majonez - 14247 przepisów (strona:87/950)

Kanapka z sałatką z tuńczyka 223

Lubię ryby i lubię tuńczyka ale najbardziej w sosie lub sałatce majonezowej. Sałatka z tuńczyka to przepis na tradycyjną sałatkę z rybą, do której dodaję jajka, ogórek, zioła i majonez. Jadam sałatki prosto z miski ale dzisiaj zrobiłam inaczej. Napełniłam sałatką kajzerki i podpiekłam w piekarniku. Rozpuszczony ser połączył wszystkie składniki, więc po nagryzieniu kanapki nic z niej nie wypada(...)całkiem przyzwoicie ją się je. Sałatka z tuńczyka Składniki: 1 puszka tuńczyka 3 jajka 4 łyżki majonezu pęczek posiekanej pietruszki 10 cm ogórka 5 rzodkiewek 3 łyżki szczypiorku 3 ogórki konserwowe + 4 małe ogórki do dekoracji sół i pieprz do smaku 100 g utartego sera do kanapki 4 kajzerki, tutaj przepis sałata 1 duży pomidor Rzodkiewki, jajka, świeży ogórek

codojedzenia
Letnia sałatka brokułowa 108

zjadam prawie całą sama a później cierpię z przejedzenia ale co tam… raz się żyje :) Przygotowanie jest bardzo szybkie, może zająć tylko kilka minut. Kiedyś próbowałam zastąpić majonez lżejszą jogurtową wersją, ale szczerze mówiąc nie polecam, najlepiej smakuje właśnie w takim zestawieniu jakie znajdziecie poniżej. Wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania letniej sałatki brokułowej: 1 główka brokułu(...)duże pomidory, 4 jajka, kilka łyżek majonezu. Sposób przygotowania letniej sałatki brokułowej: Brokuł płuczę, dziele na różyczki, oprószam solą i gotuje na parze używając torebki do gotowania w mikrofalówce. Można również ugotować w tradycyjny sposób jednak zajmuje to więcej czasu i tracimy wiele cennych witamin i minerałów. Jajka gotuję na twardo i kroję

Gotuj Się Kto Może
JAJKA W SEROWO-ORZECHOWEJ SKORUPCE 110

czym Wam się kojarzy Wielkanoc? Prócz babki cytrynowej pewnie każdy odpowie jajkami. Na stole goszczą jajka pod różnymi postaciami. Faszerowane tuńczykiem, szynką czy klasyczne z majonezem. Dziś... 2 tygodnie przed Wielkanocą przygotowałam jajka z skorupce. Skorupka powstaje poprzez usmażenie jajek. Tak, dobrze usłyszeliście... jajka zostały usmażone. Niestety danie nie należy do lekkich dlatego warto podczas ich jedzenia wziąć 1 tabletkę(...)jajek 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanych orzechów 1/2 szkl. ketchupu 1/2 szkl. mleka 1 łyżka majonezu sok z 1/2 cytryny 1 szklanka oleju sól pieprz cukier 8 jajek gotujemy na twardo. Bułkę tartą mieszamy z posiekanymi orzechami i startym serem. W drugiej miseczce mieszamy mleko

Kuchnia w oparach
Śledzie po wiejsku – lekka sałatka śledziowa 292

skórkę i wyrzucamy ją. Z ciepłych ziemniaków powinna bardzo łatwo zejść. Ostudzone ziemniaki kroimy w kostkę odrobinę większą niż do zupy. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt lub śmietanę, majonez, musztardę gruboziarnistą z wyczuwalnymi nasionami gorczycy i przeciśnięty dwukrotnie przez praskę lub roztarty na desce z odrobiną soli jeden ząbek czosnku – nie dodawajcie go więcej – ma być wyczuwalny czosnkowy aromat(...)smaku, soczysty i oleisty, użyjcie tylko pół ząbka. Doprawiamy sos pieprzem do smaku. Sałatki nie solimy – ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, słone są już i same śledzie, i majonez, i kiszone ogórki. Sos wlewamy do miski z pokrojonymi wcześniej składnikami i wszystko razem delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przekładamy gotową sałatkę do szczelnego pojemnika i chowamy w lodówce – zapominamy o niej

Karo in the Kitchen
Babka majonezowa 120

Święta Wielkanocne, a w zwykły weekend. Babka jest delikatna w smaku, przypomina biszkopt, a smak świetnie dopełnia biała czekolada. Jest słynnym wypiekiem świątecznym pewnie ze względu na obecność majonezu, który jest "królem" Wielkanocy, ale z powodzeniem sprawdzi się na każdą okazję.  Dla kogo: dla lubiących kulinarne eksperymenty dla fanów zwykłych babek dla chcących się mile zaskoczyć  Składniki(...)jajka pół szklanki cukru 3/4 szklanki majonezu (delikatnego w smaku) 90g mąki ziemniaczanej 90g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 100g białej czekolady 50 ml śmietanki 30 lub 36% Wykonanie ciasta: Dwa rodzaje mąki wymieszać w miseczce wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodawać cukier. Gdy białka zrobią się lśniące wtedy dodawać

Mania Wypiekania
Babka majonezowa 143

Wielkanocnych, ale jeszcze mi zostało takie zdjęcie niewrzuconej babki Więc podrzucam Wam i sobie, żeby przepis zapamiętać. Składniki: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 2/3 szklanki majonezumajonez powinien być w temperaturze pokojowej 90 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nagrzewa(...)dodajemy żółtka – nadal miksując. Masa jajeczna powinna być jasna i puszysta. Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach miksera. Dodajemy majonez. Przekładamy do formy. Pieczemy przez 40-45 minut w 170 stopniach. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem lub polewą. U mnie lukier: 2 łyżki ciepłej wody, 3-4 łyżki

MojaQchnia.pl
Śledzie... 163

Super śledzie na obiad i nie tylko w piątek, ale for ever...  -- Skład: śledzie z oleju, cebula, jabłko, śmietana 18%, majonez, sól, pieprz, zielone... Majonez :) jak nie mamy, to robimy :) /majonez-domowy-w-10-sek. i już. Śledzie z oleju odciekamy, cebulę kroimy w kostkę, wydrążone jabłka ucieramy na grubych oczkach. Zieleninę drobno kroimy... Cebulę, jabłko, zieleninę, śmietanę, majonez...sól i pieprz... wrzucamy

chleba naszego
WARZYWNA ZAPIEKANKA FRANCUSKA 161

pyszne dania ❤ Składniki: (2 porcje) 1 op. warzyw na patelnię po włosku 1 op. ciasta francuskiego 1 jajko zioła prowansalskie sól, pieprz 1 łyżka oleju Sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mieszankę warzyw na patelnię. Smażymy około 10-12 min., a następnie przyprawiamy dołączoną(...)rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min. Podajemy na ciepło i najlepiej z sosem czosnkowym... Sos czosnkowy: W misce łączymy majonez z jogurtem greckim. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do miseczki z jogurtem i majonezem. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sos przechowujemy w lodówce lub podajemy bezpośrednio

Kuchnia MagdaLeny
Szybka sałatka makaronowa z soczewicą i ogórkami 252

Szybka sałatka makaronowa z soczewicą i ogórkami. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sałatki. Zarówno te zdrowe, mocno zielone, jak i te z dodatkiem majonezu i makaronu. Dziś druga opcja, czyli sałatka makaronowa. Pyszna, prosta w przygotowaniu i naprawdę sycąca. Możecie oczywiście zwiększyć jej ilość według potrzeby Spróbujcie, polecam. Składniki: 1 szklanka makaronu muszelka z kurkumą Makarony Babuni EkoMak(...)łyżek soczewicy z puszki 2 większe ogórki kiszone (u mnie z tego przepisu ) około 2 cm pora (biała część) 2 łyżki majonezu (u mnie lżejszy 30% mniej tłuszczu) sól i pieprz do smaku kiełki rzodkiewki *ilość podana przed gotowaniem Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy, przekładamy do miski. Dodajemy soczewicę z puszki, pokrojone w kostkę ogórki kiszone

Słodkie okruszki
Sałatka gyros. 139

Składniki; 1 podwójna pierś z kurczaka 1 biała cebula 2 czerwone cebule 5 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 puszka ciecierzycy 5 liści z kapusty pekińskiej przyprawa do gyrosa majonez ketchup rukola 2 łyżki oleju Przygotowanie; Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, wsypujemy 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy(...)samo dno przezroczystej salaterki wykładamy mięso, następnie pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Jeśli mają za dużo wody, odciskamy je. Cebulę siekamy i wykładamy na ogórki. Smarujemy ketchupem i majonezem. Wykładamy kukurydzę, smarujemy ketchupem. Następnie wykładamy ciecierzycę i delikatnie smarujemy majonezem. Na to pokrojoną kapustę pekińską a na sam wierzch wykładamy rukolę. W zasadzie kolejność warstw jest dowolna, ważne aby mięso

Radość kipiąca uśmiechem.
Jajka faszerowane, czyli danie na wielkanocne śniadanie 146

które Agata daje wszystkim na święta. Zresztą jajka faszerowane według jej przepisu warto zrobić nie tylko w czasie świątecznym. Będą doskonałe jako przystawka. Jeśli się odchudzamy, Agata radzi łyżkę majonezu zastąpić łyżką śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego. W wersji wegetariańskiej można zaś zastąpić szynkę 3 grzybkami marynowanymi. Jajka faszerowane serem żółtym, szynką i ogórkiem Składniki: 8 jajek 2 plasterki szynki(...)pół ogórka konserwowego 1 łyżka żółtego sera startego na tarce o drobnych oczkach 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz czerwona papryka słodka lub ostra do oprószenia jajek Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy (najlepiej jajka ugotować dzień wcześniej i po wystudzeniu, obrane lub nie przechować w lodówce do następnego dnia). Szynkę i ogórka kroimy w jak najdrobniejszą kostkę

KulinarneImpresje.pl
Różowe jajka z majonezem 196

Wielkanoc prym wiodą jajka w różnym wydaniu. U mnie gościły niby zwykłe jajka z majonezem ale w kolorze różowym, który powstał za pomocą buraków. Podobają  się Wam? Jeśli tak to zapraszam na przepis. Co prawda jest już po świętach, ale takie jajka świetnie sprawdzą się również na innego rodzaju imprezach.  Składniki: jajka 12 szt, buraki(...)ocet 200 ml, sól, do dekoracji: majonez, szczypiorek posiekany, słodka papryka w proszku, Sposób przygotowania: Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i stawiamy na palnik. Gotujemy do miękkości, dzięki temu buraki możemy później wykorzystać np. na ćwikłę. Do wody po burakach dodajemy ocet i mieszamy.  Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Następnie obieramy

kulinarne odsłony pati
BABKA MAJONEZOWA - SZYBKA I PUSZYSTA 129

Ekspresowa babka majonezowa , puszysta, lekka i wilgotna - idealna ! Wystarczy zmiksować i upiec... Chyba najlepsza jaką kiedykolwiek upiekłam ! Obawiałam się dodatku majonezu, ale jest on niewyczuwalny w cieście, a nadaje bardzo ciekawą strukturę :)  SKŁADNIKI: 80 g mąki ziemniaczanej 65 g mąki tortowej pszennej 190 g cukru 4 jajka  3 łyżki majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu(...)zrobi się puszysta dodajemy do niej partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek.  4. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu  i majonez. Całość miksujemy. 5. Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy mąką,  a następnie wlewamy ciasto (będzie dość rzadkie ale takie ma być ! )  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Marcepanowa kuchnia
TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA 133

zrobić tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem - sprawdzony przepis krok po kroku. Sałatka jarzynowa to pozycja wręcz obowiązkowa na świątecznym bądź imieninowym stole. Sałatka ta jest pracochłonna, ale nie od dziś wiadomo, że przygotowanie najlepszych potraw zajmuje nieco więcej czasu :) Sałatka jarzynowa - dobra na wszystko! Sałatka jarzynowa to danie niezwykle uniwersalne. Doskonała zarówno  na śniadanie i kolację. Uroczystości rodzinne(...)kostkę (obrać, jeżeli mają twardą skórkę) 1 jabłko, obrane, pokrojone w kostkę 1 mała puszka zielonego groszku, osączonego z zalewy 1 mała puszka kukurydzy, osączona z zalewy 1 słoik majonezu (ok. 300g) 3 łyżki gęstej śmietany 18% 3 łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę dokładnie myjemy (nie obieramy), wkładamy do garnka, zalewamy

Moja Książka Kucharska
Ruloniki śledziowe z sosem szpinakowym 155

zbyt mocno całość nim przechodzi. Po pewnym czasie zrezygnowałam więc ze świeżego czosnku, na rzecz tego granulowanego i jego też daję tylko symbolicznie. Sam szpinak dobrze też wymieszać z majonezem i doprawić tuż przed planowanym podaniem. Zauważyłam, że nie lubi on stać zbyt długo – przynajmniej u mnie po czasie podchodzi wodą, pomimo tego, że i paprykę staram się osączyć(...)filety śledziowe a’la matias 1-2 strąki papryki konserwowej (najlepiej takiej bez skórki) mleko do namoczenia sos: 80 g świeżego szpinaku „baby” 1 łyżka majonezu sok z cytryny czosnek granulowany sól, pieprz, cukier Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia, by pozbawić je tym samym zbyt słonego smaku. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy płat kroimy wzdłuż

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania