zawsze można zamiast rabarbaru dodać inne owoce, na które aktualnie jest sezon. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 180g masła lub margaryny 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 - 600g rabarbaru Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, do chwili, gdy cukier się rozpuści. Następnie dodajemy(...)trochu roztopiony, prawie zimny tłuszcz i stale miksujemy, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy. Gotową masę przelewamy do średniej wielkości blaszki (ok. 23x34cm), wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy równomiernie. Na wierzch ciasta układamy obrany ze skórki i pokrojony w 1 – 2 cm kawałki rabarbar. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez około
Smakowy Rajpara, a jak jeszcze dołożymy galaretkę, biszkopt i bitą śmietanę, to już mamy idealne lekkie i orzeźwiające ciasto na upalne dni :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z galaretką: 3 galaretki truskawkowe (lub 2 truskawkowe i 1 cytrynową) 2 łyżeczki żelatyny Ok. ½ kg truskawek Ok. ½ kg rabarbaru Wierzch ciasta: ½ litra śmietany(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do wyłożonej pergaminem średniej wielkości blaszki (np. 23x34cm). Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około
Smakowy Rajtwardej skórce to około kilograma, by wyszło 600g po usunięciu skórki i gniazd nasiennych) 2 łyżeczki soli 3 średnie ziemniaki 1 cebula 2 jajka Pieprz 15 dag mąki pszennej Olej do smażenia Dodatkowo można dodać: Natkę pietruszki Szczypiorek koperek 1 ząbek czosnku Zioła prowansalskie Cukinię myjemy (jeśli jest twardej skórce obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli jest młoda, odcinamy końcówki(...)minut, by puściła sok. Po tym czasie wyciskamy dobrze sok cukinii. Ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki, wbijamy jajka, dodajemy pieprz, łyżeczkę soli, posiekaną drobno cebulę i mąkę. Całość dobrze mieszamy na jednolitą masę. Zrobione ciasto na placuszki można podzielić na kilka części i do każdej dodać wybrane składniki. Ja podzieliłam na trzy części. Pierwszą pozostawiłam w wersji podstawowej, czyli
Smakowy Rajpiecze go cały czas na okrągło, a więc śliwki królują :) Składniki: 250g margaryny lub masła 82% 1 ½ szklanki cukru 3 duże jajka 2 łyżeczki proszki do pieczenia 3 szklanki mąki Około ½ kg śliwek Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Tłuszcz rozpuszczamy (by był płynny, ale nie ciepły), następnie dodajemy do niego cukier i jajka, mieszamy widelcem lub drewnianą łyżką(...)koniec dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przekładamy do małej (np. 19 x 32cm) lub średniej (23 x 34cm) foremki, w zależności od tego jak wysokie ciasto chcemy uzyskać. Jeśli wyższe to w mniejszej formie, niższe w większej. Dodam jeszcze, że wyższe ciasto będzie się trochę dłużej piekło. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na blasze, a następnie układamy
Smakowy Rajfajny smaczek, przypomina troszeczkę ciasto marchewkowe :) Składniki: ½ kg dyni (obranej) 120g margaryny lub masła 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki sody 2 ½ szklanki mąki Dodatkowo: Cukier puder do posypania Obraną dynię kroimy w około 1 cm kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 ½ szklanki wody i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem(...)powstanie jednolita papka. Garnek z dynią zdejmujemy z ognia, dodajemy tłuszcz i mieszamy łyżką lub widelcem aż się rozpuści. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka i na koniec stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Dobrze wymieszane ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Jeśli wolicie wyższe ciasto to na małą blaszkę około 20 x 30cm, jeśli ciasto ma być cieńsze
Smakowy Rajciastem biszkoptowym i bitą śmietaną, to już po prostu pychota :) Jabłecznik na cieście biszkoptowym to jedno z moich ulubionych ciast :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 galaretki (najlepiej cytrynowe) Około 2 kg jabłek świeżych lub 1 ½ kg jabłek tartych ze słoja (2 słoje po 0,9litra) Warstwa śmietankowa(...)słoja). Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem, aż cukier się lekko rozpuści (około 7 – 10 minut, na najwyższych obrotach miksera). Następnie zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dodajemy po trochu mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na średniej wielkości blaszkę (około 23 x 34cm) wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 ⁰ C. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy
Smakowy Rajśrodku, więc każdy kawałek dzieliliśmy między sobą. Na pewno jeszcze nie raz upiekę tą prostą i niezbyt pracochłonną babkę (jak tylko nazbieram trochę białek :) Składniki: 3 szklanki mąki 8 białek 2 niepełne szklanki cukru 250g masła 82% (stopionego) ¾ szklanki letniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego Z białek ubijamy sztywną pianę, po czym dodajemy cukier(...)prawie zimne masło i mleko (najlepiej rozpuścić masło i wlać do niego zimne mleko, wtedy będzie miało odpowiednią temperaturę, by dodać je od razu do ciasta), na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do dwóch foremek na babki (około 11 x 25cm), wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą lub grysikiem. Babki pieczemy około
Smakowy Rajpołączeniu z serem (zwłaszcza gouda) smakuje jak dla mnie rewelacyjnie i mogłabym go tak jeść i jeść bez końca :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Nadzienie szpinakowe: Około 1 kg świeżego szpinaku lub ½ kg mrożonego 1 duży ząbek czosnku 1 – 2 łyżki masła 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka Sól i pieprz Dodatkowo: Około 300g sera gouda(...)potartego) 2 jajka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, najlepiej bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik wlać niewielką ilość oleju. Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu
Smakowy Rajszybkie i niedrogie. Ciasto przypomina trochę pleśniak , ale jednak warstwa kokosowa daje trochę inny smaczek. Składniki na ciasto: 250g margaryny lub masła 82% ½ szklanki cukru 5 żółtek 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kokosową bezę: 5 białek 1 niepełna szklanka cukru 10 dag kokosu Dodatkowo: Około 2 kg świeżych jabłek lub 1 ½ kg potartych jabłek(...)słoja Świeże jabłka obieramy ze skórki, trzemy na grubych oczkach tarki, a następnie odciskamy z nich nadmiar soku, który możemy wypić, w końcu to doskonały sok stuprocentowy. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do misy, dodajemy żółtka i pokrojony w kostkę tłuszcz. Całość zarabiamy ręcznie na jednolitą masę. Ciastem wykładamy spód średniej wielkości blaszki (około
Smakowy Rajzrobieniu i idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Składniki: 120g margaryny 5 dużych jajek 25 dag cukru pudru ½ szklanki śmietany 250g miodu (może być sztuczny) ½ kg mąki 1 ½ łyżeczki sody Ok. 40g przyprawy do piernika Bakalie np. rodzynki, orzechy, skórka z pomarańczy, etc. Miód jeśli nie jest płynny, rozpuszczamy, ważne by był płynny i niezbyt ciepły. Margarynę dobrze(...)ucieramy mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, następnie stopniowo dodajemy śmietanę i przestudzony miód oraz mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą. Na koniec dodajemy bakalie, wszystko razem mieszamy łyżką i przelewamy do dwóch foremek na babki (około 12 x 31cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub grysikiem . Piernik pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze
Smakowy Rajbudyń waniliowy Olejek migdałowy 100g rodzynek 100g mieszanki migdałów i orzechów Skórka z pomarańczy Ciasto: 250g margaryny lub masła 82% (miękkiego) 1 ½ szklanki cukru 4 jajka 500g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka (¾ i ¼) Dodatkowo: Około 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta. Na początek przygotowujemy masę makową, która musi ostygnąć przed wlaniem(...)mieszamy i pozostawiamy w zimnym miejscu do ostygnięcia. Gdy masa jest zimna robimy ciasto. Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i żółtkami, następnie dodajemy po trochu i naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ¾ szklanki mleka. Gdy masa jest już dobrze zmiksowana, osobno ubijamy na sztywno pianę z białek, po czym delikatnie łączymy obie masy. Na dużą
Smakowy Rajznajduje się poniżej. Składniki: 4 jajka 250g miodu (może być sztuczny) 200g cukru 100ml śmietany np. kremówki 4 łyżeczki przyprawy do piernika ½ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki sody 800g mąki 200g mieszanki migdałów, orzechów laskowych i włoskich lub samych migdałów (posiekanych lub mielonych) ½ olejku cytrynowego ½ olejku pomarańczowego 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy Ewentualnie okrągłe opłatki Lukier: 1 szklanka cukru(...)miodem i śmietaną, przy użyciu drewnianej łyżki lub widelca. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, olejek cytrynowy i pomarańczowy, sól, mielone migdały i orzechy (lub same migdały) i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze raz całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasto formujemy kulki ręcznie lub łyżeczką i układamy je na papierze pergaminie, lekko spłaszczamy
Smakowy Rajmargaryny 220g miodu (lub 120g syropu klonowego i 100g miodu) 1 jajko ½ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 100g migdałów (mielonych lub drobno siekanych) 500g mąki Dodatkowo: ½ szklanki cukru Około 50g płatków migdałowych Do mąki dodajemy sodę, sól, przyprawę do piernika i migdały. Wszystko razem mieszamy, dodajemy miód, żółtko i masło. Wszystko razem dobrze zagniatamy
Smakowy Rajroku. Tort jest prosty w zrobieniu, składniki nie są wyszukane, a całość tworzy dość oryginalny smaczek :) Składniki: 5 jajek 35 dag cukru 22 dag margaryny 35 dag mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 22 dag maku (całego) Krem rumowy z kefirem (zsiadłym mlekiem): 20 dag masła 8 łyżek cukru pudru ½ szklanki kefiru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 – 2 łyżki gorzkiego(...)ściskamy obręczą, a same boki smarujemy margaryną. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem do białości, a następnie dodajemy po jednym żółtku stale ubijając, po czym stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Osobno ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy po trochu do masy makowej i jeszcze raz miksujemy. Ciasto przelewamy
Smakowy Rajciekawy smak :) Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 3 – 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki maślanki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 szklanki mąki Dodatkowo: 3 łyżki cukru Około ½ szklanki kokosu (lub więcej) Dowolne owoce np. brzoskwinie, jabłka, borówki, truskawki etc. Jajka, cukier, cukier waniliowy, maślankę i sok z cytryny mieszamy razem drewnianą łyżką(...)trzepaczką. Następnie dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając, do momentu gdy pozbędziemy się grudek. Ciasto przelewamy do średniej wielkości blaszki (ok. 23 x 34cm) wyłożonej pergaminem. Na wierzch ciasta układamy owoce i posypujemy je cukrem wymieszanym z kokosem. Ciasto z maślanką pieczemy około 35 – 40 minut
Smakowy Raj