godziny musiałam wyjść na kurs. Zajrzałam do lodówki i moją uwagę przykuł tuńczyk w puszcze. Nie mogłam mu się oprzeć. U mnie w kuchni zawsze znajdzie się makaron, mrożone warzywa na patelnię, mleko. Nie było więc wyjścia innego, niż połączenie wszystkich tych składników w jedną całość(...)magicznym sposobem znalazłam swój pomysł na zapiekankę makaronową z warzywami i tuńczykiem w sosie beszamelowym. A efekt? W każdym razie zacznijmy od początku. Potrzebowałam: połowę makaronu warzywa na patelnię tuńczyka w kawałkach w puszce pół szklanki mleka łyżkę masła łyżkę mąki pół kostki mozzarelli przyprawy, w tym gałka muszkatołowa Przepis z serii szybko, łatwo i przyjemnie :) 1. Ugotuj makaron
Mój Smak na Życieumyć, osuszyć, pokroić w niewielkie różyczki. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki, nie na miał). Na dużą patelnię wsypać makaron (surowy). Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (6), oliwę z oliwek (1 łyżka), sól (1 łyżeczka) i pieprz (1/4 łyżeczki). Wlać zimną wodę (4 szklanki) i gotując na średnim(...)osób. Do przygotowania tego dania wystarczy jedna patelnia! Brokuł przygotowany w ten sposób pozostaje chrupiący. Jeśli ma być bardziej miękki, można go włożyć na patelnię na samym początku, wraz z makaronem, ząbkami czosnku, oliwą i przyprawami. Im różyczki brokułu będą mniejsze, tym szybciej się ugotują. Makaron można podawać oprószony dodatkową porcją parmezanu. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka
Gospodyni Miejskaolive nere 25 g di acciughe 2 cucchiai di capperi prezzemolo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente. Filety z makreli kroimy w paseczki o szerokości ok. 2 cm. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju podsmażamy kawałki ryby. Po ok. 2 minutach do ryby dodajemy kapary, pokrojone oliwki z anchois. Doprawiamy pieprzem(...)anchois, kapary i oliwki są dosyć słone). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podsmażamy ok. 5 minut. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię, mieszamy. Makaron dekorujemy posiekaną natką pietruszki. **** PREPARAZIONE Cuocete la pasta al dente. Tagliate i filetti di sgombro a pezzi di circa 2 cm. In una padella scaldate 2 cucchiai
La grande e la piccola cuocakurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Solimy, pieprzymy i obtaczamy w bazyliowym pesto. Smażymy mięso i dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Po kilku minutach zdejmujemy z patelni. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i mieszamy z pozostałym sosem. Przystrajamy świeżymi listkami bazylii
Moje Kuchenne Rewelacjeczosnkiem, papryczką chilli i kaparami lub oliwkami, jeśli używasz. Smaż kolejne 5 minut. Dodaj miód, ocet winny i posiekane listki natki pietruszki i wymieszaj. Gdy makaron będzie al dente, przełóż go na patelnię z sosem i mieszaj razem przez około minutę. Podawaj posypany parmezanem. ➤ Rada: Makaron przekładam do sosu przy pomocy szczypiec lub łyżki do makaronu(...)odrobina wody z gotowania i zagęściła sos. Możesz też tradycyjnie odcedzić makaron na durszlaku, pozostawiając jednak 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu, którą należy dodać na patelnię razem z makaronem. Na podstawie tego przepisu. Spaghetti peperonata serwuję w pięknej drewnianej misie, którą wykonała Justyna ze Sklepu 10x , partnera dzisiejszego wpisu
Chilli Czosnek i Oliwatymianek Opcjonalnie: 1/3 łyżeczki ostrej papryki dla wzmocnienia smaku Wstawiamy wodę na makaron i czekamy aż zacznie wrzeć. Makaron gotujemy według instrucji na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią dynię i cebulę - podsmażamy je na delikatnym ogniu aż trochę zmiękną. Dodajemy pokrojoną w krążki kiełbasę, zwiększamy trochę ogień i mieszamy(...)smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie ostrzejsze dania - dodajcie do całości trochę ostrej papryki - wzmocni i podbije ona smak potrawy. Wykładamy całość na ugotowany makaron lub wrzucamy makaron na patelnię i jeszcze chwilę całość przesmażamy. Popełniając to danie zapomniałam o posypaniu go słonecznikiem - następnym razem zdecydowanie to zrobię ;) Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!czosnku. Składniki na 2 porcje: 250 g mrożonych krewetek; 200 g makaronu spaghetti; ok. 3 - 4 łyżki masła; 1 ząbek czosnku (polskiego - innego... kilka :)) 1/2 pęczka pietruszki; sok z 1/2 cytryny; sól, świeżo mielony pieprz. Krewetki rozmrażamy. (Mrożone są zwykle oczyszczone, więc niewiele trzeba z nimi robić). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bardzo drobno pokrojony czosnek. Skropione sokiem z cytryny(...)makaron. Przed odcedzeniem odlewamy 1/2 szkl. wody. Do krewetek dodajemy pietruszkę. Jeśli sosu jest mało podlewamy pozostawioną z makaronu wodą. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na patelnię przekładamy makaron, mieszamy i możemy podawać. Smacznego
Miksturownikmożesz zastąpić toskańskim pici lub bucatini , linguine , ewentualnie spaghetti sól do smaku sporo świeżo zmielonego pieprzu pęczek posiekanej natki pietruszki Przygotowanie : W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Do dużej patelni wlej oliwę i dodaj czosnek oraz suszone chilli. Smaż na małym ogniu przez 1 minutę. Teraz wlej pomidory z puszki wraz z zalewą i gotuj sos na małym(...)zgęstnieje. Dopraw solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na 10 minut przed końcem gotowania sosu, wrzuć makaron do posolonego wrzątku i ugotuj al dente. Odcedź makaron i przełóż na patelnię z sosem (ja lubię przekładać makaron do sosu przy pomocy szczypiec). Dobrze wymieszaj, aż makaron pokryje się sosem i gotuj razem przez minutę lub dwie. Makaron posyp obficie
Chilli Czosnek i Oliwaużyciu. Przygotowuje się je przez zalanie wrzątkiem i pozostawienie pod przykryciem na kilka minut. Wówczas zwiększają objętość i stają się jędrne. Można także wrzucać je na rozgrzaną patelnię, dzięki czemu nabierają kruchości. Makarony z fasoli mung po obróbce termicznej są przezroczyste. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Zdrowe-makarony-nie-tylko-z-ryzu-i-soi_39573.html Makarony wytwarzane z nasion roślin strączkowych można najczęściej kupić w formie cienkich nitek, które nie wymagają(...)użyciu. Przygotowuje się je przez zalanie wrzątkiem i pozostawienie pod przykryciem na kilka minut. Wówczas zwiększają objętość i stają się jędrne. Można także wrzucać je na rozgrzaną patelnię, dzięki czemu nabierają kruchości. Makarony z fasoli mung po obróbce termicznej są przezroczyste. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Zdrowe-makarony-nie-tylko-z-ryzu-i-soi_39573.html Makaron chiński ze szpinakiem i fetą Składniki: opakowanie makaronu chińskiego 300 gram szpinaku mrożonego liściastego
Pyza i Surówkaczosnek. Całość podsmażałem na średnim ogniu przez około 3 minuty, po czym dodałem na patelnię 3/4 posiekanej natki pietruszki, pozostawiając resztę do dekoracji. Po ugotowaniu makaronu odcedziłem go na durszlaku i dodałem na patelnię z oliwą, boczkiem i czosnkiem, po czym całość dokładnie wymieszałem, a następnie wyłączyłem ogień(...)patelnią. Do miseczki wybiłem 2 jajka, dodałem do nich odrobinę soli, szczyptę gałki muszkatołowej i świeżo mielony czarny pieprz. Całość wymieszałem widelcem do uzyskania jednolitej substancji. Na patelnię z makaronem dodałem 3/4 startego wcześniej parmezanu i masę jajeczną. Całość intensywnie mieszałem bez dalszego podgrzewania. Dalsze podgrzewanie spowodowałoby nadmierne ścięcie się białek jaj i powstanie jajecznicy, tymczasem jajka powinny być jedynie
Wyprawy kulinarnemakaron naleśnikowy : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, a następnie powoli wlewać mleko wymieszane z wodą i śmietanką, cały czas miksując lub mieszając za pomocą ubijaczki do jajek. Na koniec dodać dwie łyżki oleju oraz szczyptę soli i wymieszać ponownie. Odstawić ciasto na 30 minut, by odpoczęło. Po tym czasie, na dużej patelni(...)boczek już się zarumieni, dodać cebulkę, lekko zeszklić, a następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze ok. 30 sekund, cały czas mieszając. Następnie zmniejszyć płomień i dorzucić na patelnię naleśnikowy makaron. Wlać masę śmietanowo-jajeczną i delikatnie przemieszać zawartość patelni, by masa wymieszała się z naleśnikowym makaronem – smażyć krótką chwilę do czasu aż masa nieco zgęstnieje, ale jajka się kompletnie
Kulinarne Przebojegotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Podsmażamy kilka minut. W misce roztrzepać jajka. Do patelni z boczkiem dodać ugotowany makaron wymieszać. Ściągnąć patelnię z ognia i wlać jajka.Energicznie wymieszać z makaronem i boczkiem. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe. Wykładamy makaron na talerze wszystko posypujmy tartym parmezanem
I LOVE LIFEodrobinie oliwy szklimy drobno posiekany czosnek. Dodajemy masło oraz umyte, obrane krewetki oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Smaży wszystko razem ok. 8 minut i dodajemy odcedzony makaron. Całość mieszamy na patelni i podajemy na talerza posypane świeżo startym parmezanem . Smacznego! Artykuł Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czosnku – 2 łyżki natki pietruszki – 20-30 muli (mniejsze ja te na zdjęciu lub większe ciemniejsze) – sól oraz pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 1. Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni rozpuść połowę masła, dodaj(...)bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż 2-3 minuty, dodaj muszle i białe wino. Duś około 5-7 minut. 3. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, a następnie makaron na patelnię, posiekaj i dodaj natkę pietruszki. 4. Ta przygotowany makaron przekładaj na talerze i podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Makaron z małżami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plkostkę 1 łyżeczka drobno pokrojonego szczypiorku 1 łyżeczka drobno pokrojonej bazylii 3 łyżki tartego parmezanu sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente. W czasie jak makaron się gotuje na patelni rozgrzewamy 2 - 3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę prosciutto. Przesmażamy krótko, po czym na patelnię wrzucamy pokrojone szparagi (nie krójcie ich w drobną kostkę(...)minuty, do czasu, aż szparagi zmiękną i się przyrumienią, wtedy dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek, chilli i całość mieszamy, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Na patelnię wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Psypujemy szczypiorkiem i bazylią, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy serem, doprawiamy solą i pieprzem i... Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!