makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:4/561)

Makaron ze szparagami i prosciutto 77

Kiedy myślę, co ugotować na szybki obiad, odpowiedź jest prosta - makaron. W czasie gotowania makaronu można przygotować sos. Wystarczy na rozgrzaną patelnie dodać oliwę, czosnek i jeszcze 1-2 składniki jakie mamy w lodówce i pyszny sos gotowy.  Moja propozycja na dzisiejszy ekspresowy obiad, to makaron ze szparagami i szynką. Do sosu użyłam cieniutkich zielonych szparagów, jeśli macie grube(...)szklanki wody z gotowania makaronu, odcedzić makaron i natychmiast przełożyć na patelnię z  gotującym się sosem. Dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu i dokładnie wymieszać makaron z sosem. Patelnię zdjąć z ognia.  Makaron podawać udekorowany listkami bazylii i tartym parmezanem. Rady: Podczas smażenia składników sosu może się zdarzyć, że czosnek zacznie się przypalać, a szparagi będą jeszcze

Codziennik Kuchenny
Makaron razowy z ciecierzycą 144

ciecierzycy 1 mała papryka 1 cebula 1 mała papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 mała puszka pomidorów majeranek tymianek sól i pieprz 1 łyżka oliwy Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę. Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę. Wrzucić na oliwę i smażyć aż warzywa zmiękną. Następnie dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną(...)papryczkę chili. Następnie dodać na patelnię ciecierzycę i pomidory z puszki. Wszystko dusić około 10-15 minut aż sos się zredukuje. Doprawić majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać na patelnię makaron, wymieszać i podawać

Anielska Kuchnia Ani
SZYBKI NUMEREK: MAKARON Z SOSEM DYNIOWO-GRUSZKOWYM 90

niekiedy nie ma wyjścia. Szybkie numerki nie są jednak takie złe… składniki: 1/4 dyni 1 gruszka kilka łyżek śmietany makaron woda kilka łyżek oliwy pestki dyni pieprz, sól wykonanie: Dynię obrać, pokroić na kawałki i udusić na patelni. Można dodać kilka łyżek oliwy. Gruszkę obrać, pokroić i dodać do dyni, kiedy ta będzie pół-miękka. Wymieszać. Kiedy dynia(...)miękkie, dodać kilka łyżek śmietany, zmłotkowany pieprz, sól i wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie z kilkoma łyżkami oliwy. Odcedzić i przelać zimną wodą. Pestki z dyni uprażyć na patelni. Makaron polać sosem dyniowo-gruszkowym, posypać pestkami i jeszcze odrobiną zmłotkowanego pieprzu. Fajnie zaostrza słodki smak. Koniec. PS.: Radzimy wykorzystać klasyczny makaron #glutenfull. Nie oszukujcie się – żaden inny

GRUBY WAŁEK
Kiełkujący makaron z podsuszonym kurczakiem i camembert 76

kilka składników ze sobą komponujemy i z wielkim smakiem 😄🍴 już jemy.  Makarony 🍝 lubię gotować, z nich szybkie ⏳ i proste dania czarować 🎇.  Składniki na 2 porcje: 125 g makaronu trzy kolory, 1 filet z kurczaka, 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 3 łyżki zielonych oliwek, 2 łyżki kapary, pieprz cytrynowy do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku(...)smażenia. Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy, suszmy papierowym ręcznikiem i kroimy po długości na cienkie paski. Posypujemy solą i doprawiamy dwoma rodzajami pieprzu. Podsmażamy z dwóch stron na suchej patelni. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Oliwki z kaparami miksujemy za pomocą blendera. Na drugiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, podsmażamy kiełki, (często mieszamy), następnie

Moniki Smakołyki
Makaron z pesto pistacjowym i łososiem 78

dopraw solą i pieprzem i chwilę miksuj. Na końcu dodaj oliwę i zmikusj, do uzyskania gładkiego pesto. Pesto może być gęste, ponieważ później rozrzedzimy je wodą z gotowania makaronu. Na dużej patelni rozgrzej odrobię oliwy i usmaż na niej filet z łososia ok. 5-7 minut z jednej strony i 3-5 minut z drugiej, aż filet będzie lekko rumiany(...)razie potrzeby dolej resztę). Mieszaj wszystko, aż makaron i groszek pokryją sie pesto.  Usmażonego łososia podziel na duże kawałki przy pomocy widelca i dodaj do makaronu na patelni. Podgrzewaj jeszcze przez minutę, następnie podziel pomiędzy talerze i podawaj.  Lubicie pistacje? Jedliście kiedyś takie niesolone, surowe orzechy, albo próbowaliście pistacjowego pesto? :) Wpis powstał we współpracy z Pistacje.pl

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti aglio e olio 35

makaron już jest prawie gotowy, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pocięty, w cienkie plasterki czosnek. UWAGA!!!! czosnek nie może się przyrumienić,bo będzie gorzki.Następnie łyżką cedzakową przekładamy makaron na patelnie, wyłączamy gaz. Mieszamy spaghetti z oliwą i czosnkiem, dodajemy parmezan, kapary (jeżeli używacie), oraz pomidorki koktajlowe poprzecinane na pól. Danie gotowe:) WSKAZÓWKI: zostawcie kubek wody po ugotowanym makaronie. Dolewacie(...)stopniowo, gdy makaron jest już na patelni-wtedy on stanie się aksamitny

Kopystką po garach
Makaron z pieczoną dynią i fetą 52

twarda do prostego obrania:)), i kroimy w kostkę ( kostka będzie się rozpadać ale tym się nie przejmuj ). Fetę kroimy w kostkę. Gdy do gotującej się wody wrzucimy makaron, zabieramy się za patelnię i postawienie jej na gazie, nalewamy łyżkę oleju rzepakowego i go rozgrzewamy. Dodajemy czosnek, cebulę i podsmażamy, po chwili dodajemy boczek i całość podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy(...)rozpadać i wtedy dodajmy fetę i całość raz jeszcze mieszamy. Gdy makaron się ugotuje ( mój ok. 8 minut ) odcedzamy go i przekładamy wraz z pięcioma łyżkami wody spod makaronu do naszej patelni z sosem. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy.   ( Jedna porcja makaronu została na patelni a jak ją wykorzystałam już niedługo Wam zdradzę

Kuchnia na wzgórzu
Chiński makaron z zielonymi warzywami 87

makaronu chińskiego (pszennego) 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 20 dag zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) 20 dag mieszanki brokułów, kalafiora i marchwi (mrożonka) 4 liście kapusty pekińskiej 8 małych brukselek 0,5 pora 4 ząbki czosnku  3 łyżeczki tartego imbiru 4 łyżki oleju sezamowego 4 suszone papryczki chili peperoncini sól Sposób wykonania: Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy(...)oraz papryczką i smażymy całość do momentu aż wszyskie warzywa będą miękkie. W tym czasie gotujemy makaron (według przepisu na opakowaniu) Gdy mięso z warzywami będzie gotowe, dodajemy na patelnię makaron i podgrzewając wszystko razem dokładnie mieszamy

Qchnia po prostu
Spaghetti carbonara ze śmietaną, boczkiem, cebulą i czosnkiem 168

Kiedy makaron się ugotuje, to odcedzamy i dodajemy go na patelnię.  W miseczce mieszamy śmietanę, żółtka i mleko z solą i pieprzem.  Zestawiamy z ognia patelnię z makaronem wymieszanym z cebulą, boczkiem i czosnkiem.  Dodajemy śmietanę z żółtkami i mlekiem do makaronu i mieszamy (cały czas patelnia musi być zestawiona). Gaz zmniejszamy do minimum. Stawiamy z powrotem(...)patelnię na gaz i delikatnie mieszamy makaron uważając, żeby śmietana nie ścięła się jak jajecznica, ma jedynie trochę zgęstnieć, czyli się zredukować.  Na sam koniec posypujemy startym serem.  Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Makaron z algami morskimi z krewetkami / Pasta with sea algae with shrimps 60

wina 5 ząbków czosnku garść posiekanej natki pietruszki sól świeżo mielony pieprz parmezan lub grana padano do posypania Krewetki oczyść z pancerzy i jelit. Orzeszki pini zrumień na suchej patelni. Makaron wrzuć na osolony wrzątek, gotuj około 8 minut. W tym czasie rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć krewetki, czosnek i papryczkę w plasterkach, posól i popieprz. Smaż 1 minutę

Delicious Place
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 90

zamarynowaniu odcedzamy z marynaty i smażymy do zbrązowienia i skarmelizowania z obu stron, na mocno rozgrzanej patelni grillowej, na żeliwnej blasze lub w woku – bez dodatku tłuszczu – przez około 5-7 minut. Gotowe bulgogi mieszamy z zielonym szczypiorem, rozkładamy porcje na makaron, posypujemy jasnym prażonym sezamem. Podajemy ze schłodzoną sałatką z pikli. Ten przepis to porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI(...)czosnku 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru 1 łyżka ostrego sosu Sriracha ½ średniej startej na tarce gruszki 4 łodygi grubego szczypioru 1 łyżka stołowa jasnego sezamu, podprażonego na suchej patelni makaron do podania – u mnie ryżowy z tapioką i zieloną herbatą SZYBKIE PIKLE 3 większe gruntowe ogórki, około 400g 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 2 łyżki sosu rybnego

Karo in the Kitchen
Bezglutenowe świderki z jarmużem, pomidorem, cukinią i tuńczykiem 53

suszonych pomidorów kurkuma sól pieprz 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki śmietany 18% do zup i sosów olej kokosowy do smażenia 1. Makaron gotujemy al'dente według przepisu na opakowaniu. 2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Następnie pokrojoną w ćwiartki cukinię(...)Smażmy, jak cukinia zacznie robić się miękka dodajemy pokrojone suszone pomidory i umyty jarmuż. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Dodajemy sól, pieprze, kurkumę, mieszamy. 3. Do gotowych warzyw wrzucamy na patelnię makaron (zmniejszamy gaz), mieszamy, dodajemy tuńczyka i śmietankę, mieszamy ponownie i gotowe :-). Smacznego

kruche babeczki
Makaron z botwinką, orzechami i octem balsamicznym 91

kroimy w mniejsze kawałki. Obsmażamy je na maśle (razem z rozdrobnionym czosnkiem), na średnim ogniu, około 2 minut. Makaron gotujemy al dente. Orzechy prażymy do zrumienienia na suchej patelni. Makaron odcedzamy i wrzucamy do botwinki z czosnkiem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Całość posypujemy orzechami, natką, serem i skrapiamy oliwą i octem balsamicznym

Kardamonovy
Tradycyjna carbonara 320

parmezan lub grana padano) 50g tłustego surowego wędzonego boczku świeżo mielony pieprz sól Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Póki makaron się gotuje, przygotować sos. Boczek pokroić w plastry, a następnie w paski. Wrzucić na patelnię i smażyć kilka minut na średnim ogniu, żeby wytopił się tłuszcz. Obficie posypać świeżo mielonym pieprzem. Pozostawić na małym ogniu. Żółtka rozmącić(...)łyżkę sera zostawić do posypania makaronu). Makaron odcedzić, zachowując 0,5 szklanki wody z gotowania makaronu. Makaron wyłozyć na patelnię z boczkiem, podlać 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu, wymieszać. patelnię cały czas trzymać na małym ogniu (zawartość ma być jedynie podgrzewana, nie smażona). Pozostałą wodę z gotowania makaronu wlać do żółtek, rozmieszać dokładnie, żeby powstała emulsja. Wlać do makaronu

Obiad gotowy
Czekoladowy makaron z sosem karmelowym i orzechami 70

pól szklanki śmietany kremówki Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Dwie minuty przed czasem odcedzamy makaron pozostawiając pól szklanki wody. W czasie gdy gotujemy makaron na patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Gdy całość się ładnie połączy i powstanie ciemny syrop wlewamy śmietankę i mieszamy, dorzucamy orzechy i szczyptę soli. Zdejmujemy z ognia. Odcedzony makaron wkładamy(...)patelnię z sosem, mieszamy, żeby rozrzedzić danie możemy dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Mieszamy i podajemy z kleksem śmietanki na wierzchu

Dzieje kuchennej Wiewióry