mąka - 10440 przepisów (strona:508/696)

TROCHĘ ZDROWSZA PIZZA 345

Chyba nie ma za wiele osób, które nie lubią pizzy. Sama ją uwielbiam! Niestety :D. Przedstawiam poniżej przepis na pizzę zdrowszą, bo zrobioną na mące pełnoziarnistej. Moja internetowa znajoma, Alessandra Zecchini, wydała jakiś czas temu książkę "Savour. Irresistible pizzas, pies, tarts and bread". Zaufałam Jej wiedzy (prowadzi kursy kucharskie), pochodzeniu (Włoszka) i zdecydowałam się na zrobienie własnej pizzy

Przepisy Aleksandry
ROLADA CZEKOLADOWA Z JABŁKAMI I WIŚNIAMI 185

Potrzebowałam tylko 20 minut, żeby przygotować całe ciasto i wstawić je do piekarnika. To naprawdę mało. Jeżeli nie lubicie ciast czekoladowych nie dodawajcie kakao - zamiast niego dodajcie 2 łyżki mąki (tak aby ogółem było jej 3/4 szklanki). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
WIGILIJNY BARSZCZ Z USZKAMI 304

pokoleń. Przywieziony został z okolic Rzeszowa (tam urodziła się moja babcia :)) lub Ropienki (rodzinne miasteczko mojego dziadka). Stawiam na Ropienkę - bliskość Ukrainy. W moim domu barszcz się zabiela mąką i śmietaną. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
CIASTO SHREK 245

tego ciasta. Jeden telefon do cioci i miałam przepis. Oryginalny przepis był na dużą i prostokątną blachę. Zmniejszyłam proporcje składników na biszkopt (oryginalnie było to 6 jajek, 6 łyżek mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2,5 łyżki budyniu). Składniki na masy nie uległy zmianie - dzięki czemu ciasto jest naprawdę wysokie. Czy mi to ciasto smakuje? Mam do niego stosunek ambiwalentny

Przepisy Aleksandry
CIASTECZKA PISTACJOWO-KARDAMONOWE 116

PISTACHIO & CARDAMOM SHORTBREADS RECIPE IN ENGLISH Dodatek mąki ryżowej powoduje, że ciasteczka stają się bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach; nie są zbyt słodkie, a dodatek pistacji i kardamonu sprawia, że są oryginalne w smaku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
CO MOŻNA KUPIĆ W MŁYNIE? 134

Wydawałoby się, że w młynach można kupić tylko mąkę...ale niekoniecznie. W Pruszczu Gdańskim (ul. Wojska Polskiego) młyn to prawdziwy skarbiec dla smakoszy. Na stosunkowo niewielkiej przestrzeni właściciel umieścił dobra z całego świata (często te, które wydają się być ciężko dostępne w Polsce). Oprócz produktów bardziej egzotycznych znaleźć tam można jedzenie naprawdę zdrowe od stevii po różnego rodzaju kasze, otręby

Przepisy Aleksandry
Rozgrzewający gulasz 1400

cebula 1 puszka kukurydzy 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz (sporo - ma być pikantne), mielona słodka papryka, czosnek granulowany, nasiona kolendry (utłuczone w moździerzu), majeranek, 2 liście laurowe mąka do zagęszczenia sosu olej do smażenia 3 woreczki kaszy gryczanej Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niej pokrojonego w sporą kostkę kurczaka i również podsmażamy, ale tylko chwilę

Ratunku obiad
Gofry 196

innych, które udało mi się znaleźć, ale gofry wychodzą z niego naprawdę dobre. Gofry z prażonymi jabłkami Do ciasta na gofry potrzebujemy: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki oleju szczyptę soli Dodatkowo: 3-4 jabłka cukier cynamon kakao Jabłka kroimy na spore kawałki, np. w kostkę. Prażymy

Ratunku obiad
Placuszki z kaszy gryczanej 379

Placuszki z kaszy gryczanej Do ich wykonania potrzebujemy: 3 woreczki kaszy gryczanej ugotowanej według instrukcji na opakowaniu 1 dużego ziemniaka startego na drobnych oczkach 2 jajka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 por posiekany dość drobno, np. w piórka (odrobinę zostawiamy do dekoracji) 1 laska kiełbasy pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni 20 dag boczku (przygotowanego tak, jak kiełbasa

Ratunku obiad
Powrót do dzieciństwa, czyli placuszki z jabłkami 253

potrzebować: 1,5 szkl. mleka 2 jajka 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki cukru 2 szkl. mąki pszennej szczypta cynamonu (opcjonalnie) 2 duże jabłka cukier puder do posypania olej do smażenia (ja używam w spray'u) Wszystkie składniki (oprócz jabłek) umieszczamy w misce, a następnie miksujemy mikserem

Ratunku obiad
Babeczki z budyniem 168

Znów wzięło mnie na słodko... Dziś przepis na babeczki z budyniem. Znaleziony w Przepisach Ani . Babeczki z budyniem Potrzebne będą: 150g masła - rozpuszczonego; 170 ml mleka; 2 jajka; 300g mąki; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody; szczypta soli; 160g cukru; 3 łyżki kakao; 1 budyń np. waniliowy; 350 ml mleka; 2 łyżki cukru (jeśli budyń jest niesłodzony). Budyń

Miksturownik
Flaczki z boczniaków 196

łyżka maki. Włoszczyznę gotujemy w małej ilości wody. Umyte grzyby kroimy w paski w poprzek blaszek i wrzucamy do wywaru. Gotujemy ok. 20 minut, dodajemy przyprawy do smaku, z mąki i masła robimy masę którą zagęszczamy wywar. Doprowadzamy jeszcze do wrzenia i gotowe.  Smacznego

Miksturownik
Rogaliki orzechowe Siostry Anastazji 253

Bardzo kruche ciasteczka z orzechową nutką.  Rogaliki orzechowe. Składniki: 200 g mąki, 150 g masła, 50 g cukru pudru, 50 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych), 2 żółtka gotowane, 2 żółtka surowe, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ugotowane żółtka przecieramy i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy. Wycinamy małe trójkąty i zawijamy (od podstawy trójkąta do jego czubka). Pieczemy

Miksturownik
Babeczki z jagodami!!! 144

Przepis prosty, ale babeczki wyszły wyjątkowe...  Puszyste, dzięki cytrynowemu aromatowi i jagodom - bardzo orzeźwiające.  Muffiny z jagodami. Składniki na 18 babeczek: 1/2 kostki margaryny/ masła; 2 szkl. mąki; 3/4 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 szkl. mleka; 1 jajko; kilka kropli aromatu - ja użyłam cytrynowego; 2 garści jagód - u mnie mrożone :) Masło/margarynę rozpuścić

Miksturownik
Rogaliki prawie jak marcińskie.... 191

Rogale prawie jak marcińskie...  a że prawie robi różnice.... z resztą zobaczcie sami.... Rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym. Składniki: Ciasto: 500 g mąki; 2 jajka; 8 łyżek mleka; 4 łyżki cukru; 50 g drożdży; 200 g margaryny do pieczenia; Składniki na ciasto wrzucamy do miski i siekamy. Szybciutko zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1,5 godziny

Miksturownik