kluski z kaszy jaglanej uformowane na sposób śląski. Inspiracją do tego dania był przepis z bloga Zapach Apetytu . Składniki (na 3 porcje): 220 g kaszy jaglanej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej jajko średnia cebula 6 cząstek suszonych pomidorów liście bazylii (mieszanka kolorów) płaty śledziowe olej Kaszę jaglaną wypłukać i gotować w podwójnej ilości wody do jej odparowania. Kasza będzie ugotowana(...)przykryć garnek pokrywką i odstawić do ostygnięcia. (Ja kaszę ugotowałam przed wyjściem do pracy, więc stała kilka godzin). Kaszę zmiksować w malakserze, by nie było grudek. Dodać jajko i mąkę. Wymieszać dobrze. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory połamać na drobniejsze cząstki. Do wrzącej wody ( bez soli ) wrzucać kluski formując je mokrymi rękoma w kulki z dziurką
Weekendy w domu i ogrodzieziarenkach, może być mielony) sól i pieprz do smaku 250ml bulionu drobiowego (przygotowanego z połowy kostki rosołowej) ok 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki kukurydzianej kilka kropli wody różanej łyżka oliwy z oliwek 4 przepiórki (wypatroszone) 150g kuskusu Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Kasztany, płatki róż (bez robaczków) i miąższ pitayi miksujemy na gładkie puree. Czosnek(...)podsmażamy czosnek na złoto. Dodajemy miód. Następnie dorzucamy puree oraz anyż i chwilę gotujemy. Solimy i pieprzymy. Dolewamy bulion i sok z cytryny. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do sosu. Próbujemy- jeśli chcemy więcej różanego aromatu dodajemy wodę różaną. Ważne jest, żeby sos nie był zbyt kwiatowy. Według Tity
les mirabellesmoich niewielkich modyfikacjach. Składniki: 200g masła ½ szklanki oleju 2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 6 łyżek kakao miąższ z jednej laski wanilii lub aromat waniliowy 4 jajka 2 szklanki mąki 20g proszku do pieczenia Wykonanie: W garnku umieszczamy masło, olej. Gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao dobrze rozmieszane w wodzie. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Pół(...)szklanki odlewamy na polewę. Resztę chłodzimy do temperatury pokojowej. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Następnie dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy aż masa będzie jednolita. Wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm (lub kwadratowej 22x22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach C. Wierzch ciasta smarujemy odłożoną wcześniej
Pyry na GazCiąg dalszy eksperymentów:) Kopytka z bobu z sosem mięsnym SKŁADNIKI: 0,5 kg bobu mąka pszenna zielona pietruszka mięso mielone pomidory z puszki śmietana sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy już ostygnie obrać z łupinek i dobrze zmielić lub ugnieść. Dodać mąkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Ugniatać ciasto tak długo by już
MarciochaKucharzychciałoby się wszystko tylko czasu na gotowanie brakuje My bardzo lubimy tarty więc u nas kolejna tarta ale tym razem z botwinką i ricottą Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 pęczek botwinki - 1 opakowanie sera ricotta 250 g - 180 g jogurtu greckiego - 3 jajka - sól, pieprz Forma na tartę(...)pierwszej kolejności robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie robimy farsz do tarty. Buraczki myjemy, obcinamy końcówki, solimy, pieprzymy, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut, tak żeby buraczki
Kuchenne Wariacjenasza kolejna wersja muffinek kawowych jednak tym razem z dodatkiem kwiatowego aromatu Mamy nadzieję, że i ta opcja przypadnie Wam do gustu Składniki: Babeczki: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej - 3/4 szklanki cukru - 1/3 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 1/2 szklanki śmietany 18% - 1 łyżeczka ekstraktu jaśminowego - 4 kopiate łyżeczki kawy naturalnej(...)Składniki na 10 muffinek. Najpierw bierzemy się za ciasto na babeczki. Zaczynamy od zaparzenia kawy naturalnej w ciut więcej niż połowie szklanki wody. Kiedy przestygnie wsypujemy do miski przesianą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy, a następnie dodajemy olej, śmietanę, ekstrakt jaśminowy i odcedzoną z fusów kawę. Łączymy składniki na jednolitą masę i przekładamy do papilotek
Kuchenne Wariacjewielcy fani tart (tych na słodko i tych wytrawnych) uznaliśmy, że nie może jej zabraknąć w naszym tygodniu kawowym więc przygotowaliśmy propozycję na słodko Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 50 g cukru pudru - 10 g kakao Składniki na masę: - 250 ml śmietanki 30% UHT - 250 g czekolady gorzkiej - 50 g miękkiego masła - 4 łyżeczki kawy(...)rozpuszczalnej Dodatkowo: kilka kostek startej czekolady do posypania Forma do tarty – prostokątna 33cm x 10cm. Tartę zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem pudrem oraz kakao. Następnie zimne masło (najlepiej zetrzeć na tarce na dużych oczkach) łączymy z suchymi składnikami do momentu połączenia. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe
Kuchenne Wariacjekoniec tygodnia kawowego zapraszamy Was na sernik z nutką kawy i cynamonową pianką. Składniki na spód sernika: - 200 g mąki - 100 g masła - 80 g cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao Składniki na masę kawowo-śmietankową: - 1 kg sera białego mielonego - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 4 żółtka(...)opakowanie budyniu śmietankowego - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na piankę: - 4 białka - 1 szklanka cukru - cynamon Najpierw robimy spód do sernika. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko razem wyrabiamy w robocie dodając schłodzone kawałki masła. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wałkujemy
Kuchenne Wariacjeciasto czekoladowe z masłem orzechowym ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Jeden z najlepszych śniadaniowych wypieków! PRZEPIS /1 porcja/ ~55g mąki pszennej razowej ~łyżka kakao ~1/3 - 1/2 szklanki mleka sojowego ~jajko ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~szczypta soli ~kilka kropli soku z cytryny ~cukier/stevia/ksylitol ~20g masła orzechowego (ja mam domowe, które ma dość lejącą konsystencję, jesli Wasze jest zbite najlepiej będzie(...)rozpuścić z łyżką mleka, lub wymieszać z łyżką jogurtu naturalnego) Mieszamy mąkę, kakao, proszek, cukier/stevie/ksylitol, sól, żółtko i mleko (najpierw 1/3 szkl.). Białko ubijamy z sokiem z cytryny na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą, jeśli jest bardzo gęsta dolewamy jeszcze mleka. Przelewamy ciasto do foremki żaroodpornej, wierzch polewamy masłem orzechowym i za pomocą wykałaczki robimy fantazyjne wzorki ;) Wkładamy
breakfast of dreamsprzynajmniej pół godziny. Zdecydowanie czuć różnicę w smaku :) Składniki: Na naleśniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody 2 jajka ok 3 -4 łyżek cukru szczypta soli mąka łyżka oleju Masa serowa: kostka sera półtłustego cukier do smaku ok 2łyżeczek cynamonu Mus: ok 20dag truskawek cukier waniliowy 2 łyżki cukru Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać(...)przemian mleko, mąkę i wodę. Miksować z dodatkiem soli. Na koniec dolać olej. Ważne jest aby ciasto nie miało grudek i było mocno napowietrzone. Odstawiamy miskę z ciastem na bok. Truskawki myjemy, szypułkujemy i wkładamy do blendera (jeżeli go nie posiadamy, to kiedyś z Mężem ugniataliśmy truskawki widelcem i były z grudkami, ale bardzo smaczne). Dodajemy cukier i cukier waniliowy
ChilliJemydzień :) Ps. szkoda tylko, że kilogram malin o tej porze roku kosztuje 40 pln :( SKŁADNIKI: 8 białek 1 1/2 szkl cukru szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki octu z białego wina 700 ml śmietanki 30 % 400 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru ulubione owoce płatki dzikiej róży listki mięty drobny cukier do wypieków(...)cukrze. Ułożyć delikatnie na papierze i odstawić do wysuszenia. Białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier ciągle miksując, aż białka staną się lśniące. Na koniec dodać mąkę i ocet nadal miksując. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, narysować 3 koła o średnicy około 24 cm. Na każdym z nich wyłożyć warstwę ubitych białek, tak aby utworzyły blaty
Kuchnia w opałachpysznym kruchym cieście ze słodką bezą. Powiem szczerze, że pierwszy raz próbowałam tarty w takim wykonaniu, tym bardziej jestem dumna jak pyszne smaki odkryłam :) CIASTO 1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia RABARBAR 0,5 kg BEZA 4 białka 0,5 szklanki cukru Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę
Mój Smak na Życieskładniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki 30 g cukru 1 jajko 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło, jajko oraz śmietanę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez
Domowy Smak Jedzeniapoza tym jego słodycz doskonale uzupełnia się z kwaśnym rabarbarem. Składniki na ok. 12 sztuk: 1 banan 150 g rabarbaru 2 łyżeczki brązowego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej ½ szklanki mleka 1 jajko ½ małego opakowania jogurtu Przygotowanie: Rabarbar pokroić. Posypać cukrem i lekko podgrzać aż puści sok. Wystudzić. Banana rozgnieść widelcem na papkę. Wbić jajko, dodać jogurt(...)naturalny i mleko. Wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając. Na koniec dodać lekko podsmażony rabarbar. Wymieszać do połączenia składników. Smażyć na złoty kolor z obu stron niewielkie placuszki. Pozdrawiam Anulla
Fabryka pomysłówwysokim brzegiem (co najmniej 7cm). Jeśli przygotujecie je w niższej formie, musi być ona nieco większa. Truskawkowe trio Składniki: biszkopt 3 jajka 30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 60g mąki pszennej poncz 1-2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek przegotowanej wody budyń truskawkowy 500g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 60g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 budynie(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier - do ubitej piany dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ubijać do wrobienia żółtka w pianę, masę jajeczną ubijać aż będzie puszysta - mąkę przesiać, małymi porcjami dodawać do masy jajecznej, za każdym razem mieszając delikatnie łyżką - masę biszkoptową wyłożyć do formy, wyrównać, piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka - po upieczeniu formę
Smakołyki Bereniki