makaron tagliatelle - 960 przepisów (strona:41/64)

Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 205

mały brokuł (lub pół dużej róży) 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego 1-2 łyżki drobnych kaparów z zalewy 3-4 gałązki kopru gałązka grubego szczypioru dwie porcje makaronu spaghetti, bucatini, bavette lub tagliatelle sól cukier grubo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
Makaron bavette z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami cherry 164

minutach powinien być idealnie ugotowany. Odcedzić makaron, dodać do sosu i wymieszać. Posypać parmezanem lub grana padano. Moja podpowiedź: do tego sosu będą pasowały wszystkie długie makarony - sprawdzi się spaghetti lub tagliatelle.      Partnerem "Włoskiego tygodnia" na moim blogu jest marka Barilla

Kulinarne Inspiracje
Dorsz pieczony w ziołach na tagliatelle z cukinii i faszerowane pieczarki portobello 221

245kcal , węglowodany: 4g, białko: 27g, tłuszcz: 15g 0,4WW i 2,4WBT Cukinia to wszechstronne warzywo, jedno z moich ulubionych. Dziś proponuję makaron z cukinii na surowo, w orzeźwiającym cytrusowo-pietruszkowym dressingu. Zaskakująco smaczne połączenie. TAGLIATELLE Z CUKINII (2 porcje) 2 młode i twarde cukinie 1/2 łyżeczki soli 20ml dobrej oliwy (do użytku na zimno) starta skórka(...)smażyć po drogiej stronie. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. 1 pieczarkowy kotlet to ok. 120kcal , węglowodany: 6g, białko 13g, tłuszcz: 5g 0,6WW i 1WBT Makaron z cukinii rozłożyć na talerzach, a następnie na tagliatelle nałożyć po kawałku zapieczonego dorsza. Można udekorować orzechami włoskimi i bazylią lub też cytryną. Dodać faszerowaną pieczarkę, można ją przeciąć na pół, żeby zalotnie zachęcała swoją

Dietolog
Spaghetti z pesto ze szparagów i orzechów włoskich 133

łupinek (można podprażyć, ja tego nie robiłam) kawałek parmezanu oliwa (tyle, aby rozluźnić konstytencję) 1/4 ząbka czosnku garść liści świeżej mięty sól plus opakowanie spaghetti lub tagliatelle 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu Przygotowanie: Zagotuj duży garnek z osoloną wodą. Naszykuj sobie również miskę z zimną wodą. Odłam zdrewniałe końcówki ze szparagów, pokrój szparagi na duże kawałki. Wrzuć łodygi szparagów

Chilli Czosnek i Oliwa
Tagliatelle z grzybami i prosciutto 136

Dziś mamy dla Was kolejną propozycję na danie z domowym makaronem – proste, szybkie a przede wszystkim pyszne tagliatelle z grzybami i prosciutto

Kuchenne Wariacje
Makaron z bobem, suszonymi pomidorami i mascarpone 182

bobu :) Zapraszamy Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4-5 Składniki: Bób – opakowanie Szynka łagodnie wędzona – opakowanie ½ słoika suszonych pomidorów (najlepiej w oleju) Cebula Ząbek czosnku Makaron dla 4 osób ( u nas tagliatelle pełnoziarniste) Na patelni rozgrzewamy nieco oleju z suszonych pomidorów. Cebule kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, aż cebula się zarumieni i dodajemy przeciśnięty przez(...)międzyczasie nastawiamy wodę na bób. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy nieco soli, wrzucamy strączki i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą by zachował kolor. Nastawiamy też wodę na makaron, gotujemy go al dente. Suszone pomidory i szynkę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy na patelnię. Po chwili dodajemy opakowanie mascarpone. Czekamy, aż ser się rozpuści. Dorzucamy ugotowany i obrany bób

Kolizje Smaków
Makaron ze Szpinakiem, Suszonymi Pomidorami i Kurczakiem w Łagodnym Sosie Śmietanowym 376

Tagliatelle z kurczakiem, s zpinakiem i s uszonymi Pomidorami w sosie śmietanowym to proste, a zarazem eleganckie danie, które doskonale sprawdzi się jako codzienny obiad, ale także romantyczna kolacja. Smak tego dania jest wyjątkowy, a wręcz zaskakująco pyszny. Połączenie szpinaku z suszonymi pomidorami w delikatnym sosie śmietanowym, wyraźnym akcentem czosnku i soczystym kurczakiem tworzy bardzo smaczną potrawę, którą z pewnością(...)warto przygotować w naszych domach.  Makaron ze Szpinakiem, Suszonymi Pomidorami i Kurczakiem w Łagodnym Sosie Śmietanowym - Składniki: ok. 300 g makaronu Lubella Gniazda wstążki - Nidi tagliatelline ok. 300 g piersi z kurczaka 4 duże ząbki czosnku 30 g suszonych pomidorów solonych (ok. 7 połówek)  150 g świeżych liści szpinaku baby  220 ml śmietanki 30% czubata łyżka kwaśnej

Słodka Strona
Gniazdka spaghetti z mozzarellą 141

paczki), genialnie roztopiona mozzarella, akcent oliwek. Kawałek Włoch na Waszym stole. Gniazdka spaghetti z mozzarellą to niezwykła alternatywa dla tradycyjnego spaghetti. Składniki: ok. 300-400 g makaronu spaghetti (może też być bucatini, tagliatelle, bigoli, linguine, perciatelli) 1-2 puszki pomidorów (w zależności od tego ile chcecie uzyskać sosu, ale 1 powinna być ok) – powinno być ok. 400 ml sosu(...)Pomidory z puszki razem z sokiem zmiksować na gładką masę. Wlać na patelnię i podgrzewać. Przyprawić solą, pieprzem, oregano i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotować kilka minut (około 8). Makaron ugotować bardzo al dente (powinien być lekko niedogotowany), odcedzić, nie przelewać zimną wodą! Makaron dokładnie wymieszać z sosem pomidorowym. Żaroodporne naczynie delikatnie wysmarować oliwą z oliwek. Nawijać makaron (przy pomocy

Pociąg Do Kuchni
SAŁATKA MAKARONOWA Z SALAMI, KABANOSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 159

Sielsko-anielsko prawie, chciałoby się rzec. Wróciliśmy jednak. Z sałatką ;) Bez bieli, ale za to z jakim smakiem:) Składniki 250 g dowolnego makaronu (u nas barwione na czarno tagliatelle) 100 g salami 100 g kabanosów ok 10 suszonych pomidorów pęczek dymki 2 łyżki startego (najlepiej na płatki) parmezanu sos: 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka dobrego sosu sojowego 4 łyżki(...)świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie Podane składniki na sos zmieszajcie razem (najlepiej w pojemniku do przygotowywania sosów lub w słoiczku z zakrętką -mocno potrząsając) i odstawcie na bok. Makaron ugotujcie ( najlepiej al dente) zgodnie z przepisem. Salami pokrójcie w paseczki, pomidory również, kabanosy na niewielkie kawałki. Posiekajcie pęczek dymki. Wszystkie składniki włóżcie do miski, polejcie wcześniej przygotowanym sosem

OliveandThyme
Makaron w sosie grzybowo-winnym 137

ususzyliśmy grzybki w promieniach weekendowego słońca. Nic prócz sosiku dla dwóch osób nie da się zrobić z tą ilością...   Makaron w sosie grzybowo-winnym SKŁADNIKI: makaron np. typu penne lub najlepiej tagliatelle 6 z trudem zebranych podgrzybków 1 cebula 100-150 ml białego wina masło, sól, pieprz, świeża pietruszka, parmezan Grzybki należy przez minimum godzinę namoczyć w wodzie. Następnie(...)wylewać. Pokroić grzyby na nieduże kawałki. Dodać do cebuli wraz z wywarem. Dusić kolejne 10 minut. Doprawić solą pieprzem. Na koniec dołożyć garść posiekanej świeżej pietruszki. Dodać wcześniej ugotowany makaron i dobrze wymieszać, by sos dobrze pokrył makaron. Podawać z tartym parmezanem. Cudownie smaczny finał sobotniego spacerku :D  Smacznego

MarciochaKucharzy
Makaron z sosem śmietanowym i kurkami oraz kozim serem 129

Uwielbiam takie dania! Składniki (na dwie osoby!): 200 gram kurek  50 gram sera koziego 150 ml śmietanki 30% 200 gram makaronu kokardki (właściwie bardziej nawet pasuje tagliatelle) pół cebuli dwa ząbki czosnku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek garść posiekanej natki pietruszki sól pieprz dodatkowo u mnie świeże oregano i tymianek W drobną kostkę kroimy cebulkę i czosnek(...)zostawmy na koniec do posypania) i śmietankę 30%. Dusimy na wolnym ogniu aż ilość śmietanki zredukuje się o połowę i zrobi się bardziej gęsta. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu (potem odcedzamy i broń Boże nie przelewamy zimną wodą!). Sos jest już gotowy. Ser kozi kroimy w drobną kostkę. Zioła: oregano i tymianek myjemy i siekamy

Mango Papaja
makaron z gulaszem mięsno grzybowym – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW 146

składniki: ok. 250 – 400 g makaronu Lubella Wstążki długie nr 11, Tagliatelle Rigate ok. 500 g mięsa (dziczyzny lub wieprzowiny) 200 g świeżych grzybów leśnych (np. prawdziwków, borowików…) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 ml śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ulubione zioła do mięsa ziele angielskie, liść laurowy tłuszcz do smażenia natka pietruszki(...)masło, dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy. Następnie przekładamy je do mięsa. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i wszystko razem dusimy przez ok. 15-20 min. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy. Przekładamy na talerze i podajemy z gulaszem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybow

Domowy Smak Jedzenia
Makaron zapiekany w sosie pomidorowym z tuńczykiem 367

czasu, ile bym chciała na gotowanie. Tym bardziej, że coraz większymi krokami zbliża się sesja. Ale przejdźmy do sedna. Do zapiekanki można wykorzystać praktycznie każdy rodzaj makaronu, u mnie na początku miało być tagliatelle. W końcu były kokardki. Natomiast   jeżeli nie lubicie ryb, możecie je zastąpić kurczakiem. Dodatkowo można dorzucić warzywa, wtedy zapiekanka będzie bogatsza. Ja jednak tym razem

Fabryka pomysłów
Razowe tagliatelle z pesto z jarmużu 203

Bardzo szybki, prosty i smaczny makaron z pesto jarmużowym.  Doskonały pomysł na błyskawiczny i zdrowy obiad. SKŁADNIKI 350 g pełnoziarnistego tagliatelle 3 szklanki jarmużu  (mytego, bez twardych ogonków) 150-200 ml oliwy z oliwek 2 łyżki tartego parmezanu + do posypania (może być inny twardy ser) 2 łyżki ziaren słonecznika sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w osolonej

Moje Kuchenne Rewelacje
Makaron z sosem śmietankowo-borowikowym 146

sosem. Przed podaniem posypać natką pietruszki i skórką otartą z połowy cytryny. Smacznego Jeśli lubisz pyszne makarony, zobacz również: Smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu Makaron z dynią i serem pleśniowym Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Spaghetti z sosem truflowym

Codziennik Kuchenny
Makaron z łososiem – w kremowym sosie 221

czarnego pieprzu 2 łyżki masła 2 łyżki kaparów z zalewy 1 czubata łyżka posiekanego koperku 1 czerwona cebula lub 2 szalotki 1 ząbek czosnku 200g suchego makaronu, z tych długich– bucatini, bavette, tagliatelle, fettucine, linguine 1 łyżka oliwy z oliwek sól

Karo in the Kitchen
Frastagliate z sezonowymi owocami 101

frastagliate lub tagliatelle, 4 łyżki cukru, 40 g masła, 250 g serka mascarpone, 300 g drylowanych czereśni, 400 g agrestu, 200 g jagód, listki mięty Agrest umyć, osuszyć i ogolić (odciąć końcówki). Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni skarmelizować cukier, wrzucić agrest i czereśnie, zamieszać dokładnie, tak aby wszystkie owoce były oblepione karmelem, dodać masło

królestwo garów