pyszności wypełnione bitą śmietaną… Jeżeli posmakowały Wam moje eklerki z kremem orzechowym , to te słodkie serduszka również przypadną Wam do gustu Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 125 g masła mała szczypta soli Nadzienie: 500 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru czerwony barwnik spożywczy Przygotowanie: Ciasto parzone: Zagotować mleko z masłem(...)szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać serca na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między sercami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut (w zależności od grubości serc
Oryginalny smakwięc szczerze polecam i zachęcam do upieczenia. Do wuzetki zrobiłam pyszną kawę Magnifico z ekspresu i tak spędziliśmy miłe popołudnie. Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Masa serowo śmietankowa 0,5 l kremówki 30% 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka(...)cukru pudru Przygotowanie: Biszkopt: Podane składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty. Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną
Ala piecze i gotujeniegroźna jest tzw "klątwa pierwszego naleśnika":) Z tego przepisu wychodzą dość grube naleśniki ale do tego rodzaju farszu takie są wskazane. Do innego rodzaju nadzienia wystarczy dodać troszkę mniej mąki lub więcej płynu. 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl wody (najlepiej gazowanej) 2 szkl mąki 3 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć
Kto ugości moich gości?Polecam! Scroll down for recipe in English Churros z sosem czekoloadowo-kawowym (4 porcje) Składniki: 250 ml wody 100 g masła szczypta soli 2 łyżki brązowego cukru 125 g mąki 3 duże jajka 1/2 szklanki bardzo drobnego cukru 3 łyżeczki mielonego cynamonu olej do smażenia Składniki na sos czekoladowo-kawowy: 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady z zawartością(...)kakao (użyłam Horeca Select) 125 ml śmietanki 36% 50 ml mocnej kawy Przygotowanie: W małym rondelku doprowadź do wrzenia wodę wraz z masłem, solą i cukrem. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Przełóż ją do miski miksera i odstaw do ostygnięcia. W oddzielnej misce ubij na jednolitą masę jajka, dodaje
karmelowykakao dało nowy wspaniały posmak ciasta. Przepis wzięłam z TEJ strony z pewnymi modyfikacjami schemat wykonania podobny jak przy muffinkach Składniki : 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 5 łyżek kakao 50 ml oleju roślinnego 50 ml szklanki ciepłej wody 100 ml mleka 2 zmiksowane(...)czekolady 70 ml kremówki 1 łyżeczka masła Sposób wykonania: W jednym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki płynne: olej, mleko, wodę, zmiksowane banany, jajko. W drugim suche: cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Następnie wymieszane składniki płynne dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wlewamy przygotowane ciasto do małej tortownicy lub keksówki. Ja piekłam
Na słodko lub wytrawniezostało po nim tylko wspomnienie :) Składniki na 1 blachę: 2 kg ziemniaków 20 dag kiełbasy 1 cebula 10 – 20 dag boczku (najlepiej gotowego pokrojonego ) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej Olej Sól, pieprz, majeranek, odrobina papryki czerwonej, dałam tez sól czosnkową. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W miedzy czasie pokroić na drobno cebulę(...)kiełbasę i podsmażyć do zeszklenia się cebuli na wolnym ogniu. Do startych ziemniaków dodać łyżkę mąki, jajko, usmażoną cebulę z kiełbasą, przyprawy do smaku i wszystko wymieszać. Dużą blachę natłuścić olejem ( natłuściłam pędzelkiem bo nie dużo oleju potrzeba) . Jeżeli boczek nie jest gotowy pokrojony, to należy go pokroić w plastry i poukładać na dnie natłuszczonej blachy. Wyłożyć
Na słodko lub wytrawniewieprzowej 300 ml ciemnego piwa 1 duża cebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione nożem 1 łyżka miodu 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego trochę mąki sól, pieprz pieprz cayenne (opcjonalnie) świeża natka pietruszki Do podania: ziemniaki lub pieczywo CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na 4-6 równych(...)kotletów. Posypujemy solą i pieprzem i obtaczamy w mące - nadmiar strzepujemy. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy 1 łyżkę masła klarowanego i na wysokim ogniu smażymy nasze kotlety z obu stron, aż do zarumienienia. Wyciągamy na talerz i odstawiamy na bok. 2. Do tego samego garnka wrzucamy resztę masła klarowanego, zmniejszamy ogień na średni. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia
My Culinary ArtSkładniki: chude mięso mielone wieprzowe około 500g siemię lniane mielone 1 łyżeczka woda 2 łyżki mąka kukurydziana lub jaglana 2 łyżki cukinia 1 szt 200g jabłko 1 szt koncentrat pomidorowy skrobia kukurydziana 2 łyżki 1 łyżka sól bazylia, oregano, majeranek do smaku papryka słodka Przygotowanie: Mielone siemię lniane zalać dwoma łyżkami ciepłej wody i rozetrzeć aby nie było grudek. Wymieszać(...)mięsem i mąką, posolić, dodać trochę majeranku i słodkiej papryki. Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. (Do smażenia najlepiej nadaje się olej kokosowy, ryżowy lub rzepakowy) Cukinię pokroić w na ćwierć-plasterki, podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, dodać obrane, starte na tarce jabłko, przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu
głodny alergikodsyłam do ubiegłorocznego przepisu na Eleganckie mini-kanapki . Dziś natomiast proponuję Wam pieczarki w cieście naleśnikowym. PIECZARKI W SOSIE NALEŚNIKOWYM Składniki 25 dkg średniej wielkości pieczarek 1 szklanka mąki 1 jajko mleko sól i pieprz ulubione przyprawy ( u mnie zadar) olej do smażenia Przygotowanie Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki i nakłuwam ich kapelusze widelcem w kilku miejscach. Pozostawiam(...)odcieknięcia i przeschnięcia. W tym czasie przygotowuję ciasto naleśnikowe. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól pieprz i przyprawy dolewam mleko i miksuję. Mleko dodaję stopniowo tak aby otrzymać ciasto gęstsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany) dlatego w składnikach nie podałam ilości mleka. DO tak przygotowanego ciasta wrzucam umyte i osuszone pieczarki. Dokładnie zamaczam w cieście po czym wrzucam
Magiczna kuchnia Dariimleka 70 g roztopionego masła 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania do posypania sezam lub mak Składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto. Mnie wspomógł mój nowy pomocnik kuchenny robotem zwany. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość. Następnie lekko je odgazowujemy i dzielimy(...)Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie rogaliki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w 180 st.C ok. 15 minut. Studzimy na kratce. Są idealne do kakao i domowej marmolady
Dzieje kuchennej Wiewiórymąki pełnoziarnistej pszennej - 50 g mąki żołędziowej - 50 g mąki żytniej - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 jajko - sól do smaku - żółtko z wodą - do pospania sezam bądź mak Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do miski wsypujemy pozostałe składniki i po upływie czasu dodajemy drożdże. Ciasto zagniatamy. Odstawiamy(...)bądź większe, wtedy wg uznania), formujemy kulkę, którą lekko spłaszczamy. Nożem nacinamy gwiazdkę, aby bułeczka przypominała kajzerkę :P Roztrzepujemy żółtko z niewielką ilością wody i smarujemy nim bułki, posypujemy makiem, sezamem. Wstawiamy do piekarnika najpierw na 10 minut na 150*, następnie na 20 minut na 180*. I gotowe. Pyszne i chrupiące pieczywko w sam raz na śniadanko czy kolację
Zdrowie na języku :Psmakowych. Bogata oferta sklepu na pewno zadowoli każdego miłośnika olejów, bowiem znaleźć tam możemy m.in.: olej lniany, z rokitnika, wiesiołka, konopny, z pestek dyni, lnianki, ostropestu, kokosowy, arganowy, z maku, z dyni, sezamowy i wiele wiele innych. Zapraszam do zapoznania się ofertą sklepu :) Dawno nie widziałam aż tylu wariatów olejów :D Wybór jest ogromny! Mnie osobiście bardzo ciekawi olej(...)maku, dyni, rokitnika, wiesiołka, konopony, sezamowy, których w swojej kuchni jeszcze nie miałam :) W sumie, to chętnie spróbowałabym wszystkich :) Dzięki współpracy z Zielonym Nurtem nasza kuchenna szafka zapełniła się olejem słonecznikowym i siemieniem lnianym :) Tak, tak siemieniem, ponieważ sklep ma też Nam do zaoferowania szeroką gamę produktów sypkich , a także soków , przypraw, ziół oraz produktów bio :) Olej słonecznikowy Od razu
Zdrowie na języku :PCoś na szybko, kiedy goście są już prawie w drzwiach?Idealnym rozwiązaniem są rogaliki z gotowego już ciasta francuskiego ;)30 minut i gotowe;)Dobre na pocieszenie
Lawendowe Nieborozkłócić białko, a w kolejnej miseczce przygotować cukier. Do miski z cukrem można dosypać mak.Maczać wykrojone ciastka najpierw w białku, a następnie w cukrze lub w cukrze z makiem. Piec w 180 stopniach około 15 minut na złoty kolor
Lawendowe NieboUwielbiam kiedy dom wypełnia zapach pieczonego chleba. Trochę mniej lubię walkę o to kto dostanie piętkę z jeszcze ciepłego bochenka:)SKŁADNIKI250 gram zakwasu pszennego300 gram mąki pszennej chlebowej100 gram maki żytniej chlebowej200 - 250 ml ciepłej wody1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach1 łyżeczka bazylii1 łyżeczka czarnuszki1 łyżeczka soliszczypta cukru W misce mieszam obydwie maki razem z pomidorami, bazylią, czarnuszką, solą
Magiczna kuchnia Darii