pomocą blendera. Miksowanie Thermomix – do naczynia blendującego dodać łososia, ugotowane jajka na twardo, chrzan, trochę pieprzu, zmiksować obroty 6, czas 5-6 sekund. Dodać posiekany koperek i majonez. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Majonezu dodać według uznania, masa powinna być mazista. W wersji dietetycznej zamiast majonezu dodać jogurt grecki
Kuchnia Pokoleńbardzo urozmaica ich smak. Domowy soczysty burger to najlepsze antidotum na wilczy apetyt! Dodatki, które wykorzystałam to domowe kiszone warzywa: ogórki, marchewki i rzodkiewki, pyszny sos na bazie musztardy, majonezu i jogurtu, oraz piklowana cebula sprawiają, że smak tego burgera staje się wyjątkowy. Polecam do domowych burgerów upiec bułki mleczne z sezamem lub z makiem. Składniki na 2 burgery wołowo(...)rzodkiewki kiszona marchew w plasterkach pomidor papryczka chili roszponka olej Przepis na pyszny sos do burgerów: 150 g gęstego jogurtu 40 g musztardy miodowej z całą gorczycą 34 g majonezu sól i pieprz do smaku Mieszamy w misce majonez z jogurtem i musztardą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem według swoich preferencji smakowych. Odstawiamy sos do lodówki na czas przygotowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrównież resztki które zostały- wysokobiałkowy makuch ( śruty ) które również można zastosować w kuchni. Gotowanie to najprzyjemniejsza część warsztatów. Każdy z uczestników przygotowywał potrawy z dodatkiem oleju rzepakowego jak; majonez, sosy winegret, dresingi, pieczone pączki. Potrawy zostały przygotowane za pomocą różnych technik np. pary fry ( smażenie w wysokiej temperaturze ), con fit ( powolne duszenie w niskiej temperaturze w tłuszczu(...)podpalanie olejem. Roladki z majonezem i świeżymi warzywami ; Dorsz pieczony w cieście na oleju ; Dorsz ze szparagami, majonezem truflowym, szparagami i pieczarkami ; Stek wołowy
Kulinarne Fantazje MarioliGotowane jajka są doskonałe o każdej porze roku i przyznam, że najchętniej spożywam je w zupie szczawiowej lub w sałatkach. Te z majonezem do mnie nie przemawiają... Za to faszerowane... lubię! Tu przedstawiam Wam prostą i szybką propozycję, która jest naprawdę zaskakująco smaczna. I moja rada: użyjcie musztardy o wyrazistym smaku. 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka(...)pieprz Opcjonalnie do dekoracji: szczypiorek papryka w płatkach/proszku Jajka ugotować na twardo i po ostudzeniu obrać, przekroić na pół, a następnie delikatnie wyjąć żółtka. Żółtka utrzeć z majonezem oraz musztardą i wymieszać ze szczypiorkiem. Masę doprawić do smaku i wypełnić nią puste białka. (Można użyć łyżeczki lub dekoratora do kremu.) Całość ozdobić według uznania
Di gotujeletni czas. Makaron ryżowy, świeży ogórek, odrobina szynka i bardzo dużo świeżego koperku daje bardzo fajne, letnie połączenie. Do tego jogurt naturalny i mamy sałatkę fit. Ja dodałam łyżkę majonezu, bo lubię majonezowy smaczek w sałatkach, ale spokojnie można go pominąć. Bardzo polecam jeśli macie ochotę na niezbyt kaloryczną sałatkę. 200 g. makaronu ryżowego 3 ogórki 20 dag. szynki drobiowej(...)pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu 1 mały jogurt naturalny sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Ogórek obrać, przekroić na pół, wydrążyć nasionka i pokroić w większą kostkę, Szynkę pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Łyżkę majonezu wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać sól, sporo pieprzu, wymieszać dokładnie. Wszystkie składniki połączyć ze sobą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietatarski jest idealnym dodatkiem do ryb,jajek,wędlin czy kanapek.Na Wielkanoc w sam raz pasuje do jajek :).Do sosu można dodać ogórki kiszone,grzybki marynowane,najważniejszy jednak jest dobry majonez. SKŁADNIKI 5 łyżek dobrego majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ogórki kiszone kilka grzybków marynowanych lub pieczarek natka pietruszki mała cebulka czerwona 2 łyżeczki chrzanu łyżka musztardy sól,pieprz(...)smaku WYKONANIE Ogórki, grzybki, cebulę kroimy w drobną kostkę do miseczki. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki,majonez,jogurt naturalny,chrzan.Dokładnie mieszamy,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Tak przygotowany sos wkładamy do lodówki na ok.godzinę aby smaki się połączyły.Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i dodajemy do naszych dań. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszacebula 7 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy 2 ugotowane marchewki ,niezbyt duże 2-3 ziemniaki średniej wielkości 1 łyżeczka , mielonego pieprzu sól do smaku 2 łyżki , gęstego majonezu ( zawsze używam Winiary) 1 łyżka słodkiej musztardy ( np Roleski ) Jajka obieramy ze skorupek i drobno kroimy w kosteczkę . Tak samo postępujemy z marchewką i ziemniakami . Cebulkę obieramy i siekamy , naprawdę(...)drobno . Kukurydzę przelewamy na sitko i zostawiamy na 15 minut ,żeby porządnie ociekła z zalewy . Wszystkie składniki umieszczamy w misce , dodajemy majonez, musztardę , sól i pieprz . Mieszamy , a następnie odstawiamy na noc do lodówki . Tu nie ma nic trudnego , ani skomplikowanego , można robić wspólnie z dziećmi – fajna zabawa , no i maluchy chętniej zjedzą ( nawet z dodatkiem cebulki – czerwona
Ogrodnik w podróżyDzisiaj mam dla Was klasyczny pomysł na Wielkanoc. Sos tatarski od lat króluje na moim świątecznym stole. Główną bazę sosu stanowią marynowane warzywa i majonez. W zależności od kraju można spotkać przepisy w których używa się samego żółtka, ale moim zdaniem dużo lepszy jest z całym jajkiem, no i co najważniejsze nic nam się nie marnuje. Bardzo często podstawowe składniki(...)dodatek do wędliny, jajek ale również do kanapek:) Sos tatarski Składniki: 3 jajka 2 duże ogórki kiszone pół małego słoiczka pieczarek marynowanych (słoiczek 280 ml) 8 pieczarek 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany sól pieprz Pieczarki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 min. Po tym czasie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo
PatiGotujesera korycińskiego (z dowolnymi dodatkami) – polecam Ser Koryciński Swojski Bielec z 4 liście sałaty 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 3-4 łyżki prażonej cebulki 3-4 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ser koryciński kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, porwane liście sałaty i prażoną cebulkę. Następnie dodajemy majonez (najpierw(...)mniejszą ilość), doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy opcjonalnie dodajemy majonezu lub doprawiamy do smaku. Pity przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja swoje podgrzewam w tosterze. Przygotowanym nadzieniem wypełniamy dwie pity i od razu podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkimacie w domu niejadka, który na warzywa kręci nosem, to jestem przekonana, że te bajkowe kanapki na pewno go skuszą do spróbowania 😉 Bułeczki możecie wysmarować ulubionym przez Was smarowidłem: majonezem, chrzanem, musztardą, serkiem smakowym, czym tylko chcecie... Te tęczowe kanapki są przepyszne i cudownie chrupią podczas jedzenia 😙 Na pewno na jednej nie poprzestaniecie! SKŁADNIKI: podłużne bułeczki pełnoziarniste (lub inne(...)poszatkowana w paski kapusta czerwona pokrojona w paski papryka czerwona starta na tarce o dużych oczkach marchewka pokrojona w paski papryka czerwona liście szpinaku masło (użyłam roślinnego) do wyboru: majonez, musztarda, chrzan, serek śmietankowy lub smakowy) WYKONANIE: Bułki przekrój wzdłuż zostawiając jeden bok nieprzecięty (będzie łatwiej nadziewać bułkę warzywami). Posmaruj je w środku (góra i dół) najpierw masłem
Słodko-Słony Świat IlonyKarp pieczony w sosie - kuchnia podkarpacka Sezon wędkarski w pełni, więc kolejny raz namawiam Was na dobrego, polskiego karpia. Odpowiednio przyprawiona ryba, zapieczona w sosie ze śmietany, jogurtu, majonezu i musztardy, jest delikatna, kremowa i bardzo smaczna. Sok z cytryny pozbawia karpia tego szczególnego posmaku, którego wiele osób spodziewa się po karpiu. Namawiam do tej smacznej, miłej odmiany od ryby(...)źródło: „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”) Karp pieczony w sosie - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 karp (oczyszczony i wyfiletowany) 1/4 szklanki śmietany 18% 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki posiekanego koperku (1 łyżka do sosu, 1 łyżka do posypania upieczonego karpia) 1/2 łyżeczki musztardy sok z cytryny olej sól i pieprz Filety z karpia myjemy, osuszamy, skrapiamy
Trzeci talerzpostaci tzw. pesto, zmiksowane z prażonym słonecznikiem i olejem, albo pod postacią dzisiejszej surówki z brokułem i jabłkiem i sosem, czasami z samego jogurtu, czasem też z dodatkiem majonezu. Jeśli jesteście na diecie owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej, to wystarczy dodać do tej surówki trochę naturalnego jogurtu. Taką sałatkę, a właściwie surówkę każdy u nas w domu zajada ze smakiem(...)soczyste jabłko szczypiorek, posiekana natka pietruszki lub koperek 1 łyżeczka oliwy z oliwek wymieszana z 2 łyżkami jogurtu greckiego lub naturalnego albo 1 łyżka jogurtu wymieszana z 1 łyżką majonezu sól i pieprz do smaku prażony słonecznik Jak przygotować pyszną surówkęz brokuła i jabłka z prażonym słonecznikiem? Brokuła myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, dzielimy na mniejsze kawałki i surowego ścieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna surówka z rzodkiewki..tym razem rzodkiewka starta na tarce i z dodatkiem majonezu zamiast śmietany. rzodkiewki sól, pieprz majonez szczypiorek Rzodkiewkę umyć, zetrzeć na tarce.Dodać sól i odstawić na kilka minut, następnie odcisnąć rzodkiewkę, aby pozbyć się soku. Dodać majonez, pieprz i posiekany szczypiorek.Wymiesza
Moje domowe kucharzenieprzyrządza się z pleśniowego sera i jak wskazuje nazwa, niebieskiego sera pleśniowego. Bardzo lubię ten sos , bo lubię sery pleśniowe. Najprostszą wersję blue cheese można przyrządzić z sera, majonezu i wody. Ja wolę jednak dodać czosnek, cebulę i jogurt. Sos smakuje wtedy o wiele lepiej, a czosnkiem dodaje mu fajnego smaku. Sos blue cheese Składniki: 0,4 l sosu(...)pleśniowego sera 1 ząbek czosnku 2 łyżki pokrojonej cebuli 2 łyżki kefiru lub jogurtu 200 ml majonezu Przygotuj małą miseczkę. Przepuść czosnek przez praskę. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Pokrusz ser, dodaj jogurt i majonez. Wymieszaj sos lub zmiksuj. Ja lubię blue cheese z grudkami. Jeśli sos jest za gęsty można dolać trochę wody. Gęsty dressing pasuje lepiej do kanapek
codojedzeniamakreli Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 30 minut Składniki mała wędzona makrela 4 jajka na twardo 4 ogórki konserwowe mała cebulka sól i pieprz do smaku 2 łyżki majonezu Przepis 1 Z makreli pozbywamy się ości i rwiemy ją na mniejsze kawałeczki. 2 Ugotowane jajka, ogórki oraz cebulkę siekamy w kostkę. 3 Całość mieszamy, łączymy z majonezem i doprawiamy(...)solą oraz pieprzem. 4 Podajemy z kleksem majonezu oraz szczypiorkiem - albo w salaterce, albo na kanapkach, czy jako przekąska na krakersach. Artykuł Pasta z makreli wędzonej z jajkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazylii