Pyszny i szybki makaron z grzybami leśnymi w towarzystwie mojej ukochanej cukinii. W sezonie używamy oczywiście grzybów świeżych, teraz mrożonych (jak ja) lub suszonych (oczywiście wcześniej namoczonych). Z braku laku sprawdzą się też pieczarki, jednak aromatu leśnych grzybów nie oddadzą :( Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa możecie dorzucić pierś z kurczaka (do podsmażonej cebuli i grzybów - przed dodaniem cukinii
Moje Kuchenne Rewelacjechociaż nie ukrywam, że przecież tak dokładnie jest. Tym razem Młoda na śniadanie chciała rosół z makaronem - udało mi się przekonać, że muszę go najpierw ugotować (ufff) i zadowoliła się winogronem i rogalem maślanym ;-) Dlatego mogłam sama rozkoszować się frittatą pieczarkową. Uwielbiam pieczarki i pożywne śniadania, więc to połączenie bardzo przypadło mi do gustu. Uczucie syta pozostaje z nami
Gotowanie z pasjąZapraszam do usmażenia naleśników według mojej propozycji, na "słono" czyli wytrawnych oraz bezglutenowych. Przepis na ciasto naleśnikowe jest absolutnie mojego autorstwa, naleśniki fajnie się smażą, są
Kawa z mlekiemPyszne domowe danie obiadowe:) Improwizowany obiad zrobiony z tego co było akurat w lodówce. Niewiele tam było ale udało się coś ciekawego zrobić, całe szczęście miałam
Kuchnia Pełna Pasjicoś na wzór gulaszu w wersji wege. Do tego wystarczy ugotować kaszę lub makaron i mamy gotowy posiłek. Składniki na 4 porcje: 200g kotletów sojowych 2 duże papryki (u mnie żółta i czerwona) 1 cukinia 500ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku Kilka większych pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku Opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka(...)Dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię i pieczarki w półtalarki. Posolić. Smażyć kilka minut do miękkości. Następnie dodać pokrojone w większą kostkę papryki oraz kotlety sojowe (również pokrojone w kostkę). Chwilę smażyć. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić chwilę do odparowania nadmiaru wody z pomidorów. Podawać z ulubioną kaszą lub makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówprzepis na pulpety wegetariańskie z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i w sosie pieczarkowym. Są pyszne i delikatne w smaku. Jest to świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych i super pomysł na przemycenie kaszy gryczanej, nie zawsze lubianej przez dzieci. Wyglądem przypominają tradycyjne, mięsne pulpety 😉 Możemy je podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu z samą sałatką. Idealna propozycja(...)około 8-10 sztuk. Sos: Cebule obieramy i drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz tymiankiem. Smażymy przez około 5 min. Zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Całość zagotowujemy, a następnie wrzucamy przygotowane wcześniej pulpety. Zmniejszamy ogień i gotujemy
Kuchnia MagdaLenytaka z dodatkiem mięsnym jest sycąca i bardzo smaczna, można ją podać z ziemniakami ugotowanymi osobno, lub makaronem, pyszotka, polecam :) 1 golonka wieprzowa bez skóry 1-2 łyżki suszonej włoszczyzny 3 kulki ziela ang. parę ziarenek pieprzu 60 dag pieczarek 1 cebula olej kokosowy sól i pieprz mielony do smaku natka pietruszki śmietana lub jogurt Zaczynam od ugotowania
Takie tam pichcenieroladki. Każdą roladę zabezpieczyć przed rozwinięciem drewnianą wykałaczką lub zawinąć nitką. Na tej samej patelni co smażyły się pieczarki obsmażyć roladki na ciemno złoty kolor. Na patelnię wrzucić pozostałe pieczarki i wlać wodę. Tyle, żeby roladki były w połowie przykryte. Doprawić w razie potrzeby do smaku, gotować na małym ogniu około 20 minut. W połowie czasu przewrócić roladki(...)być miękkie. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i powoli wlać do sosu. Chwilkę gotować, dokładnie zamieszać. Wlać śmietanę, wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Można podawać z ugotowanymi ziemniakami, kaszą,makaronem lub ryżem. Bardzo smaczne, polecam
Kuchnia Pokoleńnutą orientalną, który doskonale pasuje także do wszelkich makaronów i kasz. Składniki na 3 porcje: 2 woreczki ryżu Basmati (u mnie marki Kupiec) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok 30 dag) 1 mała cebula 1 mała marchew 1 mały por 1/2 mango 1/2 czerwonej papryki 4 małe pieczarki 4 łyżki sosu sojowego 50ml mleczka kokosowego przyprawy: szczypta
Ze smakiem i z pasjąmomentu zagotowania i zgęstnienia. Kurczaka kroimy w paseczki. Pora kroimy wzdłuż i kroimy na grubość około 1 cm. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka a paprykę w cienkie paseczki długości około 3 cm. Następnie przygotowujemy makaron chiński według przepisu na opakowaniu. W rondelku najpierw mieszamy dokładnie wszystkie sk ładniki na sos, następnie gotujemy na małym ogniu
Delusional TrineCzęsto tak się zdarza że zostanie nam coś z obiadu z poprzedniego dnia, kawałek kurczaka czy kapust lub np: kilka pieczarek. Ja w takich przypadkach robię przegląd lodówki i najczęściej z tego co mi zostało robię zapiekankę. Dzisiaj makaron z kurczakiem, cebulą, serem, kapustą i jajkami.Danie wyszło pyszne, można podać je z ketchupem lub sosem czosnkowym. Zapraszam :) Składniki : około
Sama słodycz i szczypta chilikaszą, posypane szczypiorem lub natką. Danie podałam z kaszą, choć zamiennie takie warzywa pasują do ryżu i makaronów. Składniki: szklanka kaszy pęczak 1 mniejsza cukinia 1 czerwona papryka 1 średni pomidor 1 średnia cebula 5 pieczarek 2 ząbki czosnku kilka talarków papryczki chili sól, pieprz, vegeta natur, lubczyk, papryka słodka szczypior lub natka do podania dania
Zasmakuj KuchniPrzepis na klasyczny sos pieczarkowy, który sprawdzi się jako dodatek do makaronu, kaszy, placków ziemniaczanych czy mięsa. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: 250-300 g pieczarek 2 cebule ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła szklanka śmietanki kremówki sól, czarny pieprz, płatki papryki natki pietruszki do posypania opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Pieczarki
Pyry na Gazwoku lub głębokiej rozgrzej na dużym ogniu oliwę i dodaj mięso wraz z marynatą. Dodaj szparagi (lub fasolkę) i pieczarki i smaż aż mięso się zarumieni a sos zgęstnieje, przez około 10 minut. Podawaj danie z ugotowanym makaronem lub ryżem, posypane posiekaną dymką. Smacznego! English version Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus (3-4 servings) Ingredients: 650 g beef
karmelowyborowiki. Borowiki spokojnie można zastąpić innymi, mniej szlachetnymi grzybami leśnymi, z tym, że nie polecam do tego dania pieczarek, które nie dadzą tego samego aromatu, co grzyby leśne. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 350 gram pełnoziarnistego makaronu penne, 200 gram suszonych borowików, 1 średniej cebuli, 2 ząbków czosnku, 400 ml śmietany 18%, 50 gram masła
Wyprawy kulinarne