mak - 12131 przepisów (strona:225/809)

Cynamonowe rogaliki miodowe – tanie i zdrowe 85

tanie, smaczne i pożywne. Stanowią bardzo porządny deser, ale też są pomysłem na kolację czy śniadanie. Nie trzeba mieć robota kuchennego i tak się udadzą! Rogaliki przygotowałam z mieszanki maki pszennej jasnej i owsianej pełnoziarnistej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! Zobaczcie też przepisy na Kryzysową tartę z dżemem i drożdżowe rogaliki z marmoladą. PRZEPIS(...)wody nadzienie: duży słoik (500ml) dżemu niskosłodzonego – u mnie domowe powidła śliwkowe 1 łyżeczka cynamonu – opcjonalnie Jak zrobić cynamonowe rogaliki miodowe: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw do miski wsypujemy maki, proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Następnie dodajemy olej, wodę z rozpuszczonym w niej miodem, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Potem ciasto dzielimy na pół, na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto, nadają

Dorota Smakuje
Maślane kluseczki, miód malinowy i kwiaty jabłoni 83

PRZEPIS NA MAŚLANE KLUSECZKI Składniki: 2 szkl mąki – ja użyłam orkiszowej jasnej typ 700, ale może być też pszenna jasna 1 szkl maślanki naturalnej 1 jajko 1 łyżka suchego maku – opcjonalnie do podania masło klarowane miód malinowy jadalne kwiaty jabłoni Jak zrobić maślane kluseczki: Najpierw do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mak i mieszamy. Następnie jajko wybijamy na głęboki talerz

Dorota Smakuje
ROGALE Z MAKIEM 92

mąki pszennej 25 dag drożdży 200 ml mleka 5 łyżek jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 1 łyżka cukru 1 jajko 3 łyżki stopionego masła 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: mak do posypania jajko bądź mleko do posmarowania Mleko lekko podgrzewamy, do letniego dodajemy pokruszone drożdże z cukrem, oraz 3 łyżki mąki,mieszamy i odstawiamy na ok 10 min by zaczyn zaczął(...)kwadratu .Dzielimy na 8 części i formujemy każdą część na kształt rogala. Rogale układamy na blasze, odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem bądź mlekiem,posypujemy makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 25 min,aż rogale będą rumiane.   Nie przejmujcie się,że Wam wyjdą nierówne w końcu nie wygląd jest ważny

Niespełnione zdolności kulinarne
CHAŁKA Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM 79

roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka letniego mleka 2 łyżki cukru waniliowego 20 g drożdży 1 słoik dżemu truskawkowego dodatkowo: 2 łyżki mleka 1 roztrzepane jajko mak W letnim mleku, 1 łyżce cukru i 1 łyżce mąki rozpuścić drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Po tym czasie Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników (poza dżemem). Ugnieść. Dodać(...)każdej części wyłożyć porcję dżemu. Zawinąć tak aby powstały 4 rulony. Uformować z powstałych rulonów chałkę. Odstawić pod przykryciem na pół godziny. Jajko wymieszać z mlekiem. Posmarować chałkę. Posypać makiem. Piec w temp 175 st przez ok 35 minut

Kuchnia w oparach
CIASTECZKA Z JABŁKAMI – ŁATWY PRZEPIS 125

tanie i łatwe do zrobienia ciasteczka z jabłkami. Fantastyczny dodatek do kawy lub herbaty, szybki poczęstunek. SKŁADNIKI: 2 – 3 JABŁKA 100 G MASŁA 100 G CUKRU 320 G MAKI PSZENNEJ 3 JAJKA 1 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO CUKIER PUDER + CYNAMON DO POSYPANIA CIASTEK ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: MASŁO ROZPUŚCIĆ I OSTUDZIĆ. W MISCE UTRZEĆ JAJKA(...)WYMIESZAĆ. NASTĘPNIE DO MISKI PRZESIAĆ MAKE Z PROSZKIEM DO PIECZENIA. DODAWAĆ JĄ PARTIAMI, W MIĘDZYCZASIE MIESZAJĄC. MOŻE SIĘ OKAZAĆ, ŻE POTRZEBA BĘDZIE JEJ MNIEJ LUB ODROBINĘ WIĘCEJ . ILOŚĆ DODANEJ MAKI ZALEŻY OD JEJ JAKOŚCI ORAZ WIELKOŚCI UŻYTYCH JAJEK. DOBRZE WYMIESZANE CIASTO ODSTAWIĆ NA BOK I PRZYGOTOWAĆ JABŁKA. JABŁKA OBRAĆ, USUNĄĆ Z NICH GNIAZDA NASIENNE I POKROIĆ W KOSTKĘ. POKROJONE JABŁKA

Pani M - kuchnia smakowita
CHLEB Z GARA Z MIODEM I CHRZANEM 99

moment, kiedy ciasto wyrośnie i można chleb włożyć do gorącego piekarnika. Uwielbiam ten zapach, roznoszący się podczas pieczenia, po całym domu i odgłos krojonej chrupiącej skorki. SKŁADNIKI: 500 G MAKI PSZENNEJ 300 ML CIEPLEJ WODY 25 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY LUB 7 G SUCHYCH 5 – 10 CENTYMETROWY KAWAŁEK KORZENIA CHRZANU 2 ŁYŻKI OLEJU 1 PLASKA ŁYŻKA SOLI(...)CIASTA DODAĆ OLEJ I DOBRZE WROBIĆ GO W CIASTO. GOTOWE CIASTO UFORMOWAĆ W KULE I PRZEŁOŻYĆ DO, WYŁOŻONEJ CZYSTA ŚCIERECZKĄ, MISKI. ŚCIERECZKĘ, PRZED UŁOŻENIEM NA NIEJ CIASTA, PODSYPAĆ MAKA. MISKĘ NAKRYĆ DRUGA ŚCIERECZKĄ I ZOSTAWIĆ W CIEPŁYM MIEJSCU DO WYROŚNIĘCIA, DO DWÓCH GODZIN. CIASTO W TYM CZASIE POWINNO PODWOIĆ SWOJA OBJĘTOŚĆ. ŻAROODPORNY GARNEK Z POKRYWKA WSTAWIĆ NA 20 MINUT

Pani M - kuchnia smakowita
Zupa szczawiowa z jajkiem – kuchnia podkarpacka 120

puszczać bańki mydlane z płynu do naczyń. Znaliśmy krzaki, których kwiaty zgniatane w dłoni trzeszczały i te, po których mamy nie mogły doszorować nam rąk. Wiedzieliśmy, że zielone główki maku mają w środku białe gorzkie nasionka, a i tak potrząsaliśmy nimi w nadziei, że usłyszymy grzechotanie suchego maku, którego szukaliśmy. Nikt z nas nie znał nazwy „tasznik”, ale każdy próbował

Trzeci talerz
Chałka 132

miodu 3 duże jajka 2 sztuki żółtka 64 g oleju roślinnego 518 g mąki pszennej 14 g soli 78 g cukru  do posypania wierzchu chałki można przygotować mak, cukier, sezam... Przygotowanie Do miski wlać wodę dodać drożdże i mąkę, zagnieść ciasto, przykryć szczelnie folią lub włożyć do woreczka foliowego i odłożyć w ciepłe miejsce(...)powinna podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Do miseczki wbić jajko, dodać łyżkę wody i szczyptę soli, dokładnie roztrzepać. Wyrośnięte chałki posmarować jajkiem, posypać cukrem, makiem lub sezamem. Chałki pieczemy przez 25 - 30 minut (opcja górnej i dolnej grzałki, temperaturę możemy obniżyć o 20 st C jeśli zauważymy, że chałki przypiekają się zbyt mocno

KUCHNIA POLSKA
Bułki mleczne z rodzynkami 116

Mleczno - maślane puszyste bułeczki z rodzynkami, do szklanki kakao, mleka lub kawki. Składniki : 350 g maki + do podsypania 1/3 szklanki cukru, ok 125 ml ciepłego mleka, 10 g świeżych drożdży, jajko, szczypta soli, 60 g masła, 50 g rodzynek dodatkowo: jajko do posmarowania + łyżka mleka Przygotowanie: Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy(...)minut. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy. Do maki dodajemy zaczyn, jajko, masło, sól, rodzynki. Zagniatamy przez kilku minut. - w razie potrzeby podsypać trochę mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie podsypujemy mąką, wyrabiamy chwilę, dzielimy na 8 części, formujemy lekko podłużne bułki. Do długiej formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy bułki, przykrywamy ściereczką na około 15 minut

Lena Gotuje
Rogaliki maślane 76

cukru 1/2 łyżeczki soli 250 ml letniego mleka 70 g masła 20 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych Dodatkowo: 50 g masła 1 jajko coś do posypania rogalików (mak, sezam) ja nie dałam nic 1. Jeśli rogaliki robimy ze świeżymi drożdżami, to najpierw musimy zrobić rozczyn: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1/4 szklanki letniego mleka i 2 łyżki(...)nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.  5. Po tym czasie w miseczce roztrzepać jajko i posmarować wierzch rogalików, które będziemy piekli. Możemy je też posypać makiem lub sezamem. 6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy nasze rogaliki około 20-25 minut. Rogaliki powinny ładnie się zarumienić. Rogaliki studzimy na kratce. Smacznego

kruche babeczki
Wielkanocny chleb nadziewany. 132

łyżki tartego chrzanu 3-4 jajka ugotowane na twardo 300 g pokrojonej szynki 1 duży pęczek szczypiorku (posiekany) lub kilka różyczek ugotowanego brokuła DODATKOWO: 1 jajko ziarno sezamu lub maku, czarnuszki, kminku itp.     W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, dodajemy 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Odkładamy do wyrośnięcia na 10 minut(...)ósemki jajka, szynkę oraz szczypior (lub brokuł), zwijamy w roladę, a następnie w "ślimaka" i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb smarujemy rozmąconym jajkiem, oprószamy sezamem, makiem lub innymi nasionkami, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięty chleb pieczemy aż skórka się apetycznie zarumieni, czyli

Rozpustne gotowanie
Chleb pszenny 161

czekam i pyszny chleb ze smakiem zajadam. Prosty, banalny, domowy nasz chlebek idealny.  Składniki: 30 g świeżych drożdży, 300 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 500 g maki pszennej typ. 405 (np. tortowej extra) + 50 g maki do podsypania, 1  łyżeczka soli. Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy w dużej misce lub za pomocą robota. Zaczyn: Drożdże rozpuszczamy w wodzie

Moniki Smakołyki
Chleb Pszenno Orkiszowy Na Drożdżach 116

ciepłej wody Ciasto: 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850 200 g mąki pszennej tortowej typ 450 350-400 ml ciepłej wody 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli ewentualnie mak lub inne ziarenka do posypania po wierzchu 1. Z ciepłej wody, cukru i drożdży robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy make pszenną i orkiszową, dodajemy sól(...)wyrośnięciu odgazowujemy ciasto (mieszając je) i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Przykrywamy chlebek folią i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Po wyrośnięciu obsypujemy chlebek makiem. Pieczemy najpierw w 220 stop przez 10 minut, a następnie zmniejszamy grzanie do 200 stop i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika, wyjmujemy chlebek z foremki i opukujemy

Gotowanie...to proste !
ROGALIKI TWAROŻKOWE – NA SŁODKO 86

Pyszne, delikatne rogaliki z ciasta twarogowego. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Polecam zrobić je z podwójnej porcji, gdyż znikają w mgnieniu oka. SKŁADNIKI: 200 G TWAROGU 200 G MAKI PSZENNEJ 120 G MASŁA 1 ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO 70 G CUKRU 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA SZCZYPTA SOLI CUKIER PUDER DO POSYPANIA ROGALIKÓW WYKONANIE: DO MISKI WKROIĆ MIĘKKIE MASŁO, DODAĆ(...)FILM WYROBIONE CIASTO, ZAWINĄĆ W FOLIE SPOŻYWCZĄ I WŁOŻYĆ DO LODÓWKI NA 30 MINUT. PO 30 MINUTACH CIASTO WYJĄĆ Z LODÓWKI I ROZWAŁKOWAĆ NA CIENKI, OKRĄGŁY PLACEK, NA PODSYPANEJ MAKA STOLNICY. ROZWAŁKOWANE CIASTO PRZEKROIĆ TAK JAK PIZZE NA 24 CZĘŚCI. NAJPIERW DZIELIMY NA 4, NASTĘPNIE KAŻDĄ ĆWIARTKĘ NA 3 I KAŻDY Z TRZECH KAWAŁKÓW JESZCZE

Pani M - kuchnia smakowita
CZTERY SMAKI Z MASĄ SEROWĄ 88

jajek 3 szklanki mąki pszennej 9 łyżek oliwy  3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel ( u mnie nie było nic) 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych  Margarynę utrzeć z cukrem,dodając stopniowo żółtka,oliwę,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.  Ciasto podzielić(...)części. Do jednej dodać kakao,do drugiej mak, do trzeciej kokos,do czwartej kisiel czerwony ( ja nie dodałam nic bo mam tylko jeden sprawdzony kisiel,który daje kolor...niestety nie miałam go w domu a nie chciałam jeździć po sklepach za jedną rzeczą).  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciasta. Piec

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania