sałatkę z porem i jajkiem , która była blogowym hitem w zeszłym roku; sałatkę z porem i ananasem , naleśniki z porem , klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym , cannelloni w sosie porowym , sałatkę z porem i marynowanymi pieczarkami , sałatkę krabową z porem , przepis na domową pizzę z porem i tuńczykiem , czy też pysznego kurczaka zapiekanego w porach i majonezie . @media
Kulinarne Przebojewoda i roztapiamy w nim serek, cały czas mieszamy. Dodajemy śmietanę. Kiedy zrobi się jednolita mas, dodajemy boczek z cebulką i pieczarkami. Dodajemy czosnek i dusimy ok 7 min. Przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Podajemy z makaronem
Olga Piecze i GotujeDziś przedstawiam przepis na uszka wigilijne , ale nie z grzybami jak każe tradycja, ale z pieczarkami . Pieczarki odpowiednio zaczarowuję przyprawą oregano i do złudzenia przypominają grzyby
Kawa z mlekiemwoda i roztapiamy w nim serek, cały czas mieszamy. Dodajemy śmietanę. Kiedy zrobi się jednolita mas, dodajemy boczek z cebulką i pieczarkami. Dodajemy czosnek i dusimy ok 7 min. Przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Podajemy z makaronem
Olga Piecze i GotujeDziś przedstawiam przepis na uszka wigilijne , ale nie z grzybami jak każe tradycja, ale z pieczarkami . Pieczarki odpowiednio zaczarowuję przyprawą oregano i do złudzenia przypominają grzyby
Kawa z mlekiemDziś kolejna odsłona bezglutenowych pierogów, tym razem z kapustą i "grzybami" . Cudzysłów stąd, że to nie są grzyby a zwykłe pieczarki . Na prawdziwe grzyby trzeba będzie
Kawa z mlekiemsojowy, pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na maśle, grzyby suszone gotujemy około 30 min. w bulionie. drobno siekamy, następnie łączymy z pieczarkami, przesmażamy razem 5 min., zaklepujemy sos śmietaną z dodatkiem łyżki mąki, mięso podajemy z makaronem i sosem
Kuchnia Beatyjeść w kółko tego samego, postanowiłam zrobić placki ziemniaczane z sosem grzybowym, który nadaje się również do spożycia z chlebem, makaronem, czy do zapiekanek. Pozdrawiam i życzę przyjemnego eksperymentowania :) Sos grzybowy: ¾ kg grzybów (leśnych lub pieczarek) 1 łyżka słodkiej śmietany lub mleka 1 średnia cebula Sól Pieprz Natka pietruszki 1 łyżka mąki Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula
Smakowy RajSkładniki: 1 op. makaronu lasagne 500g mięsa mielonego z indyka 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnku (lub więcej - wg upodobań) 2 cebule 10szt. pieczarek 200g startego sera żółtego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta bazylii i oregano Sól, pieprz Przepis: Cebule i pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodajemy zmiażdżony ząbek(...)zalewą - dusimy ok. 10 minut. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżeczkę oliwy i rozcieramy na dnie i bokach. Układamy trzy plastry makaronu, nakładamy warstwę nadzienia, posypujemy startym serem, przykrywamy kolejnymi plastrami makaronu, nakładamy warstwę nadzienia posypujemy startym serem i tak aż do wykończenia składników. Ostatnia warstwa to makaron posypany żółtym serem. Całość nakrywamy
Emcia Pichcimuszę powiedzieć, że smakowało to wyśmienicie ale oczywiście można je zaserwować z ziemniaczkami, kluskami czy makaronem i z pewnością będzie równie smacznie. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku kilka pieczarek 1 cebula 0,5 l bulionu mięsnego lub wody 1 większy ogórek kiszony(...)niewielkiej ilości oleju, podsmażamy klopsiki z każdej strony na brązowy kolor *** *** Klopsiki zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z cebulką *** *** Do podsmażonych pieczarek dokładamy klopsiki, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut *** *** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego, mieszamy
Blog z ApetytemSkładniki: (2-4 porcje) 500 g makaronu Farfalle 250 g piersi z kurczaka 8 plasterków bakłażana (każdy plasterek około 5 mm, pokrojony w kosteczkę) 10 dużych pieczarek 30-50 g tartego sera 250 ml śmietany 36% 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku świeża natka pietruszki odrobina masła masło do smażenia Przygotowanie: 1. Bakłażana podsmażyć na maśle, dodać pieczarki(...)uważamy by się nie wysuszył, w razie czego dodajemy po odrobinie masła 4. Gdy całość jest gotowa, zdjąć patelnię z ognia i dodać śmietanę. Mieszać całość dokładnie. 5. Ugotować makaron al dente 6. Ułożyć makaron na talerzach, pośrodku zrobić gniazdko i położyć w nie sos. 7. Całość posypać startym serem i świeżą posiekaną natką pietruszki Smacznego
KreatywnePinychwilkę, teraz już czas na pieczarki. Smażyć wszystko około 2 minut, mieszając co chwilkę. Obsypać mąką, zamieszać. Dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, wlać wino, zamieszać. Smażyć następne 30 sekund do minuty. Alkohol musi wyparować, a zostanie tylko aromat. Wlać śmietanę, wrzucić ogórki, zamieszać. Podgrzewać kilka minut, mięso musi być przesmażone. Podawać z ryżem lub makaronem. Można też serwować z chlebkiem
Kuchnia PokoleńLubię gotować zupy. Dziś padło na zupę grzybową, z prawdziwkami i podgrzybkami ze słoika przesmażonymi na tłuszczu oraz świeżymi pieczarkami. Pieczarki są świetnym dodatkiem do zupy grzybowej, zawsze świeże i osiągalne cały rok. Jeśli jest sezon korzystam ze świeżych leśnych grzybów, obecnie z mrożonych lub tych gotowych ze słoiczka przesmażonych na tłuszczu. Aromatyczna zupa grzybowa, z lubczykiem, słodką papryką, zaprawiona(...)kremówką, innym razem wcale. Wtedy wyczuwalny jest mocny aromat grzybów i świeżego kopru lub natki. Zupę grzybową podaję z grzankami, makaronem lub bez dodatków. Składniki: 2 l bulionu warzywnego słoik grzybów leśnych przesmażonych na tłuszczu, podgrzybki, prawdziwki 300 g pieczarek 3 cebule duży ząbek czosnku masło do smażenia lubczyk, sól, pieprz, słodka papryka śmietana kremówka lub śmietana 18% świeży koper
Zasmakuj Kuchnigulaso Z jaglanym makaronem stworzył danie sycące i przepyszne. 2-3 porcje: 500 g mięsa wołowego (łopatka, pręga, udziec, goleń lub karkówka) 400 g pieczarek 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 mała cebula 1-2 suszone grzyby 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majeranku sól do smaku, łyżka mąki do zagęszczenia Mięso pokroiłam w małą kostkę (jak, kto lubi – duża(...)dodałam pieczarki i cebulę. Smażyłam ok. 5 minut. Dolałam niepełną szklankę gorącej wody oraz grzyby i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż mięso zmiękło. Do przecieru pomidorowego dolałam trochę wody i dodałam łyżkę mąki lnianej i dolałam do mięsa. Dodałam majeranek i dusiłam jeszcze przez kilka minut. Po zdjęciu garnka z ognia, dodałam jogurt i wymieszałam. Podałam z makaronem jaglanym
Kucharzycawcale mi nie brakowało w tej lasagne makaronu i beszamelu. Pyszne i aromatyczne danie. Na pewno jeszcze nie raz ją przygotuję. Wygląd nie zachęca, ale mam nadzieję, że to Was nie odrzuci to ;) Naprawdę warto spróbować. Składniki (2-3 porcje): - 1 cukinia - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - kilka dużych pieczarek - 400 g zmielonego mięsa (u mnie wieprzowe
Corner With Recipesmakaronu użyć cienko pokrojonych warzyw, a w miejsce farszu mięsnego - farsz grzybowy. Na zdjęciu widzisz grillowane plastry cukinii przekładane kremowym migdałowo-grzybowym nadzieniem, a wszystko zwieńczone ostrym pomidorowym sosem, nadającym śródziemnomorski ton całej potrawie. Pyszna i lekka propozycja na letnie spotkania z przyjaciółmi. Danie pochodzi z książki „Vegan für fit” A. Hildmann. Składniki na 2 porcje: 500g pieczarek
Roślinna - blog wegańskipapryki, szynkę, starty ser, podsmażone pieczarki, szczyptę soli i wszystko delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło i piec omleta z obu stron na niewielkim ogniu na złoty kolor. Pokroić na 4 części i przełożyć do pudełka. Dzień 7. Frittata z salami Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 3 łyżki ugotowanego makaronu (w kształcie ryżu) 1 jajko
KuchniaWeDwoje.plbrokułami Makaron soba z brokułami i cukinią Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Omlet z ziemniakami i cukinią Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem(...)grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z japońskim makaronem, cukinią i marchewką Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti z cukinią, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach z cukinią Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Świderki z salami, cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z ciasta francuskiego
Moja smaczna kuchniawszelkie nowości w tym zakresie zawsze przykłuwają moją uwagę. Już od jakiegoś czasu zabierałam się za zrobienie zapiekanki w formie nadziewanych muszli. W końcu udało mi się zakupić makaron (o dziwo nawet w hipermarketach nie zawsze jest dostępny) , więc zostało mi jedynie wymyślenie co dalej z nimi zrobić ... Zwykle nadziewam Cannelonni, więc muszle wydały mi się miłą(...)czosnek, cukier, ocet i przyprawy. Dusić do momentu aż powstanie gładki sos. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu (aldente). Do naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić po całym dnie. Sos pomidorowy wylać na dno naczynia. Muszle faszerujemy najpierw mięsem, potem nakładamy trochę pieczarek oraz pomidory suszone. Układamy w naczyniu. P rzygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuścić
Mania Gotowanianazwy makaronu, z którego jest przyrządzane. To nic innego jak pocięcie przeschniętych płatów makaronu na paski, a docelowo na kwadraciki. Ci, którzy śledzą mojego bloga wiedzą, że uwielbiam dania, które można do woli modyfikować. Tak samo jest i z łazankami . Znajdą się tam pieczarki, boczek, mięso mielone... tym razem jednak pozostanę wierna recepturze mamy i podam je tak, jak jadałam
Kitchens Alphabetmiodem,(lub cukrem) i resztą octu jabłkowego do całkowitego rozpuszczenia miodu (,lub cukru.)Odcedzić rzodkiewkę ,włożyć do miski ,dodać szczypiorek ,pieczarki,awokado ,wszystko wymieszać ,dodać sos do sałatki,Delikatnie wymieszać i gotowe:)) do sałatki można dodać makaron,lu zjeść z grzanka pokrojoną w kostkę ,możliwości jest wiele. ps, z majonezem jest również pyszna .sos najlepiej dać
w mojej kuchniJeden z klasycznych smaków-sos pieczarkowy,super pomysł do mięs,makaronów czy naleśników z farszem-prosty do zrobienia i szybki-polecam Składniki: 40 dag pieczarek jedna cebulka 200ml śmietanki 30%(w wersji bardziej odchudzonej dodaję 12% ale z kartonika ,bo wtedy się nie zważy), ok 150 ml bulionu(jak nie macie to może być z kostki) 2-3 łyżki masła
Swojskie jedzonkoRobiłam pieczarkową z ziemniakami , z pęczakiem i z makaronem a teraz polecam pieczarkową w postaci kremu. Taka wersja jest równie smaczna i pięknie pachnie pieczarkami. Ciemnobrązowy kolor zupki, który może dla niektórych wydawać się mało apetyczny można poprawić i rozjaśnić dodając śmietankę. składniki: 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 l bulionu 300 g obranych ziemniaków
Monia miesza i gotujeziołowym. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Makaron odcedzić. Wrzucić z powrotem do garnka i dodać sos z dodatkami. Wymieszać. Wykładać makaron na talerze. Posypać tartym serem dojrzewającym i uprażonymi pestkami słonecznika. ----- Podobne: Spaghetti z jarmużem i pieczarkami Spaghetti z suszonymi pomidorami Penne z pieczarkami
Weekendy w domu i ogrodzieWczoraj w sklepie zobaczyłam makaron - duże muszelki. Popatrzyłam, popatrzyłam i kupiłam. A dzisiaj rano przygotowałam smaczny farsz z mielonego mięsa, pieczarek i marchewki. Tym farszem wypełniłam wcześniej ugotowane muszelki, posypałam startym serem i danie gotowe. Prawda, że szybko! Przepis bierze udział w akcji "Pieczarkowy Tydzień" . Składniki: pół opakowania dużych muszelek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dag pieczarek
Salonik smakówsłodkiej śmietanki 30% to prawie 700 kalorii, szklanka mleka ma ich 130. Warto więc dokonać dobrego wyboru. ;-) Sos dobrze pasuje do makaronu albo ziemniaków. Pulpety: 500g mielonego mięsa sól, pieprz ziołowy, czerwona papryka, ostra papryka Sos: 500g pieczarek 3,5 szklanki mleka 3,2% 1 szklanka wody 2,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego lubczyku, u mnie
Szefowa kuchnikurkumą 1 banan 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki cynamonu sól pieprz 100 ml śmietany natka pietruszki Wykonanie. Pieczarki oczyszczone pokroić w plasterki i przesmażyć. Dodać do wrzącego wywaru i gotować 5 minut. Dołożyć makaron i gotować, aż będzie miękki. Dodać pokrojony w plasterki banan i przyprawy. Gotować 2-3 minuty. Wlać śmietanę, posypać natką pietruszki
Kulinarny karnet Christopherakwietniu: Schabowy wg Magdy Gessler Gulasz z żołądków Miód z kwiatów mleczu Biała kiełbasa z cebulą Barszcz biały wielkanocny Sałatka z pieczarek Ciasto miodowe z masą budyniową Bigos wg Ewy Wachowicz Wielkanocne bułeczki do koszyczka Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi
Moje domowe kucharzenie