wszystkim smakował :) Pozdrawiam i zachęcam do pieczenia jabłeczników :) Ciasto: 4 jajka ¾ szklanki cukru 125g margaryny lub masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 1 łyżka skórki otartej z cytryny Pianka: 3 żółtka 1 jajko 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 300ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) 1 łyżka skórki(...)otartej z cytryny Dodatkowo: ½ kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych) 1 łyżka cukru pudru do posypania Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i otartą skórkę z cytryny. Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie wkładamy do lodówki, na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy, a następnie wkładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki
Smakowy Rajcynamonem tworzą pyszny smaczek. Po prostu poezja! Jest to jeden z moich ulubionych jabłeczników, który Wam gorąco polecam :) Ciasto: 250g margaryny 2 łyżki miodu 15 dag cukru pudru 500g mąki 1 jajko 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych) 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę rozpuszczamy(...)była płynna i niezbyt ciepła, dodajemy miód. W mące robimy dołek, do którego wsypujemy cukier puder, proszek do pieczenia, wlewamy margarynę i wbijamy jajko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy na jej dnie większą część ciasta. Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki. Cukier waniliowy
Smakowy Rajłyżeczka soli (ew. Vegety) Pieprz 1 łyżeczka bazylii (suszonej lub świeżej) 2 łyżeczki przyprawy gyros 1 łyżeczka suszonej papryki (łagodnej) Dodatkowo: Ok. 6 łyżek oleju do smażenia 1 łyżka mąki ½ szklanki wody Ok. 400g makaronu Pappardelle Filet z kurczaka kroimy na podłużne, cienkie paski, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanymi około 3 – 4 łyżkami oleju. Smażymy około 5 minut(...)pewien czas mieszając, a następnie dodajemy przecier pomidorowy, około ¾ szklanki wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, bazylię i suszoną paprykę. Do pół szklanki wody wsypujemy mąkę i mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek. Zawiesinę wlewamy do gotującego się dania, cały czas mieszamy, do chwili gdy danie się zagotuje. Na koniec dodajemy kawałki kurczaka i jeszcze
Smakowy Rajmarchewkowe: 2 szklanki marchewki, startej na drobnych oczkach ¾ kostki margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 szklanki mąki Krem śmietankowy: 700ml śmietany kremówki 30% 4 ½ łyżeczki żelatyny 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego Warstwa pomarańczowa: Duży dżem pomarańczowy (400 – 500g) 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja: 150ml śmietany kremówki(...)puszki + kawałek kandyzowanej skórki z pomarańczy Margarynę roztapiamy, po czym dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i jajka. Całość ucieramy, a następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę wylewamy do tortownicy o średnicy 26 – 28cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
Smakowy Rajktóry sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciekawa. W każdym razie kompozycja z jabłkami się jak najbardziej sprawdza :) Ciasto: 200g margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: 1 kg potartych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Miękki tłuszcz ucieramy(...)cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. 1/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 2/3 wylepiamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34cm), wysmarowanej tłuszczem, po czym rozprowadzamy na nim równomiernie potarte jabłka, wymieszane z cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej cukier
Smakowy Rajkasza manna :) Składniki: 5 jajek kl.0 220g margaryny 1 szklanka cukru 1kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego 5 łyżek grysiku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: ½ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki) Kandyzowana skórka z pomarańczy Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 70ml mleka Miękką margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy żółtka. Gdy masa cukier się lekko rozpuści dodajemy stopniowo twaróg(...)pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z resztą sernika, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Rodzynki przelewamy gorącą wodą, po czym osuszamy, przesypujemy mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta. Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem tortownicy o średnicy
Smakowy Rajciasto, zwłaszcza, gdy robimy jakąś imprezę. Owoce zawsze dobrze smakują i myślę, że ciasto zadowoli nawet najbardziej wybrednych osobników :) Biszkopt: 5 jajek kl.0 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut(...)czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do wyłożonej pergaminem średniej wielkości blaszki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 25 minut. Wystudzony biszkopt kładziemy do góry dnem, a następnie delikatnie odrywamy od papieru i przekrawamy poziomo na pół, tak by powstały nam dwa jednakowe płaty ciasta. Biszkopt delikatnie nasączamy
Smakowy Rajszklanki marchewki, startej na drobnych oczkach ¾ kostki margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 szklanki mąki Krem śmietankowy: 800ml śmietany kremówki 30% 4 ½ łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru waniliowego Warstwa pomarańczowa: Duży dżem pomarańczowy (400 – 500g) 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja: 1 łyżka gorzkiego kakao 1 łyżka(...)ogniu, po czym pozostawić do ostygnięcia. Margarynę roztapiamy, po czym dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i jajka. Całość ucieramy, a następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę wylewamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem. Ciasto wkładamy do gorącego
Smakowy Rajbardziej chrupkie. Pyszne :) Spróbujcie sami :) Składniki: 250g margaryny 1 ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka ¾ łyżeczki soli ¾ łyżeczki sody ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 2 czekolady ¾ szklanki płatków owsianych ¾ szklanki płatków kukurydzianych ¾ szklanki słonecznika (łuskanego) Miękką lub rozpuszczoną (letnią) margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka, proszek, sodę, sól i mąkę
Smakowy Rajświeże ciasto :) Polecam moje kruche babeczki z budyniem waniliowym :) Ciasto kruche na babeczki: 60g margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 szklanki mąki ( + ½ do podsypania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 450ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka Babeczki z budyniem można posypać cukrem pudrem(...)ok.3 łyżki mleka lub soku z cytryny Kropelki: 40g czekolady 20ml mleka Miękką margarynę ucieramy łyżką lub szpatułką z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wyrabiamy ciasto ręcznie, po czym wkładamy do lodówki na około godzinę. Odlewamy pół szklanki mleka, w którym mieszamy budyń i żółtka. Resztę mleka zagotowujemy
Smakowy Rajkurczaka Ok. 300g pieczarek 2 średnie cebule 30g margaryny 4 łyżki oleju 2 łyżeczki vegety 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka Curry 2 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Olej do smażenia Filety z kurczaka kroimy w cienkie, podłużne paseczki. Dodajemy do nich bardzo drobno posiekaną cebulę, olej oraz vegetę, curry i przyprawę do kurczaka. Pieczarki obieramy i kroimy(...)plasterki/ kosteczki, a następnie podsmażamy na margarynie i dodajemy do dania. Jajka ubijamy i dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy z resztą kurczaka, przykrywamy i pozostawiamy w lodówce, na co najmniej godzinę. Im dłużej postoi, tym lepszy smak będą miały kotleciki, więc można danie przygotować wieczorem i piec następnego dnia na obiad. Wystudzone mięso nakładamy łyżką na rozgrzany olej
Smakowy Rajcynamonem, to jedno z moich pierwszych ciast jakie piekłam lata temu, gdy byłam jeszcze dzieckiem. Uwielbiam jabłeczniki, zwłaszcza takie z kwaśnych jabłek, co dla mnie jest poezją. Ciasto: 50dag mąki 20dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 20dag margaryny 3 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1kg jabłek (świeżych* lub musu jabłkowego domowej roboty ze słoika**) 2 cukry waniliowe(...)łyżeczki cynamonu ¾ szklanki rodzynek Dodatkowo: 1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania Miękką margarynę ucieramy, a następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy cienko, palcami 2/3 ciasta na spód, nakłuwamy widelcem
Smakowy Rajkremówki (30%) 2 śmietan fixy 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem: 1 średni słoik nutelli 200g miękkiego masła Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Suszone śliwki przelewamy wrzątkiem, odcedzamy, a następnie wkładamy do słoika, lekko uciskamy, po czym zalewamy alkoholem, zakręcamy słój(...)ubijamy, aż się lekko rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Po dodaniu wszystkich żółtek, miksujemy jeszcze przez około 3 minuty, po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze
Smakowy Rajosób: 1kg serc drobiowych 50g margaryny 250ml wywaru drobiowego lub 1 kostka rosołowa + 250ml wody 2 średnie cebule 1 płaska łyżeczka majeranku sól Pieprz 1 czubata łyżka mąki ( + ½ szklanki wody) 2 łyżki słodkiej śmietany Surowe serca drobiowe kilka razy przepłukujemy zimną wodą do chwili, gdy woda będzie klarowna. Następnie zalewamy letnią wodą i zagotujemy pod przykryciem. Od zawrzenia gotujemy około(...)ogniu pod przykryciem przez około 5 – 7 minut, a następnie zalewamy wywarem drobiowym lub wodą ( i dodajemy kostkę rosołową). Gdy całość się zagotuje, wlewamy rozmieszaną mieszaninę wody, śmietany i mąki. Całość jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gulasz z serc podajemy z pieczywem, ale możecie go również zjeść z ryżem, kaszą, a nawet makaronem
Smakowy Rajjeśli nie ma czasu, czy chęci na pieczenie biszkoptu, można użyć gotowe biszkopty. Jak dla mnie taka delikatniejsza wersja sernika na zimno :) Biszkopt: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowo – śmietankowa: 400g serka homo waniliowego 400ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżka cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (+ 4 łyżki zimnej, przegotowanej(...)sztywną pianę, a następnie dodajemy do cukier i miksujemy jeszcze chwilę, po czym dodajemy po jednym żółtku dalej ucierając. Po około 5 minutach przestajemy miksować i dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 – 26cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką, lub wyłożoną na spodzie pergaminem. Biszkopt pieczemy
Smakowy Raj