majonez - 14247 przepisów (strona:88/950)

JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM WĘDZONYM (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 246

wielkanocnym stole, ale i podczas innych okoliczności – smaczna, prosta i świetnie się prezentuje Składniki na 10 sztuk: 5 jajek 80 g łososia wędzonego 75 g (3 łyżki) majonezu sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 1 łyżeczka posiekanego koperku opcjonalnie serek śmietankowy lub/i chrzan łosoś i koperek do dekoracji Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek. Jajka(...)przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć do miseczki żółtka. Łososia i koperek drobno posiekać. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać posiekane składniki, majonez i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Nałożyć na każdą połówkę białka jajka porcję farszu. Całość udekorować kawałkami łososia oraz koperkiem. Opcjonalnie można do farszu dodać serka śmietankowego (jeśli nie unikacie laktozy) lub/o chrzanu. Dla podbicia makro można podawać

Ola la LCHF
Przekąska śledziowa 214

beczka śledzi filety z olejem wiejskim SEKO 1 mała cebula 1/2 twardego słodkiego jabłka 2 ogórki konserwowe 2 jajka 3-4 łyżki płatków migdałowych 1-1,5 łyżki majonezu sok z cytryny, do smaku sól, pieprz, szczypta cukru krakersy/mini sucharki Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiając je nadmiaru(...)rozgrzanej, suchej patelni lekko rumienimy płatki migdałowe. Przekładamy je na deskę do krojenia i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy 1-1,5 łyżki majonezu (majonez ma tylko związać składniki, nie powinno go być zbyt dużo), skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny oraz doprawiamy szczyptą cukru, solą oraz pieprzem do smaku. Mieszamy. Sałatkę schładzamy. Przed planowanym

Smaki Na Talerzu
Jajka, a cholesterol. Czego unikać w Święta Wielkanocne, aby sobie nie zaszkodzić. 220

sporą ilość dań opartą o rzeczone jaja – jajka do święcenia i często „ukradkiem” zjadane jako pierwsze w drodze powrotnej, jajka nadziewane, jajka w barszczu białym, sałatce jarzynowej i w majonezie do niej dodawanym. Do tego jajka w przeróżnych ciastach oraz w innych deserach. Stanowczo jest to więc ilość, która przekracza omawiany umiar. Co robić? Jak przetrwać Święta Wielkanocne? Trudno się(...)podwyższonym cholesterolem. Odpowiednie zioła czy tabletki można dostać w każdej aptece stacjonarnej lub online jak np.: https://www.doz.pl/apteka/k100-Na_cholesterol. Dlatego spróbuj w tym roku: przygotowując tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem, zmniejszyć ilość krojonych w niej jaj o połowę. W przypadku majonezu – spróbuj jego część zastąpić naturalnym jogurtem; staraj się przygotowywać sałatki do których nie trzeba dodawać jajek, np. lekką grecką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ, PAPRYKĄ I OGÓRKIEM (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 252

podczas różnych uroczystości Składniki na 10 porcji (połówek): 5 jajek 150 g dobrej jakości szynki (patrz skład!) 100 g czerwonej papryki 100 g ogórków kiszonych 50 g (2 łyżki) majonezu 10 g (2 łyżki) szczypiorku sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek. Jajka przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć(...)miseczki żółtka. Paprykę, ogórki, szynkę i szczypiorek drobno posiekać. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać posiekane składniki, majonez i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Nałożyć na każdą połówkę białka jajka porcję farszu. Całość udekorować szczypiorkiem lub natką pietruszki. Dla podbicia makro można podawać z dodatkowym majonezem lub masłem. Smacznego! — BTW całości: 710 g, 1096 kcal

Ola la LCHF
JAJKA FASZEROWANE Z CHRZANEM I PASZTETEM Z KRÓLIKA 242

Uwielbiamy jajka z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami. Przygotowujemy musy z awokado, szpinaku, łososia lub zielonego groszku. No i oczywiście, na wielkanocnym stole nie może  zabraknąć jajek w majonezie lub w sosie tatarskim. Jak przygotować jajka faszerowane z chrzanem i pasztetem z królika - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 10 jajek, ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek 1 puszka(...)łyżki tartego chrzanu  3 łyżki gęstej śmietany kawałek czerwonej papryki, pokrojony w drobną kostkę sól i pieprz do smaku zielenina do dekoracji sos do jajek: 1 szklanka majonezu 1/2 szklanki gęstej śmietany 5 żółtek z 10 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki keczupu 2 łyżki musztardy sól, pieprz  do smaku kilka kropel soku z cytryny 1-2 łyżki

Moja Książka Kucharska
Sałatka z selerem naciowym i fenkułem 203

przytłaczają smakiem. W połączeniu ze świeżym ogórkiem i słodkimi bakaliami , nie wybijają się zbytnio, a całość jest cudownie orzeźwiająca i soczysta . Sałatkę okrasiłam sosem jogurtowo-majonezowym z wykorzystaniem pysznego Majonezu Kremowego od FOLWARK - mój wybór na nadchodzące Święta Wielkanocne :) Składniki na 1 średnią miskę: 1/2 pęczka selera naciowego 1/2 bulwy fenkuła - dużej 1 ogórek świeży - długi 1 garść żurawiny suszonej(...)garść rodzynek 1 garść ziaren słonecznika - uprażyć na patelni 1 cebula czerwona - mała 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka Majonezu Kremowego od FOLWARK sol i pieprz - do smaku Warzywa wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i osuszyć. Łodygi selera naciowego pokroić w centymetrowe kawałki. Bulwę fenkuła przekroić na pół i posiekać w cienkie pióra. Świeżego ogórka - nie obierać ze skórki - pokroić

Grunt to przepis!
babka majonezowa z migdałami 163

Wyjątkowe ciasto - pyszna, bardzo łatwa i szybka do wykonania babka majonezowa z migdałami. Dodatek majonezu sprawia, że babka jest niezwykle miękka i wilgotna w środku, a płatki migdałów przyjemnie chrupią. Polecam Wam ten przepis nie tylko na Wielkanoc. składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki(...)majonezu 1 łyżeczka aromatu migdałowego 100 g płatków migdałowych wykonanie: Do miski przesiewam mąkę, wbijam całe jajka, dodaję cukier, majonez, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki miksuję do uzyskania gładkiej masy (około 3-5 minut). Na koniec wsypuję płatki migdałowe (zostawiając nieco do dekoracji) i delikatnie mieszam. Całość przelewam do foremki (małej, o pojemności 750 ml) wysmarowanej masłem

babka w formie
Sałatka z brokułem i białą kiełbasą 767

Sałatka z brokułem i białą kiełbasą – to kolejna propozycja sałatki na Wielkanoc , z wykorzystaniem białej kiełbasy i pysznego sosu na bazie majonezu i chrzanu. Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis ; Jajka zapiekane w cieście francuskim ; Ciasteczka ‘jajka sadzone’ Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane(...)auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z brokułem i białą kiełbasą – Składniki: 1 brokuł 3 jajka 10 pomidorków koktajlowych 3 białe kiełbasy (ok. 300g) 3 czubate łyżki majonezu 1 łyżeczka tartego chrzanu pęczek świeżego koperku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z brokułem i białą kiełbasą – Wykonanie: Brokuła podzielić na mniejsze różyczki, ugotować

Kulinarne Przeboje
Szafranowe jajka wielkanocne 188

Skomponowałam kolejny przepis na wielkanocne jajka, szafranowe jajka. Jajka są pięknie żółte a do tego nafaszerowane wędzonym łososiem i majonezem domowej roboty. Uwielbiam szafran! Szafran mocno farbuje od żółtego do czerwonego koloru. Lubię też jego aromat. Dlatego szafranowe jajka pachnę delikatnie szafranem. Wielkanocne jajka można dekorować na wiele sposobów. Początkowo myślałam, że tak dekoracyjne i aromatyczne jajka przekroję na pół(...)ryby to świetna zimna przystawka na wielkanocnym stole. Szafranowe jajka Składniki: 5 porcji 5 jajek małe opakowanie zmielonego szafranu, ok. 0,25 g ½ l gorącej wody 100 g majonezu, tutaj przepis 150 g łososia wędzonego na ciepło 1 łyżeczka musztardy 5 rzodkiewek szczypiorek sałata Jajka ugotować na twardo. Ja gotowałam 9 minut. Zalać zimną wodą, a po przestygnięciu obrać

codojedzenia
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 165

pomysł na wielkanocne śniadanie. Dodatek kurkumy do nadzienia sprawia, że nabiera ono pięknego żółtego koloru. Przy przygotowywaniu farszu należy uważać aby go nie przesolić gdyż zarówno łosoś jak i majonez są już słone, więc wystarczy dodać zaledwie szczyptę soli.   Składniki: 3 jajka 50 g wędzonego łososia 1 pełna łyżka majonezu 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soku z cytryny sól(...)pieprz     *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na połówki *** *** Z jajek delikatnie za pomocą łyżeczki wydrążamy żółtka i umieszczamy je w miseczce *** *** Do jajek dodajemy majonez, sok z cytryny, kurkumę oraz po szczypcie soli i pieprzu *** *** Całość miksujemy lub blendujemy na gładką masę *** *** Powstałym farszem wypełniamy białka jajek *** *** Jajeczka z wierzchu możemy przyozdobić plasterkami wędzonego łososia

Blog z Apetytem
Pasta jajeczno-serowa na krakersach. 176

taką przekąską rodzinę lub gości. Możecie przygotować również na świąteczny stół. Zapraszam :) Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 15 dag twardego sera żółtego 1 kopiasta łyżeczki musztardy kilka łyżek majonezu pieprz czarny mielony do smaku pół pęczka szczypiorku około 24 sztuki krakersów Wykonanie: 1. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek. Pięć ścieramy na tarce o dużych oczkach, a jedno osobno(...)tarce o drobnych oczkach, 5 dag odkładamy do dekoracji. 3. Szczypiorek płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy i jedną łyżkę odkładamy do dekoracji. 4. Starte jajka, ser, szczypiorek, majonez i musztardę dokładnie ze sobą mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. Krakersy układamy na talerzu i smarujemy pastą, przekładamy je do wyczerpania składników. Wierzch smarujemy cieniutko majonezem

Izabelawkuchni
Jajka faszerowane szynką 139

roku. Są to jajka faszerowane szynką i oczywiście posypane rzeżuchą. Polecam przygotować je nie tylko na świąteczny stół. Składniki : * 4 jajka ugotowane na twardo  * 4 łyżki majonezu * łyżeczka musztardy  * sól, pieprz  * kilka plastrów dobrej szynki - najlepiej suchej * rzeżucha  Przygotowanie : Jajka przekroić na pół. Wyciągnąć żółtka. Dodać majonez i musztardę. Przyprawić do smaku. Drobno pokroić szynkę(...)wymieszać farsz. Jajka nafaszerować. Posmarować majonezem i posypać paskami szynki oraz rzeżuchą

Magiczne Życie Marty
Sałatka Wielkanocna warstwowa 699

jogutrowym - to moja propozycja sałatki na Wielkanoc (i nie tylko;)) Składniki: 5 dużych plastrów szynki konserwowej, 4 jajka, pół dużej papryki, duży pomidor, 3/4 puszki kukrydzy konserwowej, 2 łyżeczki majonezu, 1/2 łyżeczki musztardy kremskiej, 5 łyżej jogurtu, 1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta soli i białego pieprzu, mały pęczek szczypiorku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i ścietamy na tartce na grubych(...)Paprykę i szynkę kroimy w kostkę. Pomidora należy sparzyć i obrać ze skóry, a następnie również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Jogurt mieszamy wraz z musztardą, łyżeczką majonezu, kukrumą, solą i pieprzem. Połowę jajek wykładamy na spód miski, następnie łyżeczkę majonezu rozprowadzamy po nich. Układamy kolejne wartswy: szynkę, paprykę, kukurydzę, pomidora, sos jogurtowy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Lena Gotuje
Sos tatarski do jajek 175

króla wśród sosów – pokaże wam jak zrobić sos tatarski do jajek. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie 10 minut. W XIX wieku kiedy nie był jeszcze powszechnie znany majonez, sos tatarski przygotowywano z musztardy i oliwy. Czasem dodawano do niego żółtka. Dzisiaj nie będę odtwarzał pradawnych potraw, a zrobię współczesny sos z bogactwem dodatków. Propozycja jest zbliżona do sosu tatarskiego(...)film z przygotowania sałatki Składniki – Sos tatarski do jajek 50 g kaparów – tutaj możecie je dostać 50 g ogórków korniszony 50 g pieczarek w occie 3 łyżki majonezu pół czerwonej cebuli 1 łyżka śmietany bądź jogurtu natka pietruszki pieprz i sól Przepis – Sos tatarski do jajek Zabieramy się do pracy. Pieczarki i ogórki konserwowe należy pokroić

Kuchennyviral.pl
Sałatka a’la sos tatarski 470

Sałatka, którą kiedyś podpatrzyłam u mojej cioci. Tym razem zrobiłam z nieco innym sosem, ale taki zwyczajny: majonez + kwaśna śmietana + odrobina soku z cytryny oraz szczypta soli i pieprzu (a więc z pominięciem musztardy i żółtek jaja) smakuje nawet lepiej. 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy ogórki konserwowe (u mnie mniej więcej cały słoiczek, ale można dać mniej, wg upodobań(...)mały słoiczek marynowanych pieczarek 3-4 całe papryki marynowane 7 jajek 3-4 łyżki majonezu 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny sól, pieprz, cukier kiełki (u mnie kiełki brokuła) Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy. Z dwóch jajek wyciągamy żółtka. Ucieramy je na drobnych oczkach tarki. Następnie

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania