bobu :) Zapraszamy Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4-5 Składniki: Bób – opakowanie Szynka łagodnie wędzona – opakowanie ½ słoika suszonych pomidorów (najlepiej w oleju) Cebula Ząbek czosnku Makaron dla 4 osób ( u nas tagliatelle pełnoziarniste) Na patelni rozgrzewamy nieco oleju z suszonych pomidorów. Cebule kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, aż cebula się zarumieni i dodajemy przeciśnięty przez(...)międzyczasie nastawiamy wodę na bób. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy nieco soli, wrzucamy strączki i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą by zachował kolor. Nastawiamy też wodę na makaron, gotujemy go al dente. Suszone pomidory i szynkę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy na patelnię. Po chwili dodajemy opakowanie mascarpone. Czekamy, aż ser się rozpuści. Dorzucamy ugotowany i obrany bób
Kolizje SmakówTagliatelle z kurczakiem, s zpinakiem i s uszonymi Pomidorami w sosie śmietanowym to proste, a zarazem eleganckie danie, które doskonale sprawdzi się jako codzienny obiad, ale także romantyczna kolacja. Smak tego dania jest wyjątkowy, a wręcz zaskakująco pyszny. Połączenie szpinaku z suszonymi pomidorami w delikatnym sosie śmietanowym, wyraźnym akcentem czosnku i soczystym kurczakiem tworzy bardzo smaczną potrawę, którą z pewnością(...)warto przygotować w naszych domach. Makaron ze Szpinakiem, Suszonymi Pomidorami i Kurczakiem w Łagodnym Sosie Śmietanowym - Składniki: ok. 300 g makaronu Lubella Gniazda wstążki - Nidi tagliatelline ok. 300 g piersi z kurczaka 4 duże ząbki czosnku 30 g suszonych pomidorów solonych (ok. 7 połówek) 150 g świeżych liści szpinaku baby 220 ml śmietanki 30% czubata łyżka kwaśnej
Słodka Stronapaczki), genialnie roztopiona mozzarella, akcent oliwek. Kawałek Włoch na Waszym stole. Gniazdka spaghetti z mozzarellą to niezwykła alternatywa dla tradycyjnego spaghetti. Składniki: ok. 300-400 g makaronu spaghetti (może też być bucatini, tagliatelle, bigoli, linguine, perciatelli) 1-2 puszki pomidorów (w zależności od tego ile chcecie uzyskać sosu, ale 1 powinna być ok) – powinno być ok. 400 ml sosu(...)Pomidory z puszki razem z sokiem zmiksować na gładką masę. Wlać na patelnię i podgrzewać. Przyprawić solą, pieprzem, oregano i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotować kilka minut (około 8). Makaron ugotować bardzo al dente (powinien być lekko niedogotowany), odcedzić, nie przelewać zimną wodą! Makaron dokładnie wymieszać z sosem pomidorowym. Żaroodporne naczynie delikatnie wysmarować oliwą z oliwek. Nawijać makaron (przy pomocy
Pociąg Do KuchniSielsko-anielsko prawie, chciałoby się rzec. Wróciliśmy jednak. Z sałatką ;) Bez bieli, ale za to z jakim smakiem:) Składniki 250 g dowolnego makaronu (u nas barwione na czarno tagliatelle) 100 g salami 100 g kabanosów ok 10 suszonych pomidorów pęczek dymki 2 łyżki startego (najlepiej na płatki) parmezanu sos: 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka dobrego sosu sojowego 4 łyżki(...)świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie Podane składniki na sos zmieszajcie razem (najlepiej w pojemniku do przygotowywania sosów lub w słoiczku z zakrętką -mocno potrząsając) i odstawcie na bok. Makaron ugotujcie ( najlepiej al dente) zgodnie z przepisem. Salami pokrójcie w paseczki, pomidory również, kabanosy na niewielkie kawałki. Posiekajcie pęczek dymki. Wszystkie składniki włóżcie do miski, polejcie wcześniej przygotowanym sosem
OliveandThymeususzyliśmy grzybki w promieniach weekendowego słońca. Nic prócz sosiku dla dwóch osób nie da się zrobić z tą ilością... Makaron w sosie grzybowo-winnym SKŁADNIKI: makaron np. typu penne lub najlepiej tagliatelle 6 z trudem zebranych podgrzybków 1 cebula 100-150 ml białego wina masło, sól, pieprz, świeża pietruszka, parmezan Grzybki należy przez minimum godzinę namoczyć w wodzie. Następnie(...)wylewać. Pokroić grzyby na nieduże kawałki. Dodać do cebuli wraz z wywarem. Dusić kolejne 10 minut. Doprawić solą pieprzem. Na koniec dołożyć garść posiekanej świeżej pietruszki. Dodać wcześniej ugotowany makaron i dobrze wymieszać, by sos dobrze pokrył makaron. Podawać z tartym parmezanem. Cudownie smaczny finał sobotniego spacerku :D Smacznego
MarciochaKucharzyUwielbiam takie dania! Składniki (na dwie osoby!): 200 gram kurek 50 gram sera koziego 150 ml śmietanki 30% 200 gram makaronu kokardki (właściwie bardziej nawet pasuje tagliatelle) pół cebuli dwa ząbki czosnku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek garść posiekanej natki pietruszki sól pieprz dodatkowo u mnie świeże oregano i tymianek W drobną kostkę kroimy cebulkę i czosnek(...)zostawmy na koniec do posypania) i śmietankę 30%. Dusimy na wolnym ogniu aż ilość śmietanki zredukuje się o połowę i zrobi się bardziej gęsta. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu (potem odcedzamy i broń Boże nie przelewamy zimną wodą!). Sos jest już gotowy. Ser kozi kroimy w drobną kostkę. Zioła: oregano i tymianek myjemy i siekamy
Mango Papajaskładniki: ok. 250 – 400 g makaronu Lubella Wstążki długie nr 11, Tagliatelle Rigate ok. 500 g mięsa (dziczyzny lub wieprzowiny) 200 g świeżych grzybów leśnych (np. prawdziwków, borowików…) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 ml śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ulubione zioła do mięsa ziele angielskie, liść laurowy tłuszcz do smażenia natka pietruszki(...)masło, dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy. Następnie przekładamy je do mięsa. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i wszystko razem dusimy przez ok. 15-20 min. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy. Przekładamy na talerze i podajemy z gulaszem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybow
Domowy Smak Jedzeniaczasu, ile bym chciała na gotowanie. Tym bardziej, że coraz większymi krokami zbliża się sesja. Ale przejdźmy do sedna. Do zapiekanki można wykorzystać praktycznie każdy rodzaj makaronu, u mnie na początku miało być tagliatelle. W końcu były kokardki. Natomiast jeżeli nie lubicie ryb, możecie je zastąpić kurczakiem. Dodatkowo można dorzucić warzywa, wtedy zapiekanka będzie bogatsza. Ja jednak tym razem
Fabryka pomysłówBardzo szybki, prosty i smaczny makaron z pesto jarmużowym. Doskonały pomysł na błyskawiczny i zdrowy obiad. SKŁADNIKI 350 g pełnoziarnistego tagliatelle 3 szklanki jarmużu (mytego, bez twardych ogonków) 150-200 ml oliwy z oliwek 2 łyżki tartego parmezanu + do posypania (może być inny twardy ser) 2 łyżki ziaren słonecznika sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w osolonej
Moje Kuchenne Rewelacjesosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki i skórką otartą z połowy cytryny. Smacznego Jeśli lubisz pyszne makarony, zobacz również: Smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu Makaron z dynią i serem pleśniowym Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Spaghetti z sosem truflowym
Codziennik Kuchennyczarnego pieprzu 2 łyżki masła 2 łyżki kaparów z zalewy 1 czubata łyżka posiekanego koperku 1 czerwona cebula lub 2 szalotki 1 ząbek czosnku 200g suchego makaronu, z tych długich– bucatini, bavette, tagliatelle, fettucine, linguine 1 łyżka oliwy z oliwek sól
Karo in the Kitchenfrastagliate lub tagliatelle, 4 łyżki cukru, 40 g masła, 250 g serka mascarpone, 300 g drylowanych czereśni, 400 g agrestu, 200 g jagód, listki mięty Agrest umyć, osuszyć i ogolić (odciąć końcówki). Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni skarmelizować cukier, wrzucić agrest i czereśnie, zamieszać dokładnie, tak aby wszystkie owoce były oblepione karmelem, dodać masło
królestwo garówłatwy do samodzielnego przygotowania. Wystarczy tylko kilka dobrej jakości składników i pyszny obiad gotowy. A jeśli chcemy podać danie w prawdziwie włoskim stylu, zamieńmy spaghetti na tagliatelle i podajmy z listkiem świeżej bazylii. makaron spaghetti (ilość wg potrzeby) ok. 500-700 g mielonego mięsa 2 cebule 1 duża marchewka 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych oregano przyprawa pomidorowo-bazyliowa
Smaki Na Talerzuskładniki z których korzystaliśmy w trakcie warsztatów pochodziły z pobliskiego BioBazaru z Soho Factory. Jak mówi Cristina, jakość produktów jest najważniejsza ! Do ugotowania mieliśmy: świeży makaron jajeczny cannelloni z ricottą i szpinakiem tagliatelle z ragu, czyli mięsnym sosem tortellini z ziemniakami i boczkiem frappe, czyli włoskie faworki z czekoladowym sosem Farsz do cannelloni Ragu do tagliatelle Jak widać(...)nich jest na przykład niska temperatura otoczenia i zimny blat, na którym wyrabiamy ciasto. Dlatego jej babcia często wstawała o 5-tej rano i wtedy przygotowywała ciasto na makaron. Wszyscy uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na dwie grupy; część przygotowywała sos i nadzienia, a druga część robiła ciasto. Potem się zamieniliśmy i w ten sposób mogliśmy własnoręcznie przyczynić się
Kulinarne przygody GatityPotrawa jest niesamowicie prosta i pyszna! Pesto przygotowuję samodzielnie, więc tylko ono pochłania mi czas. Pesto świetnie współgra z każdym prawie rodzajem makaronu, najchętniej jednak mieszam je z penne, tagliatelle lub świderkami. Pamiętam, że pierwszych gości po przeprowadzce do Krakowa podjęłam właśnie tym daniem i żałowałam wtedy, że nie zrobiłam go więcej, gdyż kilka osób życzyło sobie taka michę
Raj dla Podniebienia