Magda Chiński makaron ryżowy, delikatny i o bardzo subtelnym smaku jest świetnym nośnikiem dla składników użytych w tym przepisie. Z każdym kęsem dokładnie czujemy imbir, czosnek, pikantno-słodki sos chili. Do tego proste warzywa i chrupiące orzeszki – rewelacyjna propozycja na ekspresowy i prosty wege obiad. Składniki (na 2 duże porcje): 200g makaronu ryżowego wstążki 2 średnie marchewki 1 mały
Smaczna Stronalucyfer Danie chińskie z kurczakiem, które zrobimy w kilka chwil. Bardzo smaczne podane z makaronem Składniki: · ½ fileta z kurczaka · Cebula · Marchew · Kilka grzybów Mun · Papryka czerwona(...)Papryka żółta · Kostka rosołowa · 2 łyżki sosu sojowego · 2 opakowania makaronu chińskiego · Sól · Olej do smażenia · Puszka groszku konserwowego
Kulinarna Chwilasię raz takie rzuciły w oczy, ale jeśli nie kupicie, to użyjcie makaronu z gotowych zupek. Składniki: 1 ½ opakowania makaronu Wonton lub 3 dowolne opakowania zupek chińskich z makaronem 700ml bulionu warzywnego 2 piersi z kurczaka 1 większy słoik marynowanej papryki 1 puszka kukurydzy 2 pęczki szczypiorku lub jeden większy 4 łyżki majonezu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy(...)Kebab-gyros Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Makaron z zupek chińskich kruszymy i zalewamy gorącym bulionem. Pozostawiamy do napęcznienia i przestudzenia, co jakiś czas mieszając. Filety drobiowe myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor z dodatkiem oleju i przyprawy Kebab-gyros. Studzimy. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy. Kukurydzę przelewamy zimną wodą i dobrze odsączamy
Kuchnia w czekoladziezacząć gotować "po chińsku" trzeba zaopatrzyć się w parę rzeczy. Po pierwsze wok, a po drugie przyprawy.Jest to inwestycja, którą nie każdy będzie chciał zrobić. Ale do rzeczy... Składniki; makaron chiński pszeniczny /nie ryżowy/, mieszanka chińska mrożona, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 2 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka sambal olek, 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, Wykonanie; Makaron
Anioły w kuchniGenialny przepis na zupkę chińską bez chemii. Przepis na domową zupkę chińską Składniki: około centymetrowy kawałek świeżego imbiru, ząbek czosnku, ćwierć główki kapusty pekińskiej, średnia marchewka, 2 suszone grzyby mun, pojedyncza pierś z kurczaka, świeża papryczka chilli, łyżeczka mąki pszennej, łyżeczka mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki kurkumy, jasny sos sojowy, sól, pieprz, olej, 100 gramów chińskiego makaronu chow mein . Zrób(...)minut. Oba rodzaje mąki rozrób w połowie szklanki ciepłej wody, dodaj do zupy, zagotuj cały czas mieszając. Na koniec do zuy włóż makaron, wyłącz ogień, odczekaj kilka minut i od razu podawaj. Artykuł Domowa zupka chińska bez chemii. Przepis, który pokochają nie tylko zabiegani pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskapomysł na chiński obiad w mniej niż pół godziny. Oprócz kaczki danie tworzą dwa główne składniki – aromatyczna przyprawa „5 smaków” oraz sos ostrygowy. Obie rzeczy dostaniemy w większości supermarketów. Kaczka przygotowana w ten sposób jest korzenna w smaku, dość dobrze wysmażona – ale nadal soczysta i świetnie komponująca się z azjatyckim makaronem. Jeśli lubicie kaczkę mniej wysmażoną(...)minut z drugiej strony. Plastry kaczki można wymieszać z makaronem, podać je na nim, lub obok. Pyszne danie, a jak proste! Smażona pierś z kaczki 5 smaków: 250 g chińskiego makaronu pszennego np. udon 2 piersi z kaczki (o wadze ok. 180 – 200 g każda) ok. 2 łyżeczki przyprawy „5 smaków” 4 łyżki soku wyciśniętego z grejpfruta
Poezja smakuChyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejny szybki lecz smaczny obiadek, tym razem w stylu chińskim. Makaron penne zmieszany z pysznym mięsem mielonym, a całość doprawione pysznym sosem sweet chilli oraz sojowym. Coś co koniecznie musicie wypróbować w dni leniucha :) Składniki: * 500g mięsa mielonego wołowego * makaron penne * wegeta, chilli * sos sweet chilli * sos sojowy Makaron gotujemy al dente. Mięso doprawiamy wegetą oraz chilli (około 1 łyżki
Klasyka Gotowaniaosób): * 1/2 piersi kurczaka * 1/2 małej papryki czerwonej * 1 marchew średniej wielkości * 2 -3 pieczarki * 1 cebula * 1 gałązka selera naciowego * 1-2 liście kapusty pekińskiej * dowolny makaron chiński * 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego * przyprawa chińska 5 smaków * sól * łyżka masła albo oleju Masło rozgrzałam w garnku i podsmażyłam na nim pokrojona w kostkę pierś z kurczaka. Kolejno(...)marchew pokrojoną w pół talarki, pokrojonego w cienkie paseczki selera, pieczarki, cebulę. Wszystko razem chwilę podsmażyłam Podlałam wodą tak do ok. 2 litrów w garnku. Posoliłam i zagotowałam. Wrzuciłam makaron MIE i pokrojoną w paski paprykę. Przyznam się, że paprykę obierałam ze skórki. Gotowałam jeszcze ok 6 minut i wyłączyłam ogień pod zupą. Przyprawiłam do smaku sosem sojowym, przyprawą
Pieprzyć z FantazjąKolejna propozycja na prostą sałatkę. Tym razem z wędzonym łososiem ( może być też wędzona makrela ). Składniki: -3 wędzone brzuszki z łososia -10 dkg makaronu chińskiego -puszka drobnego groszku -3 jajka -kilka suszonych pomidorów -kawałek pora -3 ogórki konserwowe -kilkanaście kostek konserwowej dyni -sól, pieprz, majonez Makaron gotujemy 3 minuty. Przelewamy zimną wodą i odsączamy. Odsączamy też
Maminek kulinarnyMakaron z grzybami i kapustą zawsze kojarzył mi się z polskimi łazankami, ale chciałam wyruszyć w świat smakami i z makaronu chińskie danie przygotowałam do którego kapustę, cebulę i grzyby mun grillowane dodałam. Tak niewiele składników użyłam, ale smakiem się zaskoczyłam. Między miękkim makaronem kapusta i grzyby fajnie chrupały i ostrość dzięki olejowi z papryką miały. Cebula delikatnej
Moniki Smakołykiwymagało aż tyle pracy, ile mogłoby się wydawać ;) Z podanych składników przygotowałam 35 niedużych sajgonek. Składniki: 500g mielonego wieprzowego mięsa 1 opakowanie papieru ryżowego 2 marchewki 1 cebula 100g makaronu chińskiego (z grochu lub fasoli mung) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chili sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
Prosto z Kotłabulionu warzywnego 2 główki kapusty pak choi 1 ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu świeży imbir - ok. 5 cm 300 g schabu 300 g makaronu chińskiego mie 150 g pieczarek 4 dymki Przygotowanie Ugotowałem bulion warzywny. Wywar wlałem do garnka, dodałem starty imbir, Ugoto Ugotowałem Ugotowałem bulion warzywny. Wywar wlałem do garnka, dodałem starty imbir, przeciśnięty(...)sojowy, miód i trochę bulionu. Smażyłem ok. 5 minut, aż mięso zbrązowiało, często je obracałem, dolewałem co jakiś czas bulion. Do garnka z wywarem włożyłem połówki główek kapusty, makaron oraz pokrojone w plastry pieczarki. Gotowałem 3 minuty na wolnym ogniu
R'n'G Kitchensamymi warzywami. Obie wyszły pyszne i bardzo aromatyczne. Mogę was zapewnić, że zakochacie się w tym smaku :) Porcja dla 2-3 osob: 2 pojedyńcze piersi z kaczki 100 g makaronu chińskiego Mie od DeCare.pl 500 g mieszanki chińskiej mrożonej (możecie użyć świerzych warzyw-dymka, marchew, papryka, groszek cukrowy, do tego kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby Mun) 1 czubata łyżka(...)wytopionym tłuszczem wrzucamy czosnek, imbir, papryczkę, cukier i chwilę smażymy, uważając, aby nie przypalić czosnku. Dodajemy mieszankę chińską i oba rodzaje sosu sojowego. Smażymy wszystko razem przez kilka minut, aby warzywa pozostały jędrne, ale nie surowe. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy kaczka jest gotowa, kroimy ją w plasterki i dorzucamy do warzyw
Zawsze głodna!