posypane żółtym serem. Moje posty
Słodka Stronasosu używa się świeżych pomidorów, ale poza sezonem sprawdzą się również te z puszki. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu 4 pomidory 2 ząbki czosnku 2-3 papryczki chilli 2 łyżki oliwy szczypta soli natka pietruszki ser pecorino lub parmezan Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Usunąć pestki i pokroić w kostkę. Makaron ugotować al dente zgodnie(...)czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Dodać pomidory i gotować przez kilka minut, aż pomidory zmiękną i sos zgęstnieje. Doprawić solą. Wrzucić posiekaną pietruszkę. Dodać ugotowany makaron, całość wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać startym serem. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchennePożywna i zwarta zapiekanka z chupiącym wierzchem. Pierwszy raz jestem zadowolona z zapiekanki ponieważ nie jest wodnista i się nie rozpada. składniki: 400 g makaronu penne Omnomnom 2 kulki mozzarelli 150 g parmezanu (ja użyłam sera Dziugas) 250 g ricotty 3 jajka 3 kopiate łyżki śmietany 18% sól z pieprzem Kamis gałka muszkatołowa Kamis słodka papryka 1-2 łyżki posiekanej(...)posypać połową startej mozzarelli i ok 1/3 startego parmezanu. Nastęnie wyłożyć drugą cześć ugotowanego makaronu i czynności powtórzyć. Posypać na wierzchu pozostałym parmezanem oraz posypać odrobiną słodkiej papryki. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 30 minut. Lekko przestudzić i podawać póki ser jest ciągnący
Monia miesza i gotujegustu wielbicielom ryb, ponieważ znakomitym dodatkiem jest w niej wędzony łosoś, który w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem smakuje nieziemsko! Składniki: 400g makaronu kolanka ugotowanego al dente 500g świeżego szpinaku 2 kulki sera mozzarella startego na dużych oczkach 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę szczypta gałki muszkatołowej 180g słodkiej śmietanki 30% 200g wędzonego łososia ok 10 pomidorków koktajlowych sól(...)pieprz, świeża bazylia, świeża natka pietruszki łyżka masła Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy. Dodajemy szpinak, śmietankę i czosnek. Mieszamy aż szpinak zwiędnie i starci na objętości. Dodajemy ser, czosnek, gałkę, sól oraz pieprz. Mieszamy aż ser się rozpuści. Formę do zapiekania lekko smarujemy olejem i wykładamy masę makaronową. Na wierzchu układamy kawałki łososia lekko wciskając
Życie ze smakiemnaszego zdrowia. :) SKŁADNIKI: 200 g makaronu wstęgi pełnoziarniste 1 cukinia (ok 200 g) 1 średnia cebula 1 szklanka bulionu drobiowego Krakus szczypta szafranu miękki kozi ser - do posypania oliwa - do smażenia Wstawiamy wodę na makaron. Bulion podgrzewamy, ale nie gotujemy. Rozpuszczamy w nim szafran i odstawiamy na ok. 10 minut. Cebulę siekamy w cienkie piórka. Cukinię kroimy w bardzo cienkie(...)przez chwilkę, po czym dorzucamy cukinię i przesmażamy, aż zmięknie. Dolewamy ciepły bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2 - 3 minuty. Makaron odcedzamy i dodajemy do powstałego sosu. Mieszamy i wykładamy na talerz. Całość posypujemy kozim serem. Proste danie zrobione #smacznieiszybko Smacznego
Kuchnia od dwojgaTofu to taki ser sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Według legendy wynaleziony w Chinach. Tofu nie ma smaku i dlatego przyjmuje smak jaki mu nadamy. Wystarczy go dobrze zamarynować. Jest idealny do makaronu czy udawania mięsa dla wegan. Polecam jeśli ktoś nie jadł bo jest wart spróbowania. Chiński makaron z marynowanym tofu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1 opakowanie makarony pappardelle Czaniecki, 1 brokuł, 20 g żółtego sera, 3 łyżki kukurydzy, 5 zielonych oliwek bez pestek, 400 ml kremówki 30%, 1 podwójną pierś kurczaka, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta chilli, sól, biały pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu(...)minut. Następnie odkrawamy łodygę i kroimy go w różyczki. Do kurczaka dodajemy brokuł, kukurydzę, oliwki i żółty ser. Całość zalewamy śmietaną. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podgrzewamy ok. 5 minut, aż do zgęstnienia kremówki i dodajemy makaron. Mieszamy
Aga w kuchninagrzanego na 180 stopni na około 20 minut. Kiedy brzegi zaczną się rumienić to znaczy, że pizza jest gotowa. Zajadamy koniecznie na ciepło! A we Włoszech stolicy makaronów i pizzy, pizza cztery sery wygląda
Kolizje Smakówprzeze mnie wersję możecie wzbogacić o inne dodatki. Spróbujcie Polecam wam produkty z mleka owczego od Owczej Krainy Składniki: porcja makaronu kokardki 1/4 czerwonej papryki 1/2 małej czerwonej cebuli 3 czubate łyżki pasty warzywnej z pieczonego bakłażana* kawałek sera dojrzewającego Gouda od Owcza Kraina olej do podsmażanie sól i pieprz do smaku natka pietruszki do posypania *użyłam pasty warzywnej Wawrzyniec(...)Chwilę smażymy. Dodajemy ugotowany makaron. Kolejno dodajemy 3 czubate łyżki pasty warzywnej z pieczonego bakłażana, mieszamy wszystko żeby pasta pokryła dokładnie makaron. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i próbujemy. Zdejmujemy patelnię z ognia. Całość posypujemy startym serem, a następnie zieloną natką pietruszki. Smacznego
Słodkie okruszki