Drożdżówka z makiem, ale w innym wydaniu..Po upieczeniu możemy odrywać po małym kawałeczku i zajadać ze smakiem. 500 g mąki 50 g masła 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl.letniego mleka 2 jajka Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. nadzienie
Moje domowe kucharzeniekoszyczka idealnie sprawdzą się małe babeczki makowe :) Składniki: - 300 g mąki pszennej - 50 g cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 3 łyżki maku - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 g masła - skórka otarta z cytryny - 4 łyżki soku z cytryny - skórka otarta z pomarańczy - 6 łyżek soku z pomarańczy - 2 jajka - 120 g jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)szczypta soli Przygotowanie: Do miski wkładamy mąkę, cukry, mak i proszek do pieczenia. Mieszamy i odkładamy. Masło rozpuszczamy, studzimy i przelewamy do miski. Do masła wlewamy sok i skórkę z cytryny i pomarańczy, jogurt, wanilię oraz jajka. Mieszamy dokładnie. Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki. Pieczemy 15 minut
Zainspirowana w kuchniprzypomina mi dzieciństwo, gdy mama obierała jabłka a ja jej podkradałam a później gdy ciasto już wyrosło jadłam je ciepłe. Poniżej przedstawiam listę produktów i przepis. Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1 kostka margaryny Kasi 1 szklanka cukru 3 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 kg jabłek Cukier puder do posypania Domowy jabłecznik – przepis Wymieszaj
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Hamanki to krucho drożdżowe rogaliki z nadzieniem z marmolady. Również można je przygotować z serem lub makiem. Bardzo łatwe do zrobienia i bardzo szybko znikają Idealne do kawy lub herbaty. Przepis znalazłam w książce kucharskiej z 1986r. Bardzo lubię stare sprawdzone przepisy, które zazwyczaj zawierają mało składników. Może i Wy skusicie się i zrobicie hamanki. Ciasto 500 g mąki
O kuchni z uczuciemmleka czy szklanki oleju i co najważniejsze nie są gumowate :) Wyszły puszyste i mega smaczne :) Składniki na 6 sztuk: 2 jajka kl L 1/3 szkl cukru 3/4 szkl maki tort kilka kropel aromatu waniliowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju/oliwy polewa czekoladowa: 15 g masła 4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka zimnego mleka(...)Jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać proszek wymieszany z maka, zapach waniliowy oraz olej. 2. Zmiksować lub wymieszać wszystko. 3. Nakładać do 2/3 wysokości foremek. Piec w 200 stop przez 25 min (w piekarniku gazowym) lub piekarnik elektryczny 180 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu przez około 20-25 minut. 4. Kiedy babeczki wystygną przygotowujemy polewę. W garnuszku
Gotowanie...to proste !drożdżowe. Podejrzałam co tam w necie ciekawego i jest makowy kwiat drożdżowy:)) Składniki 400 g mąki 2 sztuki cukier waniliowy 2 jajka 50 … Czytaj dalej Drożdżowy kwiat z makiem
gotuj ze mnąSKŁADNIKI: mąka-2 szkl cukier -1 szkl jajka -6 szt margaryna -250 g proszek do pieczenia -2 łyżeczki cukier waniliowy -1 opak olej -1/3 szkl kakao -1 łyżka mak -0,5 szkl tłuszcz do formy kisiel pomarańczowy -1 opak kisiel wiśniowy -1 opak PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę(...)wymiksować. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wymieszać z masą. Ciasto podzielić na 4 części. I część dodać kisiel pomarańczowy. II kakao III mak IV kisiel wiśniowy Wszystkie masy dokładnie wymieszać. Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, warstwami po kolei wylewać ciasto do formy. Na końcu nożem kilka razy w koło
Kuchnia Danusijajka 2 dag drożdży 2 łyżki śmietany 3 łyżki mleka 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła sól do smaku cukier do smaku tłuszcz do formy mąka do formy mak do posypki Składniki na nadzienie: 50 dag kapusty kiszonej 1 biała cebula 2 łyżki oleju 3 ugotowane jajka Sól i pieprz ziołowy do smaku Wykonanie nadzienia: Kapustę ugotować w niewielkiej ilości(...)spłaszczając na dłoni, nakładać nadzienie, zlepiać i formować pierożki. Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Raz jeszcze odstawić do podrośnięcia, po czym posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem. Piec w temperaturze 180 stopni około 30-35 minut na złoty kolor. Podawać z czystym barszczykiem
Tradycyjna Kuchniaświąteczny stół. Wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i prezentuje się skromnie, ale elegancko. PRZEPIS 1 szkl. cukru pudru 4-5 szt. jabłek grubo startych 250 g. maku 150 g. margaryny 6 jajek 6 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do obsypania lub lukier Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Wlewać(...)żółtku, nie przerywając ucierania. Do masy dodać mak, kaszę, proszek do pieczenia i starte jabłka. Starannie wymieszać. Z białek ubić pianę. Połączyć z masą makową, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Przełożyć do formy 25x30 cm. wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min. ( do suchego patyczka/ wierzch powinien być zarumieniony
Kuchnia Paulettesbliskich na nadchodzące święta. Polecam. Składniki: Ciasto: • 5 jaj • 1 szklanka mąki • 1 szklanka cukru • 1/4 szklanki oleju • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 szklanki wiórków kokosowych • 1/2 szklanki maku • 1 łyżka kakao Masa: • 1/2 litra mleka • 2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru • 250 g masła (temp. pokojowa)* • 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: • kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki(...)koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać łyżką. 5. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. 6. Ciasto wkładać do formy o wymiarach 22x37 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, nakładać na przemian łyżką. Powinien powstać nieregularny, trójkolorowy wzór, który „rozmazujemy” wykałaczką, aby powstały esy-floresy
W mojej kuchniSkładniki: margaryna 15 dag, jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka, dżem śliwkowy 6 łyżek, mak niebieski mielony 200 gram, czekolada pomarańczowa 100 gram, sok z 1 pomarańczy jajka, miękką margarynę, cukier, aromat waniliowy mikserem utrzeć do spienienia masy z 4 minuty na dużych obrotach wsypać(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, suchy mielony niebieski mak, dodać dżem śliwkowy i połączyć mikserem składniki forma silikonowa z kominkiem 24 cm, masę przełożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, do suchego patyczka, babkę wystudzić w formie i zimną wyjąć na talerz czekoladę o smaku pomarańczy razem z sokiem wyciśniętym
W Mojej Kuchni Lubiępianka, a dodatkowo w środku biszkopty i czekolada na wierzchu. Same pyszności, więc czego chcieć więcej. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki maki tortowej pół szklanki maki ziemniaczanej 2 lekko kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka
Izabelawkuchniukładamy na blaszce tym sklejeniem do dołu. Tak przygotowane kulki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Dodatkowo: 1 białko 1 łyżka mleka mak W miseczce roztrzepujemy białko z mlekiem. Za pomocą pędzelka smarujemy chlebki. Każdą z kuleczek smarujemy od góry i maczamy w maku. Kładziemy na środku chlebka. Normal 0 21 false false
kulinarnyswiatdomidelikatnym tylko posmakiem pomarańczy. Zapewne dlatego, że użyłam resztkowej dietetycznej marmolady z niewielka ilościa cukru. Z mocno słodkim dżemem będa nieco inne. No i dla wielbicieli gatunku, bo maka razowa jest dość specyficzna. Dzieciom smakowały, a to najważniejsze... A i wyrzuty sumienia nieco zredukowane: mało cukru i sporo błonnika... ;) Przepis ze strony Yeo Valley . Składniki: (na 12 sztuk(...)masła lub margaryny do pieczenia 50g drobnego cukru 2 jajka 150g marmolady pomarańczowej 200g maki razowej z proszkiem do pieczenia (wholemeal self-raising) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25g mielonych migdałów 125g jogurtu naturalnego Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki wyłożona 12 papilotkami. Wyłóż masło i cukier do sporej miski i ubij mikserem, aż masa będzie kremowa
Lejdi of the housełyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 4 białka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki maku Masa śmietanowa 500 ml zimnej kremówki 2 galaretki cytrynowe 600 ml wrzątku 1 puszka ananasa powidła śliwkowe czekoladowe ozdoby lub czekolada Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno(...)wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Biszkopt makowy: Zimne białka ubić na sztywno. Nadal miksując dosypywać po łyżce cukru. Mąki przesiać wymieszać z makiem. Wsypywać stopniowo do ubitych białek i mieszać delikatnie silikonowa łopatką. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 170 stopniach około
Ala piecze i gotuje