śmietankowym kremem z karmelizowanymi owocami, do kawy. Wspaniałe! Lubię przygotowywać ruloniki, ślimaczki, palmiery, krążki, roladki, tartaletki, ciasteczka kwadratowe, okrągłe czy trójkąciki z ciasta francuskiego, nawet szybkie grissini z makiem czy gruboziarnistą solą. Ciasto francuskie sprawdza się naprawdę kulinarnie, jest wygodne, inspiruje do tworzenia. Kiedy myślę o imprezie myślę też o różnych kolorowych przekąskach z ciasta francuskiego, zawsze znikają
Zasmakuj KuchniSkładniki: Spód : ● 4 jajka ● cukier ● 1 kubek mąki tortowej ● 1 budyń z białą czekoladą ● 2 łyżki sypkiego niebieskiego maku Mus czekoladowy : ● 1 kubek śmietany kremówki ● 1 op serka mascarpone ● cukier ● 2 łyżki kakao ● 1 łyżka żelatyny ● 0, 5 kubka ciepłej wody ● 1 op bezików Do nasączenia biszkoptu: 50 ml limocello 2 łyżki żurawiny w formie dżemu Polewa(...)pokojowej zalewmy na chwilę jak najcieplejszą wodą z kranu, po czym rozbijamy kolejno do wysokiej miski i ucieramy z odroiną cukru na puch. ● po łyżce dodajemy mąkę, budyń i mak ● wstawiamy do nagrzanego piekarnika ● pieczemy około 20 minut. Aż ciasto będzie miało złoty kolor i uzyskamy efekt suchego patyczka ● do nasączenia używamy żurawiny wymieszanej z likierem ● w międzyczasie przygotowujemy
Luźna Kuchniazrobiłam ciasto z jednego przepisu podstawowego a później przerobiłam na kilka rodzajów. Do jednej części dodałam cynamon i przełożyłam domową galaretką z czerwonej porzeczki (przepis klik), do drugiej dodałam mak i przełożyłam marmoladą, trzecią część przełożyłam marmoladą i polałam lukrem z likierem pomarańczowym a ostatnią część umoczyłam w polewie i kokosie. Ciasteczka na drugi dzień po upieczeniu były tak delikatne(...)pieczenia Żółtka i jajko utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki, zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść na gładkie ciasto ( w tym momencie można dodać kakao, mak lub inne dodatki smakowe). Rozwałkować na grubość około 3 mm i foremkami wycinać ciastka. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 5 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki na formę 22 x 28 cm ciasto 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g suchego maku masa 500 ml mleka 3 żółtka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru kryształu 150 g masła 20 okrągłych biszkoptów śliwki w czekoladzie 3/4 szklanki mleka 100 g mlecznej(...)przekładamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder. Do sztywnej piany dodajemy 2 żółtka, proszek do pieczenia, przesianą mąkę oraz mak i wszystko delikatnie mieszamy łyżką a następnie ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 st .C i pieczemy
Smakowite Daniamgotuje.pl/ciasto- ambasador/ https://mgotuje.pl/malinowa- chmurka/ https://mgotuje.pl/ciasto-3- bit/ https://mgotuje.pl/babka- makowa-z-polewa-czekoladowa/ https://mgotuje.pl/blok- czekoladowy-z-bakaliami/ https://mgotuje.pl/ciasto- wisnia-z-makiem/ Propozycje ciast na święta Linki do przepisów: https://mgotuje.pl/ciasto- prince-polo/ https://mgotuje.pl/bananowa- chmurka/ https://mgotuje.pl/rolada- makowa-z-kremem-cytrynowym/ https://mgotuje.pl
Marta Gotujepracy :) Składniki: 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 3 żółtka 1/2 kostki masła Makowiec – przepis Drożdże mieszamy z łyżką cukru, mleka, maki, rozczyn zostawiamy na 15 min. Do mąki dodajemy utarte żółtka, następnie rozczyn i mleko. Ciasto zagniatamy następnie dodajemy stopione masło. Wyrabiamy na lśniącą kulę. Zostawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wałkujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tania, zwłaszcza gdy ktoś nie ma własnych orzechów, ale zawiera mnóstwo cennych składników dla naszego zdrowia. Warto ją spożywać nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Składniki : 20 dkg maku 20 dkg orzechów laskowych 20 dkg orzechów włoskich 20 dkg migdałów 20 dkg rodzynek miód płynny Sposób wykonania : M ak sparz, odcedź, zmiel w maszynce o małych oczkach. Orzechy(...)laskowe zagotuj w wodzie, odcedź, obierz, posiekaj na małe kawałki. Tak samo postąp z orzechami włoskimi. Migdały posiekaj na małe kawałki. Rodzynki, orzechy, migdały i mak wsyp do miski. Polej miodem, wymieszaj dokładnie. M ożesz też pokroić kilka suszonych moreli, wtedy twoja kutia będzie jeszcze smaczniejsza. R ada : Gdyby rodzynki były zbyt twarde, możesz je namoczyć kilka
Przepisy i porady kulinarnezroluj odetnij nadmiar ciasta i odcinaj po kawałeczku paszteciki. Czynność powtarzamy aż skończy się ciasto i farsz. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem, sezamem lub czarnuszką i pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni C z termoobiegiem, pieczemy na złoty kolor. NADZIENIE NR 2 - 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka
SMYKWKUCHNIPodczas świąt Bożego Narodzenia nie może u mnie zabraknąć sernika z makiem, moja rodzina go uwielbia. Sernik jest szybki i prosty do przygotowania więc polecam. Składniki: 1 kilogram białego sera mielonego 200 gram masła 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 5 jajek 100 gram skórki kandyzowanej 100 gram rodzynek Dodatkowo: 1 puszka masy makowej Helio
Bajeczna Kuchniacebula 200 g pieczarek 30 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania mak, sezam lub kminek - do posypania Ciasto drożdżowe: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże razem z cukrem i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać sól, jajka, wyrośnięty zaczyn oraz masło(...)ciasta odciąć. Powstałe wałki ciasta pokroić na równej wielkości kawałki. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je z wierzchu jajkiem i posypać dowolnymi dodatkami (u mnie mak). Odstawić na 10 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut
My simple kitchenKutia Thermomix. Przepisy Thermomix. Składniki: 200 kaszy pęczak 800 g wody 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów 250 g maku niebieskiego 350 g mleka 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 200 g miodu Kutia Thermomix. Przepisy Thermomix. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wkładamy orzechy i migdały, siekamy czas 5s/obr.6 . Orzechy i migdały przekładamy do innego naczynia. Do naczynia(...)Thermomix wsypujemy mak, mielimy go czas 30s/obr.10 . Dodajemy mleko, rodzynki oraz miód. Gotujemy czas 12min/temp. 90 stopni/obr.2. Dodajemy do naczynia migdały z orzechami oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Mieszamy czas 20s/obr.3 wsteczne. Masę makową przekładamy do miski. Do naczynia Thermomix . wlewamy wodę i wkładamy koszyczek z kaszą pęcząk. Gotujemy czas 30min/100 stopni/obr.1. Kaszę wyciągamy z naczynia Thermomix i łączymy
Themo przepisyleżakowania, ponieważ świetnie smakuje już w dniu pieczenia 2. Ciasto krówkowe – biszkopt karmelowy przełożony bitą śmietaną i udekorowany masą kajmakową 3. Ciasto makowa panienka - biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym 4. Słonecznikowiec – ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową, polane mlekiem skondensowanym lub masą krówkową
Ugotowaćwersję smakową przygotowałyśmy nieco inaczej. Zamiast przyprawy do piernika i orzechów dodałyśmy kawałek startego imbiru i odrobinę startej chili – było znakomite! Sos makowy: 100 g sparzonego i zmielonego maku 1 limonka 100 ml śmietanki słodkiej 100 ml mleka 4 żółtka jaja 4 łyżki cukru Żółtka ubijamy z cukrem, śmietankę mieszamy z mlekiem i dodajemy do żółtek. Delikatnie podgrzewamy cały(...)czas, mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy mak, sok oraz skórkę z limonki. Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem Składniki: Filet z łososia – 500g Przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra) kapusta kiszona – 200g 2 jabłka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka miodu 1 limonka 1 łyżka posiekanej kolendry
Kuchnia Bazyliijaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów Świąteczne ciasto czekoladowe z kumkwatami Chleb piernikowy z orzechami laskowymi Kluski z makiem i orzechami Tarta makowa Piernikowe gwiazdki
My Chcemy Jeść