mak z beza - 500 przepisów (strona:11/34)

Tiramisu na biszkopcie 201

wygląda. Biszkopt, masa z serka mascarpone, czy może być lepsze połączenie? Jak dla mojej familii to nie!!! Uwielbiają wszyscy bez wyjątku, dlatego i ja Wam polecam ten niezwykle smaczny deser :) Składniki: 6 jajek 12 łyżek cukru 3 łyżki maki pszennej Masa: 500 g serka mascarpone 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Do nasączenia: 1 szklanka mocnej kawy

Ciasteczkowy Potwór
Bułeczki z koperkiem i marchewką 216

przyznaje do ich pożarcia....:). I co mi pozostało?, zrobić nową porcję oczywiście :), zrobić szybko zdjęcia, i nie zostawiać bułeczek bez nadzoru!. Przepis od Emilki z blogu Kuchnia od Turcji, oczywiście zmodyfikowany przeze mnie :).   Składnik na ciasto: 60 dag maki pszennej 1 szk mleka 5 daj świeżych drożdży 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 białka 1/2 szklanki oleju płaska łyżeczka soli

Apetyczna babeczka
Zapiekanka makaronowa z łososiem 312

zapieczone w sosieśmietanowo koperkowym pod żółtym serem i mozzarellą. składniki: 250 g makaronu użyłam rurki Czaniecki 350 g świeżego łososia bez skóry 7 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 50 ml wody 2-3 łyzki posiekanego koperku sól,pieprz 1 łyżka maki 1 kulka mozzarelli starty ser żółty masło do posmarowania formy Makaron ugotować al'dente. Łososia pokroić w kostkę i opróczyć

Monia miesza i gotuje
Schab duszony w pomidorach a`la pizza 214

najbardziej na czasie.Ja co prawda uzylam pomidorow z puszki,ale swieze swietnie je zastapia.Skladniki ( na 6 porcji)80 dkg schabu bez koscipuszka krojonych pomidorow z ziolami-400 g1 cebula1 zabek czosnku4 lyzki masla klarowanego4 lyzki slodkiej smietanki kremowki2 lyzki maki instant (krupczatki)1 lyzeczka swiezego oregano (lub suszonego-wtedy mniej)1 lyzka octu balsamicznego1 plaska lyzeczka cukrusol,pieprz do smakuPrzygotowanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ślimaczki z makiem, cudownie maślane 157

jakiś czas temu, ale nadal pamiętam ich cudowny, maślany smak.Pamiętam, że miałam ochotę na mięciutkie, pachnące bułeczki. Koniecznie z makiem chrupiącym między zębami. O wyjątkowym kształcie.Poszłam więc do kuchni, i zabrałam się za pieczenie. Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy przygotować domowego pieczywa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys 344

BISZKOPT MAKOWY:10 białek (w temp. pokojowej)szczypta soliziarenka z 1 laski wanilii  225 g cukru1 łyżka soku z cytryny lub octu150 g mąki pszennej125 g suchego maku (niemielonego)1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY Z BAILEYS:800 ml śmietany kremówki 36%120 g cukru pudru3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku6 łyżek likieru(...)temp. pokojowej) na sztywną pianę. Teraz stopniowo łyżka po łyżce dodawaj cukier i ubijaj do otrzymania puszystej, lśniącej bezy. Na koniec wlej sok cytrynowy i jeszcze przez chwilę mieszaj.Teraz do białek dodaj ostrożnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Całość wymieszaj delikatnie, ale bardzo dokładnie szpatułką.Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia

Słodko-Słony Świat Ilony
BABKA MAKOWA, PIEGUSEK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 267

   Przepyszna, bardzo wilgotna, cudownie strzelająca w zębach. Dla wszystkich wielbicieli maku, ale nie tylko. Ja choć wielką fanką maku nie jestem, to jestem ogromną

Smaczne Zdrowe
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 167

babka drożdżowa, ale nieco fikuśna, taką tradycyjną, najzwyczajniejszą wkrótce też  pokażę, ale dzisiaj niech będzie inaczej. Taka zakręcona baba, jak często nasze dni. Potrzeba na ciasto: - 500g maki pszennej najlepiej typ 550 - 120g cukru - 2 żółtka - szczypta soli - opakowanie suchych drożdży - łyżeczka aromatu cytrynowego - 100g masła - 250ml ciepłego mleka Na początek mieszam wszystkie składniki z listy do masła. Masło(...)odpocząć i urosnąć, potrwa to około 1,5 godziny. Przykrywam je ściereczką i odstawiam w miejsce bez przeciągów. Teraz pora na zabawę z dodatkami do babki. Biorę: na masę serową - 120g homogenizowanego twarogu - 1 cukier wanilinowy - 1 łyżka cukru na masę makową - 130g maku mielonego - 160g gorącej wody - 1 białko - 2-3 łyżki cukru - garść rodzynek - garść posiekanych orzechów włoskich

I tu będę miała takie te
Fotorelacja: krakowskie obwarzanki 184

które to lądują na chwilkę w gorącej wodzie. Następnie sparzone ciasto ląduje w dodatkach jak mak czy sezam. Później ów ciasto zostaje ułożone na siatkach w finalnym kształcie i ląduje w gorących piecach. Cały proces trwa sekundy i nie da się ukryć że bez wprawy można zapomnieć o dołączeniu do zespołu. Piekarze robią swoje a my cały czas słuchamy tego(...)świta tylko jedna myśl: kiedy w końcu będzie można zjeść tego pysznego obwarzanka Zegar odmierza czas i jest – piiii, dobiegł głos z pieca. Można wyciągać pierwszą partię z makiem. Otwierają się drzwi i unosi się ten zapach świeżo pieczonych obwarzanków, który jest raczej nam obcy bo zwykle to co kupujemy już niestety parę godzin ma. Obwarzanki zostają przesypane

Kuchenne Wariacje
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami 233

razem zapraszam na makowe ze słodką bezą kokosową, puszystym kremem budyniowym, cała słodycz przełamana kwaskowymi jabłkami z galaretką, tworzą duet idealny. Znakomicie sprawdzi się jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół......   Składniki Blaszka o wym 24/42 cm Ciasto makowe: 6 jajek 200 g masła lub margaryny 1 szklanka maki tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżki śmietany

Wanilia i Kardamon
Czy warto cierpieć dla miłości? - pomyślmy o tym i porozmawiajmy przy maślanych rogalikach 153

połowie wyrastania rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Krótko przed pieczeniem smaruję rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem i makiem. Piekę równocześnie dwie blaszki. Po 10 minutach zamieniam je miejscami, górna ląduje na dolnej półce piekarnika i odwrotnie. Piekę oczywiście bez nawiewów. Potem tylko chwilka na przestudzenie rogali i już można nakrywać do stołu śniadaniowego. Smakują wybornie zarówno ze słodkimi dodatkami

I tu będę miała takie te
Truskawki, jabłko, mak i chia, czyli zdrowe śniadanie raz! 181

rano, to wtedy motywuje mnie by w końcu jeść codziennie śniadania o normalnej porze :) Tytuł: " Śniadanlove "  Autor: David Bez Wydawnictwo: Buchmann Dostępność: na przykład w Empiku u wielu innych księgarniach, zarówno w tych internetowych jak i stacjonarnych. Truskawki, jabłko, mak i chia! Składniki; garść truskawek pokrojonych 1 jabłko, pokrojone 1/2 łyżeczki nasion chia moczonych albo całą noc, albo

Blondynka Gotuje
Najłatwiejszy chleb bezglutenowy 254

pieczywo na zakwasie, niż na drożdżach. Miękki w środku, z twardą skórką - przewiduję, że będzie długo się przechowywał bez oznak starzenia.   Chleb nie wyrósł mi tak szaleńczo, jak w oryginalnym przepisie Smaki Alzacji , ale podejrzewam, że to z braku maki gryczanej. Nic to, następnym razem zrobię wersję gryczaną :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Patison w kuchni Ewa w kuchni Moje Małe

Grunt to przepis!
Serowe kruche ciasteczka 222

masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz: 350 g suchego białego maku, albo 600 g zmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g  płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki  zimnej wody różowy cukier kryształ Masło

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Raw and Happy - jedzenie inspirowane życiem 194

pyszne słodycze to idealne połączenie, sprawiające, że możemy jeść i cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia. Jak dla mnie te pralinki to absolutny numer jeden, bardzo smaczne, polecam!             Skład: Daktyle*, orzechy nerkowca* (40%). Figa z makiem Te pralinki zdecydowałam się wypróbować jako ostatnie, ponieważ nigdy dotąd nie przepadałam zarówno za suszonymi figami(...)również wydała mi się bardziej znośna. Tak więc wygląda na to, że wszystko kwestia odpowiedniego połączenia składników.  Smakowo (i zdrowotnie) jak najbardziej na plus. Składniki: daktyle*, figi* (35%), mak* (5%)  Oto kolejna przekąska proponowana przez firmę Raw and Happy – zdrowotne Gryczanki przygotowane z aktywowanej poprzez kiełkowanie kaszy gryczanej, mnóstwa różnych nasion i innych dodatków. Dostępne są w trzech

Roślinna - blog wegański
MAKOWIEC JAPOŃSKI W WERSJI DE LUXE - Z KASZĄ JAGLANĄ, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE 295

Bazując na makowcu japońskim, bezglutenowym, który zamieszczałam już w ubiegłym roku, stworzyłam jego wersję de luxe- na kruchym spodzie, z kruszonką. Połączenie wilgotnego maku, z orzechami, migdałami i kruchym, orkiszowym ciastem, jest wprost bajeczne. To ciasto ma wszystko to, co nam najbardziej odpowiada. Makowiec japoński, w mojej starej wersji, jest ciastem bezglutenowym, zamiast kaszy manny dałam bowiem kaszę jaglaną, bardzo(...)przypasował. Dzisiejszy jest również z kaszą jaglaną, ale dodatek kruchego ciasta, bezglutenowości go już pozbawia (możemy co prawda przygotować ciasto kruche bazując na mąkach bezglutenowych, możemy również przygotować go bez dodatku kruchego ciasta). Mnie na wersji bezglutenowej nie zależało, zależało mi na pysznym smaku ciasta makowego i taki efekt uzyskałam. Polecam to ciasto bardzo gorąco, jest przepyszne :-)Piekłam w ciemnej

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania