mak z beza - 500 przepisów (strona:9/34)

makośliwka ciasto ------ Cake makośliwka 635

Składniki: ciasto 100 g mielonych migdałów bez skórki  100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka masa 4 żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Powidła śliwkowe z czekoladą tutaj TUTAJ

w mojej kuchni
489. Marchewka przemycona w gofrach. 178

czekoladą** w środku i na zewnątrz  Witamy kolejny dzień spędzony z książką, serialem i gorącą herbatą Dzisiaj o dziwo zdjęcia zgrały się bez problemu o.O Nie wiem o co wczoraj chodziło.Składniki:45g mąki pełnoziarnistej15g maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniajajko10g roztopionego masła60ml mleka50g startej marchewkiok. 1/4 tabliczki czekolady + do podania cynamoncoś do posłodzeniaaromat waniliowyszczypta

More food, love and dreams
Rogale marcińskie 1410

pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów  70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej śmietany ( dałam 12 % ) 2 białka 5 podłużnych biszkoptów Wykonanie: W oddzielnych miseczkach nasypać mak, orzechy włoskie, daktyle i figi .  Zalać gorąco wodą i doczekać 30 minut. Następnie odcedzić na sitku

Słodkości i nie tylko
Dwukolorowa strucla świąteczna 196

Świąteczny jadłospis nie obędzie się bez pysznej strucli makowej pełnej bakalii i słodkiego lukru ma pyszny aksamitny smak prawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia.. Składniki CIASTO: 65 dag mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego(...)jajka 70 g margaryny "Palma w złotym opakowaniu" Bielmar szczypta soli MASA MAKOWA: 1,5 szklanki suchego maku 400 ml mleka 3 cukru pudru trzcinowego 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżka rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli 1 łyżka mielonych orzechów włoskich olejek migdałowy LUKIER: 1 białko 1 szklanka cukru pudru trzcinowego kilka kropel

Wanilia i Kardamon
Placuszki z jabłkami i makiem 176

cukru pudru 0,5 łyżki oleju 1 jabłko 1 łyżka otrąb 1 łyżka maku szczypta cynamonu Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać kawałki jabłek. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Placuszki doskonale komponują się

My simple kitchen
Galettes complètes - gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem sadzonym 183

najmniej oczekiwanym momencie. Gdy u nas wyjdziesz w środku nocy z imprezy, to pod wpływem gastro zwykle maszerujesz na kebsa albo do maka — we Francji idziesz na naleśnika! To takie francuskie! I takie typowe! Crêpes to bez wątpienia duma narodowa francuzów, do której tym z wyższych sfer często trudno się przyznać. Pamiętam, gdy po jednej z moich szalonych nocy

Food Square
Tort czekoladowo-makowy 198

ładniki: 50g mielonych migda łó w bez sk ó rki   50g wiórków kokosowych 50 g drobnego cukru 75 g suchego maku 4 bia ł ka 4 żół tka Wykonanie

w mojej kuchni
Sushi 232

będzie się odpowiednio kleił. Dodatki: Do nigiri trzeba z łososia bez skóry powycinać  ładne, wąskie (2 x 5 cm), niezbyt grube (0,5 cm) kawałki. Filet ryby, aby miał ładną strukturę kroić lekko po skosie. Z pozostałych kawałków ryby przygotować paski do włożenia do środka sushi maki. Świeży ogórek umyć i pokroić w wąskie paski o długości plastrów nori(...)układamy odrobinę (ziarenko grochu) chrzanu wasabi i nacięte krewetki. Takie nigiri dobrze się prezentuje na bambusowej deseczce. Sushi maki: Matę do zwijania sushi owinąć folią spożywczą i ułożyć na niej nori. Na 2/3 części nori (górny brzeg 1/3 nori ma być bez ryżu) rozłożyć płasko, cienką warstwę wystudzonego ryżu. Rozkładając ryż ręce moczyć w zimnej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości

Kuchcik gotuje
Sałatka makaronowa z kabanosem wołowo-drobiowym 203

Duda mam możliwość posmakowania przepysznych wędlin, bez polepszaczy i z dużą zawartością mięsa, co nie często spotykamy na sklepowych półkach. Niestety. Dziś zrobiłam przepyszną sałatkę z kabanosami wołowo drobiowymi. Kabanosy te są idealnie słone, kruche i przede wszystkim smaczne. Do przyrządzenia sałatki potrzebujemy: 250 g makaronu, u mnie muszelki 4jajeczne z Pol-Mak 2 laski kabanosa wołowo - drobiowego Duda

MamaOskarka
Makowiec z lekką budyniową pianką 5009

ubiłam i włożyłam do lodówki, a jak miałam gotową już budyniowa piankę, to wtedy wymieszałam z makiem. Składniki budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 opakowania budyniu (u mnie wiśniowy, może być malinowy) 2 x 40 g bez cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie wsypujemy proszek budyniowy, ciągle miksujemy

kruche babeczki
BUŁECZKI PLECIONE - PYSZNE, CHRUPIĄCE - PSZENNE 191

godzinnym wyrastaniu. Rano są nadal wspaniale chrupiące, tyle, że już nie ciepłe ale i tak bardzo świeże. Ja znalazłam je tutaj , choć autorem jest jeszcze ktoś inny. Przepis Praktycznie bez modyfikacji, jedyna różnica jest taka, że ja nie dodaję do bułek cukru, stąd jego brak w składnikach, dzięki temu bułki wyrastają jeszcze szybciej, bo wbrew temu co się zawsze mówiło(...)międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220*C.Gdy bułeczki wyrosną posmarować je rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. U mnie połowa posypana jest makiem a druga połowa sezamem (czarnym i białym). Można użyć dowolnych ziaren. Piec w temp.220*C  ok.25-30 minut (bez termoobiegu, tylko góra-dół) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 234

wolnym ogniu, cały czas mieszając ponieważ ma tendencję do przypalania, po czym odcedzić na sicie, wystudzić i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło wrzucić zmielony mak dodać cukier skórkę pomarańczową oraz orzechy chwilę przesmażyć, wystudzić masę, wbić jajko dodać miód i wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej wody(...)wlać sok z pomarańczy i gotować aż do momentu zredukowania się sos-lekko zgęstnieje pod koniec wrzucić paseczki pokrojonej skórki pomarańczowej bez białej błonki gotować jedną minutę , odstawić na chwilę polać gorące pierożki na talerzach posypać odrobiną suchego maku i podawać

Wanilia i Kardamon
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 183

autorka: życie na słodko-kwaśno | blog: Życie na słodko kwaśno Piwno-miodowe bułeczki na zakwasie autorka: QliNarnia | blog: QliNarnia DESER CZEKOLADOWO-BANANOWY BEZ CUKRU. autorka: papilionka | blog: Papilionka o wszystkim i o niczym PIECZONE PACZKI FIT Z MAKI ORKISZOWEJ Z ''NUTELLA'' Z AWOKADO. autorka: papilionka | blog: Papilionka o wszystkim i o niczym Zdrowe Rafaello twarogowe autorka: Dolce120 | blog: Smiling shrimp

Weekendy w domu i ogrodzie
Racuchy bananowo - kokosowe 198

było, ale już nadrabiam zaległości ;-). Dzisiaj proponuję Wam pyszny pomysł na obiad lub kolację, racuchy bananowo - kokosowe, przygotowane z mąki owsianej. Bez cukru! ;-) Pysznie i zdrowo! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 banan - 6 łyżek wiórek kokosowych - 1/2 szklanki maki owsianej - 1 jajko duże - 3/4 szklanki mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki: mąkę, mleko, proszek

SMYKWKUCHNI
Chleb na zakwasie 264

Bez zagniatania ciasta,prosty przepis na chlebek z amarantusem     Składniki: 250 g mąki pszennej 200g maki orkiszowej 100 g mąki żytniej 400 g wody w temperaturze pokojowej ok 100 – 150 g aktywnego zakwasu 10 g soli 50 g  poppingu z amarantusa 50g pestek siemienia lnianego

w mojej kuchni
Crumble jeżynowo-jabłkowe 169

piec okolo 20 minut,do momentu kiedy kruszonka sie zrumieni,a owoce beda bulgotacPodawac gorace,choc zimne sa rownie pyszne.Uwagi : Czesc maki,tez pelnoziarnistej lub orkiszowej mozna zastapic mielonymi  migdalami,orzechami,  platkami owsianymi itd.,mozliwosci jest bez liku,a wszysto zalezy od upodoban.Zamiast cukru -miod stewia lub inny slodzik.Jezyny sa tak aromatyczne,ze nie wymagaja innych przypraw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania