makaron sojowy - 1858 przepisów (strona:22/124)

.563. z kwaśną nutą || i obiad 145

kupiłam ich tak mało, cholernie kwaśne to to jest, dodaję przepis na wczorajszy obiad. Najlepszy w ostatnim czasie! ♥♥♥ Spaghetti z masłem orzechowym, brukselkami duszonymi w sosie sojowym i orzechami ziemnymi (vegan) ~70g makaronu spaghetti (u mnie durum) ~pełna łyżka (25g) gładkiego masła orzechowego ~300g świeżych brukselek ~3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego (lałam z butelki, więc ciężko powiedzieć) ~2 łyżki(...)Brukselki odcedzić. Patelnię teflonową lekko spryskać olejem i ułożyć brukselki rozciętą połową na patelnię, posypać je orzechami i zalać sosem sojowym. Smażyć ok. 3 minuty, potem obrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 1-2 minuty. Makaron wymieszać z masłem orzechowym (na gorący makaron ułożyć masło, pozostawić do rozpuszczenia i wymieszać - najlepszy sposób :)). Na dnie miski/talerza ułożyć kilka

breakfast of dreams
Makaron z pieczonym łososiem 176

soku z limonki 1 łyżka kawaśnej śmietany 18% 1 łyżka posiekanej bazylii świeżo mielony pieprz 0,5 szklanki wody w której gotował się makaron Łosoś: 300 g filetu łososia 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyzka octu ryżowego 0,5 łyżki miodu 1/4 łyżeczki imbiru Przygotowanie: 1) Przygotować marynatę do łososia: do czosnku przeciśniętego przez praskę dodać(...)wodę, w której się gotował oraz posiekaną bazylię, a na koniec przygotowanego łososia, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. W razie potrzeby doprawić sosem sojowym i pieprzem. 8) Podawać na ciepło z listkami bazylii. Artykuł Makaron z pieczonym łososiem pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Chiński Makaron Soba z Krewetkami 199

gotowy.   U mnie wersja dla leniwych, bo z gotowej mieszanki chińskiej :) S kładniki(dla 2 osób): - pół opakowania makaronu Soba - 20 krewetek - 450 g mieszanki chińskiej - garść orzeszków ziemnych - dwie łyżki oleju sezamowego - łyżka sosu rybnego - dwie łyżki sosu sojowego (polecam sos firmy KIKkOMAN- jedyny najlepszy, bez ulepszaczy) - dwa ząbki czosnku - łyżka masła - pół limonki - przyprawy: pieprz biały, imbir(...)przykryciem aż rozmarzną, następnie zdjąć pokrywkę, przyprawić solą (ostrożnie, sos sojowy i rybny będą słone) i smażyć aż woda odparuje. Ponownie dodać krewetki i dobrze odsączony makaron. Dodać drugą łyżkę oleju sezamowego, sos sojowy i rybny, sol z limonki, imbir, pieprz, czosnek i sól do smaku. Wymieszać wszystko na mocnym ogniu. Na talerzu posypać uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego

Cook&Love
Zupka chińska z kurczakiem 408

przedstawiam Wam swoją wersję.   Składniki na ok. 4 porcje: 25 dag piersi z kurczaka Puszka pędów bambusa (225g) 25g grzybów mun 50g makaronu ryżowego Biała część pora – kilka cm 1,5l bulionu 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru mielonego 0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku Sól 2 łyżki oleju(...)słupki. Do garnka wlać bulion, zagotować, dodać marchew i grzyby mun. Gotować ok. 10 minut. Następnie dodać podsmażone mięso, pędy bambusa, pokrojony w paski por i makaron ryżowy. Doprawić sosem sojowym, imbirem i pieprzem cytrynowym. Doprowadzić do wrzenia (gdy zupka będzie „bulbonić” to ją wyłączyć) i rozlać do talerzy. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Smażony makaron z jajkiem i grzybami mun (na chiński styl) 209

podsmażamy na oleju sezamowym. Następnie wrzucamy ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby i makaron. Mieszamy i chwilę smażymy. Wbijamy jaja i energicznie wszystko mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ziołami. Smażony makaron z jajkami i grzybami

Bon Appetit Małgorzaty
Danie Kurczak z makaronem po japońsku na bazie Miso 208

rzadkim bulionie, z sosem sojowym czy z mirin. W różnych częściach Japonii, w którym podaje się udon, smak, aromat czy też  dodatki do makaronu są różne. Bulion  na bazie sosu sojowego, który ma dość ciemny kolor ( koikuchi shōyu ) spotykany jest najczęściej we wschodniej Japonii. Natomiast bulion jasny (usukuchi shōyu) spotyka się w Japonii zachodniej. Makaron udon komponuje się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marynowana wołowina 164

pozbawioną pestek pęczek dymki (bez cebulek) 4 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczkę pieprzu 150 ml sosu sojowego dobrej jakości 3 łyżeczki oleju sezamowego. Przygotowanie: Nie używamy soli, bo sos sojowy jest słony wystarczająco. W misce mieszamy pokrojoną wołowinę i cebulę posiekaną w piórka. Pozostałe składniki miksujemy w blenderze. To nasza marynata. Mieszamy z mięsem i cebulą. Miskę nakrywamy i wstawiamy(...)ryżem, ziarnami sezamu i kolendrą (kolendrę można pominąć, jak ktoś nienawidzi). Prawda, że proste? Taką marynatę możecie wykorzystać również do kurczaka lub krewetek. Fajnie sprawdzi się również makaron ryżowy lub sojowy jako dodatek. Możecie dodać również dowolne warzywa pokrojone w cieniutkie paseczki.   Post Marynowana wołowina pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Makaron z piersią kurczaka w sosie pieczarkowo-paprykowym. Szybkie danie. 237

osób ) - pierś z kurczaka - 20 dkg pieczarek - duża czerwona papryka ( może być inna zielona,lub żółta ) - duża cebula - śmietana 12% - mąka 3 łyżeczki - czosnek mielony, sól, sos sojowy, domowa wegeta - makaron ok. 35-40 dkg ( u mnie świderki ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju obsmażam na niej najpierw mięso

Kuchnia z widokiem na ogród
Makaron z warzywami i mun w sosie ananasowym o nucie chili (z woka) 164

cytrynowa, 1 duża cebula czerwona (200 g), 2 średniej wielkości marchewki (350 g), 1 małe pak choi, 30 g suszonych grzybów mun, 100 g makaronu ryżowego -wstążka bezglutenowy, 150 ml sosu ananasowego z chili, sos sojowy do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 2 garście świeżej mięty pieprzowej, 2 pęczki szczypiorku, limonka, 1 łyżka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy(...)Makaron zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do warzyw, równocześnie dodajemy pak choi i mieszamy. Na sam koniec dokładamy posiekaną miętę, szczypiorek i doprawiamy sosem sojowym i pieprzem do smaku. Makaron tuż przed podaniem posypujemy czarnuszką i skrapiamy sokiem z limonki

Moniki Smakołyki
Cannelloni z porem i brokułem 348

indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie lub po połowie z kaszą manną przyprawy - u mnie 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa(...)bułkę tartą - łącznik i wypełniacz, ma na celu wchłaniać nadmiar wilgoci z farszu i trzymać jego konsystencję. Wbić 2 jaja i doprawić przyprawami i sosem sojowym. Wyrobić farsz ręką na jednolitą masę. MAKARON: Ponownie doprowadzić do wrzenia wodę od gotowania brokuła. Dodać oliwę i na wrzątek wrzucać makaron. Obgotować go przez 2 min. - nie dłużej! Wyjąć łychą cedzakową

Grunt to przepis!
Wołowina w sosie ostrygowym 201

Obiecałam Aguś z bloga  Agusiowe gotowanie , że pokażę coś z sosem ostrygowym, a tu połowa miesiąca za nami, a ja ciągle tylko sos sojowy i sake :) Dziś więc wreszcie coś z nowym smakiem. Ponownie makaron, choć równie dobrze można go zastąpić ryżem. Lubię wszelkiego rodzaju makarony jajeczne, więc użyłam noodli soba. Mają ładny brązowy kolor. Podoba mi się(...)czosnku zmażdżony lub drobno posiekany 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sake 2 łyżki sosu śliwkowego 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej 150g makaronu soba sos 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 8 łyżek wody 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 3 posiekane ząbki czosnku 1 papryka

W kuchni wieczorem
Azjatycki bulion z wolnowaru 194

cynamon i anyż można najpierw podgrzać przez 2 minuty na suchej patelni, aby wydobyć więcej aromatu), obrany i przekrojony na 2 -3 części kawałek imbiru, czosnek, trawę cytrynową, sos sojowy, cukier palmowy lub jego zamiennik oraz grzyby mun i shitake. Na samym końcu umieść w wolnowarze mięso. Całość zalej zimną wodą do 3/4 wysokości garnka (wszystkie składniki powinny być zakryte(...)dodać do rosołu przed podaniem. Tak przygotowany bulion jest bardzo aromatyczny, my najczęściej jadamy go bez makaronu, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby serwować go z dodatkiem makaronu ryżowego lub sojowego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybki makaron z papryką, groszkiem cukrowym i ziemniakami 123

Ekspresowy makaron z pieczarkami i brokułami / 1 porcja Składniki: 100 g makaronu Chow Mein Noodles 1/4 czerwonej papryki 1 garść groszku cukrowego 1/4 zielonej papryki 2 małe ziemniaki (odmiana przeznaczona do pieczenia i sałatek) 1/4 żółtej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Papryki kroimy w paski. Groszek cukrowy kroimy na mniejsze kawałki(...)groszek cukrowy oraz czosnek. Smażymy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron dodajemy do warzy na patelni, dodajemy sos sojowy. Podsmażamy jeszcze chwile, dokładnie mieszamy makaron z warzywami i sosem. Doprawiamy do smaku, jeśli potrzeba. Podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Wegetariańska harira 185

niego zrobić, ale kupiłam z ciekawości. Postanowiłam zrobić harirę i wtedy znalazłam ten makaron w szufladzie, sprawdziłam i okazało się, że harirę można podawać właśnie z tym makaronem :D. Vermicelli jest sojowy albo ryżowy i ma bardzo cienkie nitki. Można zastąpić zwykłym makaronem ryżowym, ryżem albo podawać bez niczego. Mimo, że zimy nie ma, zawsze warto zjeść miskę ciepłej

Corner With Recipes
Tom yum khai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 407

szczypior (zostawcie trochę kolendry do dekoracji) i całe opakowanie pasty tom yum. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut. Zupę podajemy z makaronem (jajecznym, ryżowym, sojowym) posypaną świeżą kolendrą. Jeśli Wam za mało kwaśno – śmiało można zupę skropić sokiem z limonki. Jeśli Wam za mało ostro – po wstępnym smażeniu kurczaka razem z papryką(...)dojrzały pomidor 5cm łodygi trawy cytrynowej 8 liści limonki kaffir 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru, trzcinowego ub muscovado garść świeżej, posiekanej kolendry garść pokrojonego grubego szczypioru makaron do podania (100g suchego na dwie porcje

Karo in the Kitchen

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję