drogi obiad Składniki - 70 dag żołądków drobiowych - 2 cebule - 25 dg pieczarek - 1 puszka pomidorów krojonych ( dałam robione swoje w sosie własnym ) - 1 papryka - 1 ząbek czosnku - przyprawa do kurczaka złocista - kilka płatków suszonej papryczki chili - olej + 1 łyżka masła klarowanego - pieprz sól - 25 dag makaronu Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w kostkę na głębokiej patelni dać olej(...)będą całkiem miękkie i dobrze podsmażone dodać pokrojoną w pióra drugą cebulę w kostkę paprykę i pieczarki pokrojone w ćwiartki zalać to wszystko pomidorami w puszce smażyć do odparowania wody i wszystko razem doprawić solą i pieprzem 3. - Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu Podawać z gulaszem można posypać posiekaną pietruszką do ozdoby
W królestwie smaków Beatypiersi kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki miodu 1 mała cukinia (200 g) 7 pieczarek 2 marchewki 1,5 czerwonej papryki 1/2 pęczka lubczyku Czerwona ostra papryka Sól Pieprz Cząber 0,5 łyżeczki Vegety 300 ml wody 300 g makaronu fusilli Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy(...)wszystkie warzywa – marchewki oraz cukinia pokrojone w pół plasterki, paprykę w kosteczkę, pieczarki w ćwiartki. Lubczyk siekamy i również dokładamy do garnka. Wlewamy wodę oraz przyprawiamy solą, pieprzem, cząbrem, czerwoną ostrą papryką oraz przyprawą uniwersalną typu vegeta. Całość dusimy do miękkości warzyw i mięsa. Podajemy z ugotowanym makaronem fusilli
VioletoweKucharzenieskórce, więc w miarę możliwości staram się jej nie obierać. Taka zupa pysznie smakuje i pięknie pachnie. Można do niej ugotować makaron lub kluseczki, co poniesie kaloryczność zupy. Składniki na 3-4 porcje: 300 g brązowych pieczarek 1 średnia marchewka 1/4 niewielkiego selera 1 niewielka pietruszka około 10 cm średniej grubości pora (jasna część) 2 większe ząbki czosnku
Codzienna kuchnia niecodziennawyjdzie pysznie. My użyliśmy, bo nam zostało, mrozić nie chcieliśmy. Składniki 400 g makaronu orecchiette 2 młode marchewki 1 kawałek białej części pora 3 szalotki 2 ząbki czosnku 300 g karkówki wieprzowej 4 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka pomidorów krojonych z czosnkiem 100 g pieczarek 100 g groszku cukrowego sól, pieprz Przygotowanie W rondlu rozgrzewamy oliwę(...)dodajemy pokrojone warzywa (oprócz groszku i pieczarek), przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą, pieczarki i groszek. Dusimy przez kwadrans, doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby sos redukujemy. Do sosu dodajemy makaron, dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy od razu po przygotowaniu
R'n'G Kitchenkuchni starannie dobieram składniki, bo przecież gotuję dla tych, których kocham:) Dziś zapraszam na: Tagliatelle z indykiem w rozmarynie Składniki: makaron Tagliatelle Lubella 2 sznycle z indyka kilka gałązek rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonych ziół) 300g pieczarek 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina sól, pieprz 1 łyżka oliwy Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, oprósz solą, pieprzem(...)białym winem, przykryj i duś do miękkości. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, pokrój w ćwiartki i wraz z pozostałym czosnkiem i rozmarynem wrzucić na rozgrzaną patelnię, duś do odparowania, przełóż do mięsa. D opraw całość solą i pieprzem i duś razem około 7 minut. Podawaj z ugotowanym all dente makaronem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazupa – krem, gdyż wszystko na końcu miksujemy blenderem. Zupę pieczarkową można podawać samą, ale również świetnie smakuje z makaronem (np. łazankami). Składniki: (ok. 6 porcji) 2 średnie cebule 1 nieduży obrany ziemniak 2 pory (tylko białe części) 800 g pieczarek oczyszczonych szczoteczką 1.5 l bulionu warzywnego (najlepiej domowego) 150 g masła 50 g wytrawnego wermutu 80 g śmietanki(...)ogniu bez rumienienia – ok. 10 minut . 150 g masła Bulion warzywny podgrzać. 1.5 l bulionu warzywnego (najlepiej domowego) Do cebuli z ziemniakiem dodać pokrojone w plastry pory i pieczarki. Smażyć 15 minut , mieszając od czasu do czasu. Wlać wino, zwiększyć ogień i mieszając, odparować cały płyn. 50 g wytrawnego wermutu Wlać podgrzany bulion, śmietankę i mleko. Zagotować. Zmniejszyć ogień
Moja Delicjanabiału. Z tego właśnie powodu to idealna propozycja dla bezglutenowców i osób, które z różnych względów nie jadają nabiału. Sos można podawać z makaronem, ale również jako baza do pizzy. Pasują do niego brokuły, pietruszka czy pieczarki. Spróbujcie koniecznie! Czego potrzebujemy? - 1 średnia cebula - 2 szklanki wywaru warzywnego - 4 duże ząbki czosnku - pół szklanki orzechów nerkowca ( namoczone przez kilka godzin(...)Dodajemy 3/4 szklanki wywaru i resztę składników. Blendujemy, aż do otrzymania kremowej, jednolitej konsystencji. Jeśli to konieczne, dodajemy więcej wywaru. 3. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z ulubionym makaronem, posypane pietruszką, w towarzystwie brokuła lub grillowanych warzyw. Sos przechowujemy w lodówce. Na drugi dzień może trochę zgęstnieć, wtedy można go rozgrzać i rozcieńczyć odrobiną wywaru warzywnego. Przyrządzamy
two broke sistersmasła do smażenia Sos grzybowo śmietankowy 500 g grzybów, u mnie pieczarki białe i brązowe 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ¼ łyżeczki białego pieprzu 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 300 ml słodkiej śmietanki, 36% lub mniej Do podania makaron z pesto rukola Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Dodaj śmietankę, sól(...)łyżkę masła i włóż oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smaż aż pieczarki się zrumienią. Dopraw je solą i pieprzem, następnie wlej śmietankę i zagotuj sos. Następnie dodaj klopsiki i gotuj sos przez 5 minut. Gotowe klopsiki w sosie posyp natką pietruszki. Tak przyrządzone klopsiki podaj z ziemniaczanym puree lub z makaronem wymieszanym z zielonym pesto i rukolą czy inną sałatą. Smacznego
codojedzeniawłoską Marinarą ;) Malutkie mięsne kuleczki kryją w sobie mnóstwo smaku i ziołowego aromatu, a ponadto są niezwykle soczyste dzięki wmieszanym pieczarkom. Całość skąpana w pysznym sosie pomidorowym z dodatkiem pachnących ziół- pysznie, łatwo i szybko! Do klopsików podałam makaron, tworząc tym samym wariację na temat dania Meatball pasta , najlepiej znanego w Ameryce i Wielkiej Brytanii z mocno włoskimi korzeniami. Rolujcie
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzepiękną fotografią. Od razu zrobiłam coś podobnego w domu - sugerując się głównie zdjęciem i składnikami, które miałam w domu... Składniki: 250 g makaronu chińskiego papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 1/2 papryczki chilli nieduża cukinia kilka małych pieczarek 2 średniej wielkości marchewki średnia cebula 1/2 pęczka kolendry 5 łyżek sosu sojowego jasnego czubata łyżka miodu sok i skórka z jednej limonki(...)słupki, pieczarki i cukinię w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i smażyć warzywa mieszając od czasu do czasu (ja zaczęłam od marchwi, później cebula, pieczarki i reszta). W misce lub miarce wymieszać miód, sos sojowy i sok z limonki. Dodać starte na drobnych oczkach imbir, czosnek i skórkę limonki. Wszystko dobrze wymieszać. Wlewać po łyżce
Kulinarne Inspiracjerestauracji :) To proste, smaczne i bardzo sycące danie obiadowe. Składniki na 5 porcji: 400 g makaronu penne (rurki) sos serowo-pieczarkowy Winiary 500 ml śmietanki 18% 100 g serka topionego pieczarkowego 20 dag sera mozarella w kawałku 20 szt. pieczarek 30 dag wędzonego boczku 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie, ostra papryka oliwa(...)mozarellę, mieszamy dolewając resztę śmietanki. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu i dodajemy do garnka z boczkiem i pieczarkami. Teraz wszystko należy razem wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić. Podgrzewać na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W tym czasie gotujemy makaron al dente - wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzony makaron nakładamy do miseczki i polewamy sosem. Można udekorować listkami
Alutka-Gotujetuńczyk całkiem się nie rozpadł wystarczy dodać go na samym końcu. Można dodawać kapary i fileciki anchois, ja dodałam pieczarki. Bavette narodziło się w Genui i ma kształt spłaszczonego spaghetti, Neapol ma swoje spaghetti a Genueńczycy bavette. Bavette al tono - makaron z tuńczykiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepieczarkowy przygotowuję dość często. Gęsty, śmietanowy, doskonale pasuje jako dodatek do wszelkich pieczonych czy duszonych mięs, makaronu, ziemniaków, placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy gołąbków. Polecam :) Składniki - 30 dag pieczarek - 3 łyżki śmietany 12% - 1,5 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka oleju - sos sojowy - sól Wykonanie Oczyszczone pieczarki kroję w grubsze plasterki. Przesmażam w rondelku na łyżce oleju
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki makaron Chow Mein 1/2 paczki papryka czerwona 1 szt bakłażan 1/2 szt pieczarki 4-5 szt filet z łososia 200 g krewetki 150 g kalmary 100 g sos rybny sos … Czytaj dalej Chow mein z owocami morza i łososiem
czarrna od kuchnisyta, ponieważ łączy w sobie treściwe mielone mięso z warzywami, gęsty sos oraz ser. A pomidorowy beszamel jest po prostu obłędny. 12 rurek makaronu cannelloni 3 cebule 300 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki) Kilka pieczarek 1/2 czerwonej papryki 200 g pomidorów z puszki (krojonych) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 g żółtego sera Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, chilli Masło
VioletoweKucharzenie