mąka - 10440 przepisów (strona:257/696)

Naleśniki kokosowe 301

naleśniki. Tym razem zrobiłam je na mleczku kokosowym. Wyszły bardzo delikatne. Podałam je z  dżemem truskawkowym . składniki: 600 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki wody 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 małe jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka oleju Rapso 1 łyżka wiórek kokosowych Kresto oraz olej Rapso do smażenia Mleczko kokosowe i wodę zmiksować(...)mąką, jajkiem i cukrem. Dodać wiórki kokosowe i olej. Ponownie zmiksować. Rozgrzać patelnię. Na rozgrzaną patelnię nalewać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki. Gotowe naleśniki podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie domowy dżem truskawkowy. Z podanych składników wyszło mi 9 cienkich naleśników

Monia miesza i gotuje
Placki z twarogiem 338

świeżymi owocami. Przepis na około 15 dość dużych placków. 250 g sera twarogowego jak do sernika (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników) 1 szklanka mleka 2/3 szklanki mąki 2 łyżki masła 2 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Masło roztopić. Ser zmiksować z żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem, mąką, solą

Bullio
Zupa pomidorowa z kapustą i kluskami 164

ewentualnie do tego łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki masła klarowanego 5 ząbków czosnku sól, pieprz, cukier do smaku, oregano, tymianek Składniki na kluseczki : 1 jajko dość kopiasta łyżka mąki, sól ewentualnie łyżka wody Przygotowanie : Drobno pokrojoną kapustę i cebulkę przesmażamy krótko na maśle, przekładamy do garnka z około 700 ml wody, dorzucamy pokrojony czosnek, liście Gotujemy do miękkości kapusty(...)mnie trwało to około 20 min.), dodajemy pomidory Doprawiamy do smaku szczyptą oregano, tymianku oraz solą, pieprzem i cukrem Przygotowujemy lane kluski łącząc jajko z mąką, solą i ewentualnie wodą Ciasto wlewamy cienką strużką na gotującą zupę, mieszając by powstały drobne kluseczki. Postna, bieda- zupa w sam raz na piątek. Robi się ją nadzwyczaj szybko i to jej plus

Proste Potrawy
Poleć w kulki z M&M's czyli podróż mocno czekoladowa 177

się powstrzymać, by czekoladowe groszki, które były w tym przepisie, zamienić na kolorowe M&M's. Składniki na 12 sztuk 1 gorzka czekolada, 2 łyżki masła, 1/3 szklanki mąki, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 1 jajko, 4 łyżki cukru. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy wystygnie dodajemy mąkę i resztę składników. Okrągłe kleksy ciasta

Mój Smak na Życie
Fasolka po bretońsku 186

gotowania, przed zdjęciem z ognia, dodajemy kiełbasę, cebulkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Jeśli ktoś lubi fasolkę w bardziej gęstej wersji, możne ją zagęścić wodą z mąką np. w 100 ml wody rozmieszać czubatą łyżkę mąki i wlać do gotującej się fasolki. Poczekać aż się przegotuje. W tym czasie mieszać żeby się nie przypaliła:) Do fasolki

Smakowy Raj
Sajgonko – krokieciki 131

powstała papkowata masa. Dodajemy ją do reszty farszu i przyprawiamy pieprzem Cayenne, solą i czarnym pieprzem. Po zagotowaniu masa powinna być gęsta. Jeśli jest zbyt rzadka dodajemy rozmieszaną mąkę z wodą (pół szklanki wody mieszamy z czubatą łyżką mąki) i zagotowujemy. Jeszcze raz próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Listki papieru ryżowego pojedynczo moczymy po kilka sekund w niewielkiej ilości

Smakowy Raj
Kosmiczna zupa, czyli Grochówka mojej mamy :) 131

może być cały lub łuskany. Ten pierwszy podobno zdrowszy :) ok. 3 kawałków kiełbasy śląskiej 1 łyżka soli 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 cebula 1 czubata łyżka mąki 50g margaryny pieprz Groch kilka razy przelewamy wodą, aż będzie czysta. Następnie zalewamy około 1,5 litra zimnej wody i pozostawiamy na kilka godzin do napęcznienia (jeśli brakuje(...)prawie gotowy. Na koniec gotowania dodajemy podpieczoną na margarynie cebulkę i robimy zasmażkę. Margarynę rozpuszczamy na patelni lub w rondlu, w którym wcześniej podpiekaliśmy cebulkę. Do rozpuszczonej margaryny dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczka. Dolewamy po trochu chochlą płynnej zupy i mieszamy. Gdy powstanie nam gęsta zawiesina przypominająca sos, dodajemy ją do zupy. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku

Smakowy Raj
Pączki ptysiowe, hiszpańskie, wiedeńskie, parzone, czyli pączki z dziurką :)) 145

chyba w jakiejś gazecie. Są pyszne, delikatne i dość szybkie w zrobieniu. Polecam nie tylko na tłusty czwartek, ale na resztę roku też się świetnie nadają :) Składniki: 15 dag mąki 6 dag margaryny ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki mleka ½ szklanki wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru 4 jajka Smalec lub olej do smażenia Papier pergamin Cukier puder do posypania Mleko, wodę(...)cukier, sól i margarynę zagotowujemy. Gdy całość nam zewrze dodajemy mąkę, mieszamy jeszcze chwilę, aby powstała nam gładka i jednolita masa. Garnek zdejmujemy z ognia i ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto ucieramy mikserem, stopniowo dodając po jednym jajku, do chwili aż pozbędziemy się grudek. Gotową masę przekładamy do szprycy lub woreczka i wyciskamy z niej koła na kawałek papieru

Smakowy Raj
Chruściki, chrusty, faworki :) 154

mojej rodzinie już ponad 30 lat i wszystkim zawsze smakują :)   a więc polecam :) Chrust: 30g margaryny ½ szklanki wody 2 łyżki cukru 2 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ kg mąki (+ około szklanki do podsypania) + ewentualnie 1 łyżka alkoholu (spirytusu, wódki, koniaku) Dodatkowo: ok. 1kg smalcu lub oleju do smażenia ok. 1 szklanka cukru pudru Wodę zagotowujemy z margaryną i cukrem(...)pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy około pół kilograma mąki, wlewamy ostudzoną mieszaninę, dodajemy proszek do pieczenia i jajka. Całość wyrabiamy pierw widelcem, a następnie rękoma. Wyrabianie chrustu podobne jest do makaronu. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 lub 4 części, każdą wałkujemy na grubość około 2 - 3mm i kroimy radełkiem lub nożem w prostokąty.    Na środku każdego prostokąta

Smakowy Raj
Ciasteczka marcepanowo – migdałowe 142

Boże Narodzenie. Zawsze w dużych ilościach, bo wszystkim smakują i bardzo szybko tracą się ze stołu :) Oczywiście wszystkim polecam :) Składniki: 20 dag masy marcepanowej 1 jajko 10 dag mąki 20 dag cukru pudru (+ ok. ½ szklanki do podsypania) ½ aromatu migdałowego ok. 20 dag migdałów 3 łyżki śmietany Mąkę, cukier puder, białko, aromat i pokrojoną w kosteczki masę marcepanową, wyrabiamy w misce

Smakowy Raj
Krajanka piernikowa, czyli pyszny piernik z marmoladą owocową, w czekoladowej otoczce :) 264

razie czego można go zrobić z połowy porcji lub połowę piernika przełożyć marmoladą i górę polać czekoladą. Ale to już wedle uznania :) Składniki: 5 jajek 50 dag mąki 12 dag margaryny 12 dag cukru ½ szklanki śmietany 250 ml miodu (może być sztuczny) 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka kakao ok. 600g marmolady 5-8 tabliczek czekolady(...)można dać różne czekolady, ja mieszam gorzkie i deserowe) Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie miód, śmietanę, sodę, przyprawę do piernika, kakao i mąkę. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Masę ciastową przekładamy do średniej wielkości blaszki, wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut. Po upływie czasu, wyłączamy piekarnik

Smakowy Raj
Delikatna Wuzetka, czyli czekoladowe ciasto pod puszystą pierzynką z bitej śmietanki :) 385

Szybkie, nieskomplikowane, a przede wszystkim smaczne ciasto, wg przepisu mojej przyszłej Teściowej, którą serdecznie pozdrawiam, a ciasto gorąco wszystkim polecam :) Ciasto: 200g margaryny 25dag cukru 3 jajka 11 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 szklanka kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 średni słoik ulubionego dżemu owocowego 750ml śmietany kremówki 3 śmietan - fixy Wiórki czekoladowe lub potarta czekolada Margarynę ucieramy(...)cukrem, dodajemy jajka, kwaśną śmietanę, kakao, sodę i mąkę. Dobrze wymieszaną masę przekładamy do niewielkiej blaszki wyłożonej pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut. Po czym zostawiamy w wyłączonym piekarniku około 10 minut. Po upływie tego czasu, wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wystudzone ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu (na moim ciastku niewidoczny pomarańczowy). Ubijamy

Smakowy Raj
Ciasteczka komercyjne, czyli kruche ciasteczka z marmoladą 174

się trochę z moim dzieciństwem. W każdym razie to taki stary, tradycyjny przepis na smaczne ciasteczka :) Ciasteczka: 250g margaryny 125g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 5 żółtek 300g mąki ok. 300g twardej marmolady Miękką margarynę ucieramy, dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy.  Na koniec, gdy masa jest dobrze połączona, dodajemy po trochu mąkę i mieszamy. Gotową masę przekładamy

Smakowy Raj
Tercet egzotyczny - ciasto ananasowo - kokosowe 376

Oczywiście jest przepyszne, leciutkie i ma coś w sobie co odróżnia je od wszystkich innych ciast, a więc wszystkim serdecznie polecam :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 6 białek 1 pełna szklanka cukru 200g kokosu Krem: 200g miękkiego masła 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 duża puszka ananasa Dodatkowo(...)sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy przez chwilę (ok. 3 minuty), następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Gdy masa lekko zgęstnieje, wyłączamy mikser i dodajemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Masę biszkoptową wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C, BEZ termoobiegu. Masa kokosowa: Białka ubijamy

Smakowy Raj
Apfelkuche, czyli orzeźwiający i delikatny niemiecki jabłecznik :) 145

łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 75g cukru 50ml wody Ciasto: 20 dag margaryny 15 dag cukru 4 jajka 1 łyżka otartej skórki z cytryny 20 dag mąki Jabłka obieramy ze skórki i  gniazdek. Kroimy w ząbki do garnka, a następnie dodajemy pozostałe składniki i całość zagotowujemy mieszając co pewien czas. W tym czasie jabłka lekko się rozgotują(...)Nadzienie jabłkowe zostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przyrządzamy ciasto: Miękką margarynę miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku, skórkę z cytryny i stopniowo mąkę. Do małej blaszki, bądź tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, przekładamy 2/3 ciasta, równo rozsmarowujemy, następnie dodajemy lekko płynne nadzienie jabłkowe. Całość pokrywamy resztą ciasta i pieczemy w temperaturze 175°C, około

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania