znów wracam do sprawdzonego przepisu: Rosół z makaronem Odgrzebałam stary przepis na rosół . Spisywałam go i robiłam zdjęcie jakieś 4 lata temu. Chyba przyszła pora na poprawki. To znaczy nie zmieniam nic w składnikach bo przecież gotuję go tak samo . Wygładzę tylko opis i pstryknę nowe zdjęcia. Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany(...)gotował sie, a tylko lekko ,, pyrkał,, - po ugotowaniu odlałam 2,5 łyżki wazowej rosołu do tej potrawy i doprawiłam sosem Teiryaki- ma być lekko kwaskowy - podałam z chińskim makaronem - tym bez gotowania - jak zwykle wykorzystuję część bulionu , mięso i warzywa na inne potrawy Zmęczone udka i coś jeszcze -dodałam duży kapelusz suszonego podgrzybka lub 2 mniejsze - posypuję drobno
Buniabaje w kuchniproszę, że tak rzadko zaglądam na Wasze blogi; postaram się nadrobić wszystkie zaległości w (nareszcie!) wolny weekend. Pozdrowienia od Prezydentowej! :) Składniki na 2 porcje: 150 - 200 g ugotowanego szerokiego makaronu chińskiego 600 ml bulionu drobiowego 1 mała suszona papryczka chili 1 duża łyżka jasnej pasty miso 2 łyżki sosu sojowego 1 posiekana drobno szalotka 1 łyżka sosu rybnego lub ostrygowego(...)gotować dalej ok. 2-3 minuty. 3. Dodać sok z limonki lub ocet ryżowy i tofu; zupę zdjąć z ognia, przykryć i potrzymać tak ok. 2 minuty. 4. Makaron i rzepę rozłożyć do dużych misek, zalać gorącą zupą z warzywami, udekorować zieleniną i krążkami świeżej chili. Wcinać
Kuchnia Prezydentowejczas smażenia: 3 minuty - następnie paprykę, czas smażenia: 4-5 minut - na samym końcu cukinię: 3 minuty - dodaj sosy i przyprawy, duś energicznie mieszając 1-2 minuty - podawaj z makaronem chińskim lub ryżem Smacznego
SMYKWKUCHNIkolejny i ostatecznie utwierdziłam się w przekonaniu, że znalazłam już idealny sposób jego przygotowania :) Składniki: 3 lub 4 piersi kurczaka (zależnie od ich wielkości) 1 opakowanie mrożonych chińskich warzyw (450g) 2 łyżki sosu ostrygowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki(...)można zagęścić bardziej lub mniej, dlatego w czasie wlewania mieszamy i kontrolujemy gęstość sosu. 13. Podgrzewamy, mieszając ok 1-2 minuty. Podajemy z białym lub brązowym ryżem, albo z makaronem chińskim sojowym, pszennym lub ryżowym. Danie po wierzchu można posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i świeżą kolendrą. Smacznego
Prosto z Kotłasezamu 1/2 puszki groszku zielonego 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki oleju 1 limonka (skórka + sok) sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 op. makaronu chińskiego Mie Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania tradycyjnego rosołu... Udka z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę(...)puszki i przyprawiamy: sosem sojowym, solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z limonki. Całość gotujemy jeszcze przez 15-20 min. Na końcu dodajemy sezam oraz posiekany szczypiorek. Zupę podajemy z makaronem Mie, przygotowanym według przepisu na opakowaniu. P.S. Karafka ze zdjęcia dostępna jest w sklepie TarkaiMiarka.pl: Zestaw karafek na oliwę/ocet 100ml 2szt. ➠ https://www.tarkaimiarka.pl/karafki/3855-zestaw-karafek-na-oliweocet-100-ml-2-szt.html?search_query=karafki&results=55
Kuchnia MagdaLenyJeśli chcę zrobić obiad na szybko, zawsze wybieram makaron lub chińszczyznę. Tym razem padło na to drugie i na talerzu zagościł pomarańczowy kurczak stir fry (stir fry czyli danie smażone na patelni/woku). Pomarańczowy aromat bardzo pasuje do drobiu i chrupiących warzyw. Prosto, szybko, smacznie. Zrobione w 20 minut. Składniki na sos: 2 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki jasnego sosu sojowego(...)chwilę co jakiś czas mieszając, po czym dodajemy paprykę. Po minucie dorzucamy fasolkę i brokuły. Dolewamy resztę sosu. Mieszamy, aby wszystkie warzywa dokładnie wchłonęły sos. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Danie posypujemy skórką startą z pomarańczy. Post Pomarańczowy kurczak stir fry pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusobie zdrowe, domowe jedzenie! Zobaczysz, że po pewnym czasie rezultaty pojawią się same! Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki z kaszą bulgur Środa: Chiński makaron z sosem tahini i kurczakiem Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu Piątek: Zupa z soczewicy (masoor dal) wg Nigeli Lawson Lista zakupów Aby przygotować to menu na tydzień
Niedzielny kucharzsłodko-kwaśna Proste, klasyczne i szybkie danie kuchni chińskiej. Do przygotowanie tej potrawy użyłam polędwiczki wieprzowej, którą smaży się bardzo krótko, oraz gotowej mrożonej mieszanki warzywnej dzięki czemu jest to obiad wręcz ekspresowy. Polecam! Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 opakowanie mrożonki warzywnej (orientalnej, azjatyckiej lub do dań po chińsku) 1 szklanka ananasa z puszki 1 pełna łyżeczka(...)wlewamy na patelnię. Gotujemy przez około 2 minuty na dużym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Na końcu potrawę posypujemy siekanym szczypiorkiem *** *** Danie podajemy z ryżem lub „chińskim” makaronem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI
Blog z ApetytemZawsze wydawało mi się, że smaki chińskiej lub tajskiej kuchni są nie do odtworzenia w domu, a już na pewno nie z produktami ogólnodostępnymi w sklepach. Mimo, że uwielbiam te dania, jadłam je tylko w restauracjach. Ostatnio postanowiłam podjąć próby ich samodzielnego przygotowania, a efekty były niesamowite! Okazało się, że dania chińskie i tajskie są bardzo proste w przygotowaniu(...)surowe. 15. Dodajemy orzeszki ziemne i wszystko razem mieszamy. 16. W razie potrzeby doprawiamy solą lub sosem sojowym. Kurczaka najlepiej podawać z ryżem, ale równie dobrze smakuje też z chińskim makaronem. Smacznego
Prosto z KotłaKuchnia chińska i tajska to zdecydowanie moje ulubione. Stale próbuję odtworzyć smaki, które nie raz jadłam w różnych restauracjach. Tym razem udało się niemal perfekcyjnie! "Niemal", ponieważ użyłam standardowych składników, dostępnych w każdym sklepie. Danie jest mega proste - każdy z Was powinien sobie z nim poradzić bez większego problemu :) Z podanych składników przygotowałam 4 spore porcje. Składniki: 500 g piersi(...)zgęstnienia. 16. Do sosu wrzucamy kurczaka i warzywa - mieszamy wszystko do połączenia. 17. Nakładamy na talerze i posypujemy po wierzchu sezamem. Kurczaka teriyaki najlepiej podawać z ryżem lub chińskim makaronem pszennym, ryżowym albo sojowym. Smacznego
Prosto z KotłaMimo że z nazwy chow mein brzmi bardzo orientalnie, to po prostu chiński makaron z warzywami i mięsem (lub jego zamiennikiem – tofu, seitanem), smażony metodą stir-fry. Część z Was z pewnością
Vegan Tastekuchnię orientalną. Sama pracując kilka lat w restauracji polsko - koreańskiej, trochę nasiąkłam tą kulturą i tymi smakami i się nimi zaraziłam. Lubię od czasu do czasu zjeść jakąś zupę, makaron chiński czy pierożki. Jednak jak wiadomo jedzenie na mieście trochę kosztuje, a poza tym nie zawsze mamy możliwość wyjścia do restauracji. Dlatego możemy niektóre dania przygotować sami w domu
Waniliowe Improwizacjesmaku słodko - ostrym, ale nie jest ani mocno pikantne, ani bardzo słodkie. Smaki są bardzo stonowane, żeby było czuć smak poszczególnych składników. Taki schab można podać z ryżem, chińskim makaronem, lub z pieczywem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g schabu 2 cebule 1 papryka czerwona 3-4 połówki brzoskwiń z puszki 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego
Waniliowe ImprowizacjeSałatka z paluszkami krabowymi to zawsze HIT na każdej imprezie. Moi znajomi i rodzina uwielbiają sałatkę z surimi i makaronem chińskim, ale tym razem postanowiłam wyczarować coś innego, a jednocześnie prostego i szybkiego w wykonaniu. Tak oto w ten The post Sałatka z paluszkami krabowymi appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePierwszy raz smażone tofu po azjatycku przygotowałam jako element do buddha bowl. Jednak świetne jest również jako przekąska, dodatek do dań z ryżem czy chińskim makaronem. Jeżeli nie przepadacie za tofu to może w takiej formie Wam zasmakuje. Przepis na azjatycki buddha bowl pojawi się wkrótce. A tymczasem odsyłam do letniego numeru Magazynu Aromat, w którym ukazał się pierwotnie
Pasja Smaku