wyszło coś pysznego. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju 3 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki kukurydzy z puszki 3 łyżki kaparów 1-2 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Jajka pokroić w kostkę. Kukurydzę i kapary odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia. Dodać majonez i wymieszać. Doprawić do smaku solą(...)świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli tuńczyk jest w oleju można olej pominąć i dodać samego tuńczyka, majonez można zastąpić jogurtem naturalnym wtedy sałatka będzie mniej kaloryczna
Ala piecze i gotujeZnacie sałatkę, której przygotowanie zajmuję zaledwie chwilkę? Do której należy tylko powrzucać podane składniki, warstwy poprzedzielać małą ilością majonezu i tyle? Sałatka Królewska taka właśnie jest :) Polecam ją na co dzień jak i na specjalne okazje :) Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 1 marchewka - por - czerwona fasola - 5 jajek Sposób przygotowania Seler konserwowy(...)ostudzić. Białka zetrzeć osobno na tarce o dużych oczkach , a żółtka na tarce o małych oczkach. Kolejność układania warstw 1. seler konserwowy 2. kukurydza 3. ananas 4. 3 łyżki majonezu 5. marchewka 6. por 7. czerwona fasola 8. białka 9. 4 łyżki majonezu 10. na wierzch żółtko
Różne smaki w kuchniSkładniki 4 duże ziemniaki 8 jaj na twardo, posiekane 1 zielona papryka, pokrojona na małe kostki 1żółta cebula pokrojona na małe kostki 2 żebra selera siekane drobno majonez do smaku sól i biały pieprz do smaku Wykonanie Ugotować w skórce ziemniaki,przestudzone obrać ,pokroić w kostkę .Włożyć do miski,doprawić solą i pieprzem białym ,dać majonez. Dodać ugotowane na twardo(...)pokrojone jajka,paprykę ,cebulę i seler. W razie potrzeby dodać więcej majonezu,przyprawy do smaku-sól i pieprz. Wszystko dokładnie ,delikatnie przemieszać ze 2-3 razy i Smacznego
w mojej kuchnismakuje w towarzystwie pieczywa. Spróbujcie. W prostocie tkwi siła Składniki: 100 g pora (biała część) 1/2 jabłka szczypta suszonej bazylii – polecam przyprawy Skworcu około 2 i 1/2 łyżki majonezu sól i czarny mielony pieprz do smaku Skworcu Przygotowanie: Pora kroimy wzdłuż, a następnie na piórka. Dodajemy obraną i startą na małych oczkach połówkę jabłka. Mieszamy. Następnie dodajemy szczyptę suszonej(...)bazylii i majonez (najpierw mniejszą ilość). Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy lub/i dodajemy majonezu. Najlepiej smakuje, gdy chwilę postoi w lodówce (smaki lepiej się przegryzają). S macznego
Słodkie okruszkiSałatka ziemniaczana kojarzy mi się z niezliczoną ilością piwa wypitego w Niemczech. Kiełbasa, ziemniaki i majonez. Pod piwo i wódkę wchodziło genialnie i nikt się nie zastanawiał głębiej nad sensem ziemniaków z majonezem. Nie jestem przeciwnikiem takich ciężkich sałatek. Uważam, że są potrzebne i nie wyobrażam sobie imienin, urodzin czy innych imprez okolicznościowych bez tradycyjnej jarzynowej, czy porowej. Jednak jest(...)coś w sałatce ziemniaczanej, co mi okrutnie nie leży. Może to, że ja ziemniaków z majonezem nie lubię, lub to, że sałatka ziemniaczana kojarzy mi się z najgorszym kacem ever. Takim gdzie muchy za głośno oddychają i strasznie głośno słońce świeci. Ostatnio wymuszono na mnie zrobienie sałatki z ziemniakami, gdyż „bo tak!”. Jako że wymuszającą była ciężarna, a takiej
ladykitchenporcje: 0,5 kg pomidorów (najlepiej limy) szczypiorek z 3 dymek 1 pęczek koperku 1 opakowanie śmietany 12% (200 g) 100 g startego, żółtego sera 3-4 łyżki majonezu czosnek granulowany sól, pieprz Śmietanę wymieszać z majonezem. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Pomidory umyć, pokroić w grube plasterki. Przygotowane pomidory ułożyć w szklanym(...)wierzch dania posypać startym serem. Przygotowane danie wstawić do lodówki i bardzo mocno schłodzić. Podawać od razu po wyjęciu z lodówki. Warstwy dania: pomidory, szczypiorek, śmietana z majonezem, koperek i starty, żółty
Ugotowaćteż inspiracja dla osób, które myślą, że stosowanie jakiejś diety musi być pracochłonne, lub czasochłonne. Krótko szybko i zdrowo... :) Składniki: cebula ogórek małosolny pomidory koktajlowe żółty ser majonez, musztarda i chrzan pieprz Przygotowanie: Pokrój niedużą cebule byle jak (i tak się zje). 1-2 ogórki małosolne przekrój w ćwiartki wzdłuż. obok wrzuć kilka plastrów żółtego sera(...)wierzchu połóż kilka pomidorków koktajlowych w połówkach. Obok łyżka majonezu, plus łyżeczka musztardy i łyżeczka chrzanu. Na koniec sypiemy świeżo mielonym pieprzem - tak dla draki, by było fajnie i ładnie. Chrzan, musztardę i majonez mieszamy kawałkiem cebuli dzięki czemu oszczędzamy na myciu widelca. Jak komuś nie będzie szło mieszanie cebulką to znaczy, że źle pokroił cebulę. Należy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesamą solą. Składniki: 100 g ryżu (może być w woreczku) 1 opakowanie sosu ziołowo-koperkowego + 3 łyżki oleju 2-3 pomidory 1 cebula 2-3 świeże ogórki 4 jajka majonez sól, pieprz tarty żółty ser Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Sos ziołowo-koperkowy wymieszać z 3 łyżkami oleju. Połączyć z ryżem. 2. Pomidory i obrane ogórki pokroić(...)cebulę drobno posiekać i zalać wrzątkiem, po czym odcisnąć. 3. Ugotowane jajka pokroić w kosteczkę. 4. Ułożyć sałatkę w salaterce (od dołu): ryż, pomidory, cebula, odrobina soli i pieprzu, majonez, ogórki, jajka, odrobina soli i pieprzu, majonez, tarty na drobnych oczkach żółty ser. Sałatkę schłodzić przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa AniSałatka z fasolką szparagowa to prosta, szybka, smaczna i kolorowa przekąska z dodatkiem wędliny, cebuli i papryki na bazie majonezu i musztardy. Jest to bardzo oryginalne i sycące danie idealne na różnego rodzaju domowe przyjęcia, na śniadanie lub kolację. Nie wymaga specjalnych umiejętności, może ją bez większych problemów przygotować nawet kulinarny laik, szczególnie polecam ją miłośnikom fasolki szparagowej. składniki(...)porcje 500 g fasolki szparagowej 200 g wędliny 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta lub zielona papryka 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Z umytej fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a następnie każdą fasolkę przekrawamy na trzy, cztery części. Do garnka z lekko osolonym wrzątkiem wrzucamy fasolkę i gotujemy ją około 15 minut
Smakowite Daniasałatka. Składniki: 1 słoik pieczarek marynowanych (270g) 0,5 puszki kukurydzy 1 mniejszy por (biała część) 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka posiekanego koperku 1-2 łyżki majonezu Do smaku sól pieprz kolorowy Przygotowanie: Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pieczarki i jajka pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku i odłożyć(...)około 1-2 godziny do lodówki by smaki się przegryzły. W wersji mniej kalorycznej majonez można zastąpić jogurtem naturalnym
Ala piecze i gotujepotrzebować: 300 g kaszki kuskus 1 puszka tuńczyka duże kawałki 4 jajka ugotowane na twardo 2 pomidory (około 300 g) kilka ogórków konserwowych (około 300 g) około 6 łyżek majonezu do smaku sól, pieprz biały lub czarny 300 ml wrzątku do kaszki kuskus (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Kaszka kuskus z tuńczykiem Przygotowanie: Najpierw przygotuję kaszkę kuskus(...)kaszki. Ogórki kroję w drobną kostkę i dodaję do sałatki. Umyte pomidory kroję razem ze skórką w kostkę i dodaję do sałatki. Odsączonego z zalewy tuńczyka dodaję do sałatki. Majonez doprawiam solą, pieprzem, mieszam i dodaję do sałatki. Sałatkę dokładnie mieszam, sprawdzam smak, jeżeli trzeba to doprawiam, jeżeli sałatka jest za sucha to możemy dodać więcej majonezu. Sałatka z kaszką
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: ok 300 g filetów sledziowych 2 ziemniaki 3 średniej wielkości marchewki 1 duży burak 3 jajka 1 ogórek kiszony kawałek czerwonej cebuli szczypiorek około 6 dużych łyżek majonezu 1 łyżeczka musztardy 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżki śmietany 18% sól i pieprz Przygotowanie: Śledzie moczymy całą noc w wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Warzywa obieramy i gotujemy na miękko (buraczki(...)jajko ścieramy na grubych oczkach. Ziemniaki i ogórka kroimy w kostkę. Śledzie na mniejsze kawałki około 1 cm x 2 cm. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. 2 łyżki majonezu mieszamy z musztardą i kurkumą. Na dno słoiczka wykładamy kolejno warstwy: buraczki, sos majonezowo - musztardowo, ziemniaki, śledzie, śmietanę która solimy i pieprzymy, marchewkę, ogórka, pozostały majonez, jajka i posypujemy
Lena Gotujeproponuję przygotowanie właśnie tej sałatki, z tym, że wg ilości podanych w oryginale . Tam również znajdziecie nieco bogatszą wersję przygotowania sosu. Ja troszkę sobie ułatwiając sprawę po prostu dodałam majonez. Nie mniej jednak sos smakuje rewelacyjnie i następnym razem również w ten sposób go przygotuję. Na 3-4 porcje: 2 piersi kurczaka ok 180-200 g jogurtu greckiego 1 łyżeczka(...)łyżka oleju 3 ząbki czosnku 20 g filecików anchovies sałata lodowa pomidorki koktajlowe natka pietruszki ser Grana Padano sól, biały pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 3-4 łyżki majonezu grzanki czosnkowe Do miski przekładamy jogurt, wsypujemy kurkumę oraz curry. Jeden ząbek czosnku drobno siekamy, lekko solimy i rozcieramy nożem, dodajemy do jogurtu. Wlewamy około 1 łyżkę oleju, mieszamy. Doprawiamy
Smaki Na TalerzuPoza koktajlami w zbiorze przepisów znajdziecie owsianki, puddingi chi i kolorowe sałatki. Nie od dzisiaj wiadomo, że jogurt naturalny do zdrowszy zamiennik ciężkiego i tłustego sosu jakim jest majonez. Jeśli bardzo chcemy, możemy połączyć jogurt z majonezem, dla obniżenia kaloryczności posiłku. Myślę jednak, że pokochacie przepisy z jogurtem naturalnym, tak bardzo, że majonez będzie gościł na Waszych stołach wyłącznie
Moja smaczna kuchniaziemniaki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki lub średnia cebula czerwona/ cukrowa 3 spore ogórki konserwowe 1 duże jabłko - najlepiej champion lub inne, podobnie kruche i słodkie mały pęczek szczypiorku majonez gęsty jogurt musztarda kremska ewentualnie sól i pieprz Ziemniaki ugotować z mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Rybę obrać ze skóry, wyciągnąć wszystkie ości i porwać na niewielkie(...)kawałki. Ogórki, jabłko i cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać odsączoną kukurydzę i posiekany szczypiorek. Przygotować sos: wymieszać ze sobą 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu i 1 łyżkę musztardy. Zalać sałatkę sosem i wymieszać całość. Można ewentualnie doprawić pieprzem i solą, przy czym z solą należy uważać ponieważ ryba i majonez były słone
Ze smakiem bez glutenu