makaron po chińsku - 1209 przepisów (strona:9/81)

Makaron z kurczakiem imbirowym 157

wyśmienite danie jednogarnkowe, kurczak w imbirze ..i nie tylko :). Jest to danie o bogatym aromacie mleka kokosowego, imbiru i innych przypraw. Przyrządzenie trwa kilka minut. Podstawą dania jest chiński cienki makaron. Składniki do dań z kuchni orientalnej znajdziecie w sklepie Sklep.naSushi.pl . Składniki na 4 porcje: 35 dag piersi kurczaka 25 dag młodej cukinii 30 dag bakłażana, (u mnie(...)łyżeczki zielonej pasty carry lub 2 łyżeczki proszku carry 1 i 2/3  szklanki mleczka kokosowego z puszki, (400 ml) 2 szklanki wywaru z kurczaka 10 dag cienkiego makarony chińskiego 3 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny sól świeżo zmielony czarny pieprz 1.Pierś kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Cukinie przekrój na pół wzdłuż

Apetyczna babeczka
Prosta chińszczyzna 341

Czasem mam ochotę zjeść coś rodem z Chin, jednak nie mając w spiżarni większości najczęściej potrzebnych składników, stawiam na proste rozwiązania. Taka jest właśnie moja chińszczyzna: kurczak, chińska mieszanka warzyw i makaron. Składniki: pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka mieszanka chińska (mrożona) łyżka ciemnego sosu sojowego łyżeczka octu ryżowego szczypta chilli pieprz Wykonanie: 1. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą(...)sojowy, ocet ryżowy i chilli. 3. Do warzyw dodać podsmażonego kurczaka, wymieszać i doprawić pieprzem do smaku. 4. Dusić jeszcze chwilę pod przykryciem. Podawać ryżem lub makaronem. U mnie makaron chiński Tao-Tao . Wersja mojej mamy była z makaronem ryżowym

Pasja Smaku
Przepisy na lato w 15 minut 75

potrzeba, żeby zrobić to pyszne danie w chińskim stylu. Mega szybki makaron z imbirowo-szczypiorkowym sosem. Zobacz przepis Makaron ryżowy w sosie imbirowym Bezglutenowe, wegańskie najprostsze danie świata, a przy tym aromatyczne i pełne smaków. Obiad dla zabieganych, idealny na upały, bo makaron można jeść na zimno. Błyskawiczny makaron ryżowy z mocnym imbirowym sosem można zrobić w 10 minut. Zobacz(...)Makron na wynos w sosie z masła orzechowego 10 minut i pyszny makaron w mocnym, orzechowym, słodko-ostro-słonym sosie gotowy. Idealne danie do pracy lub zrobienia z wyprzedzeniem na później, bo wyjątkowo dobrze smakuje na zimno. Zobacz przepis Makaron po syczuańsku w 10 minut Proste chińskie danie. Cała praca ogranicza się do wymieszania makaronu z pikantnym, słodko-kwaśnym sosem

Niedzielny kucharz
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i selerem konserwowym 190

dawna miałam ochotę wypróbować jakiś przepis na sałatkę z wykorzystaniem makaronu z popularnym zupek chińskich. Swój test :) zacznę od sałatki warstwowej z tuńczykiem i selerem konserwowym. Makaron z zupek chińskich pokruszyć, dodać przyprawy z paczki i zalać ¾ szklanki gorącej wody. Wymieszać i zostawić pod przykryciem, aż makaron ostygnie. Kukurydzę, seler konserwowy i tuńczyka odsączyć z zalewy. Jajka ugotować(...)ostudzić. Oddzielić białko od żółtka. Osobno zetrzeć białka i osobno żółtka, na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kosteczkę. Teraz do miski ułożyć warstwami: - połowę makaronu z zupek chińskich, - kukurydzę, - 3 łyżki majonezu, - sól, pieprz, - seler konserwowy, - tuńczyk, - starte białka jajek, - ogórki konserwowe, - 3 łyżki majonezu, - sól, pieprz, - pozostały makaron z zupek chińskich - starte żółtka jajek. Sałatkę

Świat Domowej Kuchni
Zupa chińska z pulpetami i noodlami z cukini 185

Wygląda jak zupa chińska, pachnie jak zupa chińska, tyle tylko, że jest bardzo zdrowa. Cukinia w roli chińskiego makaronu sprawdza się doskonale. Czas : 45 minut Poziom trudności : łatwe Uwielbiamy chińskie zupy za ich prostotę wykonania i smak, łączący pikantne i łagodne, słodkie, kwaśne i słone pierwiastki. Ten przepis jest wzorowany na szanghajskiej zupie „Lwie głowy”. Lekko go tylko zmodyfikowaliśmy(...)połowy i zgriluj na suchej patelni. Krok 4 Umyj cukiernie i przy pomocy maszynki do julienne pokrój w cienkie makarony. Dodaj do gorącej zupy. Po 2-3 minutach podawaj obficie posypaną siekaną zieleniną. Artykuł Zupa chińska z pulpetami i noodlami z cukini pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 435

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to propozycja Madzi na szybką i bardzo pyszną przystawkę na przyjęcie. Smak tuńczyka dzięki odpowiednio dobranym składnikom jest praktycznie niewyczuwalny. Złoty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chińska zupa bogów 221

średnia kalarepka 2,5 litra wody 2 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 3/4 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka Proponowane przez nas dodatki do zupy bogów chiński makaron ryżowy, sojowy lub jajeczny mięso z rosołu lub gotowana wołowina pokrojona w cienkie paski marchewka, grzyby mun. Uwaga -  zarówno dobrej jakości olej sezamowy jak i całkiem spory wybór(...)chińskich i japońskich makaronów znaleźć można  m.in. w sklepie Kuchnie Świata Przygotowanie rosołu Do dużego garnka włożyć wszystkie części mięsne. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu około 5 minut, zebrać szumowiny. Dodać pozostałe składniki, gotować na małym ogniu około 1 godziny i 15 minut, przecedzić ostudzić. Zebrać nadmiar tłuszczu, przyprawić  i zagotować jeszcze raz Używać do przyrządzania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rozgrzewająca tajska zupa kokosowa (wegańska) 135

chili 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego cukru 1 łyżka pasty curry  2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu 1,5 limonki lub cytryny makaron sojowy lub chiński chow mein opcjonalnie tofu naturalne 150 g Przygotowanie (15 minut z kostką rosołowa lub gotowym wywarem warzywnym): - Podgrzewamy bulion. Jeśli nie mamy wywaru warzywnego to rozpuszczamy kostkę(...)limonki - Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, jeśli mamy ochotę na tofu to dodajemy je w tym momencie - Gotujemy wybrany makaron i dodajemy do zupy. Pamiętajmy jednak,ze makaron chiński pochłonie spora ilość zupy ( tak jak to jest widoczne na moim zdjęciu) jednak mi to bardzo odpowiada (; Jeśli jesteśmy leniuszkami, tak jak ja, makaron możesz dodać prosto do garnka

Pora na pora i pomidora
Makaron a'la chiński kubek 1727

monotonnie w mojej kuchni, więc mam przerwy w pisaniu notek, ale mam nadzieję, że wena powróci i powróci też regularne pisanie nowych przepisów :-) Na dobry początek proponuję Wam Makaron a'la Chiński Kubek z Chińskiej Patelni , ale oczywiście zdrowszą jego wersję :-) Dość często gotuję na parze , więc i ten przepis taki będzie :-) Składniki: 1/2 opakowania warzyw chińskich Hortex (z przyprawami

Anielska Kuchnia Ani
Pad Thai z kurczakiem 144

Pad Thai z kurczakiem to danie wywodzące się z kuchni tajskiej. To makaron smażony z kurczakiem z dodatkiem jajka i kiełek fasoli mung. Przygotowanie jest niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa po chińsku z pulpecikami wg Di 149

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). 300g mieszanki chińskiej makaron do dań chińskich (nie z zupek, polecam również ryżowy) pulpeciki (przepis na dole postu) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos sojowy curry, imbir papryka słodka papryka ostra 200 ml mleka 3,2% śmietanki lub mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ) 2 listki laurowe kostka bulionowa (opcjonalnie) sól(...)miseczki. Opcjonalnie obtoczyć w sezamie i obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Do wywaru wrzucić mieszankę warzyw chińskich, dodać przyprawy, sos sojowy (do smaku) i gotować do miękkości warzyw. Wlać mleko rozmieszane z koncentratem pomidorowym. Doprawić wg własnych preferencji smakowych. Wrzucić pulpeciki. Odpowiednie porcje makaronu umieścić w miseczkach i zalać gorącą zupą z pulpecikami. Odczekać aż makaron zmięknie. Pulpeciki. 200g mięsa

Di gotuje
Smażony makaron z kurczakiem – na szybko 555

Witamy nasz pierwszy wpis to smażony makaron z kurczakiem po chińsku. Zawsze smakował nam smażony makaron od chińczyka, miał swój specyficzny smak, który trudno było osiągnąć przygotowując makaron w domu. Do takiego makaronu można dodać cokolwiek, mięso, warzywa, owoce morza, czy po prostu zjeść go samego. Jako surowy przypomina on ten dodawany do chińskich zupek, ale nie próbowaliśmy robić tego(...)dania na zupkach. Kupujemy makaron Chow Mein w markecie. Często są organizowane tygodnie różnych kultur w marketach i wtedy można taki makaron dostać bardzo tanio. Dzisiaj makaron z kurczakiem i chińskimi warzywami. Przepis Składniki:   Filet z piersi kurczaka ok. 0,5 kg Pieczarki 300 g Makaron Chow Mein 250 g Chińska mieszanka warzywna 750 g Sos sojowy jasny

KasiaiKrzysiu.pl
Chiński makaron z kurkami w sosie serowym 158

się 3 minuty, albo wystarczy go sparzyć. Sos kolejne kilka minut, rezultat to pyszne danie obiadowe. Polecam wszystkim smakoszom sera ricotta i kurek. Zatem do kuchni idziemy gotować, zapraszam. Chiński makaron z kurkami w sosie serowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zielone stir fry z wołowiną 145

upodobania. Dlaczego napisałam że to najstarsza metoda gotowania? Historyk i archeolog K.C. Chang’a napisał w swojej pracy Food in Chinese Culture: Anthropological and Historical Perspectives (1977) że kuchnia chińska ewoluowała na przestrzeni wieków, wraz ze zmieniającymi się i nowo wymyślanymi technikami przygotowania posiłków, składnikami i narzędziami.   Pierwsze pałeczki, z których korzystano za panowania dynastii Han (206 p.n.e(...)małej główki kapusty pekińskiej (2 garści) 1 pełna garść młodego zielonego groszku 3 łyżki sosu bazowego stir fry z TEGO przepisu 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru garść makaronu chińskiego, u mnie makaron jajeczny do woka, moczony 3 minuty we wrzątku płatki chili olej – sezamowy / z orzeszków ziemnych / rzepakowy

Karo in the Kitchen
Piątek: Makaron po syczuańsku w 10 minut 76

Proste chińskie danie. Cała praca ogranicza się do wymieszania makaronu z pikantnym(...)słodko-kwaśnym sosem. Czas: 10 minut Liczba porcji: 2-3 Makaron łatwy do przygotowania jak zrobienie chińskiej zupki instant z torebki. I równie szybki w wykonaniu. Możecie użyć dowolnego chińskiego makaronu, ale najlepszy jest ryżowy, szerokie wstążki. Zupełna dowolność panuje jeśli idzie idzie o dodatki. My do makaronu dorzuciliśmy fasolkę szparagową, ale świetnie sprawdzi się też brokuł, kalafior, szpinak. Podstawę

Niedzielny kucharz