Ośmiornica pyszna ( jak nie gustuję w morskich żyjątkach ) pyszne radicchio z jabłkiem, po prostu to było to. W drugim menu był – Krem z pietruszki i wanilii / puder z maku / piadina opalana słomą. Pierwsza łyżka bez pudru z maku, fajna zupa ale czegoś mi brak, po chwili kolejna łyżka z pudrem i tu zaczęła się między nami wojna. Wojna
Kuchnia na wzgórzusmaczne, nie za słodkie ciasto, które szybko znika ;). Biszkopt makowy: 5 dużych jajek 180 g cukru 130 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy z morelami i rodzynkami: 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 70 g cukru pudru 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki ) + 1/4 szklanki(...)brzoskwiniowa lub cytrynowa + 250 ml gorącej wody Wykonanie: Biszkopt makowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać mak i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez 20 – 30 sekund po każdym dodaniu. Dodać
Opowieści z piekarnikaobok niego serwowano zupę migdałową oraz karpia po polsku – w szarym sosie. Rządził też w okolicach Mińska, gdzie pojawiał się w towarzystwie zupy grzybowej z uszkami oraz łamańców z makiem. Na Podolu natomiast jednym z najpopularniejszych dań był nadziewany kaszą gryczaną leszcz, w roli wigilijnej zupy występował tam zaś zakwaszany i zabielany barszcz z uszkami. Choć sposoby ich przyrządzania czasem(...)punkty styczności między nimi. Kilka specyficznych dań przyrządzano bowiem niemal w każdym zakątku Kresów Wschodnich. Jednym z nich jest niewątpliwie kutia – w swojej podstawowej wersji przygotowywana na bazie pszenicy, maku, miodu i bakalii. W niektórych miejscach jednak, szczególnie na Białorusi, pszenicę często zastępowano kaszą pęczak lub ryżem. Inną powszechnie znaną i lubianą na całym terenie Kresów potrawą był kisiel żurawinowy
Codogaraświeżych) ) Łyżka cukru Szklanka ciepłego mleka (250 ml) 420 g mąki pszennej (jasnej, czyli uniwersalnej typ 450-500) (3 szklanki) Płaska łyżka soli Przyprawy do posypania kapuśniaczków: kminek, czarnuszka, mak itp. Farsz: Kapusta z grzybami, np.według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od ciasta. Wyjmij jajka z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej (jeśli masz za mało czasu(...)odrobina mleka i posmaruj wierzch kapuśniaczków. Zrób to dokładnie, żeby ciasto ładnie zrumieniło się podczas pieczenia. Posyp wałeczki kminkiem, czarnuszką, pokruszoną kolendrą lub lubczykiem, sezamem, czarnym, lub jasnym, makiem – wszystkie opcje dozwolone. Ostrym nożem lub najlepiej okrągłym nożem to pizzy pokrój wałeczki w poprzek, dzieląc je na małe kapuśniaczki. Po upieczeniu łatwiej będzie je podzielić. Tak przygotowane kapuśniaczki wstaw
Niedzielny kucharzśmietanę i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników ( patrz FILM ). Masa makowa: 5. Do drugiej miski przełożyć mak z puszki, dodać żółtka, aromat i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. 6. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem na sztywno
Mała CukierenkaChoinka drożdżowa z serem i makiem Wspaniałe połączenie ciasta drożdżowego oraz masy makowej i serowej. Ciasto jest przepyszne, proste w wykonaniu i bardzo efektowne. Polecam! Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 300g masy makowej z puszki 200g twarogu (użyłam półtłustego, mielonego) 1 żółtko 2 łyżeczki(...)PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Choinka drożdżowa z serem i makiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemmnie w domu pierogi cieszą się ogromną popularnością i to w każdej odsłonie. Uwielbiamy ruskie , z mięsem lub grzybami . Każde ! Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia polecam z makiem , polane masełkiem z miodem i orzechami włoskimi. Pycha! Składniki (na około 38 sztuk) : Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 800 g kapusty kiszonej(...)Pierogi ruskie → S mażone pierogi z wołowiną na ostro → Lane kluski z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą z kminkiem → Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem → Pierogi z makiem
Oryginalny smakfarsz jest za sypki , to dodajemy puree ziemniaczane. U mnie masa na pierogi wyrabiana jest w robocie.Gotowy farsz przykrywamy ściereczką i zabieramy się za robienie ciasta. Składniki na oko -maka tortowa ( bądź maka typu 00 lub mąka na pierogi ) - 1 jajko -wrzątek -olej np.rzepakowy -sól Mąkę oraz olej i jajko mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie. Dolewamy wrzątek i robimy
Z Kuchni Do Kuchnimarchewką szklanka suszonych grzybów 1 papryczka chili około 4 liski laurowe 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonego ziela angielskiego łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego pieprz sól Dodatkowo: 1 rozkłócone jajko mak Na początku drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Następnie do miski przesiewamy mąkę. Później dodajemy zaczyn(...)jednej strony. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i sklejamy końce. Kulebiak przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (najlepiej łączeniem w dół), a górę smarujemy rozkłóconym jajkiem i obsypujemy makiem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C z termoobiegiem około godzinę. Kulebiak powinien się ładnie zarumienić. Gotowy kroimy w grube plastry, które podajemy z czerwonym barszczem. Smacznego Artykuł Kulebiak
PatiGotujejajka 100g masła extra 100ml mleka Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki masła Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane do posmarowania garść maku do posypania Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, jajka i rozpuszczone w mleku masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma(...)Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 18 minut
Szalona Kuchnia EwelinyJednym z najbardziej popularnych ciast świątecznych jest makowiec. Ja mam trochę inną propozycję, a mianowicie keks makowy. Ciasto składające się z samego maku i bakalii. Myślę,że zadowoli najbardziej wybredne podniebienia:) Składniki 250 g mielonego maku 150 g cukru ( lub według uznania, próbować czy wystarczająco słodki) 2-3 łyżki miodu po 50 g rodzynek,orzechów,moreli,śliwek, skórki, … Czytaj
gotuj ze mnąsmaczne i stanowią zdrową alternatywę dla przetworzonych przekąsek. 10 g świeżych drożdży 280 g mąki 120 g masła klarowanego 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru/miodu/syropu klonowego/z agawy dodatkowo jajko mak i/lub gruboziarnista sól Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i łyżką mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Masło topimy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy(...)toczymy cienkie wałeczki i kroimy je na paluszki długości ok. 10 cm. Paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Paluszki smarujemy roztrzepanym jajem i sypiemy makiem i/lub solą. Pieczemy do zrumienienia w piekarniku nagrzanym
KucharzycaMikołaj i zjadł?:) Twarogowe rogaliki z powidłami Składniki (na ok 30szt): 200g twarogu 150g masła 250g mąki 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia mak do posypania 1słoik (250ml) powideł śliwkowych opcjonalnie: cukier puder do posypania Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło posiekać z mąką. Jajko rozmącić, 1/3 odlać (będzie potrzebne do posmarowania rogalików(...)wyszło 16 trójkątów. Na każdy nałożyć ok pół łyżeczki powideł, zwinąć. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem. Tak samo rozwałkować i pokroić pozostałe kawałki ciasta. Rogaliki posmarować jajkiem, posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20 minut w temp. 180stC. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Obiad gotowymasła extra 200ml mleka Farsz: 1kg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 70g topionego serka śmietankowego Sól Pieprz 2 łyżki masła Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane do posmarowania garść maku do posypania Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, jajka i rozpuszczone masło w mleku (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto(...)średnicy 9 cm wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 18 minut
Szalona Kuchnia Ewelinynadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. Pierniki i pierniczki: Piernik staropolski Kostka piernikowa Piernik z kremem czekoladowym Pierniczki norymberskie Muffiny piernikowe z jabłkiem Muffiny z kremem piernikowym Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Makowce japońskie Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Kruche babeczki z makiem Makowe babeczki z kremem Serniki: Puchaty sernik Sernik krakowski
Cynamonowe szczęście