mąka - 10440 przepisów (strona:510/696)

"Kuchnia lwowska" Andrzej Fiedoruk - recenzja 160

rakowy.  20 lub 25 raków ugotować z koprem w słonej wodzie, obrać mięso z nóżek i szyjek, a ze skorupek wysmażyć smak jak na zupę. Rozbić pół łyżki mąki z pół litrem śmietany kwaśnej, dodać parę łyżek smaku, w którym się smażyły skorupki, dać do rondla łyżkę masła rakowego ze smaku, wlać śmietanę i zagotować. Na wydaniu wrzucić dobrą

Kraina Tysiąca Smaków
Muffinki bananowe 122

bananami, postanowiłam nie eksperymentować z przepisem i zachować oryginalne proporcje :) Efekt był pyszny, choć moje muffinki nie wyrosły tak piękne jak Łasucha :) Może dlatego, że nie przesiałam mąki? Warto się na nie skusić, są pysznie bananowe i znikają ekspresowo. Następnym razem wrzucę od siebie 100 g czekolady w kawałkach - będzie pasować idealnie :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Cykl "Ciasta Świata" 152

ciasto cytrynowe Torta de cielo, czyli niebiański placek - meksykański placek migdałowy Caprise - bułgarskie ciasto kokosowe Brownie - amerykańskie ciasto czekoladowe a wkrótce pojawią się... Lemon drizzle cake - angielskie ciasto z makiem i polewą cytrynową A może znasz jeszcze jakieś ciasto, które mogłoby pojawić się w cyklu? Czekam również na Twój pomysł

Kraina Tysiąca Smaków
Piegus, czyli ciasto z białek 227

Piegus - ciasto z białek jaj z makiem Piegus to pyszne i szybkie ciasto, idealne do kawy, ale przede wszystkim to świetny sposób na spożytkowanie białek, które zostały po innych wypiekach, zdecydowanie wolę go od popularnych ostatnio tortów bezowych. Ja przygotowywałam ajerkoniak z tego przepisu, w dodatku podwójną porcję, więc zużyłam całkiem sporo żółtek, a przecież szkoda wylewać 8 białek :) Czytaj

Kraina Tysiąca Smaków
Najlepsza pasta śniadaniowa z makreli 123

jakiejś do koszyka zapoznać się z jej składem i wybrać tą, w której lista składników brzmi prosto, zrozumiale i naturalnie - bez dużej ilości aromatów i konserwantów, najlepiej też bez mąki, bo jest ona w tym przypadku zupełnie zbędna. Warto też wybrać taką z długim terminem przydatności, bo ryby w puszkach mogą sobie leżeć nawet do trzech lat, jednak podobno

Kraina Tysiąca Smaków
Makaron ze szpinakiem 233

dzień, szpinak bardzo często, bo i smaczny i szybki w przygotowaniu i zawsze mam zapas w zamrażarce. Makaron pełnoziarnisty smakuje mi zdecydowanie bardziej niż ten z białej mąki:) Przepis na 2-3 porcje: * 200 g makaronu rurki pełnoziarnistego – używam Lubelli * 5 kulek szpinaku Bonduelle * szczypta gałki muszkatołowej * 100 g śmietany18% * ząbek czosnku * sól, pieprz Makaron wrzucam na wrzątek, gotuję

Zdrowa Kuchnia Sowy
Mini fondue na słodko:) 208

gdzie można takie cudo nabyć? :D sowa_nie_sowa 2010/01/25 19:12:07 Cynamon, a sio stąd!;) Nabyłam w delikatesach Bomi, gdzie zaopatruję się w mąkę pełnoziarnistą. cynamonwkuchni 2010/01/25 21:44:59 :D Jak da się w tym też serowe robić, to jestem bezpieczna, bo mogę takie jeść na diecie :D Kurcze, najbliższe Bomi jest... nawet nie wiem gdzie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pełnoziarniste pancakes z otrębami i śliwkowym musem 172

Dodałam więc otręby i zrobiłam nie na maślance, ale na jogurcie (miały być na kefirze, ale jogurt pierwszy wpadł mi w ręce, jak otwarłam lodówkę:) Składniki: *  120 g mąki pszennej typ 1850 graham *  50 g otrąb owsianych *  150 g jogurtu greckiego *  ok. 100 ml mleka (bo było za gęste z samym jogurtem) *  1.5 łyżki fruktozy

Zdrowa Kuchnia Sowy
Omlet z serem czy... 152

jabłek. No to zrobiłam omlet z serem! Składniki na 1 placek: * 100 g sera białego zmielonego jak na sernik * ok. 50 ml mleka sojowego * ok. 40 g mąki pszennej typ 1850 * jajko * 1 łyżka fruktozy * trochę soku z cytryny * łyżeczka masła Na wierzch: * płatki migdałowe * orzechy brazylijskie i włoskie * suszone morele Żółtko oddzieliłam od białka i wymieszałam z pozostałymi składnikami

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jabłkowe pancakes z miodem 168

zrobić tradycyjnie, czyli  mieszając po prostu wszystko razem i też będzie dobrze:) Składniki na jedną porcję, czyli ok. 5 placuszków: * 50 ml wody źródlanej/mineralnej (sn) * 1 łyżka mąki pszennej - typ 1850 u mnie (k) * 2 szczypty kurkumy (g) *  łyżeczka cukru/fruktozy lub nawet mniej (sł) * 1 jajko (sł) * 50 ml mleka (sł) * 2 łyżki zmiksowanych płatków owsianych

Zdrowa Kuchnia Sowy
Krajanka owsiana z różnościami 186

Suche składniki, czyli: płatki owsiane, sezam, słonecznik i otręby podprażyłam lekko na patelni. Dodałam przyprawy, bakalie, starte jabłko, wymieszałam dokładnie i przełożyłam do foremki uprzednio posmarowanej masłem i posypanej mąką. Ugniotłam masę i wstawiłam na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 170 0 C. Po wyjęciu chwilę przestudziłam i przystąpiłam do sprawdzania konsystencji, czyli ukrojenia kawałka krajanki. Udało się! Trochę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zamiast pop-cornu albo chipsów - pikantne chrupki z ciecierzycy! 836

twoja dieta ?) , do piekarnika na 190° tez ok 40 minut az beda rumiane sowa_nie_sowa 2012/02/12 10:22:57 Basiu , a mnie soja kojarzyła się z mlekiem i mąką, hehe Dzięki za przepis, pewnie wypróbuję:) basia3005 2012/02/12 10:46:47 no i mimo, ze zaznaczylam opcje "powiadamiaj mnie o nowych komentarzach" to nic nie dostalam -:( wogole to jest bardzo

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jednoosobowa pełnoziarnista orkiszowa tarta (?) z cukinią - genialna! 168

jeszcze bardziej ją dopracowałam i jeszcze bardziej mi smakowała, aż moja córka się śmiała, że tak wzdycham nad jej genialnością;) Składniki na jedną osobę/porcję*: Ciasto: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (k) 1/3 łyżeczki lubczyku (g) 2 szczypty kurkumy (g) 50 g masła zimnego w małych kawałkach (sł) 1/2 jajka rozkłóconego (sł) - za drugim razem nie dodałam czosnek niedźwiedzi

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ziarna orkiszu na słodko! 159

Mąka orkiszowa i takież płatki na dobre zadomowiły się w mojej kuchni.  Ale do tej pory, mimo, że już jakiś czas temu zakupiłam, nie próbowałam całych ziaren orkiszu, podobno najzdrowszych. No to przyszła na nie pora. Zaczęłam, tak jak przy kaszy jaglanej ( z tym, że z kaszą jestem dalej na tym etapie) od dań na słodko:) Przygotowałam dwie wersje

Zdrowa Kuchnia Sowy
Bezglutenowe ciasto kakaowe z cukinią i kokosem 167

Kolejne ciasto z gatunku zdrowych wypieków, tym razem bezglutenowe, bo na mące jaglanej:) Takiego jeszcze nie piekłam, ale od niedawna jestem zainteresowana tematem, gdyż spotkałam się z opinią, że nietolerancja glutenu jest bardziej powszechna niż się uważa. Oprócz chorych na celiakię jest mnóstwo osób, które nawet nie wiedzą, że im gluten nie służy. Chyba podobnie jest z mlekiem... Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy

Proponowane wyszukiwania