makaron tagliatelle - 960 przepisów (strona:33/64)

Makaron w sosie serowo - kurkowym 93

Składniki: 350 gram świeżych lub mrożonych kurek 3 szklanki bulionu 1 średnia cebula 2 serki topione śmietankowe w kostce masło do smażenia sól, pieprz opakowanie makaronu - użyłam makaronu Animak Tagliatelle Sposób wykonania: Kurki oczyściłam , umyłam, większe pokroiłam na mniejsze kawałki, podsmażyłam na niewielkiej ilości masełka. Zalałam 3 szklankami rosołu. Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam dodałam do kurek. Gdy już(...)mniejsze kawałeczki wkładając go do sosiku grzybowego i mieszając raz po raz doprowadziłam do rozpuszczenia serka. Do smaku dałam tylko pieprz, gdyż mój rosołek okazał się dosyć słony. Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odcedziłam, dodałam do sosu i dokładnie wymieszałam. Rozłożyłam na talerze wierzch posypałam natką pietruszki

Darcia w kuchni
MAKARON Z DYNIĄ I GRZYBAMI W KREMOWYM SOSIE 151

spokojnie możecie zastąpić innym, tańszym serem, ważne by był twardy i miał ostrzejszy smak. Jestem pewna, że te proste i pyszne danie Was zachwyci :) SKŁADNIKI: 350-400 g makaronu (użyłam tagliatelle) 500 g dyni (ważona ze skórką, po obraniu około. 430 g) 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 40 g suszonych grzybów(...)szklanki słodkiej śmietanki 50 g parmezanu (lub innego twardego, ostrego sera) szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki siekanego świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego sól i pieprz do smaku WYKONANIE: Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na później. Jeśli używasz świeżych grzybów dodaj je na patelnię razem z cebulą i przesmaż nim dodasz

Słodko-Słony Świat Ilony
Prosty i szybki makaron ze szpinakiem 159

parmezanu, startego na tarce 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz do smaku szczypta ostrej papryki 1 łyżka orzeszków pini 200-300 g makaronu (u mnie tagliatelle) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Na dużej patelni podgrzewamy masło z oliwą z oliwek. Wrzucamy ząbki czosnku, smażymy 3 minuty, po czym czosnek wyrzucamy - chcieliśmy(...)posypania już na talerzach), ocet balsamiczny, cukier, ostrą paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze 3 minuty, często mieszając. Dodajemy orzeszki pini i dokładnie mieszamy. W między czasie przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu.  Na talerze wykładamy makaron, następnie szpinak, posypujemy odłożonym parmezanem. Smacznego

My Culinary Art
Makaron w sosie pomidorowym z kiełkami fasoli mung i fetą 109

naszego obiadu jest ser pleśniowy. Brzmi dziwnie? Uwierzcie mi, że idealnie wtapia się w smak dania. Generalnie sery pasują do pomidorów, więc jest (mniam) pysznie. Możecie użyć dowolnego makaronu, nawet tagliatelle czy spaghetti. Dodanie kiełków fasoli mung powoduje, że nasza potrawa dodatkowo wzbogaca się witaminami - kiełki zawierają bowiem witaminy takie(...)jest także charakterystyczny smak. Inne cudowności - kiełki obniżają również poziom (tego złego) cholesterolu LDL, zawierają duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Składniki: około 250 - 300 g makaronu, świderki, kolanka, penne, do woli, może być krótki lub długi typu spaghetti 1 duży pomidor 1,5 łyżki fety 1 średnia cebulka kilka "plasterków", talarków, jak kto woli papryczki chili

Zasmakuj Kuchni
Makaron z sosem a'la ratatouille 188

królem tego dania jest przecież  pyszny sos.  Makaron z sosem a'la ratatouille na 4 porcje czas przygotowania: 30 min.  Składniki: 400 g świeżego makaronu, np. tagliatelle 1/2 czerwonej cebuli 1 marchewka 1/2 bakłażana 1 czerwona papryka 1 cukinia oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa należy pokroić w drobną i w miarę równą kostkę. Następnie(...)wszystkiego na raz, tylko co 3-4 min, gdy widzimy, że wcześniej umieszczone na patelni składniki zdołały już zmięknąć. W tym czasie zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy w niej makaron, dla świeżego makaronu jest to ok. 3-5 min. Sos próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z makaronem i nakładamy na talerze. Dekorujemy świeżą bazylią.  *** Podoba

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron kremowy z kurkami 106

były, ale z innym długim, płaskim też świetnie grzyby by się połączyły. Takie danie najlepiej tuż po przygotowaniu smakuje, bo kremowość ze śmietanki się czuje. Składniki: 400 g makaronu szerokiego tagliatelle, albo wąskiego lasagne, 250 g świeżych drobnych kurek, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 1 trawa cytrynowa, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 200 ml słodkiej śmietanki(...)spiekł bo będzie gorzki) . Dokładamy kurki i podsmażamy ( nie mieszamy ) do momentu, aż odparuje z nich woda. Następnie mieszamy i przyrumieniamy. Pod koniec lekko oprószamy solą. W międzyczasie makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Kiedy makaron będzie gotowy z   kurek wyciągamy trawę cytrynową i wlewamy słodką śmietankę. Jednocześnie dokładamy makaron i całość podgrzewamy, do momentu zgęstnienia

Moniki Smakołyki
Tagliatelle z ragout z soczewicy (Tagliatelle con ragù di lenticchie) 85

SKŁADNIKI 400 g makaronu typu tagliatelle 250 g soczewicy 500 g pulpy pomidorowej 400 ml wody 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku papryczka chili bazylia tymianek natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek  **** INGREDIENTI 400 g di tagliatelle 250 g di lenticchie 500 g di polpa di pomodoro 400 ml di acqua 1 cipolla 2 carote(...)pomidorów dodajemy suchą soczewicę  oraz wodę.  Ragout gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny, co jakiś czas mieszając.  W międzyczasie we wrzącej, osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem. Przed podaniem makaron oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. **** PREPARAZIONE In una pentola scaldate

La grande e la piccola cuoca
Zapiekane tagliatelle w sosie porowo-śmietanowym z kurczakiem i warzywami 429

nawet mnie, kuchennemu laikowi, jego przygotowanie zajmuje niecałą godzinę. ;) Jest lekkie, zdrowe, a przede wszystkim naprawdę pyszne! Składniki (na 2 porcje) : -mięso z piersi kurczaka (ok. 300 g) -makaron pełnoziarnisty tagliatelle (100 g) -mały jogurt naturalny (ok.180 g) -brokuł świeży lub mrożony -duża marchew na sos :  -3/4 szklanki wody (do rozpuszczenia serka) -2 łyżki serka kremowego -1 łyżka(...)gotowania). Przygotowanie:  Nastawić piekarnik na ok. 190 stopni. Warzywa dokładnie umyć. Brokuły podzielić na drobne różyczki, marchew pokroić w kostkę. Ugotować (najlepiej na parze) al dente. Identycznie z makaronem. Na patelni rozgrzać oliwę wraz z pokrojonym porem i czosnkiem. Podsmażyć, przełożyć do jakiegoś naczynia. Na dużym ogniu spiec z obu stron kawałki kurczaka, następnie dolać 3/4 szklanki wody, zagotować

Kuchnia Ellie
Polędwiczki wieprzowe z brokułami i słonecznikiem 151

plastry polędwiczki wieprzowej szczypta soli szczypta pieprzu 1-2 łyżki miodu odrobina oliwy do smażenia- w przypadku zwykłej patelni (na patelni grillowej- smażyć bez tłuszczu) Makaron: pełnoziarnisty makaron typu: tagliatelle 250 ml śmietany 36% 2 ząbki czosnku- wyciśnięte odrobina świeżo mielonego pieprzu szczypta soli Dodatki: zblanszowane pół brokuła (Blanszować- do małego garnuszka, bądź miseczki włożyć róże brokuła i zalać(...)patelni grillowej bądź na zwykłej patelni na niewielkiej ilości oliwy do momentu aż mięso będzie złociste, ale nadal miękkie w środku. Uważać by nie było suche. 4. Ugotować makaron al dente. 5. Po ugotowaniu makaron położyć na patelnię, dodać soli, pieprzu, śmietankę, czosnek, delikatnie przemieszać. Postawić na mały ogień tylko na kilka sekund mieszając. 6. Makaron przełożyć na talerze, zrobić

KreatywnePiny
Pełnoziarnisty makaron w serowym sosie z kurczakiem, brokułem i pieczarkami 167

Składniki: Pełnoziarnisty makaron np. tagliatelle 1 brokuł 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 podwójna pierś kurczaka 10-15 pieczarek 1 serek topiony kremowy 1/3 szklanki startego żółtego sera sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Brokuł podzielić na różyczki, przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. 2. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Podsmażyć na niewielkiej(...)Wlać do kurczaka i nadal dusić do momentu zredukowania się sosu. 7. Doprawić solą, pieprzem. Dodać ugotowany brokuł i żółty ser. 8. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie pełnoziarnistym makaronem

A Ty Smakuj Mnie
Roladki z gruszką i gorgonzolą w sosie orzechowym 99

niebieską pleśnią) Oliwa z oliwek Sos orzechowy: ¾ szklanki bulionu drobiowego 100 g serka topionego (kremowego) 30 g sera gorgonzola Sól Pieprz ¼ szklanki orzechów włoskich 250 g pełnoziarnistego tagliatelle Pełnoziarnisty makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Rozbijamy tłuczkiem, bardzo cienko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gruszkę obieramy i ścieramy

VioletoweKucharzenie
Świeży makaron z pesto z rukoli i pieczonymi pomidorkami 119

smakowy bardzo zadowalający. Lekko pikantne pesto z rukoli, ze słodką nutą pieczonego czosnku, a do tego aromatyczne, pieczone pomidory to duet doskonały. Składniki (na 2 porcje): 200g świeżego makaronu – użyłam tagliatelle z Lidla 250g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych 2 gałązki rozmarynu 3 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek do skropienia sól i pieprz do smaku Pesto z rukoli(...)piekarnika, aby nie ostygły do chwili składania dania.   Na suchą patelnię wsypujemy orzeszki pinii i prażymy, aż delikatnie się zrumienią na średnim ogniu. Odstawiamy.   Wstawiamy wodę na makaron, dobrze solimy. Jeśli używamy podobnego makaronu jak ja, wystarczy 3 minuty gotowania, po czym odcedzamy makaron, ale zachowujemy 1/3 szklanki wody spod gotowania. Odcedzonego makaronu nie przelewamy, wkładamy

Smaczna Strona
Tagliatelle z sosem pomidorowym i parmezanem 159

Gotowałam jak zwykle,ale nie miałam pomysłów na nowy talerz. Może to będzie dla was inspiracją na niedzielny obiad  czy kolację . Składniki 4-6 osób 1 opakowanie makaronu sugeruje "TAGLIATELLE" 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku przetartego na prasie 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: 2 PUSZKI WŁOSKICH POMIDORÓW W SOSIE WŁASNYM(...)cukru do smaku i gotujemy około 15 minut. Następnie blendujemy , I gotujemy kolejne 10 minut. Zalewamy sosem mięso i dusimy minimum 15 min .dodajemy suszoną bazylię W między czasie makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu . Po wyłożeniu dania na talerz posypujemy tartym parmezanem . Smacznego

Viola cooks with passion
Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami 138

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami Składniki – 2 porcje: Makaron np. tagliatelle – 200g Przegrzebki – minimum 8 sztuk Krewetki – 14-16 sztuk Żółta cukinia – 1 mała sztuka lub ½ dużej Czosnek – 2 ząbki Wino białe wytrawne – 120 ml Masło(...)każdej strony, delikatnie podlewając masłem, na którym się smażą.  Gdy przegrzebki będą już gotowe, dodać je do sosu i doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z makaronem ugotowanym al dente

Kuchnia Bon Appetit
Tagliatelle z bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi 152

Szybki, ale bardzo smaczny pomysł na obiad inspirowany sycylijską pastą alla Norma. To ciągnący makaron jajeczny tagliatelle otulony aromatycznym sosem z bakłażanów, pomidorów i czosnku. Moją wersję postanowiłam nieco odchudzić. W tradycyjnej recepturze bakłażana się smaży, ale wtedy danie jest bardziej tłuste - to warzywo jest jak gąbka - wchłonie każdą ilość oleju. Postanowiłam więc bakłażana pokroić, lekko skropić oliwą i upiec(...)razem przez 3 minuty, dodać upieczony bakłażan, passatę pomidorową, oregano i chili. Doprawić solą i gotować wszystko razem przez 5 minut, aż bakłażan będzie zupełnie miękki, a pomidorki popękają. Makaron (1 gniazdko na osobę) ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu.  Dodać makaron do sosu, posypać listkami bazylii (warto je wcześniej pokroić) i wymieszać z sosem.  Podawać

Kulinarne Inspiracje