składniki na kruche ciasto: szklanka mąki 10 dag masła 2-3 łyżki lodowatej wody Zagniatamy ciasto i schładzamy. Wylepiamy okrągłą formę do tart. Po-nakłuwać ciasto widelcem, podpiekamy 10 minut. Wierzch: papryka czerwona cebula dymka 300 g pieczarek mozzarella chili zielone kawałeczek pora Wszystkie składniki (oprócz sera) wykładamy na podpieczony spód, zalewamy sosem przygotowanym z 250 ml śmietanki
SMYKWKUCHNISkładniki: 2,5 szklanki mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżeczka esencji zapachowej (cytrynowa) 1 duże jajko ponadto: - orzeszki ziemne - pistacje Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C, blachę wykładamy papierem. W misce mieszamy sypkie składniki, w drugiej misce ucieramy masło, cukier i esencję, na kremową masę. Dodajemy jajo mieszamy. Stopniowo dodajemy
SMYKWKUCHNIPierniczki ! Składniki: 55dag mąki 30 dag miodu płynnego 10 dag cukru 12 dag masła 1 jajo 2 łyżeczki sody 60 g przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto zagniatamy początkowo w misce, potem na stolnicy. Wałkujemy na grubość 2 mm wycinamy foremkami pierniczki pieczemy 12-15 minut w temp. 180 C dość wysoko w piekarniku. Pierniczki przechowujemy w szczelnym
SMYKWKUCHNICiasto: - 600 g mąki - 200 g margaryny - 2 jaja - 2 żółtka - 3 łyżki miodu - 1 cukier waniliowy - 1/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - budyń waniliowy - kajmak Polewa: - 1/2 kostki margaryny - 4 łyżki curku - 2 łyżki miodu - 20 dkg orzechów Ciasto dzielimy na 3 części, pieczemy każdy blat po 15 minut w temp 200 stopni C. Na jeden blat wysypujemy
SMYKWKUCHNISkładniki na ciasto: - 500 g mąki - 200 g zmielonych orzechów włoskich - 250 g margaryny - 2 jaja - 2 żółtka - 5 łyżek miodu - 2 łyżki kakao - 1/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - przyprawa do piernika 1 łyżka Wykonanie: Ciasto zagniatamy, dzielimy na 3 części, każdy blat pieczemy osobno. Jeden blat pieczemy z wylanym na ciasto karmelem orzechowym. Karmel orzechowy
SMYKWKUCHNIZapraszam na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane z oscypkiem, podane z dipem czosnkowym i ogórkiem kwaszonym ;-) Składniki: -1 kg ziemniaków najlepiej żółtych - 1 jajo - 2 łyżki mąki pszennej - sól, pieprz - 1/4 cebuli Wszystkie składniki ścieramy na tarce, lub miksujemy blenderem. Smażymy na gorącym oleju. Na sam koniec podsmażamy na patelni oscypka układamy na plackach. Dip czosnkowy: - 2 łyżki jogurtu greckiego
SMYKWKUCHNIbiałek ubijamy sztywną pianę, mieszamy z masą, dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy na podpieczone ciasto. Łączny czas pieczenia: 60 minut, temp. 200 stopni C. Na kruche ciasto: - 3/4 szklanki mąki - 3 łyżki masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka jogurtu - żółtko Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce 30 minut. Wykładamy tortownicę, podpiekamy w piekarniku około 12 minut, potem wylewamy masę
SMYKWKUCHNIradością przystąpiłam do konkursu organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Po otrzymaniu paczki, z wielką ciekawością zajrzałam do środka. Pudełko rozbłysło intensywnymi kolorami opakowań z makaronem z mąki durum m.in. fusilli, penne, farfalle i spaghetti, ku mojej wielkiej radości, bo czy jest ktoś, kto nie lubi dobrego makaronu? Przepis na pastę, ma być pomysłem z kuchni fusion
SMYKWKUCHNIbardzo serdecznie do wypróbowania nowego przepisu na przepyszny krem z dyni z dodatkiem świeżego imbiru, podany z prawdziwym serem włoskim i prawdziwym chlebem na zakwasie z dodatkiem kminu i maku, polanego włoską oliwą z oliwek... Mniamiii ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 1/2 dyni (około 1 -1,3kg) - świeży imbir - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła - 2 żółtka - 1/2 szklanki wody - włoski ser dojrzewający
SMYKWKUCHNIPALCE LIZAĆ! „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO” „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wpływa pozytywnie na nasze zdrowie" ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: NA NALEŚNIKI: - 2 szklanki mąki - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1,3 szklanki mleka 2% - 2 jaja - 5 słodzików (w tabletkach) lub cukier kryształ 4 łyżki - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia NA NADZIENIE: - 2 banany
SMYKWKUCHNINajlepsze racuszki jakie jadłam! Palce lizać! Serdecznie zapraszam ;-) SKŁADNIKI : - 3 jajka - 1 szklanka mąki pszennej - 2 mniejsze jabłuszka - 1/2 szklanki mleka - 2 łyżki kefiru - cukier waniliowy - łyżka brązowego cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - olej rzepakowy do smażenia WYKONANIE: Jabłka obierz ze skóki i pokrój na kawałeczki o wymiarach około 2cm x 2 cm. Z w/w składników
SMYKWKUCHNIząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - świeża bazylia CIASTO: - 1/5 opakowania świeżych drożdży - 70 ml letniej wody - 1,5 łyżki oliwy z oliwek - sól - 120-130g mąki pszennej o zawartości białka minimum 10g NA PIZZE: - łosoś wędzony na zimno - czarne oliwki - bazylia WYKONANIE: - z podanych składników zagnieć ciasto - odstaw na 15 minut aby podrosło - rozwałkuj na okrągły
SMYKWKUCHNIzrobić coś innego niż grill? TAK GOFRY!!! ;-) ZAPRASZAM! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wypróbuj go już dziś! ” SKŁADNIKI: - 500ml mleka 3,2% - 750g mąki - 100ml oleju rzepakowego - 6 czubatych łyżek cukru - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 żółtka Wszystkie składniki za pomocą miksera łączymy, masa powinna być dość rzadka, aby łatwo się
SMYKWKUCHNIkruchym cieście, pyszne połączenie. Chrupiąca sałatka ze świeżej papryki, pomidorka, oliwek, w sosie włoskim i do tego chrupiące płatki migdałowe. Pyszności! Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki mąki -2/3 kostki masła - 1 jajo - 1/4 łyżeczki soli - tłuszcz do wysmarowania formy NA MASĘ: - pęczek świeżej botwinki - 5 jajek - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - 100 g serka śmietankowego
SMYKWKUCHNIPiękne i pyszne połączenie. Polecam serdecznie wszystkim zapracowanym ten pomysł na obiad bo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki maki - 3/4 kostki masła - 2 żółtka - sól Z w/w/ składników szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy wysmarowaną tłuszczem formę do zapiekania. NA WIERZCH: -pęczek zielonych szparagów (szparagi obieramy ;-) ) - 1 młoda cebulka
SMYKWKUCHNI