jajek 1 ½ szklanki cukru 180g margaryny lub masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru waniliowego 500g marchewki bardzo drobno startej 2 ½ szklanki mąki Ok. 130g orzechów włoskich Ok. 100g rodzynek Skórka otarta z pomarańczy lub kandyzowana Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 – 3 łyżki wody lub mleka Polewa na kreseczki (można zrobić(...)pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Jajka ucieramy (mikserem lub drewnianą łyżką) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy przestudzony tłuszcz i marchewkę. Dobrze mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy połamane lub pokrojone orzechy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Całość dobrze mieszamy po czym wylewamy na średniej wielkości blaszkę (około
Smakowy RajCytrynowe faworki są nieco inne w smaku niż tradycyjne, nie przez nutkę cytryny, a przez ich konsystencję. Są grube, pulchne i mięciutkie. Oczywiście najlepiej smakują na świeżo :) Składniki: 700g mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 250ml mleka 100g cukru 2 jajka 2 łyżki oleju 25ml wódki lub octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ aromatu cytrynowego Skórka otarta z cytryny Szczypta soli Dodatkowo(...)Tłuszcz do smażenia (1 – 1 ½ kg smalcu lub 1 – 1 ½ litra oleju np. słonecznikowy) Cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól razem mieszamy w misie. Następnie dodajemy mleko, jajka, olej, aromat cytrynowy, wódkę i skórkę otartą z cytryny. Wszystkie składniki dobrze mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem na jednolite ciasto i pozostawiamy na około godzinę przykryte ściereczką
Smakowy Rajjeden, dwa a nawet trzy kawałki do spróbowania na raz to zdecydowanie za mało ;) Przepis pochodzi z moje wypieki . SKŁADNIKI 200 g masła 4 duże jajka 3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru + 2 łyżki szczypta soli 2 łyżki kakao słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem
Złote przepisyRybne - Składniki : ok. 500 g filetów z białej ryby 2-3 łyżki bułki tartej duże jajko koperek pietruszka pieprz sól 2-3 łyżki bułki tartej dodatkowo: ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka + odrobina mleka olej do smażenia Klopsiki Rybne - Sposób przygotowania: Rybę mielimy (lub drobno siekamy), dodajemy jajko, po szczypcie przypraw, bułkę tartą i dokładnie(...)wyrabiamy. Z masy rybnej formujemy kuleczki o średnicy ok. 4-5 cm (klopsiki zmniejszą się podczas smażenia). Każdą porcje obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe klopsiki rybne podajemy ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami. Moje
Słodka Stronapieprzu sól do smaku koperek świeży (lub mrożony ) 1 duży lub dwa małe pęczki woda ok 1,5 lita śmietanę 18% 60 ml mąka ok 2-3 łyżki do zagęszczenia plus pół szklanki wody do rozmieszczenia. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Warzywa obieramy, myjemy kroimy wedle naszego uznania (cebule dajemy w całości obraną z pierwszych liści(...)naszego wywaru z warzyw. Zmniejszamy ogień i powoli sobie gotujemy ok 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koperek. Gdy klopsy już się ugotowały nasz sos zagęszczamy zawiesiną przygotowaną z mąki i wody (dokładnie wymieszamy, aby nie było grudek) wlewamy do wywaru, mieszamy chwilkę gotujemy i dodajemy śmietanę. Gotowe najczęściej podaję je z ziemniakami lub po prostu z kawałkiem chleba. Wywar
Basia w kuchnikoncentratu pomidorowego; 1 łyżeczk słodkiej papryki w proszku; Szczypta chili; Kilka kropel sosu tabasco; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sos beszamel: 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 500 ml mleka (najlepiej 3,2 %); 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny; 1 żółtko jaja; Szczypta białego cukru; Szczypta gałki muszkatałowej; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 1/2 opakowania makaronu lasagne (około 12 płatów makaronu(...)puszki i koncentrat pomidorowy, przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Sos beszamel: W rondelku lub małym garnku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji (aby nie było grudek). Zdjąć z ognia. Powoli dolewać mleko cały czas mieszając. Przyprawić gałką muszkatałkową, solą i pieprzem. Wymieszać
Gospodyni Miejskapolecam:) SKŁADNIKI: 250 g masła/margaryny (u mnie Kasia) 200 g cukru 1 czubata łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub 1 opakowanie cukru wanilinowego) 4 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 g czekolady (może być gorzka, mleczna, u mnie z orzechami bo taką akurat miałam) 150 ml adwokatu(...)posmarowania formy bułka tarta do posypania formy cukier puder do posypania 1. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch. 2. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. 3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Partiami dodawać do ciasta ciągle je miksując. 4. Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tartce (ja posiekałam w grubsze kawałki żeby była
Kto ugości moich gości?Muffiny czekoladowo-śliwkowe to generalnie propozycja jesienna. Jednak mam odrobinę śliwek po nalewce i postanowiłam je właśnie w tych muffinach spożytkować. 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5 łyżek kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 8 wypestkowanych śliwek 2 jajka 8 łyżek roztopionego masła 400 ml mleka Kruszonka cynamonowa(...)szklanki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła 1/4 łyżeczki cynamonu W jednej misce wymieszać suche składniki i śliwki. W drugiej wymieszać składniki mokre. Następnie do składników suchych dodać mokre i wymieszać łyżką. Nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 C około 25 minut. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Humanistka w kuchnizagniatania ciasta,prosty przepis na chlebek z amarantusem Składniki: 250 g mąki pszennej 200g maki orkiszowej 100 g mąki żytniej 400 g wody w temperaturze pokojowej ok 100 – 150 g aktywnego zakwasu 10 g soli 50 g poppingu z amarantusa 50g pestek siemienia lnianego
w mojej kuchniokazji zapraszam Was na prosty torcik śmietankowy. Dziękuję wszystkim na liczne odwiedziny. Dzięki Wam to był wspaniały miesiąc:) SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 5 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa: 500 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie galaretki zielonej, 1 opakowanie galaretki czerwonej, Dodatkowo: owoce (mandarynki(...)winogrona, banan), PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Masę wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na trzy blaty. 2. Masa : Galaretkę zieloną rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę (150 ml) ubijam
Tradycyjna kuchnia KasiTakie szybkie i łatwe w przygotowaniu ciacho na każdą okazję :) Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i upiec w piekarniku :) SKŁADNIKI 250 g mąki tortowej 200 g cukru 3 jajka 200 ml słodkiej śmietanki kremówki szczypta soli 4 czubate łyżki kakao aromat waniliowy lub rumowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania trochę kremu orzechowego -typu nutelka do przełożenia(...)papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ubić jajka z cukrem, dodać śmietankę, aromat, mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać cukrem pudrem ( zapobiegnie przypaleniu i stwardnieniu górnej warstwy ). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 ° C przez około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem
zielonacukinkaSkładniki: (na formę do babki z kominkiem o pojemności 2,5 l) 200 g miękkiego masła 150 g cukru 3 jajka 2 czerwone pomarańcze 2 łyżeczki cointreau 275 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia syrop: sok z 3 czerwonych pomarańczy 1 łyżka cukru 3 gałązki rozmarynu lukier: 130 g cukru pudru 2 łyżki syropu 2 łyżki gorącej(...)puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Cały czas miksując, wlewać sok z cointreau, a następnie partiami dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec w 180 st. C. 40-45 minut, aż do suchego patyczka. W czasie pieczenia przygotować syrop: Sok przecedzić, wlać do garnuszka, dodać cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProsty sernik, który zawsze wychodzi idealnie, a przy tym niesamowicie puszysty i delikatny. Składniki: 8 jajek 7 łyżek mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka mleka słodzonego 100 g masła 1 kg tłustego sera 200 gram wiórków kokosowych szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 gram czekolady gorzkiej 5 łyżek mleka 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białka(...)miski dodajemy żółtka oraz mleko słodzone miksujemy do białości. Następnie dodajemy ser oraz stopione masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy mikserem. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Białka oraz wiórki kokosowe łączymy z masą serową mieszając łyżką bardzo delikatnie. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy
kgwjanczewodolać więcej wody i co jakiś czas zamieszaj). Na końcu dopraw solą i pieprzem. Nadzienie ma być odparowane. Ciasto jak na pizzę wg tego przepisu (tylko użyj 230 g mąki i pół szklanki wody, reszta składników bez zmian). Rozwałkuj je i przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną równomiernie mąką (tego specjalnego papieru nie smarujemy już
Qlinarnie i Qlinarnie