przepisie szpinak, szczypiorek i sezam ale jeśli akurat nie macie tych składników pod ręką można je zastąpić brokułami, pieczarkami czy pietruszką. Cały urok tej potrawy polega na tym, że nie trzeba się w jej przypadku sztywno trzymać przepisu. Bezglutenowy makaron stir fry z indykiem i szpinakiem Dania typu stir fry charakteryzują się szybką obróbką termiczną w woku w wysokiej temperaturze
Book of spellsdowolne) 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku makaron do podania Przygotowanie; Warzywa obieramy. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Dorzucam liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kilkanaście minut. W tym czasie obieram pieczarki i kroję je w półplasterki. Dodaję do zupy. Dolewam wodę jeśli jest taka potrzeba(...)wrzucam do zupy. Gotuje do miękkości około 30 min. Po tym czasie zupę doprawiam do smaku. dodaję śmietanę, mieszam i posypuje natką pietruszki lub innymi ziołami. Podaje z makaronem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.sobą współgrają. Polecam to danie szczególnie dla tych którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Warzywne leczo z makaronem ryżowym Składniki: -jedna cukinia -jedna duża cebula -pół papryki czerwonej -pół papryki żółtej -30 dag pieczarek -dwa ząbki czosnku -łyżka przecieru pomidorowego - łyżeczka oregano - bazylia świeża - pół łyżeczki rozmarynu -sól -pieprz -szczypta ostrej papryki -olej -kilka kropel ciemnego sosu(...)sojowego Cebulę pokroić w półkrążki, małe pieczarki na pół a duże na ćwiartki, papryki w paski, cukinie w półkrążki. Oprócz cukinii wszystkie warzywa podsmażyć każde osobno na dobrze rozgrzanej patelni. Podsmażone warzywa kolejno przekładamy do głębokiej patelni w której będą się dusić. Na koniec dodajemy pokrojoną cukinię, podlewamy wszystko szklanką wody, dodajemy przecier pomidorowy, oregano, rozmaryn i dusimy
Kulinarne przemysleniaZ braku czasu na przygotowanie posiłku powstało coś szybkiego ale za to smacznego. Może ktoś pomyśleć jakie dziwne połączenie składników. Ale zapewniam że to jest rewelacyjne
Ala piecze i gotujelubią tradycyjną wersję, a inni wolą ze świderkami. Więc, aby zaspokoić gusta wszystkich dodałam do łazanek oba rodzaje makaronu ;) Wy możecie po prostu zrobić z ulubionym. Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 1/2 szklanki wody 2 czerwone cebule około 250 g pieczarek około 120-150 g kiełbasy z piersi kurczaka (można dodać również inną, ale tą cenię za delikatność(...)pieczarek. Jeśli lubimy boczek na tym etapie można go również dodać. Do kiełbasy, cebuli i pieczarek dodajemy odsączoną białą kapustę. Smażymy całość jeszcze chwilę, około 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką, próbujemy czy odpowiada nam smak. Jeśli tak dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Smacznego
Słodkie okruszkipieczarkowy. W ciągu dnia pulpety wygrały z kurczakiem i tak powstał po wielkich "przemyśleniach " dzisiejszy obiad. Makaron z sosem rozpływa się w ustach , a pulpety stały się tak naprawdę tylko dodatkiem . Polecam. Zaczynamy : Składniki na sos: 200 gr drobnych pieczarek pół cebuli pęczek szparagów łyżka masła 200 ml bulionu kurczakowego 200 ml śmietany 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki(...)czasie dodajemy przekrojone na pół pieczarki. Pieprzymy. Smażymy aż odparuje woda z pieczarek- około 5 min. Dodajemy mąkę, mieszamy by nie zrobiły się kluski. Dodajemy bulion i śmietanę i pokrojone szparagi - mieszamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Sos gotowy. Gotujemy makaron - około 300 gr , najlepiej tagliatelle. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy i dodajemy sos- mieszamy. Do makaronu szykujemy pulpety- przepis znajdziecie
Smaki Edytysmakowy, po wyjęciu z piekarnika, zachwyci Was i waszych bliskich :) Z poniższego przepisu, wyszło mi 26 rurek cannelloni :) Smacznego :) Składniki na cannelloni: makaron cannelloni Nadzienie: 500g mięsa mielonego 400g szpinaku mrożonego, przygotowanego wg. tego przepisu 5 pieczarek w kosteczkę ( opcjonalnie ) pół papryki czerwonej w kosteczkę 1 cebula w kostkę 1 jajko 2 garście startego sera mozzarella 5 przeciśniętych ząbków czosnku(...)Wlewamy mleko, ciągle intensywnie mieszając, przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sos jest za gęsty, dolewamy stopniowo mleko ( powinien mieć konsystencję gęstej śmietany ). Do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekali makaron, wlewamy część sosu pomidorowego, tak by przykrył dno naczynia. Teraz czas na nadziewanie rurek makaronu, przygotowanym wcześniej farszem. Nadziewamy surowe rurki. Ja robiłam to małą łyżeczką do herbaty, ale każdy
NiePieprz.plPierwszy raz jadłam ja na spotkaniu z koleżankami podczas urlopu w Polsce. Była pyszna, i nie sądziłam, że jest aż taka prosta! Zobaczcie sami: S kładniki
Walijskie Pichcenieząbki czosnku 2 marchewki puszka kiełków fasoli mung chili (opcjonalnie) 300 ml wody sól pieprz cytryna makaron chow main Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, odrobinę solimy i podsmażamy w woku lub głębokiej patelni. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski i pieczarki w talarki, dodajemy do kurczaka. Chwilę smażymy, po czym dodajemy starty imbir (na najdrobniejszych oczkach), czosnek przeciśnięty(...)smaku dodajemy chili, pieprz i sok z 1/3 cytryny, jeżeli danie będzie za mało słone to dosalamy. Na koniec dokładamy puszkę kiełków fasoli mung.Całość mieszamy i gotowe. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy makaron i kurczaka z warzywami w sosie. Całość posypujemy cebulą dymką. Smacznego
IMPRESJA SMAKUkurczaka 2-3 marchewki 1 papryka czerwona 1 cebula 1 por 15 pieczarek 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżeczki curry łyżeczka kurkumy łyżeczka papryki ostrej sól do smaku 3 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych makaron sojowy/ryżowy/ryż szczypiorek do podania Przygotowanie: Kurczaka dokładnie umyj, pokrój(...)przygotuj warzywa. Umyj je, obierz i pokrój: marchewki i paprykę w drobne słupki, pieczarki i pora w plasterki, a cebulę w piórka. Wrzuć warzywa na rozgrzany, lekko naoliwiony wok lub patelnię i usmaż do miękkości (około 15 minut). Następnie na innej patelni podsmaż kurczaka. Ugotuj makaron lub ryż. Na końcu przerzuć wszystko do woka (łącznie z makaronem), dodaj orzeszki ziemne
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńsycące danie w wersji dla mięsożerców bo z dodatkiem kiełbasy. Danie jest bardzo proste i tanie. Można je wzbogacić o pieczarki a kiełbasę zastąpić wędzonym boczkiem. składniki: 500 g kiszonej kapusty 400 g dobrej cienkiej wiejskiej kiełbasy 250 g makaronu łazanki 1 duża cebula 2-3 listki laurowe 4-5 ziarenek angielskiego ziela olej sól,pieprz woda Kiszoną kapustę przepłukać
Monia miesza i gotujegrzybowa, że dziś postanowiłam zrobić ją ponownie, jednak w nieco innej odsłonie :) Jest jeszcze bardziej grzybowa, nie jest aż tak pikantna, a pocięte paluszki krabowe po ugotowaniu przyjęły formę makaronu. Wyszła fantastyczna, naprawdę polecam wypróbować ten przepis! Składniki na bulion: 500ml wody + 100ml z namaczania shitake 1 trawa cytrynowa (można zastąpić 1 łyżeczką pasty) 1 dymka w całości(...)imbiru 1 ząbek czosnku 3 małe suszone papryczki chilli 3 strąki kardamonu bulion rybny w kostce (opcjonalnie) 4 liście limonki kaffir (opcjonalnie) 2 cm galangalu (opcjonalnie) Dodatkowo: 100g małych pieczarek 30g suszonych grzybków shitake 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 6 paluszków krabowych 2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżeczka kardamonu mielonego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżka
Tajskie smakipolecam makaron Lubella Lasagne, który jest odpowiednio sprężysty i nie skleja się podczas gotowania. LASAGNE Z GRZYBAMI Składniki: (forma 20x30) 9 płatów makaronu Lubella Lasagne nr52 100 g mozzarelli 50 g parmezanu 250 g grzybów leśnych (opcjonalnie pieczarki) 1 cebula 1 ugotowana marchewka 400 ml bulionu 300 ml śmietany 1 jajko szczypta soli i pieprzu do smaku(...)następnie studzimy. Bulion mieszamy ze śmietaną i gotujemy aż zacznie lekko gęstnieć. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i studzimy. Do przestudzonej mieszanki dodajemy roztrzepane jajko, odrobinę soli i pieprzu. Płaty makaronu lasagne obgotowujemy przez 2-3 minuty. Układamy 1 warstwę makaronu w formie wysmarowanej masłem, polewamy częścią mieszanki bulionowej, posypujemy warstwą grzybów oraz mozzarelli, przykrywamy kolejną warstwą obgotowanego makaronu, czynności powtarzamy
Bon appetit mon amiewieprzowego boczku w plastrach mix mrożonych warzyw (u mnie marchewka, pietruszka i por) ok. 250-300 g pieczarek 3 łodygi selera naciowego 1 spora kalarepa 1 duża cebula 1 pomidor 3 ząbki czosnku biała fasolka w puszce 1 szklanka surowego, drobnego makaronu (ja użyłam minikokardek) 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz z młynka, czarny pieprz ziarnisty, kilka ziaren(...)drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i zrumieniamy boczek. Do bulionu dodajemy kalarepę, pieczarki i mrożone warzywa. Do podsmażonego boczku - seler naciowy, czosnek i cebulę, a po ok. 10 min. pomidora. Zostawiamy na ogniu jeszcze przez ok. 5 min. i wyłączamy. Do wywaru wsypujemy mały makaron, a kiedy zacznie się gotować dodajemy warzywa z patelni. Całość gotujemy jeszcze
Ratunku obiadkostkę 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 2 szk makaronu rurek, ugotowanego 1 szk startego parmezanu Mięso z kurczaka ugotować i ostudzić, zachować bulion. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzać masło. Dodać czosnek, cebulę, seler, paprykę, pieczarki. Przysmażyć tak aby były miękkie. Dodać ziemniaki i pomidory, smażyć przez 5 minut. Do mieszanki dodać
Apetyczna babeczka