kolację. Dzięki temu unikniecie wieczornego pochłaniania jedzenia, bo organizm ma cały czas paliwo, żeby funkcjonować. Składniki na 1 porcję: 70g dowolnego makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) 100-150g mięsa mielonego (u mnie z szynki) ½ cukinii Kilka pieczarek Garść świeżego szpinaku (możecie użyć poza sezonem mrożony) 1 większy ząbek czosnku lub 2 mniejsze 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy(...)oliwek Ulubione zioła – u mnie prowansalskie (ilość wg uznania) Sól Pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim mięso wraz solą i pieprzem. Czosnek obrać z łupinki i posiekać. Cukinie pokroić w grubą kostkę, a pieczarki w plasterki lub inne kawałki. Jeżeli macie duże liście szpinaku to również
Fabryka pomysłówSzczególnie polecam tym którzy lubią eksperymentować i nie boją się nowych smaków. Dzięki tym wszystkim składnikom sałatka nabiera lekkości. Polecam. Składniki: Małe opakowanie makaronu ryżowego Pieczony kurczak ( najlepiej jak pozostało z dnia poprzedniego, razem z pieczarkami ) Pędy bambusa Marynowana papryka Ogórki konserwowe Natka pietruszki Sos sojowy Sok z cytryny Sos tabasco Wykonanie: Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem ( zgodnie z zaleceniami
Smaki Ewyprzypraw. Nie ma takiej opcji. Potrzebujemy: 700 g części z kurczaka, najlepiej skrzydełka/ nóżki 3 l wody 0.5 kg pieczarek 4 łyżeczki "kostki rosołowej" (bądź więcej, zależy od Waszych kubków smakowych, na początku lepiej dać mniej) 2 garście makaronu Do zimnej wody wkładamy mięso i gotujemy, od momentu zagotowania przez około pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso(...)wrzucamy do wywaru pieczarki pokrojone na czwórki, bądź w talarki, jak wolicie. W międzyczasie, kiedy pieczarki nam się gotują dodajemy naszą kostkę rosołową i mięso jakie udało nam się oddzielić od kości. Do naszej zupy dodajemy makaron i gotujemy wedle wskazówek producenta, po czym zupę ściągamy z palnika. Jeśli zupa wymaga dodatkowego smaku, wystarczy dodać jeszcze odrobinę kostki rosołowej
MamaOskarkaobiad. Istnieje wiele przepisów, ja mam własny, ale pyszny. SKŁADNIKI: 1/2 kg żeberek wieprzowych, 0,80 dag. pieczarek 2 marchewki 1/4 selera 1 mały por 1 pietruszka nać pietruszki 3 litry wody 6 dużych ziemniaków 4-5 łyżek makaronu "muszelki" malmy 200 gram śmietany słodkiej 18% sól ,pieprz 1 czubata łyżka vegety opcjonalnie przyprawy, które lubicie WYKONANIE(...)pokroić, pieczarki usmażyć na łyżce oliwy z pieprzem, solą i cebulką pokrojoną w kostkę, Do wywaru dodać pokrojne w plasterki pieczarki i ziemniaki w kostkę, Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać drobny makaron, Gotować jeszcze 10 min. Wrzucić mięsko i posiekaną pietruszkę. Śmietanę wyłożyć do miseczki, wlać gorącej zupy i dobrze wymieszać. Wlać do zupy i wymieszać
Kuchnia Beatypowinno być lekko zarumienione. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć obsmażone na masło i na to położyć pora z pieczarkami. Zalać wszystko śmietaną. Obsypać posiekaną pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 20 minut. Podawać z z brązowym ryżem lub makaronem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńłyżka suszonej bazylii 1/2 papryczki chili 3 łyżki masła 500 ml śmietanki słodkiej 12 % 1/2 szklanki startego parmezanu makaron rurki 1/2 paczki Wykonanie : Makaron gotujemy all dente. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.Pieczarki, cebulę obieramy, myjemy i kroimy w pół plasterki. Z papryczki wyciągamy nasionka i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i lekko podsmażamy, następnie(...)dodajemy: mięso, pieczarki,suszone pomidory, papryczkę i przyprawy, wszystko mieszamy zalewamy połową śmietanki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie, pod koniec ściągamy przykrywkę i wlewamy resztę śmietanki.Przyprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Do makaronu przekładamy sos z kurczakiem, dodajemy starty parmezan i mieszamy, podajemy na ciepło. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliczosnku, pieprz, ostra papryka, sól, odrobina cukru, estragon, majeranek, 2 łyżki świeżych z iół (oregano, bazylia, tymianek) + garść do posypania. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Mięso kroję w mniejszą kostkę, podsmażam na maśle. Dodaję posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno siekam. Do mięsa dodaję pomidory, przecier oraz posiekany czosnek, zioła i przyprawy. Gotuję
JejKuchniaoregano 390 g Podravka makaron penne Podravka sól i pieprz do smaku olej do smażenia posiekana zielona pietruszka do podania Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Dodajemy pokrojone w kostkę lub mniejsze paseczki piersi z kurczaka. Całość posypujemy przyprawą do gyrosa, mieszamy i obsmażamy. Następnie dodajemy opakowanie pomidorów w sosie
Słodkie okruszkiszybki obiad, którego przygotowanie zajmie nie więcej niż pół godziny. Takie danie możemy podać również na ciepłą kolację. Składniki dla 3 osób: 2 szklanki makaronu kolorowe muszelki duża pierś z kurczaka 200 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól himalajska pieprz bazylia oregano łyżka oleju zielone papryczki(...)głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso, smażyć chwilę. Wrzucić pieczarki, rozdrobniony czosnek i papryki, odrobinę posolić i smażyć kilka minut. Koncentrat rozrobić w połowie szklanki wody i wlać do mięsa. Przyprawić według gustu i gotować jeszcze chwilę. Na końcu można dodać plasterki papryczek. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Na środku talerza ułożyć potrawkę mięsną
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawraz z nią chłodniejsze noce i poranki, krótsze dni. To pora roku w której króluje dynia, moja ulubiona to hokkaido, z której można przygotować rozgrzewające zapiekanki, sosy do makaronów, zdrowe frytki z piekarnika czy kremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon. Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi, pełnymi warzyw zupami(...)pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie
Moja smaczna kuchniatemperaturę i ilość światła. Dziś przygotowałam z tych grzybów najprostszy sos pieczarkowy, możemy go podać z pure z ziemniaków, z kaszą, z ryżem, z makaronem... czyli jak to lubi 😊. Parę słów o pysznej pieczarce Nie wiedzieć czemu cały czas pokutuje u nas stwierdzenie, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych i cenione są tylko za swoje walory smakowe
Kulinarne przygody Gatityłyżeczka: oregano, bazylii, słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron należy ugotować w osolonej wodzie ( al dente), następnie wyłożyć go tak aby się nie posklejał. Na patelni smażymy na maśle mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki obrane i pokrojone oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy, zmniejszamy ognień i dodajemy pomidory
Niezły Młynekbułki tartej; sól, pieprz, chili; 1 łyżka zimnej wody; 750 ml bulionu. na sos: cukinia 400 g; papryka czerwona; 3 duże pieczarki; mała cebula; papryka słodka; chili, sól, pieprz; 1 łyżeczka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego; natka pietruszki. makaron: w tym przypadku - dischi volanti. Klopsiki: Mięso, cebulę, jajka, bułkę tartą, przyprawy i zimną wodę mieszamy dokładnie. Z mięsa formujemy malutkie(...)dodajemy słodką paprykę i chili; podsmażamy dla lepszego aromatu. Dodajemy cebulę, później paprykę i pieczarki. Na samym końcu cukinię, żeby się nie rozciapała... Na patelnie wrzucamy przecier, wszystko mieszamy i podlewamy odrobiną bulionu spod klopsików. Dusimy przez chwilę. Do sosiku wkładamy klopsiki. Ugotowany al dente makaron podajemy z sosem i klopsikami, posypany pietruszką. Smacznego
MiksturownikSkładniki: piersi z kurczaka – najlepiej ze skórą i kostką – po jednej na osobę pomidorki koktajlowe pieczarki zielone oliwki czosnek chili natka pietruszki bulion z kury, albo woda od gotowania makaronu białe wino oliwa z oliwek Oliwki pokroić w plastry, niezbyt cienkie, podobnie postąpić z pieczarkami i pomidorami. Posiekać pietruszkę, pokroić w grube plasterki czosnek. Kurczaka przyprawić solą
stajnia gołębie od kuchniblogu. W połączeniu z makaronem bardzo mi przypadł do gustu. Wyszło naprawdę pysznie. Polecam. Zapiekanka meksykańska Składniki: 200 g makaronu 300 g mięsa mielonego wieprzowego 6-7 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire(...)ząbek czosnku drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy je w kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek
Mania Gotowania