mak - 12131 przepisów (strona:233/809)

Rolada z taleggio i szpinakiem 241

liści bazylii 100 g grubo startego twardego sera np pecorino 250 g sera taleggio 150 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych 1/2 łyżeczka soli dodatkowo 1 jajko 2 łyżeczki maku przygotowanie Przygotować ciasto.  Mleko lekko podgrzać ( do temp 30st C), dodać drożdże, wymieszać, odstawić na 10 minut. Pozostałe składniki (mąkę, cukier, olej, jajko, żółtko i sól) włożyć do misy(...)spodzie. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut.  Piekarnik nagrzać do 220 st. C.  Przed włożeniem do pieca, roladę posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, Piec w temperaturze 220 st przez 10 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st C i piec jeszcze 25 minut. Po tym czasie ciasto powinno być już dobrze upieczone

Stare Gary
Muffiny marmoladowe misia Paddingtona... 188

delikatnym tylko posmakiem pomarańczy. Zapewne dlatego, że użyłam resztkowej dietetycznej marmolady z niewielka ilościa cukru. Z mocno słodkim dżemem będa nieco inne. No i dla wielbicieli gatunku, bo maka razowa jest dość specyficzna.  Dzieciom smakowały, a to najważniejsze... A i wyrzuty sumienia nieco zredukowane: mało cukru i sporo błonnika... ;) Przepis ze strony Yeo Valley . Składniki: (na 12 sztuk(...)masła lub margaryny do pieczenia 50g drobnego cukru 2 jajka 150g marmolady pomarańczowej 200g maki razowej z proszkiem do pieczenia (wholemeal self-raising) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25g mielonych migdałów 125g jogurtu naturalnego Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki wyłożona 12 papilotkami. Wyłóż masło i cukier do sporej miski i ubij mikserem, aż masa będzie kremowa

Lejdi of the house
Kurczak w sosie smietanowo - musztardowym 230

Na pewno każdy lubi dania, które można przygotować szybko. Mam dla Was przepis właśnie na takie danie. Jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Smakowało nawet moim

kuchnia doski
Piegusek na białkach. 195

robiłam żadnej polewy, ani lukru, bo ostatnio trochę się przesłodziłam :) Składniki: 7 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru (nie pełna) 150 g. margaryny 1 szklanka mąki 3/4 szklanki maku suchego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego Wykonanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, partiami wsypywać cukier cały czas ubijając. Następnie przesiać mąkę z proszkiem(...)pieczenia, delikatnie wymieszać. Wsypać mak, a na koniec olejek, oraz roztopioną i wystudzoną margarynę. Zmiksować mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40-45 minut. Wystudzone ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie 271

Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie  To jest naprawdę wielo ziarnisty chleb  ;) Do ciasta dodałem całe mnóstwo rozmaitych nasion  (siemię lniane, chia, sezam, kminek, mak, dynię, kaszkę kukurydzianą) - w zasadzie wszystko, co miałem w domu i jeszcze sporo mieszanki ziaren na posypkę. Poza tym są w nim jeszcze zarodki pszenne (6%) i mąka żytnia pełnoziarnista(...)międzyczasie przygotowujemy namaczankę z ziaren: 50 g siemię lniane  10 g chia 100 g gorąca woda  potem dodajemy: 15 g sezam 5 g kminek 20 g mak niebieski  30 g dynia 10 g kaszka kukurydziana Dobrze mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia i wchłonięcia wody przez nasiona. Po autolizie (1 godzina), dodajemy do ciasta 12 g soli, oraz

Przepisy na domowy ser i chleb
Kluski ziemniaczane z makiem 178

Bardzo stary przepis na zdrowe i smaczne kluski na obiad, Dzisiaj je robiłam są wyśmienite i udały się w 100 %.  Składniki: Ziemniaki ugotowane 70 dag Mak 10 dag Śmietana gęsta 2 łyżki Mąka pszenna 20 dag Cukier puder 3 łyżki Posiekane migdały 3 łyżki Jajka 3 szt. Mleko ½ szklanki Sól Wykonanie: Mak zalać gorącym mlekiem i gotować powoli około

Tradycyjna Kuchnia
Bułki cebulowe z makiem 231

bułek wielkości kajzerki): - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ciepłej wody - 1 łyżeczka suszonych drożdży (8g świeżych) - 0,5 łyżeczki soli - 1 cebula - 2 łyżki oleju - 1 jajko małe - mak do posypania Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z całą ilością oleju. Wystudź. Do misy miksera wsyp mąkę, drożdże, sól, wodę i wystudzoną cebulę (razem z olejem(...)wyrośnięcia. Gotowe ciasto podziel na 5 sztuk. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp makiem. Bułki piecz 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 C (bez termoobiegu). Upieczone bułki wystudź na kratce. Smacznego

CookYourself
Chleb cebulowy 202

100g mąki żytniej 250g mąki pszennej 2 jajka 8g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 65g masła 100ml wody 100ml mleka 130g prażonej cebuli 1 łyżka maku 1 jajko do posmarowania chleba na wierzchu masło do wysmarowania keksówki Wykonanie: 1.  Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka, prażoną cebulę  i rozpuszczone w mleku(...)masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 3.  Po tym czasie wyrośnięte ciasto, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem i garścią prażonej cebuli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec przez około 45-50 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Bułki do burgerów 182

wody 1 opakowanie drożdży instant (7 g) 2 czubate łyżki cukru 1 duże jajko 3 łyżki oliwy (lub oleju) 1 łyżeczka soli 3 szklanki mąki pszennej 550 mleko i mak (lub sezam) do posypania bułek        Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i cukier, nie mieszać, odstawić na ok. 5-10 minut.   Po tym czasie dodać(...)bułeczek i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować wierzch bułek mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Na dolną półkę piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Blachę z bułkami wstawić na środkową półkę i piec

Simply Food
5 pomysłów na rogaliki 174

pomysłów na rogaliki 1. Drożdżowe rogaliki z dżemem 2. Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą 3. Croissanty z białą czekoladą 4. Rogaliki francuskie na wytrawnie 5. Francuskie rogaliki z makiem Artykuł 5 pomysłów na rogaliki pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Pyzy 219

1200g ziemniaków 1 szkl mąki 1 jajko 1 łyżka maki ziemniaczanej 500 g mięsa mielonego pół cebuli sól pieprz czarny pieprz ziołowy szczypta oregano Ziemniaki obieramy i rozdzielamy na połowę. Jedną część gotujemy a drugą ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie przekładamy w ściereczkę i wyciskamy cały płyn do naczynia.  Po odstaniu odlewamy wodę zostawiając skrobię. Ziemniaki ugotowane(...)odcedzamy, tłuczemy lub przeciskamy przez praskę i studzimy. Do ziemniaków dodajemy masę ziemniaczaną surową, jajko, mąkę i skrobię odstałą po starych ziemniakach. Można dodać jeszcze łyżkę maki ziemniaczanej jeśli ziemniaki nie są mączyste. Zagniatamy ciasto. Mięso mieszamy z drobno usiekaną cebulką i przyprawami. Nabieramy ciasto łyżką, rozklepujemy i nadziewamy łyżeczką mięsa. zaklejamy i formujemy równe kuliste pyzy otaczając w mące

Gotowanie jest łatwe
Grzybki z kremem budyniowym 1769

Krem: 300g miękkiego masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 100g mielonych migdałów 1 kieliszek spirytusu Polewa: 2 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej 150ml słodkiej 30% śmietanki Dodatkowo: 1 białko Mak Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy ze sobą, a następnie szybko zagniatamy, owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na minimum jedną godzinę. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części: największa(...)dłoni urywając po kawałku i nadając kształt lub podzielić ciasto na kwadraty i każdy kwadrat zwinąć w rulon. Trzonki wtedy są bardziej kształtne. Końce maczamy w roztrzepanym białku i maku. Zarówno ciasto na kapelusze, blaszki jak i trzonki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok 12 minut. Krem: Mleko przelewamy do garnka, zostawiamy tylko trochę, tak by rozpuścić

Kuchnia w czekoladzie
Cookies owsiane z rodzynkami... 128

Golden Wholegrain Plain Flour ', relatywnej nowości z rodziny Marriage's, bo wypromowanej tylko w 2015 roku; przeznaczonej do wypieku ciast i herbatników i zawierajacej więcej włókna, niż tradycyjne maki:  "  A sweeter, milder flavour and lighter colour than traditional wholemeal flour  ". Składniki: (na 20 małych sztuk, lub może 12-15 większych) 100g  Golden Wholegrain Plain flour(...)zwykłej maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 100g miałkiego, jasno-brazowego cukru, lub jasnego muscovado 100g miękkiego masła 50g płatków owsianych 50g rodzynek szczypta soli 1 żółtko Rozgrzej piekarnik do 180stC (160st C z termoobiegiem). Przygotuj 2 blaszki do pieczenia - wyłóż pergaminem. Wymieszaj makę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i szczyptę soli. Pokrój masło na kawałki

Lejdi of the house
Sofia ma 4 lata! I torcik czekoladowo-karmelowy... 200

sztuce, zlizały lukier, zjadły cukierki i poszły się bawić w chowanego... :) CUPCAKES : Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. Do sporej miski wsyp 125g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), 125g drobnego cukru i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, dodaj 125g bardzo miękkiego masła lub margaryny do pieczenia i wbij 2 jajka. Całość zmiksuj(...)Sofijkowe ciasto dostało do towarzystwa czekoladę i karmel...  TORCIK : Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj 2 foremki/tortownice 18cm lub 20cm (wyłóż papierem do pieczenia). Wsyp do miski 175g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), a następnie odejmij 2 czubate łyżki i dopełnij czekolada w proszku. Dosyp 150g drobnego cukru, wbij 3 jajka i dodaj 175g masła, lub margaryny

Lejdi of the house
Blondasek z truskawkami... 168

blaszka 20/20cm, czyli około 12 porcji) 200g białej czekolady, posiekanej, lub groszków czekoladowych do pieczenia 75g masła 2/3 szklanki granulowanego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka maki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka posiekanych truskawek Rozgrzej piekarnik do 170stC. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, ale tak, by jego brzegi wystawały poza brzegi blaszki(...)jest wtedy bardzo goraca. )  Wmieszaj jajka i wanilię. Wsyp makę, proszek do pieczenia i sól i szybko, delikatnie wymieszaj - tylko do czasu, aż nie będzie widać suchych grudek maki. Wmieszaj truskawki i wylej ciasto do przygotowanej foremki. Piecz przez 25-30 minut, do czasu, aż wierzch będzie złotawy, a wetknięty w środek patyczek suchy po wyjęciu. Wyjmij z blaszki

Lejdi of the house