makaron tagliatelle - 960 przepisów (strona:29/64)

Tradycyjna carbonara 383

sosie? Przygotowanie carbonary wymaga pewnej sprawności ruchów, a dzięki opisanym poniżej trikom mam pewność, że efekt końcowy zadowoli każde podniebienie. Po pierwsze - makaron. Może to być spaghetti, tagliatelle lub inny rodzaj makaronu, jednak osobiście wolę długie kształty. Dobrze byłoby, gdyby makaron był ręcznie robiony (nie koniecznie przez nas samych:) Taki makaron zazwyczaj jest bardziej omączony, co z kolei później przekłada(...)wody z gotowania. Później pozostaje tylko szybkie mieszanie i głośne wołanie rodziny na obiad. To co? Wszystkie składniki mamy? Możemy zatem przygotować carbonarę:) Składniki (na 2 porcje): 150g makaronu (spaghetti, tagliatelle) 2 żółtka 50g tartego włoskiego sera (pecorino romano, parmezan lub grana padano) 50g tłustego surowego wędzonego boczku świeżo mielony pieprz sól Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie

Obiad gotowy
Tagliatelle z krewetkami 157

czerwone chili, cienkie plasterki 250 g koktajlowych pomidorów sól i czarny pieprz do smaku skórka i sok z połowy cytryny garść liści świeżej bazylii Ugotuj tagliatelle al dente w osolonej wodzie. Suchy makaron wymaga dłuższego gotowania. Rozgrzej oliwę na patelni. Delikatnie podsmaż czosnek i chili, tak aby się nie zrumieniły. Dodaj pomidorki i smaż aż pomidorki się zmarszczą. Dopraw(...)sokiem z cytryny. Na koniec dodaj liście bazylii i krewetki. Zamieszaj i potrzymaj chwilę chwilę na ogniu tak aby krewetki się ogrzały, nie gotuj. Dodaj gorący makaron i wymieszaj. The post Tagliatelle z krewetkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Spaghetti bolognese 191

Składniki: 500 g makaronu spaghetti (tagliatelle) 500 g mięsa mielonego puszka pomidorów 2 cebule 2 marchewki 1 seler 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa chwilę podsmażyć, dodajemy czosnek oraz mięso, doprawiamy do smaku i smażymy(...)odparuje płyn i mięso nabierze brązowego koloru. Dodajemy pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy, wszystko mieszamy i dusimy około 40 minut. Makaron (ja użyłam razowego tagliatelle)  ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.  Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem (można posypaś tartym serem

magiczna kuchnia Kasi
Szybki makaron z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi 202

dań, które sama wymyślam, gdy nie chcę spędzać dużo czasu w kuchni. Nieskomplikowany, ale pełen aromatu sos z oliwy, czosnku i pomidorków zrobicie w czasie gotowania makaronu. Kozi ser wystarczy pokruszyć do gorących tagliatelle, delikatnie się roztopi nadając daniu swojego charakterystycznego smaku. Po prostu palce lizać! Ja zdecydowanie wolę spędzić 20-30 minut w kuchni, aby cieszyć się takimi potrawami(...)dzięki opieraniu swojej diety na domowych posiłkach jestem zdrowa i w dobrej formie.  Tagliatelle z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi Składniki (na 4 porcje): 500 g świeżego makaronu wstążki (tagliatelle lub fettuccine) lub 400 g makaronu suchego 300 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół 150 g twardego koziego sera (można zastąpić serem feta) 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś z sosem porowym i kawiorem 183

300g pora (dolna i środkowa część) 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki masła 150ml (pół)wytrawnego białego wina 150ml bulionu warzywnego sól 200g makaronu wstążki (fettuccine, tagliatelle) kilka łyżek oliwy kilka łyżeczek czerwonego kawioru z łososia Instrukcje Łososia lekko solimy i odkładamy na kilkanaście minut. Pora dokładnie opłukujemy, zwłaszcza liście w środkowej części, gdzie często zbiera się piasek. Następnie(...)minut, co jakiś czas delikatnie przesuwając wzdłuż wyżłobień patelni. Następnie odwracamy go skórą do dołu i przypiekamy kolejne 7-8 minut. Z gotowego łososia usuwamy delikatnie skórę. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy. Po odcedzeniu dodajemy do niego 1 łyżkę masła i mieszamy tak długo, aż się rozpuści i zostanie wchłonięte

Kulinarna Pokusa
Tagliatelle z kurkami i boczkiem 177

Już wiem... wiem jaki jest mój ulubiony rodzaj makaronu i chyba wkrótce sama zacznę jego produkcję - TAGLIATELLE - bo o tym cudzie tu mowa jest przepyszny w swej prostocie - do samodzielnego przyrządzenia chyba łatwiejszego makaronu nie ma. Te długie wstęgi tak cudownie otulają się sosem. Żaden inny nie zastąpi mi już tego jedynego... Sezon na kurki trwa a boczek i śmietankę(...)warte jest tego grzechu obżarstwa. A cud jego przedstawia się w jego prostocie -najprostszy makaron i prosty sos - jestem w niebie... Tagliatelle w sosie kurkowo-boczkowym Składniki: makaron - u mnie tagliatelle garść świeżych liści szpinaku (można pominąć) ok 250 ml śmietanki 30% boczek pokrojony w kostkę - dałam jedną garstkę 2 garści kurek 2 ząbki czosnku kilka listków świeżego tymianku

sierotka maRysia w kuchni
Makaron z łososiem i szpinakiem 126

coś co ostatnio mogłabym jeść codziennie czyli makaron z łososiem i szpinakiem!!! ;-) łosoś w plastrach 150g 10 kostek szpinaku 2 ząbki czosnku makaron z czosnkiem niedźwiedzim lub makaron pełnoziarnisty  tagliatelle sól, pieprz Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Czosnek przeciskamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem, chwilę podsmażamy i dorzucamy szpinak,  dusimy do momentu rozmrożenia szpinaku

Cukier&Puder
Tagliatelle z indykiem i szpinakiem 190

szybkie i pyszne i w dodatku z makaronem? Ja bardzo - i do tego w wersji "odchudzonej" :) SKŁADNIKI (na 4 duże porcje - 1 porcja ok. 500 kcal) 400 g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle 300 g filetu z piersi indyka 450 g mrożonego szpinaku 400 ml jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz, sól  gałka muszkatołowa

Moje Kuchenne Rewelacje
Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi 210

krewetka 2 szt szalotki 2 szt ząbek czosnku 1 szt papryka chilli 1 pęczek natka pietruszki 2 łyżki masło klarowane 10 szt pomidorki koktajlowe parmezan sól pieprz Sposób przygotowania Tagliatelle gotujemy wg. przepisu. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy szalotkę, czosnek i chilli. Rozmrożone krewetki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy.Gdy mamy krewetki surowe oddzielamy odwłok od tułowia, zdejmujemy pancerz i usuwamy(...)wino zredukuje swoją objętość. Na koniec dodajemy łyżkę masła oraz posiekaną natkę pietruszki. Do powstałego sosu przekładamy ugotowany al dente makaron i mieszamy. Po wyłożeniu na talerz całość posypujemy świeżo startym parmezanem. Smacznego! Artykuł Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi pochodzi z serwisu lysygotuje.pl | Blog łysego, co lubi gotować

lysygotuje.pl
Jak ugotować idealny makaron 217

talerz, ale nie mieszamy z zawierającym pewną ilość tłuszczu sosem czy innym tłustym komponentem, może on mieć skłonność do sklejania się. Dotyczy to zwłaszcza płaskich, szerokich makaronów, jak tagliatelle czy fettuccine, które z racji dużej powierzchni mają po ugotowaniu skłonność do zlepiania się. Makaron zmieszany z odrobiną oliwy i gorącej wody możemy dodatkowo potrzymać w ciepłym garnku pod przykryciem przez

Kulinarna Pokusa
Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle 260

wina listki z 3 – 4 gałązek tymianku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy Dijon szklanka śmietanki 36% 40 g startego parmezanu, plus ekstra do podania 200 g makaronu typu tagliatelle sól i pieprz Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, włóż wołowinę i podsmaż do ładnego zarumienienia, po czym przełóż na talerz. Do tej samej patelni włóż pory(...)dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 minut i dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Na koniec wmieszaj do sosu wołowinę i makaron, podgrzej i podawaj danie posypane parmezanem. Smacznego! English version Beef leek and oyster mushroom tagliatelle (4 servings) Ingredients: 300 g beef steak, sliced 150 g oyster mushrooms, bigger halved 250 g leeks, cleaned and sliced 2 fat cloves

karmelowy
Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) 250

wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa) ok. 500 g makaronu (np. tagliatelle) parmezan ok. 50 g Makaron z Sosem Bolońskim (Spaghetti Bolognese) - Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i seler naciowy siekamy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę

Słodka Strona
Zielony makaron ze szpinakiem i... sałatą! 199

Składniki: 150 g świeżego szpinaku 10 listków (bez ogonków) sałaty 2 ząbki czosnku 75 g jogurtu naturalnego 100 g makaronu szpinakowego tagliatelle Sól, pieprz Słonecznik Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu, solimy. W między czasie na patelnię wrzucamy szpinak, sałatę i przeciśnięty czosnek, dodajemy odrobinę soli i pieprz. Smażymy aż warzywa się "skurczą". Przekładamy

Czarnawisienka
Pasta carbonara 175

najmniej boczkiem lub bekonem, parmezanem i roztrzepanym żółtkiem. W rzeczywistości jednak sposobów na carbonarę jest dość dużo. Pierwsze zróżnicowanie dotyczy już rodzaju makaronu – dlatego zatytułowałem ten przepis ogólnie pasta carbonara. Ja najczęściej używam tagliatelle lub wąskiego fettuccine, ale popularnym wyborem jest też np. spaghetti. Do carbonary używa się różnych boczków i bekonów, które są też różnie krojone – bywa, że dosyć(...)wody nie ma tu nawet czasu na ociąganie się z czymkolwiek. Pasta carbonara 2015-01-27 16:13:47 Jedna z najbardziej znanych włoskich potraw na bazie makaronu (spaghetti, tagliatelle i inne) oraz boczku, parmezanu, śmietany i żółtek jaj. W naszej wersji jej smak dodatkowo podkreśla siekany szczypiorek oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Proste i szybkie w przygotowaniu danie

Kulinarna Pokusa
Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą 432

kremowym sosem z gorgonzoli… Pycha ! Spróbujcie Składniki: 300 g tagliatelle 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki oleju z pestek winogron 3 ząbki czosnku 200 g szpinaku (użyłam mrożonego, rozdrobnionego) 200 g gorgonzoli 400 ml. śmietanki 18% sól pieprz Przygotowanie: 1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. 2. Makaron ugotować al dente. 3. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić

Oryginalny smak