majonez - 14247 przepisów (strona:104/950)

Sałatka z selerem naciowym i winogronem 157

pierwsza z nich - sałatka z selerem naciowym i winogronem. W połączeniu wszystkie składniki idealnie się komponują. Sałatka też może wystąpić w roli mniej kalorycznej, wystarczy, że zamiast 1 łyżki majonezu dodamy taką samą ilość jogurtu.    Jako dla osoby nie lubiącej zbytnio selera naciowego, ta sałatka była odkryciem. Gdy mama przygotowała sałatkę z selera naciowego nawet nie chciałem(...)selerem naciowym i winogronem - przepis: 450 g selera naciowego  300 g winogron bez pestek 1 zielone jabłko 50 g rodzynek (jedna garść) 100 g żółtego sera 1 łyżka majonezu (przepis na domowy TU )  1 łyżka jogurtu naturalnego Sól, pieprz Jak zrobić sałatkę z selera naciowego? Łodygi selera naciowego kroimy w cienkie plasterki (2-3 mm). Winogron przekrawamy

Kuchnia Łukasza
Jajka faszerowane tuńczykiem z olejem rzepakowym 146

mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego z trzech głównych powodów: - babki wielkanocne najlepsze są z olejem rzepakowym - jest najlepszy do marynaty do mięs - idealny do zrobienia domowego majonezu Składniki: - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 6 jajek - 1 mała cebulka - 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki oleju rzepakowego - barwniki spożywcze (żółty, zielony i pomarańczowy) - sól(...)rozdrabniamy widelcem. Cebulkę bardzo drobno kroimy, dodajemy do tuńczyka razem ze szczypiorkiem. Jajka po ugotowaniu kroimy na pół. Usuwamy żółtka, rozdrabniamy i dodajemy do farszu. Całość mieszamy z majonezem  i olejem rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem. Do trzech misek wlewamy wodę i dodajemy do każdej barwnik spożywczy. Wkładamy do każdej białka ( długość zależy od intensywności koloru jaki chcemy uzyskać

Kulinarne życie
Wiosenna sałatka ziemniaczana – zamiast ziemniaków do obiadu 246

się gotują szykujemy resztę składników – drobno siekamy koper i szczypior. Myjemy rzodkiewki i kroimy je na cienkie plasterki. Jogurt grecki mieszamy z gruboziarnistą, przyjemnie strzelającą pod zębami musztardą i majonezemmajonezu nie trzeba wiele, wystarczy czubata łyżeczka – dla zaokrąglenia smaku. Składniki dressingu dokładnie razem mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Ziemniaki odcedzamy i dajemy im przestygnąć na tyle, żeby dalej(...)osób) 5-6 średnich, młodych ziemniaków (450-500g) 6-8 rzodkiewek 1 mały pęczek koperku 1 cebulka ze szczypiorem 3 czubate łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 czubata łyżeczka majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy gruboziarnistej sól pieprz

Karo in the Kitchen
WARSTWOWA SAŁATKA Z TUŃCZYKA (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 642

wielkanocnym stole Składniki: 400 g rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym 200 g masła 200 g sera żółtego 10 jajek 1 duża cebula biała lub czerwona (ok 150g) 400 g majonezu pęczek szczypiorku Jajka ugotować na twardo. Rozdzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebule pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej(...)następnie również zetrzeć na tarce. Sałatkę układać najlepiej w przeźroczystym naczyniu żeby ładnie było widać warstwy. Kolejność warstw od najniższej: starte białka jaj starty ser żółty 1/2 porcji majonezu tuńczyk cebula 1/2 porcji majonezu starte masło pokruszone żółtka jaj szczypiorek Smacznego! — BTW całości: 1950 g, 5998 kcal, B 228 g, W 23 g, T 554 g. W 100g

Ola la LCHF
SAŁATKA WIELKANOCNA PISANKA + FILMIK 500

ziemniaków 2 marchewki kawałek selera 1 słoik marynowanych pieczarek 1/2 puszki groszku 250 g szynki wędzonej w kawałku 1 łyżeczka musztardy sól pieprz do smaku  5 łyżek majonezu PRZYGOTOWANIE :  Jaka gotujemy, obieram, jarzyny gotujemy w mundurkach i obieramy. Po ostudzeniu wszystko kroimy w kostkę łącznie z szynką i jajkami ( odkładamy trochę pokrojonej marchewki do dekoracji ). Pieczarki odcedzamy kroimy(...)drobną kosteczkę lub talarki.  Do sałatki dodajemy musztardę, przyprawy i majonez, wszystko mieszamy.  Sałatkę nakładamy na półmisek i formujemy pisankę którą smarujemy po wierzchu majonezem. Dekorujemy pisankę groszkiem, marchewką i wyciętymi z szynki i papryki kwiatkami. Dekoracje robimy według uznania.  Sałatkę obkładamy bukszpanem. Podajemy schłodzoną.          Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
sałatka z tuńczykiem 262

się na różne okazje, możecie wykonać ją w wersji warstwowej, wtedy prezentuje się jeszcze bardziej efektownie. Na dziś wybrałam tradycyjną formę tej sałatki z dodatkiem pysznego sosu z jogurtu , majonezu i musztardy. składniki: 1 puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki kukurydzy 1 duży ogórek kiszony  50 g żółtego sera duży pęczek grubego(...)szczypioru 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki musztardy  sól, pieprz wykonanie: Tuńczyka i kukurydzę odsączam z zalewy i przekładam do miski. Dodaję pokrojone w grubą kostkę jajka i ogórek, ser starty na tarce o grubych oczkach i posiekany szczypiorek. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec delikatnie mieszam z sosem przygotowanym z połączenia jogurtu, majonezu i musztardy

babka w formie
Sałatka z tuńczykiem 298

Czas odświeżyć wpisy na blogu. Dzisiaj sałatka warstwowa z tuńczykiem. Bardzo smaczna i szybka przystawka. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka 5 jajek ugotowanych na twardo 3-4 łyżki majonezu 2-3 cebule 20 dag sera żółtego  ( twardy) sól, pieprz pęczek szczypiorku WYKONANIE Sałatkę układamy w szerokiej salaterce . Dobrze wygląda w przezroczystej. Jajka obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Pierwsza warstwa(...)grubych oczkach  białka, które lekko solimy i pieprzymy. Na białka wykładamy połowę tuńczyka, na to połowa pokrojonej w kostkę cebuli. Cebulę również solimy i pieprzymy.  Następnie smarujemy majonezem. Jeśli lubimy grubiej to dwie łyżki, jeśli nie to jedna. Ostatnia warstwa to starty na drobnych oczkach żółty ser. Następnie wszystko zaczynamy od początku, jednak ser również smarujemy odrobiną majonezu

W kuchennym oknie Ewy
domowy majonez bez jajek 206

oleju 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz do smaku wykonanie: Mleko oraz musztardę miksujemy, dodajemy sól, pieprz. Cały czas miksując wlewamy malutkim strumieniem olej. Miksujemy, aż powstanie gęsty majonez. Przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce. Dodajemy do sałatek, sosów, dipów

Domowy Smak Jedzenia
Pieczone ziemniaki z czosnkiem i koperkiem 200

dużymi krokami. Co roku, o tej porze mam właśnie ochotę na pieczone ziemniaki, pachnące czosnkiem i świeżym koperkiem. Uwielbiam takie smaki, szybkie frytki, z minimalną ilością tłuszczu, do tego majonez domowy, cudownie i mega pysznie! Porcja w sam raz dla jednej osoby. Pieczone ziemniaki z czosnkiem koperkiem / 1 porcja Składniki: 4 podobnej wielkości ziemniaki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku(...)łyżki czerwonej papryki w proszku 3 łyżeczki posiekanego koperku sól do smaku majonez do podania Przygotowanie: Ziemniaki myjemy. Osuszamy i kroimy na ósemki. Ziemniaki rozkładamy w naczyniu żaroodpornym z ząbkami czosnku. Skrapiamy olejem, oprószamy słodką papryką w proszku i solą. Dokładnie mieszamy. Ziemniaki pieczemy w temperaturze 200 st. C , aż powstanie złotobrązowa skórka. W połowie pieczenia przewracamy kawałki ziemniaków. Podajemy

Moja smaczna kuchnia
Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską 241

wpisem. Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską – składniki 2 pojedyncze filety z kurczaka puszka kukurydzy 1/3 kapusty pekińskiej 4-5 ogórków konserwowych 1 czerwona cebula 150g sera żółtego majonez ketchup przyprawa gyros 5 jajek Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską – przepis Kurczaka kroimy w większa kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros i smażymy na odrobinie oleju. Po usmażeniu przekładamy(...)Kapustę pekińską kroimy w mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach. Składniki układamy w misce warstwami, zaczynając od najniższej warstwy: kurczak cebula majonez ogórki ketchup kapusta pekińska kukurydza jajka majonez ketchup ser żółty Smacznego! Post Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tortilla śniadaniowa 243

Tortilla zapiekana z pieczarkami, cebulą, serem i jajkiem na twardo. Do tego sos na bazie majonezu i szczypiorek. Pyszne, sycące śniadanie Porcja jest dość duża, wystarczy na śniadanie dla dwóch osób. Chyba, że jesteście bardzo głodni 1 tortilla pszenna (przepis znajdziecie tutaj ) 2 średnie pieczarki 1 jajko na twardo 1/2 małej cebuli garść startego żółtego sera 1 łyżeczka majonezu(...)plastry. Cebulę posiekać w kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i usmażyć je na średnim ogniu. Na koniec smażenia dodać sól i pieprz i wymieszać. Majonez wymieszać z musztardą. Tortillę posmarować z jednej strony przygotowanym sosem. Na środku tortilli wzdłuż ułożyć pieczarki z cebulą. Dodać pokrojone w plastry jajko. Całość posypać serem i drobno posiekanym szczypiorkiem

Bullio
Domowy kebab 255

oleju lub oliwy, sól, przyprawa gyros - domowa lub kupna (mogą to być inne również przyprawy, w zależności od smaku). Sos musztardowy: 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 2 czubate łyżki majonezu, 4 łyżeczki musztardy ( ja użyłam chrzanowej ), sól, pieprz. Sos koperkowy: 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 2 czubate łyżki majonezu, koperek świeży, posiekany, sól, pieprz. Sos czosnkowy: 2 czubate łyżki jogurtu(...)naturalnego, 2 czubate łyżki majonezu, 1 łyżka pikantnego ketchupu, ząbki czosnku, wycisnąć ( ja dałam 4 ząbki, ale dodawać według własnego uznania ), sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić, dodać olej i usmażyć. Pomidory, ogórek i cebulę pokroić. Kapusty poszatkować, posolić, wymieszać i dłońmi ugnieść. Odstawić na kilkanaście minut. Po kilkunastu minutach odlać wodę, którą puściła.  Sosy

W kuchni u Moniki
Sałatka gyros 157

Składniki: 2 pojedyncze lub 1 podwójny filet z kurczaka 1 opakowanie przyprawy do gyrosa olej 1 duża czerwona cebula puszka kukurydzy słoik ogórków konserwowych 1/3 główki kapusty pekińskiej majonez ketchup Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju oraz wsypujemy przyprawę gyros. Obtaczamy w niej kurczaka i smażymy. Zostawiamy do ostygnięcia i przekładamy na dno przezroczystej(...)miski. Sałatkę układamy warstwowo. Na kurczaku układamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Na niej rozsmarowujemy warstwę majonezu. Następnie układamy warstwę kukurydzy. Na kukurydzy rozsmarowujemy warstwę ketchupu. Następnie układamy warstwę pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych.  Następnie układamy poszatkowaną kapustkę pekińską i całość wypełniamy warstwą majonezu.  Można także udekorować ketchupem ;) Smacznego

Taste Therapy
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 193

Bardzo dobra, orzeźwiająca  surówka z kapusty pekińskiej. Z dodatkiem chili, natki pietruszki, szczypiorku i koperku. Z pysznym miodowym winegretem, do którego dodałam odrobinę majonezu.  Idealna do obiadu, świetnie pasuje do pieczonego kurczaka lub mięs z grilla. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 1/2 główki kapusty pekińskiej 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki / tylko listki 1/2 pęczka koperku 1/3 papryczki chili(...)słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki różowego pieprzu sól morska WINEGRET 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka majonezu  2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy 1/2 ząbka czosnku startego na tarce  1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz WYKONANIE WINEGRET : W miseczce mieszamy majonez z miodem. Dodajemy sok z cytryny, starty czosnek i szczyptę soli i pieprzu

cool and minty
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 211

dodatki, ale według mnie nie jest to konieczne. Czasami przygotowuję ją z gotowym sosem sałatkowym. Nie mieszam go jednak z oliwą, tylko bezpośrednio posypuję po kapuście lub łączę z majonezem. 1 mała kapusta pekińska 2 marchewki 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz, sok z cytryny opcjonalnie sos sałatkowy koperkowy Kapustę przekrawamy na pół. Każdą(...)długości) i drobno siekamy. Przekładamy do miski. Umytą i obraną marchewkę trzemy na drobnych oczkach tarki bezpośrednio do miski z kapustą. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy. Majonez łączymy w garnuszku ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny (lub łączymy z gotowym sosem sałatkowym). Przygotowanym sosem zalewamy kapustę z marchewką

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania