chleba można przerobić prawie wszystko – resztki mięsa z obiadu, przeróżne wędliny, jajka, rośliny strączkowe, twarde i miękkie sery, ryby… Kiedy znudzi nam się składanie klasycznych kanapek typu ser-szynka- majonez-sałata , pasta kanapkowa to coś, co potrafi zmienić każde pieczywo w coś wysublimowanego. Pasta z wędzonej makreli to tylko kilka składników i całe bogactwo smaku – zrobicie ją w 10 minut(...)obieramy ze skóry i pozbawiamy ją ości. Rozgniatamy rybę widelcem – nie blendujcie jej, pozwólcie zachować kawałkom wędzonego mięsa ich kształt i teksturę. Mieszamy rozdrobnioną rybę ze smarownym serkiem twarogowym, majonezem, sokiem z cytryny i cytrynową skórką. Dodajemy dwie łyżeczki chrzanu, usiekaną na mgiełkę natkę pietruszki. Próbujemy – dosalamy i dopieprzamy do smaku. Gotową pastę przekładamy do ozdobnej miseczki, dekorujemy listkami natki
Karo in the KitchenSkładniki: 200g makaronu orzo (makaron w kształcie ryżu) 15 dkg szynki 3/4 szklanki pokrojonego ananasa pół czerwonej papryki pół żółtej papryki pęczek szczypiorku pół szklanki kukurydzy 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz *** Papryki myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Szynkę i ananasa również kroimy w kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Makaron gotujemy do miękkości(...)według przepisu na opakowaniu *** *** W miseczce mieszamy jogurt z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Do dużej miski przekładamy: szynkę, paprykę, ananasa, ryż, szczypiorek i odsączoną z zalewy kukurydzę. Dodajemy jogurt z majonezem i wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE PRZEPISY NA PYSZNE SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z ApetytemWarstwowa, wyrazista w smaku sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros, z kukurydzą, ogórkami, ostrą czerwoną cebulą w smakowitym sosie na bazie majonezu i keczupu to ciekawy pomysł na szybką imprezową sałatkę i sycące drugie śniadanie. Składniki: 500g fileta z kurczaka 2 czerwone cebule 1 puszka kukurydzy 400g ogórków konserwowych 600g pekińskiej kapusty przyprawa do gyrosa 2 łyżki klarowanego masła ketchup(...)majonez sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle do złocistego koloru, a następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. 3. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a kapustę pekińską poszatkować. 4. Składniki sałatki układać warstwami: połowa fileta
Szalona Kuchnia EwelinySałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i selerem jest znakomita podczas wizyty niespodziewanych gości. Zazwyczaj w domu mam wszystkie składniki na nią potrzebne czyli czerwoną fasolę, kukurydze, selera, majonez oraz jajka, które są potrzebne do tej sałatki. To taka awaryjna propozycja, a jakże pyszna! Zobacz też: Sałatka makaronowa z serem feta i granatem Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Sałatka z kurczakiem(...)kukurydzą i selerem Drukuj przepis Porcji: 5-10 Czas gotowania: 15 minut Składniki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy słoik selera w zalewie 3 jajka na twardo 2-3 łyżki majonezu pieprz do smaku Przepis 1 Fasolę, kukurydzę oraz selera odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. 2 Jajka siekamy w drobną kostkę i mieszamy z warzywami. 3 Dodajemy do składników
Kuchnia Bazyliiszansę i przygotować podobną. Tym razem wędzonego kurczaka zastąpiła szynka konserwowa, a cała sałatka została wzbogacona o dodatek czerwonej fasoli. Zrezygnowałam też z kwaśnej śmietany, przygotowując sałatkę z samego majonezu. Z tych dwóch, jakże podobnych sałatek, ta smakuje mi bardziej, aczkolwiek … ponownie utwierdzam się w przekonaniu, że wolę po prostu inne;) 200 g szynki konserwowej około 150 g żółtego(...)sera 1 por 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki majonezu 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Szynkę kroimy na niewielkie paseczki. Ser trzemy na dużych oczkach tarki. Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą. Składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy przepłukaną na sicie czerwoną fasolę oraz kukurydzę (osączoną z zalewy). Dodajemy majonez
Smaki Na TalerzuPrzepis na majonez, w wersji bez wyrzutów sumienia. Oczywiście nie smakuje on identycznie, jak te które kupić możemy w sklepach, ale jest genialnym zamiennikiem do sałatek, na kanapki, czy do Wielkanocnych jaj w majonezie. Artykuł Fit majonez pochodzi z serwisu
NiePieprz.plrównież dodatek do sałatek. SKŁADNIKI: 1 paczka tortellini z mięsem 5 jajek 3 grube plastry dobrej szynki 5 małych ogórków kiszonych 1/2 papryki czerwonej 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu szczypiorek sól, pieprz WYKONANIE: tortollini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelać zimną wodą, zostawić do wystudzenia, jajka, ogórki,szynkę i paprykę pokroić w kostkę, majonez dokładnie wymieszać(...)jogurtem, dodać sól i pieprz, wszystkie produkty wymieszać z majonezem,posypać szczypiorkiem
Kuchnia Beatykażdy) 2 pory 2 łyżki Oleju Wielkopolski Miks z Kokosem + do posmarowania formy 4 łyżki śmietany 30% 15g serka topionego sok z połowy cytryny 3 łyżki majonezu 2 płaskie łyżki parmezanu 2 łyżki wiórek kokosowych sól, pieprz 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem. Blaszkę wykładamy papierem(...)czas mieszając. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wlewamy śmietankę i dodajemy serek topiony. Smażymy jeszcze chwilę, do czasu aż ser się roztopi. Pory wykładamy na rybę. W małym garnuszku mieszamy majonez z parmezanem i wiórkami kokosowymi. Mieszankę tą wykładamy na pory, starając się rozprowadzić ją jak najcieńszą warstwą. Łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut
Smaki Na TalerzuPastę można wzbogacić dodatkiem szczypiorku lub natki pietruszki, zamiast musztardy można dodać keczup. składniki: 2 średnie wędzone makrele ( ok 500 g ) 500 g twarogu 1 mała cebula 4 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu 2 łyżki musztardy, u mnie rosyjska świeżo zmielony pieprz Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Makrele obrć ze skóry i ości. Podzielić na małe kawałki(...)dodać do twarogu, wymieszać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, dodać do twarogu i makreli. Dodać też jogurt, majonez i musztardę oraz pieprz do smaku. Całośc ponownie dokładnie wymieszać. Jeśli pasta jest zbyt suscha mozna jeszcze dodac jogurtu lub majonezu. Jeśli pasta ma być całkowicie gładka można ją zmiksować blenerem
Monia miesza i gotujekażdy) 2 pory 2 łyżki Oleju Wielkopolski Miks z Kokosem + do posmarowania formy 4 łyżki śmietany 30% 15g serka topionego sok z połowy cytryny 3 łyżki majonezu 2 płaskie łyżki parmezanu 2 łyżki wiórek kokosowych sól, pieprz 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem. Blaszkę wykładamy papierem(...)czas mieszając. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wlewamy śmietankę i dodajemy serek topiony. Smażymy jeszcze chwilę, do czasu aż ser się roztopi. Pory wykładamy na rybę. W małym garnuszku mieszamy majonez z parmezanem i wiórkami kokosowymi. Mieszankę tą wykładamy na pory, starając się rozprowadzić ją jak najcieńszą warstwą. Łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut
Smaki Na Talerzujeść również z samym pieczywem jako pożywne bezmięsne danie. [embed]https://youtu.be/-r_pU5vKhbc[/embed] Składniki: 6-7 średnich ziemniaków cebula czerwona puszka groszku 5 ogórków konserwowych pęczek koperku 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy, ogórki i cebulę kroimy w kostkę(...)Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Dodajemy majonez, jogurt, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. [caption id="attachment_7222" align="aligncenter" width="685"] Sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem[/caption] Artykuł Sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneSkładniki 500-600g filetów z kurczaka 500-600 g pieczarek 8-10 jajek dużych 1 mały majonez 300g sera żółtego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej olej sól do smaku pieprz do smaku przyprawa do kurczaka do smaku ( 1 łyżka,ale wtedy mniej soli ) czosnek ilość według upodobań,(u mnie dużo bo lubimy) Wykonanie Umyć ,osuszyć(...)miski przyprawić czosnkiem,solą i pieprzem ,ewentualnie przyprawą do kurczaka. Ser zetrzeć na tarce ,lub pokroić w paseczki. Ubić10 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę. Majonez wymieszać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i dwiema łyżkami mąki pszennej,wymieszać na gładką masę ,a następnie dodawać ubite białka . Wszystko wymieszać delikatnie do połączenia . Na dużą formę żaroodporną wlać
w mojej kuchniSurówka z pora i jabłka jest idealnym uzupełnieniem wielu domowych obiadów. Słodycz jabłka przełamuje ostrość pora, którą dodatkowo łagodziłam blanszowaniem. Można oczywiście pominąć ten etap, majonez zastąpić jogurtem. Zależy od indywidualnych upodobań. Tak się przypadkiem złożyło, że temat surówkowy krążył wokół przepisów naszych mam. Dlatego na koniec dodam, że moja mama ugniatała w dłoniach lekko osolone warzywo, aż zmiękło(...)też jest pysznie. Składniki: 1 por 1 jabłko 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz cukier Wykonanie: Pora przeciąć wzdłuż, oczyścić i pokroić w cienkie paski. Następnie zalać wrzątkiem, moczyć przez 30 sekund, potem przepłukać pod zimną wodą i odcedzić. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Jabłko i por umieścić
zadanie-gotowanieMoże to być też sałatka na przykład do obiadu. Szczerze polecam. Szybka sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą 1/4 kapusty pekińskiej 2 pomidory 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka majonezu 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Kapustę przepłukałam pod zimną wodą i osuszyłam ręcznikiem papierowym, przełożyłam do miski. Pomidory umyłam i pokroiłam w drobną(...)kosteczkę, dodałam do kapusty. W kubku wymieszałam majonez oraz jogurt i czosnek, wymieszałam dokładnie i doprawiłam do smaku pieprzem i odrobiną soli. Kapustę polałam sosem, dokładnie wymieszałam i odstawiłam na około 15 minut do przegryzienia. Proste ! szybkie i możesz ją też zabrać do pracy ! Majonez w wersji fit zastąp jogurtem naturalnym. Szybka sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą
Kuchnia na wzgórzu