masła 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 cukru 4-5 szt rabarbaru *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do całkowitego połączenia. Szykujemy tortownicę 23 cm, wykładamy dno papierem do pieczenia. Obieramy rabarbar. Kroimy w kostki. Do wyrobionego ciasta dodajemy skrojony rabarbar, mieszamy. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy
Smaki Edytyłącząc troszkę mniej zajęty poranek z dużą wybrednością kulinarną, powstała odchudzona pizza. Na cieniutki cieście z minimalną ilością odtłuszczonego żółtego sera, a zamiast sosu jogurt naturalny. Składniki: 50 g mąki 1/4 łyżeczki suszonych drożdży 1/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżki oliwy ok 5-6 łyżek wody jogurt naturalny ketchup ząbek czosnku ser żółty (odtłuszczony) szynka (wędlina) pomidor oregano
Brzuszki ŁakomczuszkiPołączeni ciasteczek kruchych z chałwą... coś przepysznego! A co najlepsze robi się bardzo szybko. Składniki: 2,5 szklanki mąki 1,3 łyżeczki proszku do pieczenia 200g margaryny szklanka cukru pudru 2 łyżki wody trochę sezamu do ozdoby 200g chałwy waniliowej ODRA W misce łączymy wszystkie składniki (chałwę kruszymy). Całość wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Formujemy kulki kładziemy na blaszce wyłożone
Brzuszki Łakomczuszkiugotowane. Zlewamy sok z ziemniaków tak aby pozostała tylko skrobia, która osadziła się na dnie miski. Skrobię dodajemy do ziemniaków. Jeśli masa jest wodnista zawsze można dodać jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę dokładnie mieszamy. Zwilżonymi rękoma formułujemy kulki następnie je spłaszczamy do środka wkładamy mięso i dokładnie obklejamy z każdej strony. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Do zagotowanej wody
Brzuszki Łakomczuszkirazem na klasykę rodzaju czyli placki z kwaśną śmietaną i łososiem, mmm... Z podanych proporcji wyszło 9 placków. Składniki: 4 średniomałe ziemniaki pół średniej cebuli pół jajka trochę mąki olej śmietana 18% łosoś szczypiorek sól, pieprz Ziemniaki ścieramy na tarce. 3 na grubych oczkach, jednego na powierzchni dzięki, której otrzymamy papkę. Gdy ziemniaki są już starte solimy, dodajemy pół
Brzuszki Łakomczuszkiszybko, a piecze się je połowę krócej. A do tego są bardziej puchate i dzieci są zachwycone. Przepis na podstawie bloga Foodstoriesblog . Składniki (na 10 - 12 donutów): 200 g mąki pszennej 60 g cukru 1 łyżeczka proszku do piecznia szczypta soli 80 ml mleka 1 jajko 1 łyżka oleju 60 ml zmiksowanych brzoskwiń (1 - 2 małe) cukier puder zmiksowane brzoskwinie
Sto kolorów kuchnisię sprawdziła posiekana świeża kolendra ale to już zależy od upodobań. Jako dodatek do mojej zupy polecam pitę, banalną w przygotowaniu a efekt świetny. Składniki pity: mąka- u mnie pełnoziarnista typu 1850, około 200 gram woda sól opcjonalnie posiekany rozmaryn, który nadaje niesamowitego aromatu Wszystkie składniki ze sobą mieszkamy tak by powstało ciasto, które następnie dzielimy
Mango Papajacurry Marynata: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego szczypta soli sok z połowy limonki 1 łyżeczka mielonej kurkumy papryczka chili pieprz mielony Dodatki: ryż pita zrobiona z mąki, rozmarynku, soli i wody. Uprażona na patelni. Zaczynamy od pokrojenia piersi z kurczaka w dość spore kawałki, około 2-3 centymetrowe. Następnie robimy marynatę- mieszamy wszystkie produkty i wrzucamy
Mango PapajaCiasto: 30g drozdzy 2,5 szklanki maki 3 lyzki oliwy z oliwek 0,5 lyzeczki soli 0,5 lyzeczki pieprzu 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki mleka Do naczynia wsypujemy make i drozdze pokruszone. Wszystko razem laczymy Dodajemy oliwe z oliwek, sol, pieprz i mieszamy Nastepnie stopniowo dodajemy rozcienczone melko z woda
Klaudynkowa kuchniajadam jej zbyt często. Jeszcze nigdy nie zrobiłem też samodzielnie zakwasu – skoro nawet moja babcia zawsze używała żurku w proszku, to nie widzę powodu, żeby cztery dni wcześniej kwasić mąkę. Zresztą właśnie taki żur mi smakuje, a jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż godzinę. Składniki: 0,5 kg białej kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku (opcjonalnie) 2 jajka 3 ziemniaki
Gotuj z Misiemkiełbasą, z grzybami, nawet kiedyś na słodko – z konfiturą wiśniową, albo z cynamonem i cukrem. Niezależnie od „wkładu” Cebulaczki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Ciasto: 0,5 kg mąki 50 gram drożdży 1,5 szklanki mleka lub wody 6 łyżeczek cukru 1 jajko 4 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 2 duże cebule cukrowe olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz oliwki
Gotuj z MisiemZainspirowany przepisem na kluseczki z brukselki , postanowiłem poeksperymentować z marchewką. Tym razem nie są to kopytka, tylko kluseczki na bazie marchewki. Oprócz mąki dodałem trochę bułki tartej. Wyszły bardzo smaczne. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemTaka „zupa nic”, którą kiedyś robiła moja babcia. Aż trudno uwierzyć, że zupa która w składzie ma tylko ziemniaki, mąkę, cebulę i olej może być tak pyszna. W dzieciństwie była to moja ulubiona zupa. Zawsze pomagałem babci robić zacierki – jest to niezła zabawa dla małego szkraba. Teraz też zagoniłem do roboty moje małe szkodniki. Wyszły z tego niezłe kulfony
Gotuj z Misiempieprzem — rondelek wysmarować masłem, wysypać miałką bułeczką i układać na przemian: warstwę kartofli i grzybów z dodaniem miałkiej bułeczki, na wierzchu kartofle—ze smaku grzybów zrobić sos z mąką, masłem i łyżką śmietany. Nasz Dom(Tygodnik mód i powieści), 21/27-06-1913” Źródło: http://100lattemu.pl/index.php/styl-zycia/kulinaria2/88-przepisy/4597-babka-kartoflana-z-grzybkami Czytaj dalej
Gotuj z Misiemwariację na temat dawnej potrawy żydowskiej, o której dzisiaj w naszym mieście już prawie zapomniano, ale gdzieniegdzie można je jeszcze kupić. Od moich cebulaczków różnią się wyglądem i dodatkiem maku, który zresztą jest w przepisie opcjonalny. Bialystoker, a właściwie bialystoker kuchen (czyli "białostockie ciasto") był swego czasu bardzo popularny w Nowym Jorku(*), gdzie trafił wraz z żydowskimi imigrantami
Gotuj z Misiem